Daca te afli in vizita la Dublin, e mare pacat sa nu vizitezi “templul” uneia dintre cele mai emblematice licori irlandeze – whiskey-ul Jameson! Nu neaparat pentru ca nu poti sa bei un Jameson si prin alte parti (orice pub irlandez care se respecta trebuie sa aiba Jameson la loc de cinste), ci pentru ca vei avea parte de un tur interesant si de o poveste inspirata a unui business de succes.
Trebuie sa recunosc ca nu cred sa fi baut Jameson pana la vizita in Dublin. Ma rog, nici nu beau alcool prea mult, dar, cand era vorba de whiskey, mai niciodata nu mi s-a ivit ocazia sa gust un Jameson… Asa ca mergeam la templul whiskey-ului irlandez cu musca pe caciula, dar si cu curiozitate… Jameson asta e numarul 3 in lume, inseamna ca e ceva de el. Si in plus, aveam si un fluturas cu discount de 10% primit la hotel :).
Din capul locului trebuie sa precizez ca am vizitat ceea ce se numeste oficial “Jameson Old Distillery” – aici este locul unde Jameson a fost produs timp de vreo 200 de ani intre 1780 si 1981. Din anii ’80, productia de Jameson s-a mutat din Dublin in Cork, unde au construt o distilerie cu o capacitate de productie mai mare (ma rog, a avut loc si o fuziune a catorva producatori irlandezi de whiskey prin anii ’60, ulterior cumparati de gigantul francez Pernod Ricard). Ce a ramas in Dublin s-a transformat intr-un muzeu unde poti afla cate ceva despre celebrul whiskey.
In primul rand, am ajuns la intrarea in vechea distilerie printr-un gang… In micuta curte interioara, ce altceva decat o terasa, dar si un mare vas de distilare. Am intrat inauntru, unde la receptie te lovea un mix interesant de vechi si nou, de lux si un peisaj industrial… Iar la doi pasi de casa de bilete, ce altceva decat un bar unde puteai consuma cocktailuri Jameson sau chiar produsul “on-the-rocks”. Tururile au loc o data la jumatate de ora si sunt ghidate, spre deosebire de tura prin fabrica Guinness unde turul este auto-ghidat… Si parca un ghid uman e mai dragut decat orice text cat de savant scris pe exponate…
Si cum am avut de asteptat vreo 15 minute pana la inceperea turului, hai sa va zic cate ceva despre Jameson. Whiskey-ul poarta numele fondatorului, un anumit Mr John Jameson care, conform ghidului, a venit la Dublin pentru a deschide o distilerie de whiskey. Desi nu am reusit sa aflu de la ghida de unde venea respectivul, pentru ca in mod cert nu era un baiat de la tara care stia o tehnologie a whiskey-ului de la batranul sau bunic, ulterior am descoperit ca era scotian (mi s-a luat un bolovan de pe inima, mi-era frica ca unul dintre cei mai faimosi irlandezi sa nu fie, Doamne fereste, englez) si, intr-adevar, venise cu niste bani in buzunar sa faca un business in Irlanda. A cumparat o distilerie in Bow Street, transformand-o intr-un loc legendar.
Sa nu credeti ca istoria whiskey-ului Jameson a fost prea lina… E drept, pe la inceputul secolului al XX-lea era cel mai bine vandut whiskey de pe planeta, fiind preferat in tot Imperiul Britanic unde pe vremea aceea soarele nu apunea niciodata (din Australia, India, Africa de Sud pana in Belize!). Dar de la extaz, actionarii Jameson au ajuns in agonie – in urma Revolutiei Irlandeze, Marea Britanie (si tot imperiul sau) a impus un embargo tinerei Irlande, iar in SUA a fost declarata prohibitia! Daca whisky-urile scotiene continuau sa ajunga pe piata americana prin intermediul contrabandistilor canadieni, drumul lui Jameson era oprit chiar si in Canada! Jameson era in pragul falimentului… Dar, si in ciuda acestor vremuri grele, au existat oameni care au dorit sa bea un whiskey triplu-distilat si cum, necum, Jameson a supravietuit, dar nu a mai putut detine titlul de “cel mai bine vandut whiskey din lume”, pierdut in favoarea lui Jack.
Ghida ne introduce intr-o sala de cinema (nu e 3D 🙂 unde vedem cate ceva despre istoria whiskey-ului… Daca irlandezii se urasc pentru ceva cu scotienii este ca fiecare sustine ca ai lui au inventat celebrul lichid. In Scotia se numeste whisky si, din cauza unui proces castigat acum mai bine de 100 de ani, irlandezii isi numesc productia “whiskey”, introducand un “e” in vechiul cuvant anglicizat din celta – in irlandeza provine din cuvantul “uische beatha”, iar in scotiana din “uisge beatha” care inseamna acelasi lucru – “apa vietii”.
In fine, sa lasam controversa pe mana istoricilor si sa pornim in urma ghidei. Ii vedem poza lui Mr Jameson (tipul era de meserie avocat, dar nevasta-sa era din neam de distilatori), ni se spune cum a inovat procesul de productie, aflam ca urmasii lui au fost “chief distiller” o perioada destul de lunga. Whiskey-ul e produs din doar trei ingrediente – apa, orz si malt, iar toate ingredientele sunt de supercalitate, produse doar in Irlanda. De altfel, se pare ca Mr Jameson s-a impus pe piata irlandeza si apoi britanica datorita controlului strict al calitatii orzului… A avut de asemenea si un program special de reducere a pierderilor de productie – cum prin oras traiau destui soricei mari amatori de orz, Jameson a “angajat” un numar de pisici superperformante care au aparat cu strasnicie rezervele de orz… Cea mai peformanta pisica, capabila sa prinda cativa zeci de soricei pe zi, continua sa “traiasca” inca in vechea distilerie din Bow Street, fiind impaiata, astazi jucand rolul de exponat foarte fotografiat.
Spre deosebire de alte produse care se lauda cu retete secrete cunoscute doar de cativa alesi, ei bine, secretele lui Jameson sunt la vedere si spuse la toata lumea. Uscarea maltului are loc la caldura, nu la fum, produsul se distileaza de nu mai putin de trei ori (spre deosebire de doar doua ori la scotieni), iar, dupa distilare, produsul este invechit in butoaie deja folosite. Aceste butoaie sunt importate din SUA, Spania si Portugalia si sunt butoaie care au fost folosite pentru invechirea de bourbon (whiskey-ul american, cel mai faimos fiind Jack Daniel’s), sherry (celebra bautura spaniola produsa la Jerez de la Frontera, in Andaluzia, dar facuta celebra de britanici – numele de sherry reprezinta, de fapt, anglicizarea numelui orasului Jerez) si porto (o alta bautura iubita de britanici).
Ca in cazul multor spirtoase, si Jameson se invecheste in butoi pentru un anumit numar de ani. O sa spuneti ca gustul whiskey-ului invechit in butoi de bourbon va fi diferit de cel invechit in butoi de porto. Asa e, dar produsul finit provine din amestecarea celor trei “whiskey”-uri.
Ni s-a explicat de asemenea de ce un whiskey de 12 ani este mai scump decat unul de 8. Nu pentru ca zace prea mult intr-un butoi, ci pentru ca, in fiecare an, o parte din produs se evapora (asa-numitul “angel’s share”)… ghida ne-a aratat cat de plin este un butoi dupa un anumit numar de ani… ei bine, in cazul whiskey-urilor de vreo 18 ani nu mai ramanea decat mai putin de jumatate de butoi, restul era “baut” de ingeri!
Dupa ce ne-am preumblat prin diverse incaperi, fiindu-ne explicat procesul de productie, ei bine, la final, am avut parte de ceea ce ne doream toti inca de la inceput: degustarea! Si ne-am trezit destul de spectaculos in fata unor pahare de cocktail. Si sincer, gustul era extrem de fin de parca nici nu era alcool.
Finalul este apoteotic… sunt alesi cativa participanti la tur pentru a testa cateva whiskey-uri, inclusiv Adriana. Li se pune in fata trei paharute cu trei licori diferite… Ghida ne spune ca nu e vorba de nici un “blind test” (testul unor produse, dar nu stii care) si va spune exact ce produse sunt – e vorba de Jameson, Johnie Walker ca reprezentant al Scotiei si Jack Daniel’s ca reprezentant al bourbonului american. Si, dupa sesiunea de degustare, in unanimitate, toata lumea decide ca Jameson e cel mai bun… Evident, dupa un tur chiar placut in care ai aflat multe lucruri faine, era putin probabil sa-i alegi pe altii. Dar nu cred ca e asa – cred ca totul vine de la tripla distilare combinata cu savoarea venita din cele trei tipuri de butoaie care face din Jameson un whiskey cu adevarat placut.
Finalul – ca la orice obiectiv turistic din Irlanda intr-un magazin de suvenire plin cu de toate… vrei mingi de golf Jameson? vrei ciocolata Jameson? vrei tricou Jameson? vrei pahar de cocktail Jameson? Gasesti de toate acolo! Si, nu in ultimul rand, orice tip de Jameson, inclusiv celelalte doua marci mai putin cunoscute ale producatorului irlandez – Midleton (nu are nimic de-a face cu Kate, nu va speriati !) sau Redbreast (ce nume, dom’le, ce nume!).
Cum ajungi la Jameson Old Distillery
Doar doua companii aeriene efectueaza zboruri directe Romania – Irlanda: Blue Air (care leaga Dublin de Bucuresti, Bacau si Cluj) si Aer Lingus (care opereaza pe ruta Bucuresti Otopeni – Dublin). Odata ajunsi la Dublin, Jameson Old Distillery este destul de central, in spatele lui Four Courts, ajungi pe jos din Temple Bar sau orice punct central al orasului).
Pentru alte informatii, uitati-va in postarea “Weekend la Dublin”.
Intrarea in distileria Jameson
Barul de la intrare
Plin cu whiskey
bilet intrare
Iata-l si pe Mr. Jameson
si pisica eroina
amestecam ingredientele
Distilam
si invechim (a se vedea cat de mult se pierde in functie de ani)
pentru a obtine faimosul whiskey irlandez
si dupa ce mai vedem niste butoaie
ajungem la mult asteptata degustare
de cocktailuri
Camera de degustare
unde se testeaza in paralel Jameson, Jack Daniel’s si Johnny Walker
Si la final, prin magazin unde gasim Redbreast de 15 ani
Jameson de 18 ani
ceva mai ieftin… Jameson de 12 ani
si ceva super-special – Midleton Special Reserve
iar daca mai vrei si alte suveniruri Jameson, aveti din plin 🙂
[mwi-product sku=”TA006,A6,TSAKEYXXX” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]
La naiba, ce pofta mi-ai facut 🙂
Ai diploma de degustator? 😉 De pus la CV, desigur.
Te-ai luat dupa mine 🙂
Imperator am nevoie de ajutorul tau urgent! 😀 Cum sa fac sa ajung cat mai ieftin in Izmir…lasand deoparte Pegasus! Please help!!!:)
Nu ai prea multe optiuni. Cealalta e Turkish Airlines, dar asta sunt cele 2.
Alte optiuni inca si mai ieftine – autobuz pana la Istanbul si de acolo mai departe tot cu autobuzul.
http://www.muratturism.ro/oferte-turism/Transport-extern/Transport%20Istanbul/
Da …am fost aici in 2006 cu colegii din Cork…palpitant!
maestre Imperator..am vazut ceva oferte pentru Dublin cu Aer Lingus..se pare ca au rabat 50% pe anumte rute in Europa catre Dublin…
aviz amatorilor.
[…] irlandeze (pe care le gasesti prin toata lumea, inclusiv in cele mai neobisnuite locuri), un tur la fabrica de whiskey Jameson sau unul la iconica fabrica de bere Guiness. In cazul celor doua tururi, nu ai parte doar de mult […]
[…] Și pentru că irlandezii sunt așa de mari pasionați de băutură, nu am ratat nici vizitarea fabricii de whisky Jameson. Mă rog, unii spun că Guinness nu e o bere, dar nu e chiar adevărat. De fapt, sunt zeci de […]