India vazuta de Desiree. Goa in extra-sezon. Episodul 5

 13. Sinquerium beach.JPG

Daca tot m-am mutat in sudul Indiei de ceva timp, am inceput explorarile in zona de timpuriu. E perioada musonului si putini sunt cei care se aventureaza prin partea asta a lumii. Incepand cu iunie si pana in septembrie, vremea devine capricioasa si, chiar daca nu „toarna” in fiecare zi, poate fi destul de incomod sa te bucuri de o calatorie lina. Multa umiditate, invazie de tantari, furtuni spontane, drumuri inundate, trenuri anulate – un cocktail mai putin gustat de turistii in cautare de relaxare. Cu atat mai mult daca ai vrea sa te duci la mare, in Goa. Si totusi…

Cu toate acestea, partea plina a paharului e generoasa: preturile nu numai ca se injumatatesc, dar sunt adevarate chilipiruri; lipsa aglomeratiei turistilor e o binecuvantare si ai destul loc sa-ti arunci prosopul oriunde pe plaja.

Daca esti deja in India si vrei sa ajungi in Goa, te sfatuiesc sa verifici https://www.makemytrip.com/, unde ai sa gasesti informatii actualizate la timp despre mersul trenurilor, autobuzelor, liniilor aeriene si multe alte date utile (hoteluri, rent a car, pachete turistice complete).

La drum, spre Marea Arabiei, spre Goa !

Aflandu-ne destul de aproape de statul Goa (Hyderabad e la aproximativ 700 km distanta), cel mai convenabil a fost sa alegem autocarul, care parcurge 12 ore pana in capitala Panaji si inca 15 minute pana in Mapusa – locul unde vei gasi o multitudine de variante pentru a ajunge pe plajele nordice. Biletul de autocar dus-intors ne-a costat 2.200 de rupii/persoana (cam 40 de euro).

Am inchiriat un taxi (250 de rupii/4euro), care, desi trebuia sa ne duca la un hotel anume – despre care citisem pe tripadvisor.com ca ar oferi conditii decente in raport cu pretul cerut –, a facut cateva opriri nesolicitate la o serie de hoteluri „top class mam!”, de la care, dupa cum ne-am obisnuit, obtinea comisioane bunicele pentru munca depusa. Dupa ce am refuzat politicos trei dintre variantele soferului ambitios, ne-am trezit cu bagajele in drum undeva intre intrarea in Bardez si primele plaje ale nordului (Vagator, Anjuna, Baga, Calangute, Candolim). Era furios ca si-a petrecut 30 de minute din viata in cel mai neproductiv mod cu putinta, si noi nu eram convinsi inca de ofertele „partenerilor” sai.

Din fericire, am gasit un tuk-tuk, cu care am luat la rand toate casele de oaspeti si hotelurile din zona, incepand cu cele din Vagator si pana Candolim. Dupa vreo doua ore de cautari, am intrat in paradis: un drum ingust de tara, cu palmieri de o parte si de alta, vechi case portugheze cu ghivece de flori pe pervaz, ne-a facut sa uitam pentru cateva clipe ca ne aflam inca in India.

Ne-am rezolvat si cu dormitul si cu transportul

Lorenco isi facea de lucru prin curte. El e proprietarul unei cochete case de oaspeti de pe langa Ford Aguada, in zona plajei Sinquerim, numita Bougainvillea. Mai avea doua camere libere, una mai pretioasa decat cealalta. Pentru prima data in cele sase luni de calatorii prin India am gasit un loc care se ridica la nivelul unei destinatii de lux, fiind chiar mai mult decat te-ai astepta. A trebuit sa-l intreb inca o data daca camera noastra chiar e cea standard, daca pretul are taxele incluse si daca mai suntem inca in India. Pentru 1.500 de rupii pe zi (25 de euro), aveam o camera cu balcon care dadea spre curtea interioara, flori proaspete la intrare, un pat imens, aer conditionat, cablu TV si apa calda la discretie (stiu, nu vi se pare mare lucru, dar, in India, e un lux). Trebuia doar sa fim acolo, de restul se ocupau ei.

In mai putin de 20 de minute, in fata casei a venit un tanar, cu care am negociat pretul inchirierii unei motociclete pe urmatoarele patru zile (450 de rupii/zi, fara benzina, echivalentul a 7 euro), aceasta fiind cea mai potrivita varianta de a stabate in lung si-n lat toate plajele din regiune. Ca sa inchiriezi legal un vehicul in India, trebuie sa ai peste 21 de ani si permis de conducere cu o vechime de cel putin doi ani; ti se poate cere o garantie in bani si/sau pasaportul. E recomandat sa-i ceri proprietarului asigurarea si sa testezi franele inainte de a porni la drum.

Plajele din nord au, in amestecul lor de oriental si occidental, cate ceva de oferit fiecaruia: intinderi nesfarsite de nisip intunecat, bungalow-uri si case de oaspeti pentru cei cu buget economic spre mediu, hoteluri de lux pentru cei pretentiosi, sporturi nautice, delicioase feluri de mancare preparate din fructe proaspete de mare, piete de antichitati si suvenire, petreceri trance si tot felul de stimulente mai mult sau mai putin naturale.

In spatele plajelor ai sa gasesti sate de pescari cu case ascunse printre palmieri de cocos si orezarii. Terenul agricol din Goa e folosit in productia de cocos si kaju, importante resurse economice ale regiunii. Sucul de nuca verde de cocos e o bautura racoritoare foarte apreciata, cojile sunt folosite la producerea de combustibil, miezul si laptele sunt folosite in bucatarie sau la obtinerea de ulei, iar lemnul e util in constructii. Incearca macar o data bautura locala – feni, obtinuta din kaju si teribil de amara (poti sa-i temperezi gustul cu ceva suc de lamaie).

Cu motocicleta, prin Goa

La poalele batranului Fort Aguada se zbatea furios Marea Arabiei. Am reusit sa ajungem cu motocicleta pana pe plaja Sinquerium, sa ne racorim picioarele obosite in mare, dar numai pentru cateva minute. Salvamarul, insotit de un politist, ne-a avertizat ca scaldatul e strict interzis in perioada asta a anului, dar ca, poate, vom aveam mai mult noroc pe celelalte plaje. Intr-adevar, odata ajunsi la Baga Beach, filmul s-a schimbat complet: o multime de tineri hipioti se balaceau imbracati in apa, alaturi de cainii si vacile sfinte care se odihneau nepasatori pe plaja. Pe masura ce ne-am apropiat, am descoperit multe flacoane din plastic, o muzica stridenta, iar, de indata ce puneai piciorul pe nisip, erai asaltat de: ”You are so beautiful! I like your hair! Where are you from? Anything for 100 rupees. Just look!”.

Am accelerat, fara sa ne uitam inapoi. Asa am poposit in Anjuna. Ei bine, aici, nu intalneai mai mult de doi pescari la cateva sute de metri departare, doua-trei grupuri de turisti plimbandu-se si foarte multa liniste. Cat vedeai cu ochii, plaja era inghitita de mare putin cate putin. Nu am reusit sa inotam in adevaratul sens al cuvantului, dar ne-am lasat prosoapele pe motocicleta si ne-am tolanit pe tarm, unde valurile inaintau atat cat sa ne racoreasca spatele. Pentru cateva ore nimeni nu ne-a deranjat.

Urmatoarele dimineti le-am petrecut plimbandu-ne pana la plaja Morjim, unde nu gaseai suflet de om, intr-un decor salbatic, deloc amenintat de constructiile investitorilor. Si, de fiecare data, furtuna a venit neanuntata, alungandu-ne in cate o coliba din paie ratacita pe langa plaja.

O dupa-amiaza petrecuta in Calangute echivaleaza cu o saptamana in Vama Veche: puzderie de localnici, bodegi cu mancare ieftina de o calitate indoielnica, lanturi de magazine cu diverse accesorii hippy si suvenire. Am ajuns acolo la recomandarea facuta de Lorenco restaurantului Souza Lobo (exceptia de la regula), unde am mancat cei mai deliciosi creveti in sos curry, alaturi de un strop de rose, made in India.

La 25 km de Anjuna e Old Goa. Acest oras-port e impanzit de biserici baroce cu altare inalte, in centru aflandu-se una dintre cele mai impresionante, Basilica of Bom Jesus, construita la sfarsitul anilor 1500. De partea cealalta ai sa gasesti catedrala dominicana St. Catherine si biserica dedicata sfantului Francisc din Assisi, care gazduieste un si muzeu portughez. In afara bisericilor si manastirilor, orasul parea parasit: restaurante, magazine, saloane de tatuat si cabinete de hipnoza, toate aveau lacatele puse.

Cu toate acestea, un sejur de patru zile in Goa face concurenta serioasa oricarui tur al atractiilor din India. O parte inca intacta a tarii, cu plaje neexplorate, vegetatie luxurianta si o bucatarie fantastica. Profita de timpul tau cu tine, la umbra unui palmier, savurand o masa cu somon indian si vin portughez si bucura-te ca nu ai nimerit in acea perioada a anului cand inca 2 milioane de turisti vor acelasi lucru.

 Cazare India: Hotel Bouigainvillea, Fort Aguada, Goa

Camera de hotel

Cazare India: Hotel Bouigainvillea, Fort Aguada, Goa

Intrarea in camera

2. Bardez.JPG

Bardez

Imagini India: cu motocicleta prin Goa

Cum te poti deplasa prin Goa

    Transport India: cu motocicleta prin Goa

Imagini India: pescar pe motor in Goa

Un pescar moto-rizat

La Mare in India: Anjuna beach Goa

Plaja Anjuna

La Mare in India: Anjuna beach Goa

La Mare in India: Anjuna beach Goa

La Mare in India: Baga beach Goa

Baga

La Mare in India: Baga beach in Goa

La Mare in India: Baga beach in Goa

la Mare in India: Morjim beach Goa

Plaja Morjim

La Mare in India: Sinquerim beach Goa

Plaja Sinquerim

La Mare in India: Sinquerim beach in Goa

Goa

   Obiective turistice Goa: ca la Vama Veche

Gust de Vama Veche

          Imagini Goa: orice la 100 rupee

Orice pentru 100 rupee (putin peste 1 euro)

Transport Goa: parcare in Panaji

Parcare in Panaji

Obiective turistice India: Old Goa

Old Goa

Obiective turistice India: Old Goa - Basilica de bom Jesus

Basilica de Bom Jesus – Old Goa

Obiective turistice Goa: St. Peter's church

Biserica Sf. Petru

     obiective turistice India: veche biserica abandonata langa Fort Aguada Goa

Fort Aguada

Obiective turistice Goa: farul de la Fort Aguada

Farul de la Fort Aguada

Comentarii

  • alex spune:

    Cred ca a fost mai bine in timpul musonului decat in aprilie cand am fost eu. Era atat de cald incat imi curgea culoarea din camasa pe pantaloni. Nu, nu e o metafora. Am reusit sa vad mult prea putin in trei saptamani. Poate o sa am si carnet de conducere cand o sa ma intorc…

    • Imperator spune:

      Eu am fost in ianuarie si vremea era pefecta… dar toti ziceau ca in perioada de muson e mai bine decat in martie – aprilie cand devine ingrozitor de cald

  • Eu spune:

    http://www.makemytrip.com se poate folosi fara probleme si de acasa 🙂

    Eu mi-am cumparat biletele de avion pe intern prin ei, am platit cu cardul de acasa. Dupa ce zborul Delhi – Agra a fost anulat din cauza cetii am anuntat la ei si mi-am recuperat banii, in acelasi cont din care am platit. Totul a durat cam o luna, e adevarat ca in doua etape. Prima data mi-au trimis cam 55% din bani si … gata. Cand am gasit banii in cont le-am scris ca-mi da cu rest si, dupa niste scuze neconvingatoare, mi-au trimis si restul de bani. Am recuperat toti banii, pana la ultima rupie. Ma gandesc ca si asta se negociaza 😀 … dupa ce am avut surpriza sa negociez si cursul de schimb la o casa de schimb valutar … nu pe strada.

    Procedura este putin complicata, am vorbit cam o ora de pe mobil in roaming pe un numar tax free. Ori s-au pacalit cei de la Digi (e cel mai ieftin roaming, de departe) ori chiar e free, nu m-a costat nici un ban.

  • Desiree Halaseh spune:

    @George povestea ta suna foarte……”tipic indiana”. Asa se petrec lucrurile aici: taraganeaza, o lungesc si o latesc dar pana la urma se rezolva. De multe ori am avut impresia ca vor sa te lasi pagubas si sa nu mai insisti 🙂
    In India ORICE e negociabil 😀

  • Ali spune:

    Si eu am trecut prin Goa in iunie – perioada musonului – si m-am felicitat pentru alegerea facuta: vremea perfecta (nici cald nici racoare, iar cele cateva dusuri zilnice erau mai mult decat binevenite), lipsa turistilor, liniste si pace. La concurenta cu Kerala, este una dintre cele mai frumoase destinatii ale Indiei si mi-a parut rau ca am zabovit doar 3 zile acolo.
    Am stat in sud, in Palolem, la The Fern Gardenia Resort, si cei 35 EUR/noapte au fost meritati cu varf si indesat: http://www.ferngardenia.com

  • CAMELIA spune:

    Foarte frumos articolul! Eu ce sa spun de India decat ca as vrea sa o vizitez…cand…nu stiu…Ce stiu e ca sper ca India sa nu mi te fure de tot si sa ramai pe acolo, desi locurile par foarte frumoase acolo si nu numai. Eu te pupik si te imbratisez cu drag si dor.

  • Desiree Halaseh spune:

    Nici vorba! E placut sa vii in vizita, altfel e cam complicat….pup

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest