Comparator tarife intre Blue Air, Ryanair si Wizz Air

Wizz Blue Ryan

Odata cu aparitia companiilor aeriene low-cost, au aparut ca o surpriza pentru cei neinitiati si diverse tarife pentru serviciile considerate facultative – gen check in-ul la aeroport costa, bagajul de cala costa si multe alte taxe. Principiul e corect – companiile aeriene au sesizat ca multi pasageri nu au nevoie de toate serviciile pe care le primeau si care, trebuie s-o recunoastem, costa bani – nu toata lumea pleaca cu bagaj de cala, nu toti au nevoie sa manance cand zborul dureaza o ora sau doua, poti sa-ti faci si singur check-in-ul si sa-ti tiparesti cartea de imbarcare, si sa nu mai soliciti serviciile de check in. E drept, de atunci, lucrurile s-au mai sofisticat – au aparut taxele de bagaj de cabina (cele pe care le iei cu tine in avion), au aparut taxele daca vrei un anumit loc in avion (si nu neaparat cele cu mult spatiu la picioare, gen cele de la iesirea de urgenta sau din primul rand), cate si mai cate.

In consecinta, in articolul de azi am vrut sa compar principalele taxe la cele mai mari trei companii aeriene care opereaza in Romania – Blue Air, Ryanair si Wizz Air. Nu am luat Taromul in considerare pentru ca ei continua sa aplice acelasi sistem clasic de demult – in bilet ai de toate – bagaj de cala, bagaj de cabina, mancare, check in la aeroport, locul pe care il vrei (sau il prinzi) in avion etc. Ma rog, sunt semne ca se vor adapta si ei vremurilor (multe companii aeriene clasice de la Lufthansa la British Airways cer acum bani pentru bagaj de cala, loc in avion etc., etc.), dar pana atunci, Tarom cred ca este ultima companie de linie clasica din Europa… Dar hai sa vedem comparatiile.

Toate companiile te taxeaza la bagajul de cala. Blue si Wizz Air te taxeaza in functie de distanta zburata (deci e un tarif daca zbori la Larnaca, ici, colea, si altul daca zbori, hat, pana la Dublin sau Lisabona), iar Wizz e si mai sofisticat – sunt preturi diferite daca zbori in extrasezon si in perioada de varf.
In cazul Blue Air, bagajul de cala va fi taxat in functie de tipul de bagaj (bagaj de cala mic – 20 kg / mare – 32 kg), momentul achizitiei, perioada de calatorie si ruta aleasa. Blue Air are un sistem de tarifare bazat pe 3 tipuri de bilete – Light, Classic si Premium.
In cazul biletelor “Classic”, bagajul de cala de 20 kg este inclus in pretul biletului, iar la “Premium” un bagaj de cala de 32 kg.
Pe rutele interne, pasagerii beneficiaza de un bagaj de cala de 20 kg, complet gratuit pentru biletele “Light” si “Classic”.

Trebuie sa subliniez ca pentru cei care au de carat mult, Blue Air are o oferta chiar tentanta pentru bagajele de 32 kg – Ryanair nu accepta bagaje mai mari de 20 kg (ori cumperi doua bagaje de cala, ori platesti 10 euro pe kg depasit)… de altfel, la Blue Air bagajele de 32 kg costa in principiu cat un bagaj de 20 kg la Wizz Air… si asta este in mod cert un avantaj.

La bagajele de cabina, Blue Air chiar are un megaavantaj. Blue Air accepta un bagaj de pana la 10 kg fara niciun cost suplimentar (uneori, este luat la usa avionului si transportat in cargo, dar gratuit). Si asta este o facilitate excelenta pentru cei care pleaca doua–trei zile intr-un city break pe undeva – rar iti trebuie un bagaj mai mare de 10 kg, daca nu cumva vrei sa spargi magazinele din orasul vizitat – chiar si asa e mai convenabil, iti cumperi un bagaj de cala doar la retur, nu si la dus!

Check-in-ul este gratuit la toti daca ti-l faci on-line, dar daca pentru un motiv sau altul nu ti-ai facut check-in-ul sau nu ai tiparit boarding pass-ul (si nu ai aplicatia pe telefon), atunci asta te va costa scump la Ryan (55 euro / 55 lire) si Wizz (30 euro). La Blue, check-in-ul la aeroport este gratuit.

Mancarea se achizitioneaza la toate companiile aeriene in avion – e vorba in general de snackuri, batoane de ciocolata, bauturi racoritoare, bere, vin etc. La Blue Air, poti sa-ti comanzi mancare calda in avans pentru sume incepand de la 7,5 euro (Blue Bistro este valabil doar pentru anumite rute); (pe o selectie de rute se ofera snack-uri si bauturi non-alcoolice complet gratuit) – pica bine mai ales cand zbori devreme dimineata si nu ai chef sa mananci acasa – iar in aeroportul Otopeni stiti multi dintre voi ca la restaurante si baruri scorurile sunt halucinante.
Pentru biletele Premium, meniul este deja inclus in pretul biletului, pe anumite rute (afli cand rezervi biletul).
Companiile aeriene nu zboara pe toate aeroporturile posibile, asa ca uneori trebuie sa schimbi – neexistand zbor direct din Romania. In cazul Wizz, nu exista nicio facilitate pentru zborul de tranzit – in cazul Blue Air, exista bilete de avion cu tranzit garantat via aeroporturi-baza, cum ar fi Bucuresti, Torino, Cluj sau Larnaca (adica, ti se transfera automat bagajul de cala si in caz ca pierzi avionul din cauza companiei aeriene, Blue te re-ruteaza), in schimb ce la Ryanair este de asemenea posibil tranzitul garantat pe cateva aeroporturi, dar, din cate stiu, nu si pentru zborurile din Romania (daca intri pe site-ul Ryanair, nu poti sa iti cumperi bilete decat spre destinatiile deservite cu zboruri directe).

Ca sa fie mai clar si mai simplu, iata ca am facut un tabel care sa va fie de ajutor. Evident, aceste tarife se schimba destul de des, asa ca va recomand sa le verificati cu grija inainte de a decide pentru o companie sau alta – veti descoperi uneori ca desi biletul la o companie e, la prima vedere, mai ieftin, daca te gandesti ca mai ai nevoie si de un bagaj de cabina sau mai stiu eu de ce altceva, pachetul complet poate fi mai ieftin la o alta companie.

 

Blue Air Ryanair Wizz Air
Bagaj de cala  

20 kg: 10 – 45 euro/bagaj

32 kg: 15 – 50 euro/ bagaj (in functie de distanta zburata)

 

 

 

 

 

 

 

 

Depasire greutate: 65 euro pentru orice cantitate

Bagaj cumparat la aeroport: 70 euro

Maxim de bagaje: 4

10 kg: 8 – 10 euro / lire

20 kg: 25 – 40 euro / lire

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Depasire greutate: 10 euro / lire per kg

 

 

 

Maxim de bagaje: 3

 

20 kg: 14 – 60 euro (in functie de distanta, extrasezon)

20 kg: 19 – 70 euro (in functie de distanta, sezon de varf)

32 kg: 19 – 74 euro (in functie de distanta, extrasezon)

32 kg: 25 – 86 euro (in functie de distanta, sezon de varf)

Depasire greutate: 10 euro per kg

 

 

 

Maxim de bagaje: 3

Bagaj cabina Bagaj de laptop – gratis, doar la biletele Premium/ (35 cm x 20 cm x 20 cm)

10 kg – gratis

(55x40x20)

Bagaj de laptop – gratis

10 kg: 6 euro / lire (la momentul rezervarii)

8 euro / lire (dupa rezervare)

25 euro / lire (la aeroport)

Bagaj de laptop – gratis

10 kg: 7 – 12 euro (in functie de distanta)

Check in on-line Gratis Gratis Gratis
Check in la aeroport Gratis 55 euro / 55 lire 30 euro
Mancare in avion Mancare calda – comanda in prealabil (de la 7,5 euro), disponibil pe anumite rute

Snacks si bauturi – comanda la bord
snacks si bauturi non-alcoolice gratuite pe o selectie de rute

Snacks si bauturi – comanda la bord Snackuri si bauturi – comanda la bord
Tranzit garantat Da – in anumite aeroporturi Da – in anumite aeroporturi (nu se aplica pentru zboruri din Romania) Nu
Comision plata cu cardul 0,5 – 1,2% din suma totala

 

 

Etichete:
· · ·
Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

  • ioan spune:

    Dar cel mai important avantaj pe care il au cel de la Blue Air este customer service. La Ryanair sau Wizz daca ai o problema nu ai cu cine discuta , iar personalul de la chekin counter niste infatuati cu aere .

    • Gigi spune:

      Ai cu cine la aprox 1 euro / min. Iar in scris ti se raspunde la paste cu „problema a fost soutionata” fara nicio solutie oferita….

  • Madalina spune:

    Daca adaugati si tarifele si politicile pentru copii si infanti era perfect.

  • Robert spune:

    Acum pe bune dacă pleci cu doi copii la ryan air biletul ti se triplează chiar dacă copilul stă în brațe.

  • Traian spune:

    Bună ziua. Am o curiozitate și nu am înțeles prea bine politica companiilor în ceea ce privește copiii. Dacă doresc sa călătoresc cu un sugar pana în vârstă de 2 ani, el trebuie sa stea în brate. Oricum, nu e gratuit, costa. Dacă cumpăr un alt bilet de avion și am și loc, mi se pare mult mai convenabil. A trecut cineva prin asta? A încercat?

  • DAn spune:

    Pentru call center WizzAir apelati +35627781054 (Call Center Malta). Numarul nu este suprataxat (prin lege). Va fi tratat ca un apel obisnuit in spatiul UE. Majoritatea abonamentelor (as zice 90+% din Romania) si a optiunilor aferente cartelelor prepaid din Romania ofera minute gratuite spre Romania.

    Dupa ce sunati asteptati robotul sa oferte optiunea in limba romana.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest