Turist in Africa: CAPUL VERDE

Sal. Capul Verde

Sal, Capul Verde

Seria „Turist in Africa” continua azi cu prezentarea de informatii despre Capul Verde, mic stat insular, aflat la vest de continentul negru, dar o importanta destinatie turistica. Prezentul episod este scris in colaborare cu prietenii de la eSky.ro si inchide seria in care am mai povestit despre Tanzania, Kenya si Madagascar.

La prima vedere, Capul Verde este acea destinatie de mare si soare, de all inclusive, de zacut cu un cocteil in mana si dormit. Da, exista si acest Capul Verde, dar daca vrei, poti descoperi o tara extrem de variata. Tara este formata din doua siraguri de insule in mijlocul Atlanticului. Mai precis, din 10 insule extrem de variate – unele sunt desertice, altele pline de verdeata, unele sunt nebatute de turisti – dar toate 10 au ceva de aratat lumii. Nascuta din furie vulcanica, Capul Verde este o tara linistita si cu o clima minunata (nu din intamplare multi europeni se muta aici) – luna cea mai friguroasa, ianuarie, are o temperatura medie de 25 de grade Celsius, iar luna cea mai fierbinte, septembrie, inregistreaza o temperatura medie de 30 de grade. Lovely.

 

Scurta istorie

Istoria Capului Verde este un pic neobisnuita. Tara a fost complet nelocuita pana in 1456 (anul urcarii pe tron a lui Vlad Tepes, asa, ca referinta temporala), cand navigatorii portughezi si genovezi au descoperit arhipelagul. Portughezii au fost foarte rapizi, asa ca in doar 8 ani, in 1462, au revenit, de data asta in calitate de colonisti, si s-au stabilit pe insula Santiago. Cu doar trei decenii in urma, portughezii au inceput sa colonizeze insulele Azore si Madeira (de asemenea, pustii pana la venirea lor). Incet, incet, portughezii isi creau baze pe drumul spre Indii.

Daca in Azore si Madeira s-au stabilit numai colonisti portughezi, care s-au ocupat in general cu agricultura, situatia a fost diferita in Capul Verde. Aici, portughezii au prosperat din comertul cu sclavi negri intre Africa si colonia portugheza a Braziliei. Practic, cam toti stramosii negrilor din Brazilia au trecut prin Capul Verde, care devenise cel mai mare angrosist de sclavi din lume. Nu toti negrii au ajuns peste Ocean, unii au ramas in Capul Verde, si asta explica de ce imensa majoritate a populatiei din Capul Verde este de culoare, in timp ce in Azore si Madeira sunt numai albi.

Secolul al XIX-lea, cu abolirea sclaviei, a dus la decaderea economica a insulelor, dar si asa, datorita pozitiei lor strategice, au continuat sa traiasca din tranzitul marilor vapoare cu marfuri care opreau aici ca sa se aprovizioneze in drum spre Africa sau spre America de Sud.

In secolul XX, Capul Verde nu a avut parte de framantarile si razboaiele din alte colonii portugheze. In timp ce Angola, Mozambic sau Guiness Bissau (toate colonii portugheze) erau in flacari, iar trupele portugheze luptau contra gherilelor proindependenta, Capul Verde era calm. In 1975, dictatura de dreapta a cazut taman datorita epuizarii societatii portugheze cu toate aceste razboaie (asa-numita Revolutie a Garoafelor) si noul guvern de la Lisabona a acordat imediat independenta tuturor coloniilor – marea majoritate au fost luate pe neasteptate, nu existau cadre locale capabile sa preia administratia. Unele state s-au prabusit in razboi civil intre fractiuni rivale (Angola, Mozambic), altele au fost ocupate de alti vecini (Timorul de Est), doar Macao a ramas sub suzeranitate portugheza pana in 1999, cand a fost retrocedat Chinei (China zisese ca nu e gata sa preia Macao, asa ca a cerut portughezilor sa administreze colonia. Portugalia a zis pas, China a intrebat cat costa ca portughezii sa ramana in Macao, Portugalia a spus o suma, s-a batut palma. In 1999, China a fost gata sa preia Macao).

Initial, Capul Verde ar fi trebuit sa construiasca un stat unic impreuna cu Guineea Bissau (aflata pe continent), dar lovitura de stat din 1980 din Guineea Bissau a zadarnicit planurile. Capul Verde a ramas singur si independent si bine a facut. Astazi este una dintre cele mai democratice state din lume (locul 26 mondial in 2016) si una dintre cele mai prospere din Africa. Evident, prosperitatea in Africa nu inseamna prosperitate conform standardelor europene sau asiatice, dar, orisicum, este o tara stabila si cu o viata OK.

