Planeta Oradea (ep. 2). Ce poti vedea prin Oradea, un loc fundamental de vazut in Romania

Piata Unirii Oradea

Piata Unirii, Oradea, Romania

Initial m-am gandit sa scriu si acest serial ca un jurnal de bord ca de obicei. Dar nu stiu de ce, de data asta m-am gandit sa-l fac cumva mai concret si mai “to the point” cum spune englezul. Asa ca in epidodul 2 din “Planeta Oradea”, m-am gandit sa trec in revista, asa, cuminte si ordonat pe puncte locurile pe care nu ar trebui sa le ratezi pentru nimic in lume cand ajungi in Oradea.

In primul rand, cred ca ar trebui ca sa va puneti Oradea pe lista de vizitat. Stiu, e greu, e departe, e intr-un colt de tara, din Sud faci o groaza de timp cu masina (suprizaaaa… din august, incepe sa zboare Blue Air de la Bucuresti la preturi mai mult decat decente), dar cred ca alaturi de Bucuresti, Peles, Muntii Fagaras, Delta Dunarii, Clisura Dunarii, Sighisoara si manastirile Bucovinei, este unul din locurile fundamentale ale Romaniei care trebuie vizitate de orice roman. Si motivul e simplu – o concentratie de palate pe kilometru patrat unica in Romania si simti de la o posta cum arata un oras “ca afara” in Romania. Dar haideti sa va zic ce nu trebuie ratat.

Piata Unirii. O piata ampla, larga, spatioasa si relaxanta, inconjurata de cele mai frumoase palate si reprezentative biserici ale Oradei. In primul rand, aici se afla Palatul Vulturul Negru, simbolul incontestabil al orasului, impecabil restaurat. Tot aici, in curand vor straluci Palatul Greco-Catolic si Primaria aflate in plin proces de restaurare. Sunt nu mai putin de 3 biserici – ortodoxa, greco-catolica si romano-catolica. Poate, cea mai interesanta este biserica ortodoxa cunoscuta si sub numele de “Biserica cu Luna” – in fatada bisericii se afla un glob galben-negru care indica non-stop fazele lunii. Tot aici, in interior, deasupra altarului, daca te uiti cu atentie (sau ti se indica de catre ingrijitorul bisericii), poti descoperi imaginea lui Horea. Biserica a fost construita cu incepere din 1784 (piatra de temelie a fost pusa la o saptamana dupa inceputul rascoalei lui Horea, Closca si Crisan) si terminata cu greu in 1790 (si sfintita abia in 1832). Este o biserica deosebita pentru ca este prima biserica ortodoxa de piatra din Ardeal si situata fix in buricul targului in conditiile in care romanii ortodocsi nu aveau dreptul la biserici din piatra desi erau natiunea majoritara in Transilvania. Se pare ca autorizatia de constructie a fost data in urma presiunilor depuse de foarte influenta si bogata comunitate aromana din oras care a obtinut dreptul de a ridica o biserica de piatra ortodoxa in piata centrala a orasului, in acelasi loc de fala ca bisericile catolice. Va dati seama, nu a fost usor, a trebuit sa se mearga pana la Imparat, la Viena pentru aprobare. Chipul lui Horea a fost pictat in biserica “pe sest” deasupra altarului in stilul in care era pictat Isus Hristos in iconografia bizantina. Dar nu era vorba de Isus – nu avea aura, nu apare scris IC XC… e de fapt Horea.

Primaria Municipiului Oradea – este o cladire monumentala, dar in plina reconstructie. Cand va fi gata, vizitatorii vor putea intra in impresionantul hol si vor putea vizita Marea Sala a Consiliului Local (numita si Sala Traian Mosoiu in cinstea generalului care in fruntea Armatei Regale Romane a eliberat Oradea in aprilie 1919. Aici, se afla doua fresce redand momentele fundamentale din istoria multi-seculara a Oradei – intrarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria in 1919 si intalnirea intre imparatul german Sigismund de Luxemburg cu regele lituaniano-polonez Vladislav Jagello din 1412 care a pus la punct o alianta ce ducea la pacificarea intregii Europe Centrale. Dar Primaria are parte si de cea mai frumoasa panorama din oras – Turnul Primariei. In acest moment este inchis, dar odata cu terminarea restaurarii Primariei, turnul va fi redeschis (estimativ in primavara in 2021 si nu aveti nici un motiv sa-l ratati – panorama orasului este pur si simplu superba).

Cetatea Oradea – un alt monument istoric de clasa perfect restaurat. Acum se lucreaza la zidurile exterioare, dar in interior, totul este finalizat si este o oaza de liniste si frumos. Puteti vizita Muzeul – exista cateva camere in care se pastreaza fragmente din picturile sau sculpturile medievale, dar la etaj, veti gasi un evantai de diverse mini-muzee. Mi-au ramas in minte camera comunismului (care mi-a adus aminte de copilarie cu lozincile sale, cu steagurile, cu trotineta si bicicleta Pegas), cateva camere dedicate unui muzeu al fotografiei (atat cu aparate, cat si cu faimoasele mini-studiouri in care se developau fotografiile pe film – apropos, cei cu mai multi ani in spate puteti revedea inclusive filme Fuji, Konica, ORWO sau Azo), dar si o discoteca a anilor 70 – 80 (unde afli povestile aproape subversive ale DJ-ilor acelor ani). Oradea a fost si este un oras multi-cultural – mai bine de o duzina de nationalitati locuiesc in oras, precum si membrii a mai bine de o duzina de religii – asa ca in muzeu, vei descoperi camere didicate ortodocsilor, greco-catolicilor, romano-catolicilor, evreilor, diverselor forme de protestantism, prezentand aportul fiecarei comunitati adus dezvoltarii orasului.

In subteran, e organizata o mini-expozitie medievala (sadicii se vor bucura sa vada celebrul tron pe care odata asezat, condamnatul era strapuns cu sute de varfuri ascutite), dar si urme ale bisericii gotice care a existat aici pana acum cateva sute de ani. Fondatorul Oradei este regele maghiar Ladislau cel Sfant (este cel care a interzis religia traditionala maghiara bazata pe samanism), acesta fiind ingropat in cetate. Alaturi de el se afla si urmele mormantului unui alt mare lider al Europei Centrale, deja pomenitul Sigismund de Luxemburg (prieten cu Vlad Dracul) care desi a murit la Praga, a cerut in mod imperativ sa fie ingropat la Oradea. Trupurile lor si ale altor 5 regi ai Ungariei ingropati la Oradea au fost profanate si au disparut in timpul conversiei catolicilor locali la protestantism – a fost o perioada sangeroasa si teribil de distructiva.

Strada Republicii – timp de decenii a fost stada pietonala de promenada a Oradei. In curand nu va mai fi singura, se lucreaza cu elan la crearea unei adevarate retele de strazi pietonale interconectate cu parcurile din centrul orasului, dar si cu malurile Crisului Repede, dar chiar si cand tot planul de pedestrianizare va fi realizat (probabil prin 2021, cel tarziu 2022), Strada Republicii va fi o strada care trebuie vizitata – aici se afla unele dintre cele mai frumoase palate Art Nouveau din Oradea – unele au fost refacute si sunt pur si simplu stralucitoare (cum ar fi Palatul Venetian, dar si un palat vopsit intr-un albastru memorabil, altele in curs de refacere).

Muzeul Masoneriei – in conditiile in care Masoneria este o institutie controversata legata de tehnologia 5G, zborul omului pe luna, COVID sau uciderea omenirii prin electricitate (sorry, discutia asta era acum 100 de ani), mi se pare o idee indrazneata sa deschizi un Muzeu al Masoneriei. Dar merita – o buna parte din Oradea a fost construita de masoni, iar faptul ca astazi suntem romani si vorbim romana si nu suntem rusi si vorbim kirghiza se datoreaza masonilor. Cladirea (unde chiar a fost un templu masonic) este spre finalul reconstructiei si muzeul va fi deschis anul acesta. Va fi in fruntea listei cand voi ajunge data viitoare in Oradea !

Muzeul Darvas – La Roche – unul din palatele reprezentative ale Oradei in stil Art-Nouveau. Intr-un oras cu literalmente sute de palate si vile Art Nouveau, era musai sa existe si un Muzeul Art-Nouveau – mai precis unul din aceste palate transformat in muzeu si gata pentru a dezvalui publicului universul Art Nouveau. Muzeul a fost in reconstructie in ultimii ani, dar va fi redeschis in cateva zile. Nu il ratati !

Muzeul Farmaciei – practic o veche farmacie cu mobilier din acela de lemn masiv, dulapuri imense si tot soiul de sticlute cu potiuni magice din care vechii farmacisti faceau medicamente pentru bolnavi. Este de fapt o veche farmacie care a functionat in Oradea pentru nu mai putin de 250 ani fondata de calugarii mizecordieni, primii farmacisti ai Europei. Aici descoperi nu numai tainele farmaciei de acum cateva sute de ani, dar si fresce de curand redescoperite. Se afla usor de gasit, la capatul strazii pietonale Republicii. Pe langa farmacia care era deschisa publicului, poti descoperi cu ajutorul celor care au grija de muzeu si masa de laborator unde se combinau diverse substante pentru a crea leacuri, dar si vechi ambalaje. In capat, exista si un ierbar (multe din medicamentele multi-seculare erau produse din plante).

Muzeul Istoriei Evreilor. Evreii au reprezentat o comunitate importanta in Oradea cel putin pentru 100 de ani. Daca in jur de 1850, ei reprezentau cam 5% din populatie urbei, in 1939, 25% dintre oradeni erau evrei. Acestia au fost ridicati si transportati de autoritatile maghiare in cateva zile si trimisi la Auschwitz. Putini s-au mai intors. Printre cei disparuti se afla si o fata din Oradea numita Eva Heyman, supranumita si Anne Frank de Oradea care a tinut un jurnal cat timp a fost inchisa in ghetto inainte de evacuare. Muzeul evreilor si povestea comunitatii se afla in fosta Sinagoga Ortodoxa (adica a comunitatii facuta faimoase de filmul Unorthodox si care poarta hainele acelea caraghioase si perciuni).

Aquaparkul Nymphaea – de data asta n-am mai ajuns la Aquapark, dar era deschis doar partial datorita restrictiilor datorate COVID-19. Era deschis doar exteriorul. Este indiscutabil unul dintre cele mai faine parcuri acvatice din Europa Centrala si poate concura de la egal la egal cu orice parc din Austria si Ungaria (cel putin pe cele 10 – 15 care le-am vazut eu).

Parcul Palatului Baroc – fostul sediu al Muzeului Tarii Crisului (care s-a mutat intr-un alt palat, aparent mai mare) a fost acum retrocedata Bisericii Romano-Catolice. Nu cred ca poate fi vizitat (se lucreaza la el), dar gradina este o oaza de verde si liniste si in plus, poti descoperi un colt inedit – Gradina Biblica – acolo se gasesc tot soiul de plante si copaci amintiti in Biblie – de la prozaica ceapa la exoticii smochini.

Sinagoga Sion – nu mai este o sinagoga functionala (nu mai sunt prea multi evrei prin Oradea), dar a fost minunat refacuta si este folosita pentru diverse evenimente culturale. In afara evenimentelor, poate fi desigur vizitata – interiorul este fabulos.

 

Cam acestea sunt principalele obiective turistice din oras care nu trebuie ratate. Dar nu sunt singurele. Oradea este practic un muzeu in aer liber. Atat timp cat va veti plimba prin centru, sa fiti atenti la cladirile din jur. Veti gasi niste comori arhitecturale neasteptate.

Pentru mai multe informatii si idei, aruncati o privire pe pagina de Facebook Visit Oradea sau pe site.

Imagini Oradea

Piata Unirii

Piata Unirii

Biserica cu Luna

Biserica cu Luna

. Altar Biserica cu Luna

Altarul Bisericii cu Luna

Portret Horea in Biserica cu Luna

Portretul lui Horea

Primaria Oradea

Turnul Primariei – in reconstructie

Sala consiliu local Oradea

Camera General Traian Mosoiu – va fi si ea remodelata si refacuta

Regele Ferdinand in Oradea

Intampinarea Regelui Ferdinand la Oradea

Panorama Primaria Oradea

Vasta Piata a Unirii vazuta din turnul Primariei

Cetatea Oradea

Cetatea din Oradea

Interior Cetatea Oradea

Urme stravechi din cetate

Muzeu Primul Razboi Mondial

Salile dedicate bihorenilor in primul razboi mondial

Muzeu Comunism Oradea

Sala comunismului

Filme fotografie

Cate filme Azo nu am folosit pana in 1990… si cate filme Fuji dupa 1991 🙂

Discoteca anii

Discoteca anilor 1970 – 80 in Cetatea Oradea 🙂

Palat strada Republicii

Strada Republicii, strada palatelor Art Nouveau

Palat venetian Oradea

Palatul venetian din Oradea

Palat Art Nouveau Oradea

O alta minunatie arhitecturala

Vila Art Nouveau Oradea

Exista sute de cladiri Art Nouveau in Oradea. Unele nu se afla pe nici o lista de patrimoniu

Strada Republicii noaptea

Strada Republicii noaptea

Oradea noaptea

 

Muzeul Masoneriei Oradea

Viitorul Muzeu al Masoneriei. Desigur, o vila Art Nouveau

Darvas La Roche Oradea

Casa Darvas – La Roche, viitor muzeu Art Nouveau

Vitraliu Darvas La Roche Oradea

Si minunatele sale vitralii

Muzeul farmaciei

Muzeul Farmaciei

Medicamente

Pe vremuri, cocaina era ingedient medical 😉

Trusa sanitarului in razboi

Trusa de campanie a unui sanitar din armata austriaca

Plante medicinale Oradea

Plante medicinale din Bihor

Muzeul Evreilor

Muzeul Evreilor – Sinagoga ortodoxa din Oradea

Muzeul Evreilor Oradea

Drumul de fier al deportarii

Catedrala catolica Oradea

Catedrala romano-catolica

Palatul Baroc Oradea

Palatul Baroc (observati zona pavata cu piata – impecabil)

Gradina biblica Oradea

Gradina biblica

Sinagoga Sion Oradea

Sinagoga Sion – malurile Crisului Repede va fi transformata in zona de promenada

Cupola

Superba cupola

Piata Ferdinand Oradea

Sa terminam cu niste imagini de sus, din Turnul Primariei – Piata Ferdinand in reconstructie

Zona catolica Oradea

Palatul Baroc si Catedrala Romano-Catolica

Palat albastru

Palat Art Nouveau pe Strada Republicii (palatul meu favorit :))

Comentarii

  • Ramona spune:

    Palatul care v-a impresionat cel mai mult, cel vopsit în albastru intens se numește Palatul Moskovits-Miksa și este într-adevăr una din cele mai frumoase clădiri din Oradea.
    Cu respect, o orădeancă care iubește Oradea cel puțin la fel de mult ca și dumneavoastră

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest