In ultimele zile, am primit destul de multe intrebari cu privire la Islanda. Stiu, sunt din ce in ce mai putine tari in Europa in care putem calatori, am actualizat lista frecvent, ultima o gasiti aici si Islanda pare sa fie una dintre cele de vizitat – accesul este relativ simplu – faci un test COVID pe aeroportul din Reykjavik (da, costa, dar costa cam ca in Romania si in plus nu ai stressul sa te programezi in si asa supra-aglomeratele centre de testare din Romania) si gata. Sincer si eu luasem Islanda in considerare pentru vara asta. Islanda a fost de asemenea una dintre cele mai predictibile tari – a anuntat sistemul de intrare inca din iunie, si desi a fost o schimbare de data recenta, totul are o logica. Ei bine, planificarea unei excursii in Islanda in perioada asta este destul de riscant… si pentru ca e destul de scump sa te duci in Islanda si complicat (nu exista zboruri directe, trebuie sa schimbi prin diverse locuri), asa ca m-am gandit sa las aici un avertisment de calatorie – REGULILE DIN ISLANDA SE POT SCHIMBA SI CHIAR REPEDE.
Ce ii face pe islandezi sa isi schimbe regulile ? Simplu – o explozie de cazuri. In acest moment, Islanda se afla pe locul 7 intre tarile Europei ca numar de cazuri raportate in ultimele 14 zile la 100,000 de locuitori. Pe data de 10 august, ECDC raporta ca Islanda avea 31,1 cazuri la 100,000 de locuitori (o cifra extrem de similara cu Suedia – 32,5 si Olanda – tot 32,5). Islanda se afla in consecinta pe lista rosie a mai multor tari europene care au niste standarde mai ridicate in ceea ce priveste protectia epidemiologica a populatiei lor.
Dar cifra ca cifra, dar Islanda a fost o tara care in primul val al epidemiei a rezolvat problema extrem de bine – din 13 martie pana in 7 aprilie au avut numeroase cazuri (mult mai multe cazuri ca acum), a existat apoi o perioada de scaderi sustinute intre 8 aprilie si 20 aprilie si dupa 20 aprilie s-ar putea spune ca Islanda scapase de COVID. Timp de 3 luni, pana pe 30 iulie, erau numeroase zile fara cazuri sau, hai, 1 sau 2 pe zi. Dupa 1 august, insa datorita celor veniti din afara tarii, COVID-ul a revenit in Islanda si desi inca nu a murit nimeni, numarul de cazuri e in crestere si indicele epidemiologic risca sa devina unul dintre cele mai mari din Europa.
Islanda are o istorie destul de sensibila la molime – in 1402 – 1404, jumatate din populatia Islandei a fost ucisa de ciuma. De abia si-au revenit cat de cat, un al doilea val a lovit Islanda in 1494 – 1495, ucigand din nou jumatate din locuitori, existand planuri de evacuare complete a insulei. Gripa spaniola din 1918 – 1920 a lovit din plin Islanda si multi stiu ca invecinata Groenlanda a ramas practic nepopulata dupa o epidemie in Evul Mediu. Asa ca in memoria colectiva islandeza epidemiile de orice fel sunt extrem de periculoase. Probabil acum, nu ar decima intreaga populatie a Islandei, dar exista un mare grad de risc intr-o tara cu o populatie mica.
Masurile dure luate asta-primavara de guvern a prevenit o epidemie cu mai multe cazuri. Granitele au fost inchise si s-au luat masuri de lockdown. Islandezii s-au conformat, s-au izolat (ma rog, cei care traiesc in afara Reykjavik-ului nu au vazut vreo diferenta prea mare) si totul a fost bine. Acum nu mai e. Turistii straini, dar si cetatenii si rezidentii islandezi care vin din alte tari aduc cu ei si niste COVID in bagaje. Si asta ii sperie pe islandezi.
Cum ziceam, prima decizie implementata inca de pe 15 iunie a fost sa deschida granitele pentru calatorii din Spatiul Economic European care fie se izoleaza pentru 14 zile, fie fac un test COVID pe aeroport si evita contactul cu localnicii pana la sosirea rezultatului (acesta vine in 24 ore si este primit pe aplicatia islandeza de Trace & Track). Exista si exceptii – calatorii din tarile nordice (mai putin Suedia), Germania si Groenlanda. Inutil sa spun ca primii care au violat auto-izolarea au fost niste romani care au si fost arestati, iar unul depistat pozitiv. Fix in primele zile.
Din 13 iulie 2020, cetatenii si rezidentii islandezi care au decis sa fie testati la aeroport, trebuie sa practice o distantare sociala speciala (un soi de semi-carantina) timp de 5 zile timp in care nu au voie sa participle la adunari mai mari de 10 persoane, sa evite oamenii in varsta, sa pastreze o distanta de 2 metri, sa nu se imbratiseze sau sa dea mana cu altii.
Din 31 iulie 2020, toti pasagerii indiferent de nationalitate care vin din zone de risc inalt trebuie sa faca 2 teste – unul pe aeroport si al doilea la 4-6 zile dupa sosirea in Islanda. Aceasta masura se aplica celor care stau in Islanda pentru 10 zile sau mai mult. Daca primul test costa (cel din aeroport), cel de-al doilea este gratuit si se poate efectua in orice centru de sanatate din Islanda.
Strainii care sunt gasiti pozitiv si nu au unde sa se auto-izoleze timp de 14 zile, guvernul le va oferi gazduire intr-un loc de cazare in mod gratuit. In caz ca persoana respectiva dezvolta simptome mai grave, este transportat la spital.
Cum vedeti, aceste masuri au fost luate inainte ca numarul de cazuri sa creasca ingrijorator in Islanda. Dar Islanda se teme de o presiune asupra sistemului sanitar, iar sistemul de analize este intins la maximum – e nevoie de reducerea semnificativa a numarului de turisti. In aceste momente, discutiile se centreaza in jurul urmatoarelor solutii.
- Re-aplicarea sistemelor din Finlanda, Danemarca sau Norvegia care clasifica tarile in functie de numarul de cazuri In acest moment, calatorilor din Romania le este interzis sa intre in Danemarca si Finlanda, iar in Norvegia le este impusa o carantina de 10 zile inainte de a putea sa umble liberi prin tara.
- O mini-carantina de 3-4 zile intre cele doua teste. Calatorii veniti din strainatate vor fi testati la intrarea in tara, vor intra intr-o semi-mini-carantina (timp in care sa nu aibe voie sa frecventeze locuri publice cum ar fi restaurante, situri turistice, muzee, magazine), facut al doilea test si apoi sa aibe libertate de miscare.
- Pastrarea sistemului actual, dar interdictia turistilor straini sa intre in zone mai populate – Laguna Albastra sau Reykjavik ar fi unele dintre ele.
Problema este ca ultimele 2 variante nu prea raspunde presiunii imense asupra laboratoarelor islandeze care in loc sa testeze populatia locala, testeaza la greu straini. Iar una din cheile succesului din Islanda a fost testarea in masa a populatiei (la un moment dat, la inceputurile crizei, Islanda se afla pe locul 1 in lume la numarul de teste efectuate la 100.000 locuitori).
Ieri, intr-o conferinta de presa, epidemiologul-sef al Islandei, d. Gudnasson a anuntat ca Ministerul Transporturilor lucreaza la noi reglementari care sa limiteze numarul turistilor straini in tara in caz de nevoie. In plus, ministrul transporturilor Ingi a apreciat ca in august, Islanda fie trebuie sa creasca capacitatea de testare (foarte putin probabil), fie (mai probabil) sa limiteze accesul turistilor straini prin mutarea calatorilor din anumite tari de pe lista “verde” pe lista “rosie”. Inutil sa spun ca Romania (actualmente pe locul 3 in Europa ca numar de infectii la 100.000 locuitori dupa Luxemburg si Spania) este una din principalele favorite.
Daca aveti Islanda in planuri pentru vara asta, ganditi-va de doua ori. Pentru a fi la curent cu ultimele decizii deja luate de Guvernul Islandei, aruncati un ochi aici: https://www.covid.is/english