In cursul zilei de astazi, tarile membre ale Uniunii Europene au adoptat recomandarea Comisiei Europene de armonizare a restrictiilor cu privire la calatorii care raspuns la epidemia COVID-19. Pana acum, fiecare stat UE avea criterii proprii pentru a decide restrictiile cu privire la intrarea pe teritoriul national care se schimbau uneori peste noapte. Sa ne reamintim ca decizia Italiei de a impune carantina calatorilor din Romania a fost anuntata prin Twitter de Ministrul Sanatatii si a intrat in vigoare imediat, iar schimbarile in cazul Germaniei se pot intampla de la o ora la alta.
In consecinta, Comisia Europeana a propus si tarile UE au aprobat o recomandare ca uniformizare a criteriilor, dar si de anuntare in prealabil a schimbarilor.
Iata punctele principale
- Criterii comune de evaluare a situatie
- a) Rata de infectare (este vorba de cate cazuri noi sunt raportate la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile.
- b) Rata de pozitivare (cat la suta din testele facute au iesit pozitive in ultima saptamana)
- c) Rata de testare (numarul de teste efectuate raportat la 100.000 locuitori in ultima saptamana)
Cifrele vor fi raportate de statele membre odata pe saptamana.
- Vor exista 4 tipuri de regiuni:
- a) Verde. Daca rata de infectare este mai mica decat 25 si rata de pozitivare mai mica de 4%
- b) Portocaliu. Daca rata de infectare este mai mica de 50, dar rata de pozitivare este mai mare de 4%. Sau daca rata de infectare este mai mica decat 150, dar rata de pozitivare este mai mica de 4%
- c) Rosu. Daca rata de infectare este mai mare de 50, dar rata de pozitivare este mai mare de 4% sau daca rata de infectare este mai mare de 150.
- d) Gri. Daca numarul de este este mai mic de 300 la 100.000 locuitori in ultima saptamana.
- Masuri care pot fi luate
Calatorii care vin din regiunile verzi vor avea libertatea de miscare fara nici o restrictie oriunde in UE.
Calatorii care vin din restul de tari, este la dispozitia statelor de a lua urmatoarele decizii:
- a) Sa continue sa tina granitele deschise pentru oricine indiferent de gradul de infectare. In acest moment, aceasta este o politica valabila in Polonia, Cehia, Croatia, Spania, Portugalia si Luxemburg.
- b) Sa impuna carantinare si / sau sa se ceara testarea COVID-19 dupa sosire. Toate tarile UE vor recunoaste toate laboratoarele acreditate in orice tara a UE. Masurile nu trebuie sa fie discriminatorii, trebuie sa fie aceleasi si pentru proprii cetateni (in acest moment, Ungaria, Finlanda, Cipru si Danemarca au masuri discriminatorii). Se recomanda ca testul COVID sa fie acceptat ca alternativa la testare
- Schimbarile trebuie sa fie anuntate public cu cel putin 24 ore inainte de implementarea lor (initial se vorbea de o saptamana)
Aceste decizii sunt o Recomandare a UE, nu o Directiva, deci poate fi acceptata sau nu de tarile membre. Irlanda sau Danemarca au semnalat ca ar putea sa-si alinieze politica de aparare impotriva COVID-19 la aceste decizii, restul tarilor nu au anuntat nimic oficial.
Situatia va fi decisa la nivel de regiune – deci este posibil ca in Romania, anumite judete sa fie portocalii, iar altele rosii. In acest moment nu exista si nici n-ar putea exista vreun judet verde deoarece nici un judet din Romania nu are mai putin de 25 cazuri la 100.000 locuitori. Cel mai bine sta judetul Arges cu 48,6 cazuri la 100.000 locuitori in ultimele 14 zile. Judetul Arges este singurul judet din Romania care ar putea fi portocaliu (sub 50 cazuri / nivel de pozitivare mai mare de 4%). Din pacate, INSP nu publica si ratele de pozitivare la nivel de judet (probabil o vor face dupa decizia UE), asa ca e posibil ca judete care au sub 150 cazuri si sub 4% pozitivare sa fie portocalii. Tinand cont ca la nivel national, rata de pozitivare este de 8,9%, este foarte probabil ca vor mai fi foarte putine (sau nici un) judet portocaliu.
De asemenea, urmatoarele tari sunt in riscul de a ajunge pe lista gri. In acest moment, ECDC publica lista de numar de teste la populatie in ultimele 14 zile, deci tarile care au sub 600 teste sunt in riscul de a ajunge pe lista gri “not relevant data”: Bulgaria (380 teste /100.000 locuitori) si Polonia (473 teste / 100.000 locuitori). Foarte aproape de riscul de a deveni gri sunt: Ungaria (697 teste), Grecia (712 teste), Croatia (727 teste), Romania (741 teste), Slovenia (856 teste) si Slovacia (887 teste). Toate aceste tari trebuie sa ridice gradul de testare. Este de asemenea posibil ca anumite judete din Romania sa devina gri din cauza testarii reduse.
Inainte de a veni datele la nivel de provincie / regiune / judet sau cele de teste in ultima saptamana, situatia la nivel de tara arata cam asa:
Tari rosii (peste 150 cazuri): Cehia (521), Belgia (429), Olanda (387), Franta (300), Spania (300), Marea Britanie (268), Islanda (257), Luxemburg (220), ROMANIA (172), Malta (169), Slovenia (165), Irlanda (162).
Tari rosii (peste 50 cazuri / peste 4% rata pozitivarii): Bulgaria (67 / 5,7%), Croatia (107 / 4,3%),
Tari portocalii (sub 50): Norvegia (34), Cipru (38), Finlanda (45), Grecia (46), Estonia (46).
Tari portocalii (sub 150, dar cu rata de pozitivare sub 4%): Austria ( 143 / 3,9%), Portugalia (135 / 3,6%), Danemarca (99 / 1%), Italia (80 / 2,1%), Suedia (72 / 3,4%), Lituania (63 / 2,1%), Letonia (55 / 1,5%), Germania (51 / 1,4%)
Tari verzi: Nici una.
Tari gri: Liechtenstein (nu se cunoaste rata pozitivitatii)
In cazul in care Romania se va ralia recomandarii UE, in acest moment, teoretic ar trebui aplicata carantina tarilor rosii – asta ar insemna ca Austria sa nu mai fie sub incidenta carantinei, in schimba sa intre Bulgaria, Croatia, Malta, Slovenia, Liechtenstein si Irlanda. Sa vedem ce va decide CNSU.
Cifrele oficiale pe judete pentru Romania le gasiti aici.
Cifrele oficiale pe tari, dar si locul unde vor fi publicate saptamanal zonele gri, rosii, portocalii si verzi sunt aici.
Sanatate va urez.
Te contrazic… Satu Mare nu a avut niciodată 50 de cazuri pe zi… Deci la 100.000 de locuitori are clar sub 30 de cazuri pe zi….poate chiar sub 25…f rar sunt peste 25 de cazuri pe zi…
E vorba de cazuri / 100.000 locuitori in ultimele 14 zile, nu cazuri total pentru ca nu poti altfel compara Satu Mare cu Londra.
Cazuri la 100.000 locuitori ii indiferent ca ii Londra sau orice oraș din România…. Se ia la 100.000 locuitori..
Consolare: pe harta asta au rămas și țări care nu mai există, deci acolo nu trebuie.