SURPRISE, SURPRISE – Iata ca apare inca o destinatie tropicala indepartata pe lista celor operate in premiera in iarna asta din Bucuresti. Dupa ce zborurile de Maldive au fost lansate la sfarsitul lui decembrie si cele de Republica Dominicana la sfarsitul lui ianuarie, iata ca din 3 martie 2021 vom avea zboruri directe spre Mombassa, pe coasta Oceanului Indian a Kenyei, zona turistica de litoral a tarii.
Zborurile sunt programate saptamanal din 3 martie pana in 28 aprilie si vor fi operate non-stop (deci fara nici o oprire de alimentare pe drum) de catre compania Gullivair care opereaza si zborurile charter Karpaten spre Maldive si Republica Dominicana. Pentru mai multe informatii si care este experienta la bord Gullivair, puteti citi aici –> Gullivair.
Dar ce este Mombasa ? Mombassa este hai sa-i zic Zanzibarul Kenyei – este zona de coasta, zona de Litoral, zona de ape verzi si nisip alb si fin. Este de asemenea si principala zona turistica a tarii (aparent, sunt mai multi turisti pe coasta Mombassa decat in Parcurile Nationale ale Kenyei).
Stiu, Zanzibarul a fost o destinatie favorita iarna aceasta, e mult mai cunoscut decat Mombasa, dar Mombasa are un avantaj major – POTI SA FACI SI SAFARI. Si sincer, ar fi si pacat sa ratezi un safari … daca tot ajungi in Africa aceea a Parcurilor Nationale, a zebrelor, leilor, elefantilor, girafelor, gheparzilor si a celorlalte animale pe care cei mai multi nu le-au vazut decat la National Geographic, ar fi mare pacat sa nu te duci sa le vezi in natura, acolo la ele acasa. Am fost de 3 ori in safari (odata aproape 2 saptamani in Kenya – Tanzania, o data vreo 3 zile in Kenya si inca odata tot 3 zile in Namibia si Botswana) si m-as duce de oricate ori am ocazia. Este o bucurie !
Zanzibarul este o insula, dar fabuloasele parcuri nationale sunt destul de departe – ori iei un avion pana in Arusha si de acolo mai ai cateva ore bune pana in Serengeti, ori iei autobuzul si faci o zi intreaga de la Dar es-Salaam pana in Arusha – vorbim aici de o calatorie de aproape doua zile (mai trebuie sa iei si ferry-ul din Zanzibar pana in Dar). In consecinta, trebuie sa faci un efort atat financiar, cat si de timp – iar timpul este pretios cand stai doar 7 zile.
In schimb, in cazul Mombasei, cel mai apropiat parc national este la vreo 2-3 ore, e vorba de Tsavo East – unde ajungi cam in vreo 4 ore. Evident, exista si oferte cu 2 nopti de cazare si mergi in Tsavo West sau chiar in Amboseli care se afla fix sub Kilimanjaro (pozele acelea care le vezi din cand in cand pe net cu niste elefanti plimbandu-se alene si impresionantul vulcan Kilimanjaro pe fundal sunt din Amboseli), dar exista si numeroase alte optiuni – de la tururi prin sate traditionale, la o mini-croaziera spre insula Wasini.
Informatii generale
Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra in Kenya. Viza se obtine exclusiv on-line accesand acest link si costa 51 USD. Se poate plati cu card de debit ori credit.
La intrare trebuie sa prezinti un test PCR facut cu maximum 96 ore inainte de a intra pe teritoriul Kenyei (aici informatiile sunt contradictorii daca 96 ore inainte de a ajunge in Kenya sau 96 ore inainte de a urca in avion – recomand sa fie facute cu maximum 96 ore inainte de a ajunge in Kenya sa nu aveti probleme). Laboratoarele trebuie in principiu sa fie acreditate prin Trusted Travel Initiative si rezultatul testului trebuie sa fie validat prin Panabios sau Global Haven. Mai multe explicatii cum sa folosesti sistemul Global Haven gasesti aici. Sistemul Trusted Travel pus la punct de ACDC (Africa Center for Disease Control) este inca limitat la doar cateva tari din Africa, deci nu functioneaza cel putin in acest moment in Romania (cand am cautat laboratoarele agreate in Romania nu a aparut nici unul). Ambasada Marii Britanii la Nairobi recomanda sa se vina cu rezultatul negativ al testului PCR tiparit, dar si cu chitanta / factura prin care sa se dovedeasca plata testului. Hartia doveditoare trebuie sa contina detalii precum numele / adresa / contactul laboratorului, stampila, nume medic, data la care testul a fost facut si de preferinta si QR code (dar nu e obligatoriu). Rezultatul testului trebuie sa fie in limba engleza. Testul este obligatoriu pentru orice pasager in varsta de peste 2 ani.
Inainte de imbarcare, trebuie sa completezi un Traveler Health Surveillance Form pe care il gasesti aici. Vei primi un QR code de confirmare care trebuie prezentat la punctul de trecere al frontierei.
Este obligatorie prezentarea carnetului de vaccinare international cu vaccinul de febra galbena valabil DOAR in cazul in care vii dintr-o tara aflata pe lista de tari cu risc de febra galbena. Cum zborurile Karpaten / Gullivair sunt directe din Romania, iar Romania nu este pe lista tarilor de risc, nu ai nevoie de dovada vaccinarii impotriva febrei galbene, dar daca ai veni din Tanzania sau Uganda, de exemplu, ar fi obligatoriu.
Este interzisa calatoria in scopuri ne-esentiale intre orele 22:00 si 4:00 cel putin pana la 12 martie 2021. Barurile si restaurantele sunt inchise dupa ora 21:00 (probabil, nu si in hotelurile all-inclusive), iar masca este obligatorie in toate spatiile publice. Mijloacele de transport in comun nu pot fi ocupate decat la 50% din capacitatea lor nominala.
In Kenya, sunt interzise relatiile homosexuale intre barbati, detinerea de obiecte de fildes si de pungi de plastic, distrugerea de bancnote de shilingi kenyeni si sa faci fotografii cladirilor oficiale.
Dar sa revin cu informatiile zborurilor de Kenya.
Ofertele Karpaten incep de la 999 euro per sejur (incluzand zborul Bucuresti – Mombasa – Bucuresti cu mancare, bagaj de cala / cabina si toate taxele aeroportuare, cazare 7 nopti si all inclusive la un hotel de 3 stele) la Bamburi Beach Resort, dar ATENTIE – exista si alternativa unei excursii combinate – sejur pe Litoral + safari (si astfel nu “pierzi” vreo noapte platita pe coasta) la 1487 euro. Evident, exista si oferte de hoteluri all-inclusive si nu numai de 4 sau 5 stele pe toata coasta Mombasei.
Va sfatuiesc sa aruncati o privire pe toate ofertele aici ––> Oferte charter – zbor direct Kenya
Bună ziua. Stiti cumva dacă cei la de Karpaten oferă refund sau măcar voucher în cazul în care se achiziționează o excursie, insa nu se mai poate pleca din cauza ca tara respectiva ar intra pe lista galbena și s-ar impune carantina la întoarcerea în România? Multumesc.
Sansele ca Kenya sa treaca pe lista galbena sunt aproape de zero. Au luat masuri destul de aspre si continua sa aibe unele masuri de limitare a epidemiei. In plus, fiind o tara saraca, are capabilitati de testare foarte limitate. Chiar daca vor sa testeze mai mult, nu pot. Iar pe de alta parte, nu cred ca numarul de cazuri din Romania va scade atat de drastic, dimpotriva, ma astept la o crestere in perioada urmatoare.
Multumesc pentru răspuns. Le-am scris totuși pe chat și mi-au comunicar faptul ca în cazul în care o tara intra pe lista galbena inainte de data plecării se anulează zborul și se returnează banii în termen de 14 zile. În condițiile acestea nu e un risc atat de mare la achiziționarea unei excursii.
Buna ziua. Plecam si noi in perioada Pastelui in Mombasa (Diani Beach).
Am inteles ca nu este obligatoriu vaccinul impotriva febrei galbene.
Il facem sau nu? Am citit ca nu au mai fost cazuri de febra galbena de ani de zile in zona Mombasa. Dar in privinta tratamentului preventiv impotriva malariei ce parere ai? Sa-l facem? Precizez ca vom merge si in savana doua zile. Asteptam raspusul tau. Avem incredere in sfaturile tale. O zi frumoasa iti dorim!
Dovada vaccinului de febra galbena este obligatoriu in Kenya doar daca vii dintr-o tara aflata in zona de risc de febra galbena (gen daca vii din Uganda sau Tanzania). Daca vii din Romania, nu este obligatoriu. Din cate stiu, nu prea sunt cazuri de febra galbena pe coasta, dar never say never. Eu il am de prin 2016 :). Malaria este un risc. Personal, am luat Malarone cand am fost in zona.
In 2020 a fost un focar surprinzator de mare in Zanzibar (care timp de decenii a fost considerat fara malarie), dar anul acesta, au fost extrem de multe cazuri. Poate s-or fi mutat tantarii din Mombasa in Zanzibar auzind ca vine Vali Vijelie 😉
Cum de s-a ales aceasta perioada pentru excursii in Kenya, din cauza sezonului ploios, multe dintre „safari lodges” sunt inchise din cate stiu. A fost cineva in Kenya in perioada martie-aprilie ca sa ne spuna cum a fost?
S-a ales pentru ca de abia acum autoritatile kenyene au ridicat obligatia de carantina pentru romani. De ce asa tarziu ? Poti citi aici: https://www.imperatortravel.ro/2020/12/felicitari-mae-romania-ramane-singura-tara-din-lume-pentru-care-este-impusa-carantina-kenya.html si https://www.imperatortravel.ro/2021/01/kenya-renunta-la-obligativitatea-carantinei-pentru-calatorii-din-romania-kenya-este-acum-deschisa.html . Perioada ploioasa (asa numitele long rains) sunt de fapt in perioada aprilie – iunie (martie is fine), iar ploile sunt mai putine pe coasta si mai mult in interior (gen unde e Masai Mara). Daca te uiti, parcuri nationale gen Amboseli sau Tsavo sunt mult mai uscate decat Masai Mara / Naivasha / Nakuru si asta denota ca ploua mai putin. Dar, da, in principiu, din aprilie incolo sunt long rains.