 

Cand sa te duci in Capul Verde

In principiu, nu exista o perioada proasta de mers in Capul Verde. Temperatura variaza anual intre minime de 25 de grade si maxime de 30 de grade. Anumite insule sunt complet desertice – nu ploua decat o data la cativa ani (in general, in siragul de nord, unde se afla si principalele insule turistice Sal si Boavista). Putina ploaie din arhipelag cade prin iulie si septembrie – octombrie, dar, din nou, cantitatile sunt reduse.

 

Viza de Capul Verde

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Capul Verde, dar ea se poate obtine fara complicatii la intrarea in tara, pe oricare din aeroporturile internationale. Viza costa 25 de euro, o platesti la intrarea in tara si este valabila 30 de zile – sa vii cu bani fixi, uneori cei de la vama sustin ca nu au rest. Incepand cu 1 ianuarie 2019, Capul Verde nu va mai cere viza pentru cetatenii Uniunii Europene.

 

Cum ajungi in Capul Verde

Numeroase companii aeriene specializate in zboruri de vacanta leaga Europa de Capul Verde, dar cea mai simpla conexiune este cu TAP Air Portugal (care de asemenea zboara si la Bucuresti, asa ca legatura prin Lisabona este garantata). In plus, TAP Air Portugal este singura companie aeriana care zboara din Lisabona spre 4 insule din Capul Verde, asa ca poti zbura intr-una si sa te intorci din cealalta.

Pentru cele mai bune oferte, verificati preturile din Bucuresti, dar si din Milano, Roma si Lisabona (si pana acolo, dai o fuga cu vreun low cost).

Las aici un link de la prietenii de la eSky.ro, caci vei gasi sigur ceea ce trebuie.

 

Cum calatoresti prin Capul Verde

Insulele sunt destul de mici, asa ca cel mai bine este sa inchiriezi o masina (sau sa angajezi un taximetrist) pentru a le vizita. Indiscutabil, exista numeroase agentii de turism care iti pot oferi o multitudine de tururi mai ales in Sal, cea mai turistica insula.

Exista ferry-uri intre insule, mai ales intre cele aflate in acelasi sirag. Intre insulele de nord si insulele de sud, drumul dureaza mai bine de o zi si marea poate fi agitata. Exista de asemenea zboruri intre insule operate de compania aeriana locala Cabo Verde Airlines (fost TACV). Fiind o companie de stat falimentara, conducerea companiei a fost cedata Icelandair. Se pare ca, in final, Icelandair va cumpara Cabo Verde Airlines. Am zburat cu TACV si au fost zboruri OK, mai ales ca au fost scurte (din Boavista in Sal am facut vreo 20 de minute, iar din Sal in Santiago, sub o ora).

Pentru a alege cea mai buna optiune si pentru a avea la nevoie suport din Romania, arunca o privire si pe eSky.ro si pentru zborurile interne din Capul Verde. La o adica, poti vorbi cu ai lor consultanti sa iti faca o propunere care sa integreze mai multe destinatii din Capul Verde. De ce nu, poate si din Senegal sau Gambia, tot sunt prin preajma.

Soselele sunt in general de calitate buna, se poate conduce fara probleme. Exista transport in comun intre principalele asezari de pe insula, dar, in general, nu sunt de folos pentru turisti.

 

 

Top al locurilor de vizitat in Capul Verde

Insula Sal – este, indiscutabil, cea mai vizitata insula din Capul Verde, majoritatea turistilor straini ajungand aici. Este o insula insorita (nu a mai plouat de cativa ani) si majoritar desertica. Pe langa multitudinea de hoteluri all-inclusive din Santa Maria, Sal are oaze, vulcani si alte cateva atractii similare. Poate cel mai interesant fenomen este asa-numitul „miraj” sau Fata Morgana. Poti „vedea” mare in desert intr-un anumit loc de pe insula – orice agent de turism te poate ajuta sa ajungi acolo. Poti avea parte de tururi pe segway sau calare de-a lungul si de-a latul insulei. Este unul dintre locurile favorite de pe Glob pentru windsurferi!

De asemenea, nu rata spectaculoasele saline ale insulei (Sal inseamna „sare” in portugheza) – sunt pur si simplu spectaculoase!

