Haideti cu Imperator in Kenya pentru a fi martori la Marea Migratie din Masai Mara

Pui de leu

Este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole de masa din lumea animala. Este momentul in care milioane de antilope, zebre si alte ierbivoare se muta din din campia Serengeti din Tanzania in intinsul ses Masai Mara unde le asteapta campii intinse plina de iarba proaspata si suculenta. Este momentul in care milioane o iau la drum, pascand pe drum iarba inalta a savanei (credeti-ma nu exista taietor de iarba mai eficient decat o turma de antilipe gnu), urmate la pas de carnivore – lei, leoparzi, gheparzi gata sa se infrupte din gastronomia umblatoare, iar crocodili care isi fac siesta de aproape jumatate de an asteapta rabdatori trecerea raului Mara pentru a infuleca pentru o alta jumatate de an. Este perioada magica a anului in care cat vezi cu ochii descoperi o gramada de animale africana. Este perioada in care simti ca esti personaj intr-un documentar National Geographic, este perioada in care simti ca intelegi natura complexa a Africii, este perioada in care poti vedea animalele acelea la care visezi de cand erai copii. Si la ele acasa, in cadrul lor natural, nu in vreun Zoo. Este momentul sa te intalnesti cu antilope, lei, girafe, gheparzi, zebre, leoparzi, elefanti, hiene si multe alte animale care fac din Africa un continent cu adevarat special. HAIDETI SA VEDEM MAREA MIGRATIE.

Am fost de 3 ori in excursii de safari de-a lungul si latul continentului. Prima oara am fost timp de 2 saptamani si am fost in 7 parcuri nationale din Kenya si Tanzania. A doua oara, am fost in 3 parcuri nationale din Uganda si Kenya. A treia oara in 3 parcuri nationale din Namibia si Botswana, dar pot sa spun cu mana pe inima ca CEL MAI FRUMOS PARC NATIONAL DIN AFRICA ESTE MASAI MARA  (ma rog, si parcul-frate Serengeti care este despartit de Masai Mara doar de o linie trasa de administratiile coloniale in urma carora au aparut doua tari – Kenya si Tanzania, dar si doua parcuri nationale). Ei bine, momentul in care trebuie sa mergi in Masai Mara este vara cand are loc mare migratie. Nu zic ca Serengeti aflat in Tanzania va ramane complet pustiu, mai raman niste vietuitoare si pe acolo, dar marea majoritate se va afla aici, in Kenya. Si este cel mai bun moment si loc sa descoperi fauna africana.

Evident, aceasta migratie are loc in fiecare an fara intrerupere de milenii, dar 2021 este un an special. Fiind inca un an pandemic, numarul turistilor este scazut. Iar in Masai Mara, soferii au statii de emisie-receptie, asa ca atunci cand apare vreo vedeta locala – gen o familie de lei la vanatoare, sau vreo coada de leopard atarnand din copac, toti soferii se anunta intre ei si zeci de masini se indreapta in mare viteza spre leul care va da lehamite din coada zicand parca ‘Offf, iar turisti. Era mai misto in pandemie ca era hakuna matata peste tot”. Ei bine, in vara 2021 este probabil una din putinele perioada din timpul vietii noastre unde nu ne vom intalni cu prea multe masini – turismul inca nu si-a revenit in ciuda deschiderilor de tot felul, asa ca este probabil anul cel mai bun sa admiram Marea Migratie in liniste.

OK – cam asta este spectacolul nr. 1, dar ceea ce va propun este sa avem parte de o saptamana plina de aventuri de neuitat, beneficiind si de faptul ca avem zbor direct din Romania pana in Kenya la Mombasa (cu un scurt stop de alimentare la Hurghada). Va propun ca pe langa marele spectacol al Marii Migratii sa descoperim si parcul national Nakuru unde se afla mii de flamingo (sper sa fie, ca uneori vin cu zecile de mii, alteori doar cu miile) si foarte rarii rinoceri albi. Va invit sa facem un safari pe apa in parcul national Naivasha, singurul parc unde nu se afla carnivore, deci nu vom sta doar in masina. Va invit sa descoperim traditiile culturii masai, celebrul trib razboinic din inima Africii – atat printr-o vizita intr-un sat, cat si printr-un spectacol de dans si muzica in jurul focului la o cina sub milioane de stele. Va propun sa mangaiem girafe la faimosul Giraffe Center de langa Nairobi. Va invit sa luam masa la restaurantul Carnivore, unul dintre cele mai faimoase din Africa. Va invit sa ne aruncam in apa de smarald a Oceanului Indian.

 

Care este planul de bataie ? Vom pleca din Bucuresti cu un zbor direct charter al agentiei Karpaten (zbor operat de TAROM) spre Mombasa cu oprire de alimentare in Hurghada candva pe la miezul noptii. Vom ateriza la prima ora a diminetii in Mombasa si de acolo vom merge direct la hotel – un hotel all-inclusive pe malul Oceanului Indian – sarit in apa, mancat niste specialitati locale, din nou sarit in apa si per ansamblu relaxare pentru ca a doua zi dimineata o vom porni la drum spre parcurile nationale. Pentru ca Masai Mara este cam departe, vom zbura cu o cursa a companiei nationale Kenya Airways spre Nairobi si de acolo ne vom imbarca in Land Cruisere ducandu-ne spre Naivasha unde voi lua pranzul (si ne vom lasa bagajele) si mai departe vom vizita dupa-amiaza in primul nostru “game drive” parcul Nakuru – faimos pentru flamingo si gazda a unor foarte rari rinoceri albi. Peisajul este de asemenea incantator. Vom vedea celebrul lac din varful dealului si ne vom plimba de-a lungul apei prin paduri.

A doua zi dimineata va fi vremea de o plimbare pe lac – lake safari si mai apoi vom porni spre Masai Mara unde vom avea parte de prima tura de safari prin faimosul parc.

Urmatoarea zi va fi complet dedicata Masai Mara. In general, animalele sunt foarte active la rasarit si dupa-amiaza, asa ca o zi “normala” de safari incepe inainte de rasaritul soarelui, vom face prima tura la primele ore ale zilei, revenind pe dupa amiaza in forta. Nu vom pierde insa pranzul, vom merge sa vizitam un sat de masai traditional. Satul e traditional, dar masaii sunt foarte obisnuiti cu turistii – vom avea parte si de ceva dansuri si evident vanzari de suveniruri. Seara vom avea parte de o cina organizata in savana cu cantece si dansuri masai sub milioane de stele.

Vom pleca apoi spre Nairobi – vom mai face un safari de la revedere in timpul diminetii in Masai Mara, iar dupa pranz vom ajunge in capitala Kenyei unde vom lua pranzul la inaltime – este un restaurant in varful unui zgarie nori care se roteste pentru a admira intreaga panorama a zonei Nairobi. Dupa natura si triburi, e timpul sa descoperim si Kenya moderna.

A doua zi vom vizita un loc cu totul si cu totul special – Giraffe Center unde vom putea interactiona cu girafe, le vom putea mangaia, iar ele va pot pupa – au limba foarte uscata daca va intrebati. Vom vizita si un muzeu al satului – Bomas of Kenya unde vom descoperi mai mult decat pe masai, iar in caz ca se poate, ne vom duce si la orfelinatul de elefanti – acesta nu este in mod normal deschis din cauze covidice, dar pana la sfarsit de iulie se pot schimba multe – cel putin vom incerca.

Drumul retur spre Mombasa va fi facut cu trenul – este un tren modern construit intr-un timp record de chinezi, o cale ferata care a inlocuit pe legendarul Lunatic Express construit de britanici – un tren care stiai cand pleaca, nu stiai cand ajunge (iar in ultimii ani, nu stiai in ce zi vei ajunge). Noul Lunatic Express made in China functioneaza insa la minut si este cu adevarat modern. In cursul dupa-amiezii ne vom arunca din nou in Oceanul Indian inainte de a pleca a doua zi dimineata spre casa.

 

Elemente logistice

Turul este facut in colaborare cu prietenii de la Karpaten, agentia care a revolutionat turismul romanesc incepand de la finalul anului trecut, “inventand” extrem de popularele chartere spre Maldive, Republica Dominicana, Kenya, Seychelles si alte destinatii exotice. Impreuna cu ei am facut circuite in Maldive si Egipt – ultimul facut in 2 editii, una dupa alta deoarece au fost prea multi doritori – si eu nu sunt de acord sa facem “turism de turma”.

Karpaten are de asemenea chartere pe ruta Bucuresti – Mombassa pe care vom zbura si noi.

Perioada: 19 – 26 iulie 2021.

Orar zbor:

19.07.2021 Bucuresti – Mombasa 0:30 – 8:45

26.07.2021 Mombasa – Bucuresti 9:45 – 18:20

Ora Kenyei este aceeasi cu ora Romaniei, deci nu vom avea probleme de adaptare la fusul orar.

Zborul este operat de compania TAROM cu escala de alimentare la Hurghada, Egipt.

Pret: 2999 euro

Include zbor transcontinental, zbor intern, transport cu trenul (bagaje incluse), cazari in hotel all-inclusive pe litoral, in lodge-uri absolut spectaculoase in Masai Mara si Naivasha si intr-un hotel cu adevarat dragut in Nairobi, transport cu Land Cruisere, sofer-ghid local, intrarile in parcuri nationale, mancarea la restaurantele din Nairobi, dar si cina Boma din savanna, dar si asigurarea Flying Doctors (eu am facut-o intotdeauna cand am fost in zona – practic, asigurarea iti ofera evacuarea cu un mic avion sanitar care poate ateriza oriunde prin parcuri nationale pentru evacuare la Nairobi. De asemenea, o buna parte din banii platiti sunt folositi pentru transporturi umanitare ale localnicilor din zona care se imbolnavesc si nu isi permit transportul la Nairobi la spital, deci facem si o fapta buna).

Ce sa mai zic, practic include totul exceptand bauturile alcoolice si nealcoolice si bacsisul pentru soferul-ghid (din experienta mea, intotdeauna sunt niste ghizi simpatici, plin de voie buna si care cunosc foarte bine fauna din parcurile nationale). De asemenea, se mai plateste 51 USD pentru viza (se poate lua on-line)

Masuri COVID. Kenya are un numar redus de cazuri, dar nici nu testeaza prea mult pentru ca este totusi o tara saraca. Dar spre deosebire de Tanzania, au luat masuri dure, inclusiv lockdown-uri, iar actualmente scaderea numarului de cazuri este reflectata de scaderea presiunii pe spitale. Pentru a intra in Kenya este obligatoriu sa faci un test PCR inainte de a te imbarca in avion indiferent daca ai fost vaccinat sau nu. In caz ca se va renunta la test pentru vaccinati, voi informa prompt.

Marime grup – maxim 15. Consider ca o experienta adevarata de calatorie o ai doar cand te afli intr-un grup mic, nu intr-un grup de turism industrial cu 40 sau 100 oameni in care bifezi locuri, faci 2 selfie-uri si nu ramai cu nimic, decat cu un magnet pe perete (si ala cumparat in fuga).. Pentru mine, este important ca sa venim din Kenya prieteni, sa ne simtim bine si sa interactionam cat mai mult atat intre noi, cat si cu localnicii sau ghidul, lucru imposibil in cazul grupurilor-turma mari.

Pentru toate amanuntele (inclusiv cum va inscrieti), aruncati un ochi aici ——-> Circuit Kenya 

Pentru mai multe informatii, puteti sa aflati mai multe de la mine pe Facebook, blog sau la adresa de mail imperatortravel@yahoo.co.uk, dar si de la Liviu de la Karpaten: rezervari17@karpaten.ro

Pentru inscrieri, contactati-l cu incredere pe Liviu la rezervari17@karpaten.ro

Imagini Kenya (inclusiv Masai Mara)

Marea Migratie Masai Mara

Marea Migratie in Masai Mara

Marea Migratie Masai Mara

 

Mombasa

O sa incepem cu superba plaja a Oceanului Indian

Suc portocale

Suc de passion fruit 🙂

Camile pe plaja

Vrei sa te dai cu camila ? Se poate 🙂

Kenyan Airways

Vom zbura apoi cu Kenya Airways spre Nairobi

Flamingo Nakuru

Lakul Nakuru nu este lacul lebedelor, ci lacul flamingo

Flamingo Nakuru Kenya

Exista ani cu mai multe pasari, ani cu mai putine. Poza este din varianta „cu putine pasari”

Zebre Nakuru

Zebra de paza la intrarea in parcul national Nakuru

Bivol Nakuru

Un bivol suparat

Cerb Nakuru

Un cerb din multele specii de antilope din Nakuru

Maimuta Nakuru

Suparat sunt Doamne, suparat 😉

Flamingo

Dans flamingo

Maimute mama si fiica

Familie de maimute

Flamingo si pelicani

Porumbei, pelicani, flamingoooo

Berze marabu

Berze marabu

Vehicul safari Kenya

Masinile de safari sunt in mod special concepute pentru a vedea cat mai bine animalele. Acesta este un van, dar noi vom merge cu un Landcruiser.

Lacul Nakuru Kenya

Lacul Nakuru

Welcome to Masai Mara

Welcome to Masai Mara

Campia Masai Mara

O campie nesfarsita pigmentata din loc in loc cu arbori acacia

Ingramadeala la lei

Ghici de ce e ambuteiajul de colo ?

Pui de leu

O familie de lei se infrupta dintr-o zebra

Girafa Masai Mara

 

Elefant mama si copil

O elefantita si puiul ei

Gazele Thomson Masai Mara

Antilope Thompson numite si „fast food” 🙂

Pui de leu

Siesta time

Hiene

Hiene

Hipopotami

Hipopotami pe post de submersibile

Hipopotam cascand

Mama, ce as inghiti ceva 🙂

Raul cu hipopotami

 

Vultur pe cuib

Vultur acasa in cuib

Ghepard la plimbare

O pisica eleganta – ghepardul

Ghepard intre masini

Trecand printre masini

Girafe Masai Mara

Girafele sunt niste animale teribil de elegante

Girafe

 

Gazele Thompson Masai Mara

O familie de Thompsoni

Zebre Masai Mara

Zebre aproape ingropate de iarba inalta a savanei

Fotografiind lei

Mama, ce lene le e 🙂

Leu

Am dat si peste Regele Junglei

Strut

Apararea strutului – isi ia talpasita. In mare viteza

Antilope gnu

Antilope gnu – vin cu milioanele in Masai Mara

Elefant la trecere de pietoni

Prioritate la trecerea elefantilor

Ranger Masai Mara

Cu un ranger din Masai Mara

Masai

O sa ne ducem si pe la localnici acasa, la triburile de masai

Sosele Masai Mara

Acele drumuri de neuitat din Masai Mara

Drumuri Masai Mara

 

Apus Masai Mara

 

Giraffe Center

Nairobi – minunatul Giraffe Center

Giraffe Center Nairobi

 

Giraffe Center Kenya

Ce limba uscata si aspra are !

Mangai o girafa

 

Restaurant Carnivore

Intr-una din seri, vom ajunge la restaurantul Carnivore 🙂

 

 

Categorii:
Kenya

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest