Plutind cu avionul deasupra orasului Bamako, capitalei statului Mali ai parte de o prima surpriza … Orasul nu este innecat in intuneric ca multe alte orase din tarile sarace, ci dimpotriva… Poate si luna plina a ajutat, dar de la 500 de metri deasupra solului, am descoperit un oras care nu pare deloc o fundatura in mijlocul Saharei.
A doua surpriza, la debarcare – nu sunt 44 de grade cum ne avertizau monitoarele din aeroportul Casablanca, ci mult mai putin, era chiar placut. Dar era miezul noptii. Aeroportul este mic si luminat cu neoane avand un aer retro. In schimb obtinerea vizei este neasteptat de rapida pentru birocratia africana. Dai 25 de euro si primesti o viza de 5 zile. In aceste 5 zile, te opresti la un post de politie si ti-o prelungesti pe o luna si mai cotizezi inca 5000 franci (7 euro).
Hotelul a trimis o masina dupa noi si astfel driblam cu eleganta mafia taximetristilor, a vanzatorilor de SIM-uri Orange Mali sau de statuete pseudo-dogon. In curand, rulam pe autostrada spre capitala… Da, ati auzit bine, exista un drum expres de la aeroport in oras… Daca de sus, orasul pare bine luminat, odata ajunsi cu picioarele pe pamant, nu mai este asa de „a giorno”…
In schimb cartierul in care stam geme de lume. Hotelul Tamana e la doi pasi de strazile pline de baruri si discoteci care au transformat Bamako intr-o legenda a entertainmentului african. Dar nici hotelul Tamana nu e de lepadat – piscina, o curte placuta si camere curate.
A doua zi, purcedem la descoperirea Bamako-ului. La prima vedere, este un sat mare, nu are nimic din atributele unei capitale – in tot orasul par sa fie vreo 3 blocuri mai inalte, in rest cladiri scunde si strazi cu un aer rural… Bamako nu este o metropola, este cu adevarat Africa – ulitele secundare sunt nepavate de un rosu caramiziu intens, femeile cara tot soiul de recipienti cu produse pe cap, avand plozii legati de spate. Din cand in cand, magazine saracacioase cu cateva produse de vanzare, dar nici un magazin de ziare. Nu cred sa existe vreun mall, in schimb pe strazi se revarsa comerciantii cu de toate pentru toti… De altfel, bazarul din Bamako este o lume prin ea insasi.
Ce este surprinzator ? In primul rand, infrastructura rutiera – sosele foarte bine intretinute (sunt 20.000 chinezi in Mali care lucreaza la marile proiecte ale tarii), circulatia extrem de civilizata spre deosebire de alte locuri din Asia sau Africa, chiar si niste sosele suspendate la intrarea in oras cum nici in Bucuresti nu sunt.
De ce intamplator? Pentru ca este o capitala care nu are atributele unei metropole. Desi adaposteste aproape 2 milioane de suflete, Bamako este de fapt un sat foarte mare. Desi este un oras vechi de sute de ani, nu a jucat niciodata rolul de capitala pana in 1908 cand a devenit capitala Africii de Vest Franceze. In plus, nicaieri nu vezi excesele arhitecturale guvernamentale specifice unor tari in curs de dezvoltare care cheltuiesc milioane pe palate imense si rezidente excesiv de luxoase.
Nu sunt foarte multe monumente prin Bamako care sa atraga turistii… Bamako este punctul de intrare in tara si multi straini pleaca aproape imediat spre Djenne, tara dogonilor si legendarul Tombuctu. Daca ai cateva ore la dispozitie, merita insa sa vizitezi Muzeul National, o placuta introducere in bogata cultura a unei tari care a cunoscut 3 imperii si are 12 nationalitati diferite. Poti sa pozezi in viteza masinii statui mai neobisnuite cum e cea a unui porc sau unui bivol sau sa te pierzi prin imensul bazar… Daca bazarul vinde numeroase obiecte care nu-l intereseaza pe turistul obisnuit, in schimb zona cea mai inedita este piata de fetisuri.
Mali este un stat musulman pe hartie. In realitate, daca nu vezi din cand in cand vreo moschee, uiti ca esti intr-un stat islamic – pe toate strazile sunt multe femei si extrem de putine au ceva pe cap – sunt imbracate foarte colorat desi traditional, dar nu in inchistata traditie araba, ci in liberala traditie africana. In plus, avand statutul de o Ibiza a Africii De Vest, cu numeroase baruri si discoteci pline la refuz de tipe, nici nu iti trece prin minte ca esti inconjurat de supusi ai Profetului.
A doua caracteristica complet neislamica o reprezinta fetisurile, numite si « gri-gri » … Pot fi cranii de maimuta, serpi mumificati, fetusi de vaca si multe alte ciudatenii… Dar aceste fetisuri sunt vitale pentru a-ti apara viata, sanatatea si familia. Am fost prin piata de fetisuri, din pacate vanzatorii nu apreciaza pozele albilor curiosi, asa ca nu am facut nici o poza. Si ca veni vorba de albi – Mali este o tara foarte sigura. Am umblat chiar si singur prin zone relativ sordide si in afara de niste copii curiosi si vanzatori de statuete, am fost complet ignorat.
Poate cel mai frumos punct din Bamako este asa-numitul Point G. Nu, nu va ganditi la cine stie ce! Oricum multe malience nici nu prea au punctul G datorita circumciziei feminine practicate inca pe scara larga. Pointe G este unul din punctele cele mai inalte din oras aflat in spatele unui spital si de unde poti vedea intregul oras… In orice alta parte din lume ar fi plin de terase si restaurante. Aici, sunt niste fieratanii ruginite care par ar fi aparate de facut tractiuni… E clar ca Bamako nu are nimic comun cu turismul… Dar este o introducere la lumea africana in care ne vom infunda.
Dar despre cum am calatorit cu escorta Presedintelui Mali spre fascinanta moschee Djenne in episoadele urmatoare pe hotnews.ro si https://www.imperatortravel.blogspot.com/
Welcome to Mali !
Hotel Tamana
Hotelul are piscina 🙂
Bazarul din Bamako … o alta lume 🙂
Shopping cu copilu’ in spate … a la Mali!
Transportul public din Bamako
Transport privat
Statui interesante
Statuie … hipo 🙂
Muzeul National
Muzeul National
Bazarul
Shopping …
Cezar, cu aceasta serie despre Mali o sa deschizi cu siguranta apetitul multor persoane pentru Africa 🙂
Asteptam urmataorele episoade 😀
Interesant…e de vazut candva si Africa 🙂
Mi se pare că acest gen de oraşe nici nu au nevoie de obiective turistice…ele însele sunt atât de diferite de ideea de "oraş" cu care suntem noi obişnuiţi, încât o simplă plimbare prin Bamako bănuiesc că este o experienţă fantastică. Apropo, ştie careva engleză pe-acolo sau fără să ştii boabă de franceză eşti terminat?
@Dudian – cei care stiu ceva engleza, de obicei vor sa-ti vanda ceva. Franceza rules
africa a fost si va fi o enigma
Se pot inchiria/cumpara arme pentru protectie proprie ? Se dau la "liber" , e nevoie de permis de port-arma eliberat de autoritati ?
africa , africa
Sunt de acord cu Dudian! Chiar ca nu trebuie sa vizitezi nimic anume in Mali ca sa intri in atmopsfera, ci doar sa fii acolo
@ Andrei – nu am vazut arme pe nicaieri, nici macar bodyguarzi prin magazine cum sunt la noi. Presupun ca iti trebuie un motiv foarte bine intemeiat pentru a detine o arma in Mali si probabil sa platesti cateva mii de euro bune pentru permis