 

Insula Boavista – la doi pasi de Sal, Boavista este o adevarata Sahara – cea mai spectaculoasa activitate este sa mergi prin desert si deodata sa-ti apara in fata o mare de un verde incandescent. Daca Sal este „Mamaia” Capului Verde, Boavista este „Vama Veche” – cabanute si pensiuni mici, plaje nesfarsite, orasele adormite si peste senzational preparat pe gratar. Din pacate, pe un colt de insula au inceput sa apara si aici all-inclusive-uri, dar restul insulei iti poate apartine. Capitala insulei, Sal Rei, are un aer de… Cuba.

 

Insula Santiago – aflata in siragul sudic al arhipelagului, aici se afla capitala tarii – Praia. Nu pot spune ca Praia are cine stie ce frumuseti iesite din comun, dar poti sa iei pulsul tarii plimbandu-te pe strazile sale centrale. Atentie: aici exista niste favele in stilul celor braziliene si nu e bine sa te aventurezi pe acolo. Perla insulei este orasul istoric Cidade Velha, unde poti descoperi ruinele celui care a fost unul dintre cele mai mari orase coloniale ale Portugaliei. Bogatia a atras insa numerosi pirati care, in ciuda citadelei mandre de pe deal, au reusit sa jefuiasca si sa distruga asezarea, locuitorii ei mutandu-se pana la urma in Praia, care era mai ferit si mai usor de aparat. Ruinele, dar si cladirile moderne ale orasului sunt placute.

Plimbarea pe Santiago este de asemenea placuta, pentru ca aici vei gasi vegetatie – este cea mai fertila insula, cu o vegetatie precum cea a Greciei.

 

Insula Fogo – aflata langa Santiago (se poate vedea cu ochiul liber), gazduieste singurul vulcan activ din Capul Verde (ceilalti au erupt ultima oara acum cateva milioane de ani). Fogo este pur si simplu spectaculos, iar ascensiunea pe varf este o experienta de neuitat – in caz ca vulcanul este considerat sigur. In 2014, a erupt ultima oara (eram in Sal si ar fi trebuit sa ajung pe Fogo cu 2 zile dupa eruptie, dar, din cauza eruptiei, insula a fost inchisa, iar toate zborurile din arhipelag anulate pentru vreo doua-trei zile) si e posibil ca uneori sa nu poata fi urcat. Capitala Sao Filipe are un aer colonial, cu casute frumos pictate, si, evident, fiind vorba de o insula vulcanica, plajele sunt cu nisip negru.

 

Cazare in Capul Verde

Capul Verde promoveaza turismul, asa ca vei gasi locuri de stat cam peste tot, fara probleme. Foarte multi europeni (in special portughezi, italieni, dar si germani sau scandinavi) s-au mutat in Capul Verde si au deschis hoteluri si pensiuni confortabile si faine.

In Sal exista destule hoteluri mari all-inclusive, unele tinand de retele internationale, cum ar fi Melia sau Riu.

Oferte faine de cazare poti gasi tot la prietenii de la eSky.ro, aici.

Tot la ei, poti merge pe un pachet „Zbor + Hotel”, pe care fie ti-l configurezi singur, fie apelezi la un consultant, care te poate ajuta cu multe sfaturi. Avantajul acestor pachete este ca iesi cu pana la 30% mai ieftin decat daca ai achizitiona separat zborul si hotelul.

 

Nivel de siguranta

Capul Verde este o tara safe, fara probleme majore de siguranta. Fii atent in zonele mai sarace ale capitalei Praia (insula Santiago, acolo fiind un soi de favele), dar unde, probabil, nu prea ai de ce sa ajungi.

 

Mancare sau bautura

Hei, suntem pe niste insule, in mijlocul Atlanticului, ar fi o impietate sa nu mananci din excelentele fructe de mare din Capul Verde. Pestele e de asemenea o delicatesa, mai ales tonul (daca te duci in porturile pescaresti, o sa vezi in fiecare dimineata cum se intorc pescarii cu ditamai tonul din mijlocul marii). Wahoo este un peste similar cu tonul, la fel de gustos. Nu rata nici logostada, o mancare pe baza de homar.

Mancarea nationala este insa cachupa – o combinatie in stil african de porumb, orez cu ceva carne (peste sau gaina).

Principala marca de bere este Strela si este de buna calitate. Grogue este bautura lor tare, un soi de rom facut din trestie de zahar, iar caipirinha, atat de populara la verii lor brazilieni, este populara si in Capul Verde. Bea numai apa imbuteliata – marea majoritate a apei este desalinizata.

 

Bani / schimb valutar

Moneda nationala este escudo cape-verdian, dar poti plati in euro peste tot. Rata de schimb oficiala este fixata la euro (1 euro = 110 escudo). Daca folosesti euro, echivalarea in magazine va fi facuta la 1 euro = 100 escudo. Gasesti ATM-uri in orase si in zonele turistice, iar bancile si casele de schimb sunt deschise doar in zilele de lucru. Daca ajungi sambata, ori platesti in euro, ori scoti bani din ATM-uri.

 

Comunicatii / acces la internet

Costurile de roaming sunt foarte ridicate, asa ca daca vrei sau ai nevoie sa fii permanent conectat la internet, cea mai buna idee este sa-ti iei un SIM local (vino cu un telefon necodat). Exista doua companii de telefonie – cea de stat (CV Telecom) si una privata angoleza (T+). Ambele au o acoperire excelenta si gasesti SIM-uri peste tot; poti sa cumperi si din aeroport.

Marea majoritate a hotelurilor are internet (cele all inclusive, cu siguranta), dar netul poate merge foarte incet.

 

Cum comunici cu localnicii

Portugheza este limba oficiala si peste tot este scris in portugheza, dar limba vorbita este o creola – mix intre portugheza si limbi africane. In insulele turistice si in centrele urbane insa, engleza este vorbita de multa lume. Te poti descurca linistit.

 

Riscuri cu privire la sanatate

Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei.

Nu exista risc de febra galbena in Capul Verde, dar daca vii dintr-o zona infectata, trebuie sa prezinti carnetul galben cu dovada ca esti vaccinat. Exceptand cateva cazuri izolate pe insula Santiago (culmea, in zona capitalei Praia), nu au fost inregistrate cazuri de malarie in Capul Verde.

 

Ambasada Romaniei pentru Capul Verde

In caz de probleme, poti contacta Ambasada Romaniei din Dakar, Senegal, care are si Capul Verde sub responsabilitate, la numarul de urgenta +221 77 450 74 18.

Daca vorbim de probleme ce trebuie rezolvate in Capul Verde (cum ar fi pierderea pasaportului), contacteaza orice ambasada a unei tari din Uniunea Europeana cu reprezentanta locala. Spania, Portugalia si Franta au ambasade in Praia, in capitala, dar exista cateva consulate (mai ales onorifice) si prin alte insule.

Imagini Capul Verde

Boavista Capul Verde

Aterizand in insula Boavista

Aeroport Boavista Capul Verde

Aeroportul din Boavista nu are acoperis – normal, aici ploua o data la cativa ani

Vulcan Boavista

Si in Boavista au inceput sa apara all inclusive-urile

Vulcan Capul Verde

Pe insula

Prin Nisip

Drumurile se termina la un moment dat si ai senzatia ca mergi prin Sahara

Biserica Capul Verde

Urme ale colonistilor portughezi

Pescari Ton

Pescarii de ton

Vanzatoare Africana

Si un aprozar umblator

All Inclusive Capul Verde

Sal – insula cu numeroase hoteluri de lux all inclusive

Surfing Capul Verde

Capul Verde – paradisul suferilor

Pescar Ton

Piata de peste e fix pe malul marii, in port

Santa Maria Sal

Cam asa arata Santa Maria, centrul turistic al tarii

Tur Cu Bicicleta

Ce poti face in Sal ? Sa mergi cu bicicleta

Rechini

Sa descoperi rechini

Plaja Capul Verde

Sa te balacesti intr-o apa verde superba (aici nu sunt rechini)

Salina Capul Verde

De aici vine numele Sal

Golf

Evident, poti sa faci baie prin tot soiul de golfuri

Ochiul Albastru

Ochiul albastru

Fata Morgana

De aici se vede Fata Morgana

Praia Capul Verde

Praia, capitala statului Capul Verde

Praia Santiago Capul Verde

In fine, un oras 🙂

Piata De Peste

Piata de peste din Praia

Vanzatoare Capul Verde

Vanzatoare ambulanta

Sosele Capul Verde

Pana si Capul Verde are sosele impecabile

Cidade Velha

Cidade Velha, orasul istoric din Capul Verde

Cidade Velha Capul Verde

Urmele palatelor si bisericilor se gasesc printre case moderne

Tunuri

Tunurile astea nu au fost teribil de eficiente in fata piratilor

Friptura Ton

Oooo, superba friptura de ton

Fotbal Feminin

Aparent, fotbalul in Capul Verde este practicat de fete

Fotbal Feminin Capul Verde

Iar unele sunt chiar talentate 🙂

Tripsta-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest