City break la Atena

Panorama Acropole

Adaposteste cladirea care a trasat liniile directoare pentru o buna parte din arhitectura mondiala de mai bine de 2500 ani, a fost o mare putere politica, economica si culturala, dar a ajuns in decursul istoriei si un sat prapadit, a stralucit si a decazut, este haotica, dar sarmanta, trepidant de activa, dar locuitorii ei apreciaza mai mult o cafea linistita la o terasa, apare la stiri doar cand demonstrantii se bat cu fortele de politie, dar in realitate este una dintre cele mai sigure si primitoare capitale ale Europei. Bine ati venit la Atena, capitala Greciei. Sau mai bine spus Καλώς ήλθατε στην Αθήνα ! Pentru ca grecii folosesc cu mandrie alfabetul inventat pe vremea cand orasele grecesti erau farul cultural al intregii omeniri.

Povestea Atenei este de telenovela. Cum ziceam, a stralucit, dar a si decazut. Se pare ca primele asezari de la picioarele stancii Acropolelui apar in jurul anului 1500 i.Hr., dar Atena isi face intrarea cu adevarat in istorie in anul 594 i.Hr cand arhontele Solon inventeaza prima democratie din lume. Era o democratie directa cum astazi nu mai e prin multe locuri in care cetatenii Atenei decideau impreuna asupra destinelor politice, sociale si economice ale orasului lor. Direct, nu prin reprezentanti alesi. Numele orasului vine de la zeita protectoare – Palas Atena, zeita greaca a intelepciunii. In general, atenienii au fost intelepti, dar uneori, atunci cand zeita lor era ocupata prin alte parti, nu au luat chiar cele mai bune decizii, mai ales militare in perioada de aur.

Atena a stralucit in perioada “de aur” a Eladei. Tot atunci a aparut si prima rivalitate dintre democratie si totalitarism, dar si polarizarea in state (pe atunci, doar orase) pro-democratie si cele pro-totalitarism. Rivalitatea dintre Atena si Sparta a intrat in istorie, dar razboiul rece intre democratie si totalitarism continua si azi la nivel planetar. Atena nu a fost doar o putere economica si militara, ci si una culturala – o buna parte din marile nume ale literaturii, filozofiei, artei au fost cetateni ai Atenei – de la Eschil la Herodot (yap, parintele istoriei), de la Tucidide la sculptorul Fideas, o cohorta impresionanta de artisti si ganditori reprezinta si azi fala capitalei Greciei.

Parthenonul care este practic coroana orasului, dominand urbea de sus nu a aratat asa dintotdeauna. La un moment dat, Persia cu care orasele-state grecesti au intrat in conflict a cucerit Atena si a distrus templele de pe Parthenon (una din teoriile de ce Alexandru cel Mare a distrus cel mai frumos oras de pe planeta in acel moment – Persepolis spune ca a fost o razbunare pentru distrugerea Parthenonului). Complexul de temple dedicat in special zeitei Atena a fost distrus de persi cand au ocupat Atena in anul 480 i.Hr. Dar tot raul spre bine – nu stim cum aratau acele constructii (se presupune chiar ca erau in constructie in momentul in care trupele persane au intrat in Atena), dar complexul creat de Fidias in doar 9 ani reprezinta zenitul arhitecturii clasice grecesti si a pus bazele arhitecturii europene. A fost momentul de glorie al Atenei si asta se vede si acum dupa vreo 2500 ani.

Ulterior, ca orice imperiu, dupa crestere si stralucire, urmeaza decaderea. In mod exceptional, decaderea Atenei a fost doar de ordin militar si politic (pana la urma Sparta a invins temporar), dar cultural a ramas un centru de prim ordin. Inclusiv in indelungata perioada in care Atena a facut parte din Imperiul Roman, orasul era capitala culturala a Imperiului – cei mai mare ganditori veneau aici sa se inspire si sa creeze, iar civilizatia romana a fost create dupa chipul si asemanarea Greciei antice.

Dar dupa prabusirea Imperiul Roman, orasul a inceput sa decada. Noua capitala a Imperiului, Constantinopole a atras si intelectualii, nu numai militarii si oamenii politici, asa ca incet, incet, dupa introducerea crestinismului ca religie de stat, vechea, pagana Atena a fost cumva pusa la index (se pare ca religia traditionala greaca a supravietuit cel mai mult in Atena). Aparitia popoarelor migratoare a lovit-o, iar caderea Imperiului Bizantin sub loviturile cruciatilor au vulnerabilizat inca si mai mult Atena (desi aceasta a revenit efemer, un stat propriu-zis, ducatul de Atena).

Ocupatia otomana i-a dat o lovitura pe care putea sa ii fie fatala. Atena aproape a disparut, in 1821, data Revolutiei Grecesti, nu era decat un amarat de sat a caror locuitori traiau in case saracacioase la picioarele Acropolei. Insusi Parthenonul a fost afectat – transformat in biserica, apoi in moschee, distrus de o lovitura de tun bine tintita a flotei ventiene (aici se afla un arsenal otoman) si operele de arta jefuite de englezi au pus Atena in genunchi. Dar Razboiul de Independenta si fondarea statului elen in 1830 i-a oferit o a doua viata. Grecia de la 1830 nu avea intinderea Greciei de azi, practic, era doar Peloponezul, zona de la nord de Atena, insula Evia si unele insule din Marea Egee. Pe acest teritoriu nu exista nici un oras demn de capitala – marile metropole grecesti ale perioadei – Salonic, Constantinopole, Smyrna erau inca sub ocupatie otomana. Capitala initiala a fost Nafplio, dar decizia a fost ca desi Atena era un targ minuscul, datorita rezonantei istorice, acolo va bate inima Greciei. Si asa Atena a redevenit principalul oras al Greciei.

Dar ce poti face in Atena ? M-am gandit sa creionez articolul acesta ca un sfat de cum sa-ti organizezi 2 zile in Atena. Desigur, poti sa stai si 3 zile si o saptamana. Poti sa faci excursii de 1 zi (voi detalia la finalul articolului), dar am asumat ca vei oferi Atenei 2 zile intregi. Asa ca ….

 

ZIUA 1

Pai principalul monument al Atenei este dealul Acropolei. Nu poti sa nu mergi in primul rand acolo, este un magnet irezistibil. La primele ore ale diminetii, m-as duce direct la Acropole (in timpul verii, este chiar recomandabil sa te duci la prima ora pentru ca mai incolo, caldura poate deveni opresiva). Urca-te sus pe langa Templul lui Nike si vei descoperi niste adevarate capodopere. Incearca sa stai locului si sa admiri operele sculptate, frizele, basoreliefurile, statuile, nu numai arhitectura cladirilor. Cariatidele, celebrele statui feminine nu mai sunt cele originale – cele 5 ramase in Atena sunt la Muzeul Acropolei (nou si modern, construit la picioarele Acropolei), iar 1 este in British Museum – Grecia se lupta de decenii sa o aduca acasa. Cum ziceam, poti sa le vezi la muzeu, actualmente sus, pe dealul Acropolei sunt niste copii, dar niste copii aratand teribil de autentic.

Nu uitati de poza clasica de pe dealul Areopagului de langa intrarea la Parthenon si coborati apoi in Agora antica Daca vreti sa descoperiti una dintre cele mai frumoase panorame ale Acropolei, faceti un pic de efort si urcati dealul Filopappos.

 

Dupa atata Grecie antica, haideti sa intram intr-o Grecie ceva mai recenta – e timpul unei cafele, sau de ce nu a unui pranz in Plaka, cartierul istoric de sub Acropole (Atena in ziua in care a fost proclamata capitala a Greciei consta doar din Plaka). Aici, cladirile istorice au fost reconstruite si este un cartier pur turistic – bazar de haine si suveniruri, cafenele, restaurante, agentii de turism. Da, este o zona super-turistica a Atenei, dar merita sa te rasfeti un pic pe stradutele fara masini (credeti-ma, linistea e un lux in Atena !). Atentie – Plaka nu reprezinta doar zona de”jos” din jurul principalei strazi pietonale comerciale Ermou care leaga Piata Syntagma de Monastiraki ! Urcati si pe strazile in panta fix de sub Acropole si veti descoperi unul dintre cele mai sarmante cartiere ale Atenei – mai ales primavara – toamna cand e plin de flori !

Urmeaza Piata Syntagma, piata centrala de azi a Atenei. Sub zidul ca de cetate al Parlamentului, nu rata ceremonialul de schimbare a garzii – asa-numitii “evzoni”. Nu e deloc un ceremonial martial de tipul celui din Londra, dar e interesant si nu merita ratat – evzonii au un costum tipic de secol XVII – XIX, cu pampoane la cipici, iar in timpul ceremonialului isi ating talpile. Ceremonialul de schimbare a garzii are loc la fiecare jumatate de ora intre 1 aprilie si 30 septembrie si la fiecare ora in rest.

Descopera apoi celelalte cladiri deosebite din centru – unele sunt din perioada antica (inclusiv romana) – templul lui Zeus Olimpianul sau poarta lui Adrian, altele desi construite in stil antic sunt de fapt din secolul XIX – cum ar fi Zappeionul. Zappa, constructorul cladirii a fost un bogat om de afaceri de secol XIX a carui vis a fost sa reinvie Jocurile Olimpice. Chiar a organizat niste editii incepand din 1859, dar fara amploarea internationala a seriei inaugurate in 1896, da, tot la Atena. De altfel, Zappa este cel care a finantat constructia stadionului de marmura, stadionul JO 1896, dar ceea ce e mai putin cunoscut, Zappa a finantat de asemenea si fondarea Societatii Literare Romane care a evoluat in actuala Academie Romana. Un personaj extraordinar, din nefericire prea putin cunoscut care a fost ctitorul Jocurilor Olimpice Moderne si a Academiei Romane !

Si vorbeam de stadionul de marmura… Nu e departe, du-te pana acolo. Este minunat. Vei descoperi un muzeu al olimpismului, dar si un stadion cum era pe vremuri. Vrei sa simti un pic spiritul olimpic antic ? Descalta-te si fa un tur de stadion in alergare. Nu conteaza timpii obtinuti. Cum zicea si Pierre de Coubertin, al doilea ctitor al olimpiadelor alaturi de Zappa (si cel mai faimos de altfel): “Cel mai important lucru nu este sa castigi, ci sa participi”. Si daca vei face un tur de pista a Stadionului de Marmura, poti sa spui ca ai participat la o Olimpiada. Sau poate vei simti asta.

 

Probabil se va apropia seara cand vei ajunge la stadion. Iti recomand ca inainte de apus sa te urci pe dealul Lykavitos (sau Lykabettus). Atena este practic o campie pe care o zeitate antica a “aruncat” niste dealuri abrupte. Lykavitos este cel mai inalt deal din campia ateniana, la 300 metri inaltime, domina Acopole (care are doar 165 metri). Aici poti admira un apus absolut de neuitat – sa stai pana se lasa complet intunericul pentru a descoperi Acropolea inundata de lumini, dar si luminile orasului in general. Poti sa iei si o gustare aici (se afla o cafenea mica) sau sa te duci sa mananci in oras – fie inapoi in Plaka, in Monastiraki sau in alta parte.

 

ZIUA 2

Ai vazut urmele Atenei antice in aer liber, trebuie sa-I descoperi si bogatiile. Sunt doua muzee fundamentale in Atena – Muzeul Acropolei (un muzeu nou si modern, inaugurat in 2008), inlocuind destul de prafuitul muzeu care se afla fix sus, pe Acropole si Muzeul National de Arheologie. Vei descoperi o groaza de artefacte extraordinare – de la cariatidele originale (cele 5, surioara furata este intr-o camera obscura din British Museum) din Muzeul Acropolei, la masca de aur al lui Agamemnon sau fresce din Santorini – sunt doua dintre cele mai importante muzee de istorie si arta din lume !

Pierde-te apoi prin Agora ateniana, urca-te pe dealul Filopappos, fa niste shopping pe Ermou. Apropos, daca sunteti bucuresteni, nu foarte departe de Piata Syntagma, dupa ce treceti de luxoasele hoteluri King George II si Grand Bretagne (ambele hoteluri legendare ale Atenei), veti descoperi o mica straduta pietonala cu magazine de lux. Se numeste Odos Voukourestiou – adica Strada Bucuresti. Este o onoare ca numele capitalei Romaniei sa fie purtata de strada cu boutique-uri de lux a Atenei…

Du-te apoi in Pireu pentru o cina mai mult sau mai putin romantica in zona portuara.

 

In caz ca ai mai multe zile – ce sa faci pe langa Atena

  1. Apus de soare la Capul Sounion – nici ca se putea alege un loc mai bun decat capul Sounion pentru a te ruga zeului marilor. Nu este foarte departe de Atena, dar atentie, locul este extrem de popular pentru cei care se duc sa vada apusul. Am citit pe undeva ca este al doilea cel mai popular loc pentru a admira apusul in Grecia dupa satucul Hoia din Santorini (unde in sezonul de varf literalmente te calci in picioare), asa ca e bine sa o pornesti la drum mai devreme pentru ca sa nu ajungi prea tarziu, cand zeul-Soare, Helios s-a mutat direct in bratele lui Poseidon sub valurile marii J.
  2. 2. O tura prin Peloponez. Peloponezul este mare, asa ca nu poti sa intri prea adanc intr-o singura zi, dar poti vedea niste locuri faine – as zice ca ar trebui sa mergi la Corint – oprirea obligatorie la canalul Corint care a transformat Peloponezul intr-o insula de facto, apoi o vizita la Vechiul Corint, catarat undeva pe un deal ce domina tot coltul nord-estic al Peloponezului. Nu rata apoi Mycene, capitala unui important regat pre-clasic grec condus de semi-legendarul Agamemnon si in fine, seara te poate prinde in oraselul Nafplio, unul dintre cele mai dragute orase ale Greciei, capitala initiala dupa indepedenta. Ca idee, e o tura de sub 400 km, partial pe autostrada, deci nu vei conduce mai mult de 5 ore – exista de asemenea tururi organizate
  3. O scurta croaziera spre cele trei insule din extremitatea Atenei – e vorba de Poros, Hydra si Egina. Sincer, nu am facut-o niciodata, desi am fost de 2 ori aproape sa o fac – dar a intervenit altceva. Este una dintre cele mai populare excursii de o zi oferita de agentiile din Atena si inteleg ca pe buna dreptate, insulele sunt minunate.
  4. Delfi – din nou, un loc in care n-am ajuns si e musai sa ajung – vechiul oracol de la Delfi si vechea metropola antica. Delfi a ajuns la un moment dat cel mai puternic oras-stat din Grecia antica (dupa ce Atena si Sparta s-au epuizat reciproc in incaierari), iar puterea si bogatia in Grecia Antica se masoara si in frumusetea oraselor. Inteleg ca Delfi este special.

Aceste tururi le poti face independent cu masina (evident, exceptand croaziera in insule) sau sa iei un tur de o zi de la numeroasele agentii de turism din Atena. Cum iti convine.

 

Cam acestea sunt sfaturile mele despre cum sa iti petreci un city break in Atena. Vine toamna, vine sezonul de city breakuri si Grecia este una din tarile care nu interzice accesul sau oblige la carantina pe calatorii din Romania. Un test COVID la plecare, si esti gata de calatorie. Iar Atena este intotdeauna o experienta minunata. V-o spune cineva care a fost de 5 ori in Atena :).

Imagini Atena

Parthenon

Stanca Acropolelui rasare in campia pe care se intinde Atena

Panorama Acropole

Dealul Filopappou – 1997

Panorama Acropole

Dealul Filopappou – 2018

Areopag

Areopagul – aici se intalneau cetatenii Atenei antice sa ia decizii

Erechteion Atena

Cariatidele de la Erechteion

Parthenon

Impresionantul Parthenon

Atena apus de soare

Pe inserat

Flori Atena

Acele superbe flori ale Greciei

Portocali pe strada

Legendele sunt reale – vezi portocali pe strada (nu le culege, sunt salbatice, sunt teribil de acre)

Plaka

Prin Plaka

Bazar in Plaka

Bazarul din Plaka

Restaurant in Plaka

Unde poti gasi numeroase restaurante cu mancare greceasca

Parlamentul Greciei

Parlamentul Greciei … si turistii inghesuiti pentru a-i vedea pe …

Evzoni

evzoni

Piata Syntagma

Piata Syntagma, principala piata a Atenei („Syntagma” inseamna „Constitutie”)

Templul lui Zeus Olimpianul

Impozantele coloane ale templului lui Zeus Olimpianul

Arcul lui Adrian

Arcul lui Adrian construit in cinstea vizitei imparatului roman la Atena

Stadionul de marmura

Stadionul de marmura – aici au avut loc Jocurile Olimpice de la Atena in 1896

Panorama Atena

Apusul de soare de pe dealul Lykavitos

Panorama Lykavitos

 

Parthenon noaptea

Si asa se vede Parthenon noaptea

Panorama Parthenon Atena

 

Acropole si Lykavittus

 

Pireu

Pireu

Masca lui Agamemnon

Muzeul National de Arheologie

Templul lui Poseidon

Templul lui Poseidon de la Capul Sounion

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentarii

  • Sebastian spune:

    Vă salut! Credeți că în a doua jumătate a lui octombrie 2020 se va mai putea călători cu avionul pe ruta București – Atena?
    Există zvonuri că Grecia ar închide granițele imediat după sezon, care nu e clar când se va termina.
    Mulțumesc!

  • Irina Nedelcu spune:

    Bună ziua,
    V-am urmărit postările de pe Facebook referitoare la vacanța în insulele Ciclade. Intenționez să ajung în Mykonos în a doua parte a lunii octombrie (cursă directă Wizz sau legătură prin Atena, în caz că se anulează prima). Îmi puteți spune, vă rog, ce curse de ferry ați luat între insule vizitate? Știți cumva dacă mai circulă ferry în Ciclade în a doua parte a lunii octombrie?
    Mulțumesc!

    • Imperator spune:

      Buna ziua

      Da, circula ferry-uri tot timpul anului (inclusiv de Craciun, An Nou), dar, evident frecventele difera. Sunt mai multe companii de ferry (eu am mers o data cu Super Jet si de 2 ori cu World Champion / Seajet.
      Pentru a vedea toate cursele dintre diverse insule indiferent de companie, va recomand sa va uitati aici: https://www.ferries.gr/

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest