Anul acesta, mi s-a intamplat sa ajung atat in Grecia, cat si in Turcia, megadestinatii turistice ale Europei sudice, in ceea ce se numeste extrasezon. Am fost in Creta la inceput de mai, prin Samos si Kos la mijloc de septembrie si in Antalya in prima jumatate a lui octombrie. Si ce pot sa spun – pentru cineva caruia ii place sa bantuie, sa circule, sa descopere locuri noi si frumoase. Si pentru ca am tot povestit de Antalya in ultima perioada, haideti sa scriu si despre Creta, o insula pe care am descoperit-o la final de aprilie tot anul acesta (da, suna ciudat, dar pana acum nu am fost in Creta).
Creta este cea mai mare insula greceasca, deci trebuie sa te astepti ca sunt multe lucruri de vazut, iar distanta de la un capat la altul a insulei e destul de mare – este o insula lunga, dar relativ ingusta – de pe tarmul nordic pe tarmul sudic, ajungi relativ repede, dar trebuie sa fie sosea… un masiv montan strabate insula de la est la vest ca o adevarata coloana vertebrala. Am fost la final de aprilie, cand vremea era pe undeva la 25 – 30 de grade ziua si vreo 20 noaptea. Acum, sa nu crezi ca e deja vara – apa marii este destul de rece pentru ca tocmai a trecut o iarna, chiar si apa din bazine, dar vreme de stat la plaja este!
Deci, iata top cele mai faine lucruri de facut
- Cheile care strabat insula de la nord la sud – in special cheile Samariei, dar mai sunt cateva mai mici. Din pacate, nu am fost pentru ca eu am stat la Hersonissos, la est de Heraklion, si Samaria sunt mult mai aproape de Chania, centrul vestic al insulei. Dar atunci cand am citit despre Samaria, permanent au fost recomandate drept cel mai fain lucru de facut in Creta pe absolut orice clasament – este, de fapt, o expeditie in coborare de pe un deal pana la plaja Marii Libiei (coasta sudica a insulei), care trece printr-un tinut de poveste – munti inalti, de-a lungul unei vai repezi. Musai de facut cand ajung urmatoarea data in Creta.
- Knossos si Muzeul de Arheologie din Heraklion. Creta a fost locul unde a aparut prima civilizatie importanta a Europei in urma careia au ramas niste urme impresionante. Una dintre ele este fosta capitala Knossos, aflata nu foarte departe de actuala capitala Heraklion. Descoperita de arheologi englezi, Knossos a fost restaurat, dar iti trebuie un pic mai multa imaginatie sa iti dai seama cum arata acest oras-palat in perioada lui de glorie. Desi poti veni cu ideea ca aceasta nu este prima civilizatie europeana, ci si prima greceasca, vei avea o surpriza. Cretanii minoici sunt o populatie non-indo-europeana (deci, erau rude cu grecii prin Adam si Eva), apropiata de populatiile anatoliene si influentata masiv de egipteni (initial, cretanii foloseau hieroglife similare cu cele egiptene). Si daca vrei sa afli mai multe si sa descoperi arta si obiceiurile minoicilor, nu rata Muzeul National de Arheologie din actuala capitala a Cretei – aici se afla cele mai spectaculoase ramasite ale primei civilizatii inalte a Europei.
- Agios Nikolaos – i se spune St. Tropez-ul Greciei si, probabil, pe bun cuvant. Nu am fost niciodata in St. Tropez, dar Agios Nikolaos cu lacul sau interior legat printr-un firicel de apa de Marea Mediterana, inconjurat de baruri, cafenele, taverne, cu cladiri, catarandu-se pe dealuri, este chiar o minune. Merita vizitat in tihna – aici nu vei gasi cine stie ce monumente incredibile, in schimb orasul este o placere.
- Orasele venetiene ale nordului – Chania, Retymno si Heraklion – timp de patru secole, Creta a fost o posesiune venetiana avansata in coasta Imperiului Bizantin si mai apoi a celui Otoman. Populatia majoritara a continuat sa fie greco-ortodoxa, dar stapanii venetieni si-au construit orase intarite pe coasta nordica (pe coasta sudica, muntii abrupti ajung direct la malul marii si e mai greu de construit orase). Urmele venetienilor le gasesti si in ziua de azi prin palate, biserici, fantani, fortarete, porturi si prin diverse alte cladiri in cele trei principale orase ale Cretei – toate merita descoperite.
- Descopera muntii Cretei – inchiriaza o masina si bantuie prin muntii Cretei. Vei descoperi peisaje spectaculoase, sate traditionale, biserici ascunse de mana inarmata si distructiva atat a venetienilor, cat si a otomanilor, manastiri cu povesti dramatice. Si daca te opresti in vreun sat la o taverna, vei descoperi autentica bucatarie cretana
Oferta Creta de Paste
Anul viitor, Pastele pica foarte aproape de 1 Mai – mai precis, pe 28 aprilie. Si ce poate fi mai fain decat sa combini Pastele intr-o tara ortodoxa cu unele traditii similare cu ale noastre si liberul de 1 Mai! Primul charter spre Grecia va pleca din Bucuresti pe 26 aprilie si sunt oferite pachete de 5 zile cu preturi de la 547 de euro – avion, taxe aeroportuare, transfer si cazare. Vedeti ca sunt oferte de early booking cu reduceri de 10 – 20% in functie de hotel, aruncati o privire aici –––-> Charter de Paste
Imagini Creta
Una din trecatorile Cretei
Knossos, prima civilizatie europeana sofisticata
Templul iconic al Knossosului
Comorile civilizatiei minoice le poti gasi la Muzeul National de Arheologie din Heraklion
Artefactele astea au si 3000 de ani !
Agios Nikolaos, St. Tropez de Creta
Cetatea de la Heraklion
Cetatea venetiana de la Retymno
Si portul
Primavara, asa arata soselele Cretei !
Una din manastirile de pe insula
Abrupta coasta sudica a Cretei
Si mult mai lina coasta nordica