Nu cred ca este un secret. Industria calatoriilor (ambele componente, atat turismul, cat si transporturile) sunt paralizate. Ca mai gasesti cate o nisa, cate o gaura, cate ceva, da, se mai gaseste si poti calatori – fie ca e vorba de Scropoasa, Apuseni sau Tara Fagarasului ori Tenerife, Madeira sau in curand Franta, dar in principiu, avionele zboara goale (daca zboara), hotelurile sunt goale (daca nu sunt inchise), iar prin atractiile turistice bate vantul – stiu, e perioada perfecta sa vizitezi Venetia, Luvrul sau Pompeiul daca sunt deschise si zona adiacenta nu e in carantina. Si daca nu e, nu stii daca saptamana viitoare nu va fi in carantina.
Pandemia COVID-19 a lovit din plin in special aceste industrii pentru ca ele sunt cele care pun oamenii in miscare si acestia propaga virusul. Daca nu existau avioane, masini, cai ferate, virusul ar fi ramas la Wuhan. Dar nu a ramas – a ajuns in Italia printr-un chinez, un negustor iranian l-a adus acasa, in Iran, niste pelerini bahrainezi l-au adus in Bahrein si romanii din diaspora l-au adus in Romania. Daca nu inchideai strict granitele ca Turkmenistanul si Coreea de Nord, era imposibil sa nu-l aduci in ziua de azi. Si nici Turkmenistanul sau Coreea de Nord nu sunt lipsiti de COVID, doar ca nu raporteaza cazurile si liderii lor mint de ingheata apele.
In fata unui virus necunoscut cu potential mortal, in lipsa unui sistem medical pregatit (nu exista nici o tara din lume capabila sa faca fata epidemiei, oricat de sofisticata si bogata este, se vede cum sistemele italienesti, spaniole, britanice, singaporeze au fost facut KO de COVID, iar in America, ce sa mai spunem – oricum acolo se stie ca e un sistem medical la pamant), statele au reactionat asa cum s-a reactionat de mii de ani in fata unei epidemii – s-au inchis, au restrictionat miscarea si au obligat bolnavii, dar si calatorii care potential aduc boala sa se carantineze. Carantina nu e o idee noua. Exista de mii de ani. Si a functionat de fiecare data. Daca ajungeti vreodata in Venetia si ramaneti cu gura cascata la palatele de acolo sa stiti ca au la baza un singur lucru – CARANTINA. Venetia s-a imbogatit facand comert cu zone indepartate (pentru vremea aceea) – Levantul, Palestina, Egiptul, Constantinopole, etc. Dar in mod normal, odata cu matasuri si aur, vasele venetiene aveau un potential imens sa aduca si niste molime incurabile pentru care venetienii nu aveau anti-corpi. Exista o sansa masiva ca orasul-stat de pe laguna sa dispara datorita ca toti sau aproape toti locuitorii ar fi murit de cine stie ce virus – tinand cont si de densitatea orasului, dar si de conditiile igienice nu tocmai grozave. Asa ca au inventat CARANTINA – toti marinarii si negustorii care veneau de peste mari si tari trebuiau sa ia o pauza pe o insula de langa Venetia si sa astepte 40 zile (“Carantina” vine de la cuvantul venetian “Quarantena” care inseamna 40). E drept, atunci viata curgea altfel si pentru cineva care fusese plecat la Ragusa, Constantinopole sau Alexandria in ultimul an sau doi, 40 zile in plus sau in minus chiar nu conta). Venetia a inventat carantina in timpul Ciumei Negre in secolul XIV si astfel a trecut fara pierderi importante – in conditiile in care jumatate din populatia Europei a murit in 6 ani.
Pana la introducerea pe scara larga a mijloacelor de combatere moderne (medicamente si vaccinuri), statele s-au aparut prin aceeasi metoda verificata si ras-verificata de secole – carantina. Care nu a dat gres niciodata.
In acest moment, mobilitatea este restrictionata de diversele forme de carantina. Ca de altfel asta este si scopul carantinei. Daca vii din Romania nu poti sa intri in Finlanda, Danemarca sau Cipru, iar in Italia, Olanda, Irlanda sau Cehia e musai sa faci carantina. Da, unii au incercat sa minimizeze riscul de import de COVID, dar si sa fluidizeze mobilitatea prin testele COVID. Unii au dat-o in bara (Islanda) si au revenit la o combinatie de teste + carantina, la altii a functionat relativ OK (Grecia), cert este ca si in secolul XXI tot carantina s-a dovedit ca este cam singura metoda de combatere a unei epidemii.
Cum se termina o epidemie ? Simplu, prin IMUNIZARE. In general, oamenii care trec print-o boala si nu ajung in cosciug, obtin imunitate. Corpul care s-a ars odata cu virusul respectiv va stii cum sa se apere si produce niste anti-corpi ca niste soldati aflati la datorie 24/24 7/7 gata sa respinga virusul care l-a lovit pe nepregatite. In unele cazuri cum e hepatita A, imunitatea este pe viata. In cazul corona-virus, nu se stie exact – in cazul celor asimptomatici fie este o perioada scurta, fie deloc, in timp ce in cazul celor care au avut simptome, se pare ca tine in media cam 6 luni. Exista numeroase studii la nivel planetar care studiaza fenomenul.
La inceputul epidemiei, cand toate tarile intrau una dupa alta in carantina totala si generala (asa-numitul lockdown, un alt cuvant englezesc care in intrat in toate limbile lumii in 2020), a aparut ideea “pasaportului de imunitate” – cei care au fost bolnavi si au scapat ar fi putut sa circule, sa se duca la serviciu, sa se plimbe, sa faca ce vor. Ideea avea o logica. Carantina ii impiedica pe cei bolnavi sa dea virusul la altii, dar daca esti imun, nu mai poti lua virusul si, in consecinta, nu mai poti sa-l dai altora. Problema in martie era ca numarul celor care fusesera bolnavi era extrem de mic, nu se stiau prea multe despre cat dureaza imunitatea, asa ca ideea a picat. Au aparut insa companii care sa ofere “pasapoarte de imunitate”, dar statele s-au bazat pe sistemul dovedit al carantinei si pe cel mai modern al testarii.
In acest moment, Romania carantineaza pe calatorii care vin din tari cu un numar mai mare de cazuri de COVID inregistrate in ultimele 14 zile. Sistemul este complet ineficient pentru ca raportandu-ne la numarul nostru de cazuri care este foarte mare (ne aflam intre cele mai “infectate” 25 tari ale lumii), atunci, indiscutabil vin destui purtatori de COVID din tari unde exista un numar mare de cazuri active (Suedia, UK, Belgia, Olanda) si practic, carantina nu prea isi indeplineste scopul – sita este mult, mult prea larga. Nu zic ca nu minimizeaza numarul de cazuri, dar mult prea putin.
In schimb, exista un numar extrem de mare de oameni (romani sau straini) care s-au imunizat pentru ca au trecut prin boala. Pana in momentul in care scriu acest articol, 423,000 romani au fost confirmati pozitiv. 10.000 au murit. Alti 1000 si ceva sunt in ATI si cei mai multi vor muri. Dar sunt aproape 300.000 romani care s-au vindecat. 300.000 romani despre care se stie ca au avut COVID, s-au vindecat si cel mai probabil au anti-corpi – un numar mai mare sau mai mic dintre ei au anti-corpi functionali. La inceputul lui septembrie, Ministrul Sanatatii, d. Tataru anunta ca in urma unor teste efectuate la nivel national, 6% din romani aveau anti-corpi. De atunci, datorita valului 2, ma astept ca cifra sa fie de 10 – 15%, tinand cont ca multi dintre cei care au fost bolnavi in aprilie e posibil sa nu mai aibe anticorpi.
Cum stii daca esti imun sau nu ? Exista niste teste rapide, ieftine (costa cam un sfert decat un PCR) si care iti spune daca ai anti-corpi. Se numeste IgG. Am facut si eu de doua ori testul IgG – odata in iulie si odata in septembrie. In ambele cazuri, am iesit negativ, dovada ca in ultimele cateva luni nu am avut COVID (sau am fost extrem de asimptomatic incat corpul nu a generat anti-corpi).
Incepand cu 20 decembrie (cel mai devreme) sau 10 ianuarie (cel mai probabil), in Romania va incepe marea vaccinare. Coordonatorul programului de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghita declara ca pana in ianuarie vor fi vaccinate 2,4 milioane persoane. Hai sa zicem ca vor fi 2 milioane, tot reprezinta 10% din populatie. Acei oameni (in proportie de 90 – 95%) nu vor mai putea fi purtatori si transmitatori de boala pentru o anumita perioada de timp (in acest moment, nici un producator nu iti poate spune cat timp te va proteja vaccinul – 6 luni, 1 an, 3 ani, 5 ani – se va afla peste cateva luni).
Exista deci un numar destul de mare de romani care nu mai pot purta si transmite virusul, iar incepand cu ianuarie, numarul lor va creste exponential. La fel si in Europa, numarul celor care sunt imuni in acest moment este de domeniul milioanelor de oameni, iar in curand odata cu Marea Vaccinare, va creste la zeci de milioane in nici doua luni. Si este evident ca accesul liber in alte tari, la evenimente sportive sau concerte, la bordul avioanelor va fi conditionat de vaccinare – adica de imunitate.
Atunci intrebare este – oare de ce noi nu am putea sa fim pentru una din putinele dati niste ante-mergatori a ceea ce va fi si nu am deschide granitele pentru cei care au dovada de imunizare ?
Adica cei care vin din orice tara, oricate cazuri au daca prezinta rezultatele unui test IgG facut nu in ultimele 24, 48 sau 72 ore cum e cazul testului PCR, ci facut in ultimele 4 sau 6 luni (o comisie stiintifica ar fi mult mai in masura sa aleaga perioada) sa poata intra in Romania fara nici o restrictie, fie ca vine din tari cu un numar imens de cazuri cum ar fi SUA, Austria sau Cehia ?
De asemenea daca ai avut COVID si analizele spun ca esti imun de ce nu te-ai putea duce in tari care ne primesc fara carantina gen Bulgaria, Croatia sau Franta si sa te intorci fara sa mai intri in carantina ?
Da, stiu la nivel local, e imposibil de implementat. Cum la noi nici macar nu s-a gandit nimeni la un sistem de track & trace pe telefon (noi si bulgarii suntem singurii din Europa care nici nu am schitat vreun gest ca am vrea sa facem asa ceva, anchetele epidemiologice fiind facute cu pixul si hartia ca in timpul holerei din cel de-al doilea razboi balcanic), e putin cam greu sa stii cine are anti-corpi si cine nu, deci nu ai putea deschide restaurantele si cinematografele doar pentru aceea (cum este cazul unor tari avansate tehnologic gen Thailanda sau Vietnam). Dar cel putin, am putea sa revigoram mobilitatea trans-frontaliera atat de mult lovita.
Si din ianuarie, numarul celor imuni va creste exponential. Ar fi oare asa de greu ca cineva in CNSU sa si gandeasca un pic, si sa implementeze ceea ce va fi leitmotivul de mobilitate a anului 2021 inca din 2020 ? Dovada de imunitate sa-ti ofere libertatea de miscare pentru o anumita perioada de timp ?
Imi pare rau, dar:
1.”vaccinul” nu stim daca chiar va functiona la scara larga, si pt cat timp se va mentine zisa imunitate (daca).
2. Nu stim absolut nimic de eventualele efecte adverse pe care le-ar putea avea pe termen mediu si lung (asta cred ca ar fi trebuit sa fie principalul subiect), fiind scos pe repede inainte.. de obicei dureaza multi ani pana un medicament de orice fel este divedit sigur si primeste autorizatie;
3. Acele teste rapide nu sunt 100% sensibile si nici 100% specifice, daca tot iti place medicina; exista foarte multe cazuri de fals pozitive, respectiv negative; nu te poti baza pe ele pt nimic.
4. Chestia cu „pasaportul de imunitate” e o idee f proasta deoarece are potentialul de a duce la mai multe infectari (neavand metoda 100% sigura de certificare ca ai imunitate), dar si datorita posibilitatii (desi as zice certitudinii) falsificarii actului… Se falsifica pasapoarte, bani, acte… Sa fim seriosi, doar am lasa o portita pt diversi neispraviti.
5. Nici despre cei ce au trecut prin boala nu avem date certe daca, cat si in ce masura au imunitate. Unii au, unii n-au, unii au titru de anticorpi mai mare, altii mai mic, unii timp mai lung, altii mai putin. Pur si simplu nu exista suficiente date! Trebuie sa intelegem ca o boala se studiaza aaaani de zile, si nici atunci nu poti garanta ca stii totul despre ea. Medicina din pacate nu e matematica, nu exista cuvintele „garantat” si „100%”.
Din pacate cea mai buna varianta a fost, ramane si probabil va ramane multa vreme CARANTINA (daca chiar ar fi respectata).
Semnat,
Un doctor.
1. Vaccinul a fost deja testat pe sute de mii de oameni. Nu e unul, „e” mai multe. Si cele care intra la omologare a fost testat extensiv. In ceea ce priveste cat timp va proteja, cum ziceam, nu se stie. Dar de fapt nu se stie nici vaccinul de heptatita A nu se se stie cat dureaza, desi e pe piata de decenii. Nici cel de febra galbena. Initial (adica acum 40 ani) s-a spus ca e valabil 10 ani, apoi acum vreo 2-3 ani s-a revizuit la „pe viata”. Deoarece orice vaccin sau medicament este urmarit si se studiaza efectele lui in timp.
2. Pentru ca nu a existat nici un medicament / vaccin in istorie care sa fie asa de important. Din ianuarie incoace, nici un laborator sau institut de cercetari cat de mic nu a lucrat pe altceva decat covid.
3. Nici o analiza medicala nu este 100% sigura. Nici cea de glicemie. Sau EKG-ul. Au murit oameni de inima la 6 ore dupa ce au avut un EKG senzational. Nici Saprosanul nu te scapa de diaree 100%. Nu exista garantie 100%. Dar orice e peste 80 – 90% suna bine.
4. Pasaportul de imunitate va fi on-line si de fapt o conexiune la o baza de date globala. Nu va fi o hartie scoasa de vreun doctor scris cu pixul pe o reteta. https://www.traveloffpath.com/worldwide-covid-19-travel-passport-in-final-stages-of-development/
5. Asta si ziceam. Dar IgG-ul iti zice nivelul de anti-corpi, nu adeverinta ca ai fost bolnav. Si daca un test PCR e acceptat la maxim 96 ore de cand e facut, rezultatele unui IgG ar putea fi valabile 4 – 6 luni. Relativ la garantia 100%, am scris mai sus.
Bazandu-te doar pe carantina, aceasta ar putea dura pana prin 2024 sau chiar mai tarziu. In anii 1400, era ok, nu era nici o graba, acum aparent, fiecare minut conteaza.
Am inteles, de fapt vorbiti inafara subiectului. Am incercat.. o zi frumoasa! Vaccinare placuta!
„1. Vaccinul a fost deja testat pe sute de mii de oameni” Cele doua (mai importante) vaccinuri vor fi testate pe 30-40.000 de pacienti pe parcursul a doi ani, cu rezultatele finale la sfarstitul lui 2022.
M-am referit la toate vaccinurile cumulativ. Sinopharm si Sinovac au vaccinat deja personalul esential din CHina, fortele armate, angajatii lor si diplomatii chinezi aflati in strainatate. Aparent si cateva orase.
Problema e ca majoritatea se gandesc sa faca acest „pasaport” doar pe baza vaccinarii. Daca ar fi si pentru cei ce au anticorpi e una, dar in felul asta nu se rezolva mare lucru. La inceput vor fi vaccinati cei din sanatate, care probabil nu vor fi suficienti pentru a relansa turismul(mai ales ca de majoritatea inca va fi nevoie prin spitale).
Pana cand voi ajunge eu de exemplu sa ma pot vaccina mai trece minim jumatate de an(nu sunt „esential worker”, nu sunt in categorie de risc, practic voi fi printe ultimii care va putea primi vaccinul).
Plus ca eficaficitatea vaccinul e testata fix prin compararea cu oameni care au trecut prin boala si cred ca ar fi o greseala sa nu se includa cei vindecati.
Sincer cred ca se va mentine regula de acum, in fuctie de zonele de unde mergi.
Deci, Cezar…cu oamenii nu e bine in nici un fel🙄 Stii ca sunt 100% anti-lockdown, dar nu paranoica sa refuz vaccinul, ca ies diversi indivizi sa spuna ca face leucemie sau diverse boli…de unde stiu ei daca nu l-au facut inca? Anticipeaza? Cat despre cei care nu sunt de acord sa fie vaccinati, sa stea in case pt totdeauna. Si da, ar trebui ca vaccinul sa fie obligatoriu.
du-te in korea de nord si ramai acolo, stay safe te rog
Multumesc! Eu o sa merg unde vreau.
Buna as aprecia daca poti sa imi raspunzi. Sunt din Timisoara. Daca vreau sa merg in Serbia pentru 4-5 ore sa vizitez(la granita la Vrsac) pot merge? Pe MAE am gasit doar ca am nevoie de test covid daca depasesc 12h. Eu nu stau atat pe teritoriul Serbiei, ma duc si ma intorc. Multumesv frumos
E vorba de tranzit, nu daca te duci si daca te intorci. Oricum, la intoarcere, 14 zile de carantina in Romania (si cum evolueaza pandemia in Serbia, nu as mira ca in mod special pentru Serbia, sa fie 30 zile de carantina la intoarcerea in Romania 🙂
Tu le ceri ăstora de la CNSU, să gândească? Ca în orice autoritate din țara asta, și în CNSU sunt incompetenți care sunt plătiți cu sume colosale! Partea proastă e că indivizi ca ăștia, ne influențează, negativ, viața! Să nu te aștepți, Cezar, ca vreo autoritate să fie pro cetățean, plătitor de taxe și impozite!
Buna Cezar, am si eu o nelămurire si te-aș ruga mult sa imi răspunzi cand poti pentru ca stiu ca esti plecat.La mijlocul lunii februarie am fost plecată o săptămână în Spania in SEVILLA cu escală la dus in Bergamo( Italia) iar la întoarcere în Madrid. După o săptămână sau două după întoarcere m-am simțit rau si am pus-o pe seama gripei. Eram asa rau încât efectiv am stat la pat fix două săptămâni. Eu am mai fost răcită dar niciodată în halul ăsta si in nici un caz 2 saptamani. Deci ma durea tot corpul, durere si slăbiciune musculara , durere de gât..in fine nu imi aduc aminte toate simptomele..Oare sa fi avut covid atunci?? Dupa acele două săptămâni în care am stat la pat a urmat o perioadă grea .In sensul ca nu ma simțeam bine dureri musculare ,cu sistemul nervos eram la pămînt.Cred ca am facut si o mica depresie.Deci clar imi scazuse imunitatea pentru ca nu ma simteam bine deloc .Cum pot sa stiu daca am avut sau nu covid si ce ar trebui să fac in continuare? Sa imi fac testul de imunitate ?? Precizez faptul că acum ma aflu într-un sanatoriu balnear privat iar inaintea de internare mi-au facut testul covid ( adica mi-au luat proba din nas ) si mi-a iesit okk adica negativ..Este cazul sa fac si eu vaccinul ? Multumesc anticipat.
Buna. Exista niste teste care iti masoara nivelul de anti-corpi de covid – IgG si IgM. Eu am facut de 2 ori, am zero, deci nu am avut covid. Daca nu iti gasesc anti-corpii, poti face vaccinul (inteleg ca anti-corpii pot disparea). Daca gasesc, va exista un sfat al producatorului. Si eu am planific sa fac IgG / IgM inainte de vaccinare.
Multumesc frumos Cezar pentru răspuns. Cum adica,, inteleg ca anti-corpi pot dispărea?? Esista posibilitatea sa fi avut covid si totusi sa nu mai am anti-corpi ?.In cazul acesta nu pot sa stiu daca am avut sau nu covid așa-i?? ..
Da, poti sa fi avut covid (forma usoara) si sa nu ai anticorpi. Se poate afla daca ai sau nu, facand analize de sange.
Doamna draga, bine ca sunteti sanatoasa acum dar de ce nu intrebati un doctor? Mai ales daca sunteti intr-un sanatoriu unde puteti sa faceti si testul de imunitate si sa vorbiti cu un doctor. Numai bine
Doamna Natalia, da multumesc sunt bine .Chiar daca la intrare in acest senatoriu balneo mi sa facut testul covid nu cred ca fac si testul de imunitate. Dar nu este nici o problemă ca o sa mi-l fac im alta parte pentru ca sunt f curioasă daca am avut sau nu covid atunci pentru ca m-am simțit f rau ..
Indraznesc, draga Cezar, sa cer sa emiti o parere si sa-mi oferi un sfat, desi solicitarea mea nu se inscrie in problematica abordata de prezentul articol.
Am platit o excursie Argentina – Uruguay – Brazilia cu plecare din Bucuresti (Air France, via Paris) in 12.03.2021. Urmare ravagiilor pandemiei in Argentina si mai ales Brazilia, ma intreb daca, in opinia ta, aceasta excursie va putea fi organizata (data plecarii pare inca departe, dar eu ma simt deja in criza de timp intrucat locuiesc in Canada si ar trebui sa ma gandesc la programarea unui zbor).
Evident – voi contacta si Agentia organizatoare, dar imi doresc mult parerea si supozitiile tale.
Multumesc!
Dorin
In acest moment, Brazilia e deschisa, Argentina, nu, Uruguay, nu stiu. Sincer, nu cred ca va putea fi organizata, dar sa mai asteptam, sa vedem, mai e mult pana in martie.