Ce nu trebuie ratat in Triunghiul de Aur al Indiei

Taj Mahal Agra India

Taj Mahal, Agra, India

Una dintre ideile stralucite de marketing ale celor care pastoresc turismul indian a fost sa stranga laolalta trei dintre cele mai interesante orase din nordul Indiei, intr-un „Triunghi de Aur” – e vorba de Delhi, capitala Indiei, de Agra, unde se afla incredibilul si inegalabilul Taj Mahal si, in fine, de Jaipur, poarta de intrare spre fabulosul Rajastan, cea mai colorata si, in mod cert, una dintre cele mai faine state ale Uniunii Indiene.

Sa calatoresti insa prin India nu este insa pentru oricine. Este dificil, trebuie sa te inghesui, sa dai din coate, sa impingi, sa ai obrazul gros si pieptul bengos, dar si un simt al umorului, sa nu te doboare mizeria de pe strazi, nici sa fii prea fin la miros. Eu am un simt al mirosului putin dezvoltat, pot sa imping, la nevoie, si am vazut destule tari din lumea a treia sa ma mai dea ceva pe spate. Dar, sincer, am toata intelegerea pentru cei care decid sa mearga intr-un cadru organizat… India are unele dintre fenomenalele monumente din lume, dar este si printre cele mai haotice. Nu este dat pentru oricine sa calatoreasca de capul lui. Si este pacat, mare pacat sa nu vezi un Taj Mahal, Red Fort sau Amber Fort cel putin o data in viata (eu le-am vazut de doua ori, dar as mai vrea).

Sa trec insa in revista ce e musai de vazut in „Triunghiul de Aur” al Indiei.

 

Delhi – este punctul initial din orice „Triunghi de Aur”, pentru ca Delhi este, alaturi de Mumbai, una dintre portile aeriene de intrare in tara. Nu exista un Delhi, sunt, de fapt, trei Delhi-uri. Old Delhi este orasul istoric, orasul care a crescut organic in jurul marilor palate si moschei ale mogulilor, imparati de origine central-asiatica, cei care au condus India timp de secole, este acea Indie nebuna, haotica, dar autentica si memorabila. Exista New Delhi, orasul colonial, construit de englezi, disperati de haosul din oras, oras planificat, copaci inalti si umbrosi, o atmosfera solemn-pretioasa determinata de faptul ca aici se afla autoritatile statale, iar goma britanica a supravietuit in cultura institutionala indiana de dupa 1947. Si, in fine, cel mai tanar Delhi nu se cheama Super-New Delhi, ci Gurgaon, orasul modern si funky unde s-au construit zgarie-norii, unde mallurile au surclasat bazarurile si unde s-a mutat lumea businessului, a modei, a acelei Indii de secol XX.

Ce trebuie insa sa nu ratezi pentru nimic in lume in Delhi

  1. Red Fort– a fost palatul Marilor Moguli, al imparatilor Indiei, locul unde acestia nu au facut rabat de la nimic pentru a-si construi o resedinta uimitoare. Red Fort a fost construit de Shah Jahan (de al carui nume va veti lovi constant in orice excursie din India), cel care a decis sa mute capitala de la Agra la Delhi si cel care a hotarat sa construiasca o resedinta imperiala la fel, daca nu mai pompoasa. Ca in toate palatele indiene, Red Fort este o succesiune de curti si de cladiri unde accesul era strict controlat – exista Hall of Public Audiences, unde putea sa ajunga si poporul, Hall of Private Audiences, unde nu aveau acces decat nobilii si „lumea buna”, si, in fine, zona particulara a Imparatului, cu haremul de rigoare, unde puteau intra doar cateva suflete. Acum, poate intra oricine plateste biletul de intrare si sa ramana fermecat de arhitectura spectaculoasa – nu neaparat prin dimensiune (desi complexul are mai bine de 100 de hectare), ci prin mozaicul arabescurilor, al ferestrelor, al vitraliilor.
  2. Jama Masjid– mogulii erau musulmani, nu hindusi, cum sunt astazi cei mai multi locuitori din Delhi, asa ca au construit moschei. Si un oras imperial nu putea sa nu aiba parte de o moschee demna de un imparat (exista o mica moschee particulara si in Red Fort, pentru o rugaciune rapida, „la botul calului”). Moscheea este construita pe o mica ridicatura, asa ca si tu trebuie sa urci cateva scari, sa te descalti (daca nu ti se pare cel mai igienic loc, adu-ti ciorapi „de unica folosinta”, trebuie sa mergi descult si in imensa curte interioara, nu numai in cladire). Moscheea este de inspiratie central-asiatica, adica suprafata acoperita este destul de limitata, in schimb curtea in aer liber este imensa.
  3. Paharganj– poate fi socant, dar este „real India”. Este bazarul din Old Delhi, un loc unde o jumatate de milion de oameni vand marfuri cat, probabil, un Carrefour de la noi. Ai senzatia ca cladirile stau sa cada, multimea de oameni te va coplesi, va trebui sa negociezi la sange, dar, da, aia este India reala. Si trebuie sa treci acest test (alternativ, te poti plimba in bazarul din apropierea moscheii, care este o versiune mai mica a Paharganjului).

 

Agra – orasul Taj Mahalului.

Sa nu te duci la Agra cu ideea ca vei descoperi un oras incantator. Este unul dintre cele mai urate, murdare si haotice care mi-au fost dat sa le vad. Dar in acest oras la prima vedere respingator, vei descoperi niste diamante UNICE, niste cladiri pe care le vei visa noaptea si care iti vor ramane in amintire pentru totdeauna. Budistii spun ca frumusetea rasare din mizerie, dand exemplul lotusilor care infloresc din namol. Asa e si Agra. Aici vei gasi niste locuri incredibile.

  1. Taj Mahal.Trebuie sa spun mai mult? Este, poate, cea mai frumoasa cladire din lume. Construita ca un mormant pentru iubita sotie a imparatului Shah Jahan, Mumtaz, Taj Mahalul este considerat de multi ca un templu al iubirii pentru Shah Jahan. Niciun efort nu a fost precupetit si niciun ban pentru a construi cea mai frumoasa cladire de pe Planeta. De altfel, Shah Jahan a fost inlaturat de la putere de fiul sau, Aurangzeb, disperat ca tatal isi face praf tezaurul pentru cladiri „nefolositoare”. Trecand peste eleganta liniilor, perfectiunea contururilor, frumusetea nestirbita a podoabelor, Taj Mahal are capacitatea de a se reinventa in functie de soare – poti descoperi un Taj alb-stralucitor de sa-ti ia ochii, un Taj rosu scanteietor la apus sau la rasarit, un Taj albastru dupa apus sau un Taj fosforescent in bataia lunii.
  2. Red Fort. A fost palatul-fortareata al Marilor Moguli pana la Shah Jahan, care a decis mutarea capitalei la Delhi. Si, la fel ca omologul sau din Delhi, este o minune a arhitecturii, cu numeroase cladiri spectaculoase si curti interioare. In plus, Red Fort beneficiaza de duioasa poveste a lui Shah Jahan. Dupa ce acesta a fost rasturnat de la putere de fiul sau, a fost inchis in palat ca intr-un soi de domiciliu fortat. Zi de zi, acesta statea pe terasa dinspre raul Yamuna, pentru a admira de departe cladirea care l-a facut celebru – Taj Mahalul, mormantul sotiei sale.
  3. Fatehpur Sikri– nu se afla chiar in Agra-Agra, ci la vreo 30–40 km, dar este parte din Agra experience. Imparatul mogul Akbar, unul dintre marii imparati ai Indiei, a decis sa construiasca aici, nu foarte departe de capitala Agra, orasul perfect, un oras ridicat de la zero, planificat dupa viziunea sa – cu palate, harem, moschee si numeroase alte cladiri administrative. Este, probabil, cel mai frumos exemplu de arhitectura mogula. Akbar a fost nu numai un mare imparat si razboinic, ci si unul dintre cei mai toleranti imparati. Desi era musulman, a invitat la curtea sa invatati crestini, hindusi, budisti, iar influentele acestor religii se regasesc, cu un ochi atent, peste tot prin orasul perfect. Cum ziceam, Fatehpur Sikri a fost construit ca orasul perfect. Dar, ca de obicei, ce este considerat perfect are uneori o mica lacuna, neinsemnata, care nu a fost luata in seama dintr-un motiv sau altul – nu avea surse de apa potabila. Atat timp cat langa Fatehpur a existat un mic lac, orasul a existat. Dupa ce aceasta sursa minora de apa s-a epuizat, Akbar si-a mutat capitala la Lahore, in actualul Pakistan, iar orasul perfect a intrat in istorie.

 

Jaipur – orasul roz.

Daca Agra, am spus, nu e cine stie ce, Jaipur, in schimb, este un oras frumos, mai ales in zona centrala. I se spune orasul roz pentru ca a fost pictat in roz (ma rog, nu chiar culoarea lui Hello Kitty, e un roz mai spre rosu) in 1876, in onoarea vizitei printului mostenitor al tronului Marii Britanii, viitorul rege Edward VII, care a vizitat Jaipur. Jaipur a fost pana la independenta un „princely state”, un ministat condus de un maharajah aflat insa sub protectia britanicilor. Spre deosebire de Delhi si de Agra, Jaipur a fost de-a lungul istoriei un oras hindus, iar asta se vede imediat – de asemenea, poti sa observi ca musulmanii si hindusii s-au influentat reciproc din punct de vedere cultural si arhitectural, in aceste secole de lupta. Dar sa vedem ce avem noi aici:

  1. Amber Fort. Aflat la cativa kilometri in afara orasului, intr-o zona deluroasa, Amber Fort este formidabilul fort-palat al maharajahilor din perioada in care Jaipurul a fost sub amenintarea permanenta a armiilor mogule – este o cetate inexpugnabila care, la prima vedere, pare un impresionant fort militar utilitarian, fara prea mult artistic, dar odata ce iei la pas palatele maharajahilor, ramai cu gura cascata. Este, poate, unul dintre cele mai artistice palate istorice ale Indiei.
  2. City Palace– dupa ce amenintarea mogulilor a scazut, iar hindusii au cazut la pace cu imperiul mogul in declin (mancat, incet -incet, de sikhi, dar si de britanici), maharajahul nu a mai vrut sa stea catarat pe munti, asa ca a fondat orasul Jaipur si, evident, a trebuit sa-si construiasca un palat. Actualmente, doar o parte din palat poate fi vizitata, o parte este locuita in continuare de familia regala a Jaipurului (daca ai noroc, te poti intalni chiar si cu actualul maharajah, ghidul tau ar trebui sa ti-l arate), dar partea aceea este un spectacol in sine – construit mai recent decat cele doua Red Forturi, City Palace este mult mai rafinat, adevarata arta pura… greu sa te urnesti de aici.
  3. Hava Mahal– Palatul Vanturilor – este, de fapt, o zenana, haremul maharajahilor. Desi institutia haremului este in mintea multora o institutie musulmana, ei bine, conducatorii hindusilor nu s-au dat la o parte din a prelua-o cu absolut toate regulile. Una dintre reguli este ca fata membrelor haremului sa nu fie vazuta decat de sotul si de stapanul lor, dar fetele voiau si ele sa vada lumea. Asa ca fatada palatului este nu numai una dintre cele mai spectaculoase din toata India, ci si una foarte atent planificata – cei din interior pot observa in liniste multimea din afara, in timp ce privitorii din exterior nu pot decat sa ghiceasca fetele si silueta celor din cladire.

 

Tururi organizate

Cum ziceam, cei de la J’Info Tours au un tur de „Triunghiul de Aur” in februarie (este una dintre cele mai bune perioada de vizitat nordul Indiei). Pretul este de 1.519 de euro pentru 11 zile (9 nopti) si include biletul de avion transcontinental, taxe aeroportuare, cazare, transport cu autocarul prin India, cateva mese si viza de India.

Se viziteaza cele trei orase ale Triunghiului, inclusiv orasul perfect Fatehpur Sikri, dar triunghiul mai are un varf (un al patrulea) – orasul Haridwar, unul dintre cele sapte orase sacre ale hindusilor indieni. De aici, puteti face o vizita si la Rishikesh, o adevarata capitala mondiala a ashramurilor de yoga (devenit faimos datorita celor de la Beatles).

Daca vreti sa prelungiti acest tur cultural cu un sejur la plaja (fie in Goa, fie in Kerala), exista optiunea prelungirii cu inca o saptamana a calatoriei prin India. Plecarea este pe 10 februarie !

 

Puteti afla toate informatiile si detaliile cu privire la tur facand clic aici ––––> Circuit Triunghiul de Aur al Indiei

Imagini India – Triunghiul de Aur

Red Fort Delhi

Fortul din Delhi – Palatul Marilor Moguli

Moschee De Vineri

Jama Masjid, Moscheea de Vineri

Bazar Delhi

Prin haoticul bazar din Delhi

Qutb Minar

Qutb Minar, capodopera primului imperiu musulman al Indiei

Poarta Taj Mahal

Poarta de intrare spre Taj Mahal

Taj Mahal

Unicul, incredibilul, neuitatul Taj Mahal

Taj Mahal India

O minune a arhitecturii, a artei, a minutiozitatii

Red Fort Agra

Red Fort din Agra – Palatul Resedinta al Marilor Moguli pe vremea cand Agra era capitala

Amber Fort

Amber Fort – invincibila cetate a maharajahilor hindusi de Jaipur

Amber Fort Jaipur

Palatul din interiorul fortului

Palatul Vanturilor

Palatul Vanturilor – a tinut loc de purdah (harem)

City Palace Jaipur

City Palace – resedinta maharajahului din centrul orasului Jaipur

Categorii:
India

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest