Nu este nici un secret – ultimul an a dat peste cap toate planurile de calatorie pentru aproape toti cetatenii lumii – in primavara, cam toate tarile lumii si-au inchis granitele, au introdus un lockdown generalizat si cam toate companiile aeriene ale lumii au ramas la sol. Milioane de turisti care isi cumparasera bilete sau pachete in avans au trebuit sa primeasca vouchere si in unele cazuri bani inapoi in caz ca acesti bani existau… Intre timp, lucrurile s-au mai lamurit, mai exista si anulari, dar cumva procesul de re-programare, vouchere sau restituiri s-a reglat cumva. Multi operatori din transporturi si turism acum accepta schimbari mult mai flexibile, rambursari sau vouchere in caz ca peste noapte, o tara sau alta inchide granitele, impune carantina sau intra in lockdown sau daca Romania declara tara respectiva ca fiind tara de risc epidemiologic.
In acest moment, riscul cel mai mare pe care il vad este sa te imbolnavesti cu cateva zile inainte de plecare sau sa iesi pozitiv la testul de COVID. Din ce in ce mai multe tari ale lumii au introdus testarea COVID ca fiind obligatorie pentru a intra pe teritoriul lor: Turcia, Grecia, Egipt, Maldive, Emirate, Olanda, Spania, Italia, Germania, Belgia, Brazilia, Columbia, s.a.m.d. si tendinta este ca din ce in ce mai multe tari sa ceara testul PCR. Probabil, dovada de vaccinare va da libera intrare in multe tari ale lumii, dar pana atunci sau pentru cei nevaccinati, va fi nevoie sa prezinte un test PCR cu rezultat negativ – facut cu 48 – 72- 96 ore inainte de a intra in respectiva tara. Aici apare riscul sa fii bolnav asimpotmatic. Sa iesi pozitiv. Si sa afli asta cu 12 sau 24 ore inainte de a pleca in vacanta cand nu mai poti anula calatoria si sa-ti primesti banii inapoi. Si credeti-ma, riscul exista, am auzit de destui oameni care au trebuit sa anuleze plecarea peste noapte.
In ultimul an, am vazut si auzit de zeci de mii de oameni plangandu-se ca nu si-au mai luat banii inapoi sau au primit doar vouchere. Si cand era asa de simplu sa nu te mai doara capul – ITI FACEAI O ASIGURARE. Da, pentru ca exista nu numai asigurari medicale de calatorie, ci si asigurari de calatorie – care sa-ti asigure biletele sau pachetele de servicii cumparate, nu numai interventia medicala daca ti-ai rupt piciorul in cine stie ce colt de lume !
Si am spus cred ca de ani de zile, iar acum, in aceste conditii mi se pare ESENTIAL. Daca tot dai 500 lei, 1000 euro, 10,000 dolari pe o vacanta, asigur-o ! Costa o frantura din cat platesti pe servicii si nu te doare capul in caz de probleme. Sa nu spun ca pierzi ore si ore la telefoane si pe mailuri si iti omori si un batalion intreg de neuroni incercand sa iti recuperezi intr-o forma sau alta banii investiti. ASIGURA-TE !
Dar spre deosebire de ultimii ani, a aparut o noua variabila – COVID-ul. Care sunt riscurile legate de COVID. Cum am spus, sa vrei sa te duci intr-o tara care cere test COVID pentru acces si sa te trezesti cu putine ore inainte de plecare ca testul a iesit pozitiv. Sa ajungi in destinatia X si la cateva zile sa ai simptome de COVID – si atunci iti va trebui fie spitalizare sau izolare 14 zile sau cat vor autoritatile statului respectiv. Si asta costa, doar putine state din lume (Grecia imi trece prin minte) iti asigura carantinarea in mod gratuit. Trebuie s-o platesti. Si apoi trebuie sa vezi cum te repatriezi – daca ai bilet de avion, uneori e nevoie sa-ti cumperi unul nou. Si aceste riscuri trebuie sa fie asigurate, pentru ca e un risc destul de mare.
Dar riscuri sunt si daca pleci in tara. Nu iti trebuie test COVID, dar cu 2 zile inainte de a sari in masina sa te duci in Bihor, Fagaras sau pe Litoral sa iti apara simptome. Sau cineva e infectat la serviciu, iti faci testul (ca fiind contact direct) si descoperi ca esti pozitiv. Desi pensiunile, hotelurile si furnizorii interni au devenit si ei destul de flexibili, mai exista oferte speciale pentru cei care platesc in avans.
Sunt mai multe intrebari care sunt puse si mai multe situatii care trebuie acoperite.
Asa ca am intrebat-o pe Irina de la Eurolife (cu care ma cunosc de ceva timp, si stii cum e – mai bine suni un prieten cu care te cunosti) si am intrebat daca ei asigura si vacanta de Craciun in Bucovina sau vreun bilet de avion spre Oradea ? Raspunsul a fost da.
“VEZI CA NOI AVEM SI ASIGURARI PENTRU ROMANIA”. What ?
Si, da, exista. Pe langa ce mi-a povestit Irina, am gasit o gramada de informatii si pe net. Pe numele ei, se numeste “Ramburs la Orice”. Si acopera o groaza de lucruri – bilete de avion, city breakuri, sejururi, bilete la spectacole, concerte, cursuri de yoga, conferinte de orice, bilete la spa
Asigurarea “Ramburs la Orice” acopera orice calatorie sau experiente pentru care ai platit deja in avans (adica imensa majoritate a serviciilor turistice si adiacente).
Ce primesti inapoi ? 90% din sumele nerecuperate de la furnizorul de servicii.
Care sunt motivele neplacute din cauza carora nu mai poti pleca si pentru care poti primi banii pe asigurare ?
Evenimente de familie (gen nasteri premature, decese)
Evenimente materiale (gen ti-au spart hotii casa cu 48 ore inainte de a pleca sau te-au inundat vecinii de iti plutesc toate covoarele prin casa)
Evenimente medicale – te-ai imbolnavit tu sau rude de grad I care implica spitalizare, tratament (inclusiv la domiciliu), investigatii, etc
Alte evenimente neprevazute – anularea sau intarzierea zborului, automobilul care ti se strica in drum spre locul unde trebuie sa mergi (sau vreun accident), greve sau pur si simplu ti s-au furat biletele de concert.
Cat costa ? Pai nu e un cost standard. E in functie de cat ai dat pentru fiecare serviciu pe care vrei sa-l asiguri. Poti sa-ti asiguri si un bilet de spectacol de 100 lei (in schimbul a 4 lei), poti sa-ti asiguri si o excursie de schi la munte de 4000 lei (in schimbul a 168 lei, asigurare de COVID inclusa). Poate vrei sa te duci intr-un city break in Oradea si vrei sa-ti asiguri doar hotelul pentru ca biletul de avion a fost penibil de ieftin. Aplicatia iti calculeaza automat prima de asigurare.
Cum iti faci asigurarea ? Simplu, on line. Pur si simplu faci click aici, dai informatiile necesare, platesti cu cardul si te-ai asigurat.
Pentru strainatate ?
Evident, exista asigurari si pentru strainatate care acum au acoperire COVID. Adica, pe langa ce acoperea pana acum, cele trei asigurari de calatorie Eurolife FFH acopera in plus si riscurile infectarii cu COVID.
Sunt practic 2 cazuri mari in care asigurarea te ajuta
- Te-ai imbolnavit de COVID-19 in Romania inainte de a pleca in calatorie si trebuie sa stai acasa in izolare, sau Doamne fereste, ai ajuns la spital ? Ti se vor rambursa cheltuielile facute pentru calatorie
- Ajungi in strainatate si esti diagnosticat cu COVID ? Asigurarea iti va acoperi cheltuielile medicale, cele de spitalizare, dar si cele de carantinare (in caz ca nu trebuie sa te spitalizezi, ci doar sa te izolezi), dar si cheltuielile aferente intoarcerii in Romania. Tarile excluse sunt: Afghanistan, Siria, Iran, Irak, Liban, Yemen, estul Ucrainei, alte zone de conflict armat in caz ca apar.
Mai multe amanunte gasesti aici –-> asigurare calatorie, inclusiv acoperire COVID
Sanatate sa aveti!
spune-i irinei sa mareasca valoarea asigurata, ei asigura intre 20 si 5000 lei iar eu am nevoie de o asigurare peste aceste valori. din pacate eurolife nu este o optiune pentru toata lumea. o sa merg la Mondial.
Foarte util, nu știam de ea. Mulțumim!
As avea o intrebare: la o astfel de asigurare este specificat la restrictii de asigurare ca nu se acopera nimic in conditiile in care exista recomandari emise de catre autoritati pentru evitarea acestora. Ori pe site-ul MAE sunt atentionari din acestea pentru aproape toate statele lumii. Pana la urma, ofera protectie o astfel de polita sau nu? De exemplu pentru Egipt, Kenya, Tanzania unde teoretic se poate calatori acum, exista aceste alerte emise, insa eu inteleg ca asigurarea nu va acoperi in cazul unui eveniment. Inteleg corect?
Uite, asta e problema mea cu Mondialul. In ciuda reclamei, cand i-am sunat la call center, ei mi-au spus ca de fapt nu acopera nici o tara din lume (exclud tarile pentru care exista alerta. Conform site-ului MAE, e alerta pentru toate tarile lumii). Acum vreo 2 luni, am vorbit cu cei de la Eurolife si mi-au zis ca ei exclud tarile unde sunt alte probleme, nu neaparat covid – gen Yemen, Siria, Coreea de Nord). Ar fi bine sa mai dai un telefon la call center sa vezi daca prevederea a ramas in vigoare.