In cursul zilei de astazi, ministrul croat al turismului dl. Gari Capelli a anuntat ca incepand cu data de 29 mai, granitele Croatiei se vor deschide pentru cetatenii Austriei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei. Acum cateva zile, granitele croato-slovene au fost redeschise astfel ca cetatenii celor doua tari pot circula acum fara restrictii. Ministrul croat a declarat ca va discuta deschiderea granitelor si cu alte tari, atata timp cat deschiderea va fi reciproca. Croatia are un interes deosebit sa deschida granitele cu Polonia si Germania, in acest fel, liberalizand calatoria pentru 60% din turistii care viziteaza de obicei tara de la Marea Adriatica. Ultima tara extrem de importanta pentru turismul croat, Italia va fi acceptata mai tarziu in functie de evolutia pandemiei in peninsula.
Intelegerile bi-partite vor fi incheiate doar cu tari care au un profil epidemiologic asemanator a mai adaugat dl. Capelli. Anuntul a fost facut dupa o noua video-conferinta intre ministrii turismului din Uniunea Europeana. Croatia va lansa o aplicatie on-line sa fie accesata si completata de cetatenii celor 5 tari pentru a le usura intrarea in tara.
In acest moment, Croatia inregistreaza circa 10 noi infectari pe zi la o populatie de 4,1 milioane locuitori, in timp ce Romania inregistreaza circa 150 – 200 noi infectari pe zi la o populatie de 18 miloane de locuitori. Situatia este indiscutabil mai buna in Croatia care a avut parte de o carantina mai stricta decat Romania, dar as putea spune ca situatia este totusi similara. Probabil singurul obstacol este daca guvernul roman va ridica cerintele de auto-izolare pentru cei care vin din Croatia.
Pentru a intra in Croatia, turistii trebuie sa prezinte o rezervare valabila pentru un hotel sau pensiune. Nu este necesar nici un test COVID, nu este nevoie sa se completeze nici un formular, dar fiecare turist va primi instructiuni cu privire la masurile luate de Croatia pentru combaterea pandemiei. Cozi de ore in sir au fost semnalate la granitele nordice.
Ministrul croat a mentionat de asemenea ca s-a discutat problema blocajului financiar care afecteaza turismul si transportul si nu s-a ajuns la nici un consens – majoritatea tarilor europene favorizeaza ideea transformarii datoriilor catre turisti si pasageri in vouchere (unele tari au si legiferat aceasta solutie cum ar fi Grecia, Germania sau Portugalia), Comisia Europeana opunandu-se. Se spera ca se va ajunge la o intelegere. In acest moment, Croatia detine Presedentia Rotativa a Uniunii Europene si efortul de armonizare in domeniul turismului trebuie sa fie condus de d. Capelli.
Sursa info: Novi List