Am tot vazut in ultimele saptamani, multa lume plangandu-se ca grecii cer teste, ca grecii testeaza, ca grecii fac si dreg. Sincer, mi se pare absolut normal ce fac grecii. Grecii iau niste masuri de o amploare fara precedent in Europa cu un singur motiv – ca toti turistii care ajung pe legendarele plaje grecesti nu numai sa se simta bine (ca asta o fac an de an), dar sa se simta 100% in siguranta. Ca vor avea o vacanta in care nu o sa te imbolnavesti !
Urmaresc situatia din Grecia inca de la inceputul crizei COVID-19. Stiam ca turismul in Grecia este un domeniu crucial pentru economia nationala, iar inceputul primaverii nu arata bine. Speram ca pandemia sa fie limitata in Republica Elena, dar trebuie sa recunosc ca nu aveam prea multe sperante – daca te uiti, situatia a fost si este critica in imensa majoritate a tarilor din jurul Mediteranei – Spania si Italia au fost lovite de o criza care le-a pus la pamant mult laudatele sisteme medicale, Portugalia a ajuns la un moment dat sa domine clasamentul european al infectarilor cu COVID-19, Turcia a ajuns in top 10 mondial la un moment dat, rivalizand cu tari cu un numar mult mai mare de locuitori, iar despre ce se intampla in Israel sau Egipt, nici nu mai mentionez.
In schimb, Grecia a fost o imensa surpriza pozitiva. Toti ii stim pe greci – oameni sociabili, dornici de a iesi, de a se intalni, de a petrece, de a se distra. Toata aceasta cultura nationala are un impact pozitiv asupra atmosferei atat de fermecatoare care atrage milioane de turisti straini an de an. Dar aceasta cultura are de obicei un efect catastrofal in caz de pandemie.
Ei bine, spre surprinderea multora, Grecia a fost de departe una dintre cele mai disciplinate tari in timpul primului val din primavara. Lockdown-ul a fost lockdown, insulele au fost ermetic inchise, iar noaptea nu a circulat nimeni pentru nici un motiv – daca tatal tau se imbolnavea, il lua salvarea, nu copiii ! Imagini cu o Atena absolut pustie ma bantuie si acum, acolo unde viata pulseaza zi si noapte, 24 ore din 24. Rezultatul ? In timp ce Spania, Italia sau Turcia raportau zilnic cazuri cu miile, prin Grecia, cu greu gaseai vreo 5 – 6 oameni infectati. Dar tara era in lockdown complet, dar complet – granitele ferm inchise, carantina respectata, legaturile dintre insule complet interzise. Rezultatul ? Sunt zeci si sute de insule care nu au avut nici un caz.
Dar venea sezonul cald. Sezonul in care grecii fac bani. Sezonul in care milioane de turisti iau de obicei cu asalt plajele, tavernele, satucele alea minunate de pe insule, dar si de pe continent.
Evident ca si acolo au fost presiuni ca sa deschida, ca murim de foame, ca aia, ca ailalta. Dar s-au luat masuri ferme – s-a sacrificat cel putin o luna de varf (iunie in Grecia este sezon plin – nu s-au acceptat turisti in insule si au fost deschise partial statiunile din nordul Greciei). Si s-a pus la punct un sistem de testare in masa la granite.
A mers totul perfect ? Indiscutabil nu. Au fost decizii luate peste noapte, au fost schimbari bruste, s-au inchis granite rutiere, s-au testat si se testeaza avioane intregi. Si grecii au facut sacrificii financiare – cand pandemia a explodat in Serbia, accesul sarbilor desi se afla in top 10 natiuni ca numar de vizitatori a fost interzis. De asemenea, sa stiti ca turistii din doar 6 natiuni asigura 50% din toti banii din turismul elen – Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Franta, Italia si Rusia. Calatorii din 2 tari au interdictie de a veni (Rusia si SUA), englezii au primit acceptul de a veni la o luna dupa restul lumii si chiar si italienii au avut niste obstacole.
Totul a fost sacrificat pentru un singur motiv – ca turistii straini, multi, putini cat sunt, sa se simta si sa fie in siguranta. Sa nu se intrebe daca ala care s-a asezat langa tine la masa sau pe plaja are cine stie ce covizi.
Rezultatele – daca numarul de cazuri bubuie prin tari ca Spania, Romania, Bulgaria, Ucraina, etc, in Grecia continua sa fie extrem de putine cazuri. 10 – 15 cazuri “locale” pe zi si multe dintre ele prin zone non-turistice (gen Xanthi). Nu a existat nici un focar major in nici o locatie turistica si nu am citit in nici un ziar de prin Europa cum ca ar fi existat turisti care s-au intors din Grecia cu COVID. Prin sacrificii si o mobilizare remarcabila, Grecia a reusit sa tina pandemia sub control, chiar si in conditiile in care a fost deschisa turismului international.
Nu am ajuns anul acesta in Grecia. Ma gandesc sa dau si eu o tura, dar poate pe la inceput de septembrie. Dar din toate relatarile pe care le vad pe net sau le aud de la prietenii mei spun ca Grecia este la fel de primitoare, zambitoare si intr-adevar, mult mai aerisita – fiind un numar de turisti redus (doar taind americanii, rusii si sarbii, au disparut milioane), ai parte de plaje doar pentru tine.
Masurile continua sa ramana aceleasi si probabil vor ramane pana la finalul sezonului.
In esenta:
- Trebuie sa completezi un Passenger Locator Form cu minimum 24 ore inainte de a ajunge in Grecia. Vei primi un mail cu un QR form pe care trebuie sa-l prezinti la intrarea in Grecia. PLF se completeaza aici https://travel.gov.gr/#/
- Trebuie sa prezinti rezultatul negativ al unui test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de a ajunge in Grecia. Nu trebuie la minut, se ia in considerare ziua. Deci, daca intri lunea la orice ora, testul trebuie facut cel mai devreme vinerea la orice ora. E vorba de ziua in care se face analiza, nu ziua in care ridici rezultatul.
- Este posibil sa mai fi supus unui test aleatoriu la intrarea in tara chiar daca ai rezultatele analizelor. Nu trebuie sa te carantinezi pana la sosirea rezultelor, dar incearca sa nu bati toate barurile in primele 24 ore. In mod normal, nu esti contactat daca rezultatul este negativ.
- Singurul punct de frontiera terestra deschis pentru turisti este Kulata / Promachonas intre Bulgaria si Grecia. Granita se aglomereaza masiv in weekend, asa ca ai face mai bine sa eviti acele zile. In restul saptamanii, inteleg ca se sta si 10 minute, daca ai toate documentele in ordine.
- In Grecia, restrictile sunt similare ca in Romania – trebuie purtata masca in interiorul spatilor publice (gen supermarketuri) si pastrata distanta fizica de 2 metri pe terase, plaje, obiective turistice in aer liber, etc.
Odata ce treci granita, esti liber :).
Ce te asteapta dincolo de granita ? Pai mii si mii de experiente extraordinare
- Plajele cu nisip fin si apa aia verde sau albastru fosforescenta care iti va ramane pe retina mult, mult timp de acum incolo
- Satele acelea albe sau colorate catarate uneori pe dealuri imposibile unde viata se desfasoara molcom si cu zambetul pe buze.
- Plimbarile pe barci (sau chiar si cu banalul ferry) cu vantul in par si soarele imbratisandu-te.
- Cladirile impresionante de pe Acropole care au pus bazele arhitecturii mondiale pentru urmatoarele milenii
- Plimbarile prin chei pline de racoare
- Manastirile acelea construite pe inaltimi imposibile la Meteora
- Cetatile cavalerilor cruciati, dar si ale Bizantului
- Tzatziki, musaca, gyros sau uleiul de masline oferit Greciei de Zeii Olimpului 😉 De peste si calamari, nici nu mai spun, sunt o adevarata religie.
- Apusurile de soare peste mare – cred ca doua dintre cele mai spectaculoase apusuri de soare imi amintesc in viata le-am trait la templul lui Poseidon de la Cap Sounion (nu departe de Atena) si in Santorini – unde soarele apune in aplauzele privitorilor.
- Milioanele acelea de flori care sunt peste tot, inclusiv in cele mai prozaice locuri.
Si cred ca as putea completa inca mii de randuri cu povesti, cu amintiri, cu poze. Pentru ca Grecia este cu adevarat speciala.
Voi ati fost in Grecia anul acesta ? Cum vi s-a parut experienta ? Cum e atmosfera ?
Acolo unde apa straluceste (plaja din Corfu)
Una din zecile de mii de plaje cu nisip fin (tot in Corfu)
Case colorate cocotandu-se pe dealuri (Symi, langa Rhodos)
Sau case albe, stralucitoare, cocotandu-se precar (Santorini)
Si nu numai in Santorini, ci oriunde in Ciclade (insula Zia)
Cu vantul in plete prin peisaje de vis (ferry Samos – Kos)
Cladirea care a pus bazele arhitecturii mondiale – Parhenonul din Atena
Chei pline de racoare (Potami in Samos)
Imagini incredibile – Meteora
Urme ale cruciatilor si bizantinilor – Lindos, Rhodos
Aceea incredibila gastronomie greceasca (oriunde !)
Apusuri de soare romantice (Santorini)
Flori, flori peste tot – kilometrii intregi de leandri de-a lungul soselelor din Grecia (poza e din Creta)
Asa, la final, un film nou nout al celor de la biroul de promovare turistica a Greciei ca sa va inspire 🙂
A fost superb!
Am avut o vacanța de vis in Santorini!
Grecii sunt f primitori și ff atenți cu cei care îndrăznesc sa vina in vacanța!
Toate restaurantele respecta normele de distanță dintre mese,dezinfectante peste tot,ospătarii poarta masca chiar dacă este f cald..
In aeroport am mi sa făcut testul,totul este f bine pus la punct,lucru ce te face sa te simți in siguranța și sa ai o vacanța de neuitat!!!
Ador Grecia cu insulele ei superbe,plajele cu nisipul fin sau nisip vulcanic(Perissa-Santorini),marea curată și apusul din Santorini-Oia!!
Deci…. Greece!! Safe destination! Stay safe!!l
Let’s go to Santorini!!🇬🇷🇬🇷🇬🇷💙💙💙
Buna ziua,
Va scriu referitor la informatia conform careia:”Trebuie sa prezinti rezultatul negativ al unui test PCR facut cu maximum 72 ore inainte de a ajunge in Grecia. Nu trebuie la minut, se ia in considerare ziua. Deci, daca intri lunea la orice ora, testul trebuie facut cel mai devreme vinerea la orice ora. E vorba de ziua in care se face analiza, nu ziua in care ridici rezultatul.”
Puteti sa ma ajutati cu sursa acestei informatii? Se gaseste pe vreun site oficial grecesc/comunicat? Voi avea pentru luna septembrie acesta speta si voi depasi cele 72 de ore cu circa jumatate de ora..
Multumesc anticipat,
Nu e la minut, se considera ziua. Uitati-va pe facebook-ul Ambasadei Greciei la Bucuresti e o postare de acum 2-3 saptamani.