Mic ghid de insule in Grecia – Kefalonia. Surprinzatoarea perla ascunsa de la Marea Ionica

Myrtos Beach

Myrtos Beach, Kefalonia

Inainte de a ajunge in Kefalonia, evident ca auzisem de aceasta insula la Marea Ionica. Stiam vag pe unde este, dar cam atat. Evident, cu putin inainte de a ajunge pe insula (a fost practic, o decizie de moment de a merge si in Kefalonia daca tot ajungeam in Zakynthos), m-am interesat ce si cum, dar, sincer nu imi inchipuiam ca o sa-mi placa asa de tare. Pur si simplu, Kefalonia m-a fermecat, este o insula absolut deosebita si cand am vizitat-o m-am intrebat de ce nu este atat de vizitata de romani. Asa ca atunci cand am auzit ca o agentie de turism si o companie aeriana low-cost au introdus zboruri directe m-am bucurat – este o insula magica pe care v-o recomand din inima sa o vizitati ! Kefalonia este o bijuterie de insula cu de toate – o mare de o culoare de zici ca esti in Navagio, doua orasele in stil italienesc, munti pe care sa ii iei la picior (daca te simti lenes poti sa urci cu masina pana in varf, e o sosea excelenta !), apa cristalina, dealuri si mai ales multa liniste. Kefalonia a devenit o destinatie turistica mai tarziu decat Corfu si Zakynthos, asa ca a avut luxul sa-si aleaga turistii – aceia care cauta liniste, o atmosfera de clasa si o mare cu o culoare de neuitat.

Kefalonia la fel ca si celelalte insule ionice s-a aflat secole de-a randul sub dominata Venetiei. Aflata pana in 1479 sub conducerea unui conte al Kefaloniei si Zakynthosului sub suzeranitate atat siciliana, cat si venetiana, Kefalonia s-a trezit tinta a ambitiei sultanului Mohamed II Cuceritorul Constantinopolelui. Dar spre deosebire de restul Greciei, ocupatia otomana a fost de scurta durata, dupa 20 ani, devenind din nou parte a Republicii Venetiene pana cand aceasta a fost abolita de Napoleon in 1797. A trecut sub ocupatie franceza, apoi parte a Republicii celor Sapte Insule sub protectorat ruso-otoman (a tinut un pic), apoi dupa inca 2 ani de ocupatie franceza a intrat sub protectia Marii Britanii timp de aproape jumatate de secol. Aceasta a creat un stat numit Statele Unite ale Insulelor Ionice, practic un stat grecesc sub protectorat britanic. Acest al doilea stat grecesc a supravietuit pana in 1864 (Marea Britanie a investit serios, dezvoltand puternic statul ionic) cand Marea Britanie a cedat insulele Greciei ca un cadou cu ocazia urcarii pe tron a regelui George I.

Amprenta venetiana nu a fost deloc ascunsa, satele si orasele insulei urmand arhitectura orasului lagunar, dar ca si in cazul vecinei de la sud, Zakynthos, Kefalonia a fost spulberata de puternicul cutremur din 1953 care a distrus marea majoritate a localitatilor de pe insula. Spre deosebire de Zakynthos, Kefalonia a avut un pic de noroc – nu stiu cum s-a dus valul seismic, dar doua localitati – Asos si Fiskardo au ramas in picioare aproape integral si astazi ne putem imagine cum aratau si celelalte localitati, in special capitala Argostoli.

Deci, haideti sa vedem ce merita vizitat in Kefalonia

 

Locuri istorice in Kefalonia

Asos si Fiskardo. Cum am spus, aceste doua orasele au supravietuit cutremurului devastator din 1953 si si-au pastrat atmosfera italieneasca. Asos se afla construit pe un brat de pamant care leaga insula de o stanca impadurita cu o citadela venetiana in varf. De sus, de pe soseaua care urmeaza traseul coastei este o priveliste absolut spectaculoasa. Asos are si o plaja mica in oras, cateva restaurante si pensiuni ingropate in flori. Fiskardo nu beneficiaza de aceeasi localizare spectaculoasa, dar este un oras colorat si plin de flori care imbratiseaza un golf de unde pleaca ferry-ul spre insula Ithaki – celebra Itaca al lui Ulise de Odiseea. Pe malul apei se afla o sarabanda de restaurante si magazine cu profil turistic, iar daca o iei pe stradutele din spate, te vei trezi literalmente ingropat in flori.

Kastro – cetatea – daca te indrepti spre capitala sau principala statiune turistica Lassi dinspre sud, dinspre ferry-ul de Zakynthos, deodata iti va aparea brusc in fata o citadela cu adevarat impresionanta. Numita Kastro (sau cetatea Sf. Gheorghe), aceasta cetatea impresionanta construita de venetieni a fost capitala a insulei timp de secole. Pozitia este geniala – poti avea sub observatie cam tot sudul si estul insulei, si fiind si destul de mult in interiorul Kefaloniei, era practic imposibil ca garzile cetatii sa fie luate prin surprindere. In interiorul insulei sunt cateva cladiri in semi-ruina, dar zidurile sunt extrem de bine pastrate, iar panorama este de neuitat. Inainte de intrarea in castel se afla un mic sat numit Kastro (sau Borgo) unde poti poposi sa iei masa daca ti-e foame.

 

Panorame in Kefalonia

Dumnezeule, cu relieful muntos si reteaua de sosele construite pe abruptul muntelui, oriunde intorci capul te vei bucura de o panorama dumenzeiasca. Greu, greu sa recomand altceva decat “toata Kefalonia”, dar hai, sa incerc.

Mt. Soros – cel mai inalt munte de pe insulele ionice se afla aici, pe Kefalonia. Varful cel mai inalt se numeste Megalos Soros (Da… Soros cel mare, aici il gasiti !) si are 1628 metri inaltime. De pe versantul sudic, poti admira Zakynthos (iar intr-o zi clara chiar si Peloponezul), iar de pe partea cealalta, Ithaka poate fi vazuta aproape oricand, iar intr-o zi clara poti bate cu ochiul liber pana la Lefkada. Desigur, exista poteci pentru iubitorii de munte, dar pentru cei mai comozi si in lipsa de timp, exista o sosea asfaltata pana fix in varf. De-a lungul intregii sosele, este o panorama de vis si cu greu nu poti sa nu te opresti la fiecare serpentina. De sus, poti admira aproape intreaga panorama a sudului insulei pe langa o armata de relee si antene aparent lasate balta. Pe vremea razboiului rece, aici era un releu important al NATO.

Soseaua Argostoli – pana dincolo de Asos de-a lungul marii – kilometri si kilometri de albastru marin, pini verzi, stanca semi-arida si sate spectaculos cocotate pe munte. Este un peisaj cum rar mai poti admira si daca te gandesti ca o sa-l faci “in viteza”, te inseli. Arata absolut superb ! Principalele puncte de neratat sunt cele de deasupra plajei Myrtos (oh, Dumnezeule, cum straluceste acea semiluna de nisip stralucind ca aurul in contrast cu albastrul fosoforescent al apei). Este un punct de panorama de unde cu greu te poti desprinde – a doua oprire obligatorie este deasupra oraselului Asos.

Razata – la o intersectie nu departe de satul Razata se afla punctul de unde poti vedea atat panorama capitalei Argostoli, cat si o vale fertila, plina de “dreptunghiuri” agricole care se insiruie la picioarele muntelui Ainos.

 

Plaje in Kefalonia

Plaja Myrtos – am citit pe diverse site-uri ca plaja Myrtos este cea mai frumoasa din Grecia. Punctum. Nu am vazut toate plajele din Grecia (in ultima instanta, coasta Greciei are aproape 15,000 km, ti-ar trebui ani sa studiezi toate plajele Greciei), dar intr-adevar, prima oara cand o vezi, acolo, sus, de pe soseaua cocotata pe versantulu muntelui nu poti sa nu ai un orgasm turistic – arata incredibil ! Odata ajuns jos pe un drum serpuitor, cu niste imagini de vis la fiecare serpentina, vei descoperi ca Myrtos este o plaja neamenajata – nu exista sezlonguri si umbrelute, nu am vazut nici macar un bar sau magazin sa vanda ceva, asa ca daca vrei sa te bucuri de probabil cea mai frumoasa plaja din Grecia, trebuie sa vii cu totul de acasa – de la cearceaf, umbrela sau cort la apa si mancare. De sus, totul pare nisip, dar nu e totul – langa mare, si la intrarea in mare, dai de niste pietre, dar in rest, da, e nisip.

Plaja Petani – recomandata de multi ca fiind peste Myrtos, mie mi s-a parut de asemenea, extrem de spectaculoasa, dar sub Myrtos. Se afla un pic mai departe, in peninsula Lixouri, si aici ai parte de de o panorama incredibila. Spre deosebire de Myrtos, aici, vei gasi parti de plaja organizata (cu baruri, cafenele, sezlonguri si umbrele), dar si cateva zone salbatice, unde poti sa-ti pui cearceaful cel mai uzat pe pietre. Plajele sunt de pietricele, care intra si in mijlocul marii, deci e mai bine sa intri incaltat in apa verzuie a marii

Plaja Lourdas – se afla pe coasta sudica a insulei, cu privelistea spre Zakynthos si este o plaja organizata cu nisip fin. Asezarea este geniala – la picioarele muntelui Ainos si este o plaja de nisip. Un loc frumos de incheiat o zi lunga in apa calda a marii.

Plajele de la nord de Sami spre Paradise Beach – de-a lungul soselei care pleaca de la Symi spre Agia Effimia, vei descoperi ici si colo plaje de stanca – in afara de vreo 2 plaje organizate (cum este Paradise Beach din Agia Effimia sau Agia Paraskevi de pe drum), vorbim doar de stanci albe, mare verde si intrare abrupta (de multe ori prin saritura in apa). Dar cadrul natural este absolut superb.

Plaja Makris Gialos – principala statiune turistica a insulei se numeste Lassi si aici vei gasi o concentratie majora de hoteluri, restaurante, baruri, etc. Spre deosebire de celelalte orasele turistice ale Greciei, Lassi este mult mai spatios, mai aerisit, cu foarte mult verde si realmente linistit. Este o placere sa te plimbi de la un restaurant la altul care au spatiu destul pentru a te simti bine. In dreptul localitatii Lassi se afla o sarabanda de plaje, cea mai cunoscuta si mare fiind Makris Gialos. Aici, vei gasi terase, restaurante, sezlonguri si umbrelute, dar marea majoritate a plajelor sunt extrem de inguste. Pe jos, sunt in general pietricele, dar vei gasi si nisip.

 

Alte locuri absolut obligatoriu de vazut

Pestera Drogarati – aflata la doi pasi de oraselul Sami, Drogarati este considerata una dintre cele mai frumoase pesteri ale Greciei. Nu este mare, dimpotriva, consta in hai sa zicem doua sali imense, dar este minunat luminata scotand in evidente stalactitele si stalagmitele de care Drogarati nu duce lipsa. Nu ai nevoie de mai mult de jumatate de ora (cu tot cu poze si selfie-uri) sa o vizitezi, dar merita.

Pestera Melissani – oh, este cu adevarat superba ! Este o incantare ! Este de fapt o pestera a carui tavan a colapsat in 1953 cu ocazia faimosului cutremur. De fapt, pestera fusese descoperita doar cu 2 ani inainte si se pare ca lacul subteran fusese folosit pentru proslavirea zeului Pan si al nimfelor.

Cel mai bine este sa vizitezi Melissani intre orele 12:00 – 14:00 cand lumina soarelui patrunde direct spre lac, dar aparent informatia aceasta o poseda cam 90% din turistii din Kefalonia, asa ca asteapta-te la cozi destul de lungi, Dupa cumpararea biletului, se coboara pe niste scari si ajungi la buza lacului printr-un tunel la capatul caruia vei urca pe una din barci.. Fundul lacului este plin de pietre, iar culorile sunt suprarealiste. De altfel, datorita claritatii apei, si a pietrelor care reflecta razele solare, ai senzatia ca barcile plutesc. Se va intra un pic in pestera care are inca tavan, iar luntrasul se va intrece in glume – va arunca un pic de apa cu vasla spre celelalte barci si va da un mic concert. Pentru ca pe vasul meu eram in majoritate romani, luntrasul grec a cantat “Un elefant se legana pe o panza de paianjen” !

 

Cum ajungi in Kefalonia

Anul acesta au aparut primele zboruri directe din Bucuresti si Timisoara spre Kefalonia. Se pot lua atat pachete de vacanta prin agentii de turism, dar exista si zbor al unei companii aeriene low cost.

Cu masina, se poate ajunge via Lefkada. Din oraselul Vasiliki din Lefkada poti sa iei un ferry care sa te duca pana in Fiskardo, coloratul oras Italian al Kefaloniei. Din Bucuresti sunt 1100 km pana la Vasiliki. Alternativ, poti zbura pana in Zakynthos spre care exista numeroase zboruri (atat low-cost, cat si charter) si de acolo sa iei ferry boatul spre Kefalonia. Atentie, ferry-ul Zakynthos – Kefalonia opereaza in niste porturi relativ obscure – Agios Nikolaos in nordul insulei Zakynthos si Pessada in sudul Kefaloniei. Ferry-ul face cam 1 ora jumatate.

 

Ce sa cumperi in Kefalonia

Kefalonia se mandreste cu un soi de vin propriu care nu creste prin alt colt de planeta – se numeste Robola. Poti vizita un loc de degustare organizat de cooperativa crescatorilor de Robola, dar nu m-am dus acolo pentru ca oricum eram cu volanul si nu puteam bea alcool. Este un vin alb si creste intr-o anumita zona de pe insula (asa-numita “zona Robola”), nu peste tot. Il vei gasi insa in orice supermarket din Kefalonia, se produc cam 5000 tone pe an. Si aici cresc o groaza de maslini (nu la fel de multi ca in mult mai platul Zakynthos), asa ca poti cumpara ulei de masline de Kefalonia. Nu rata nici berea locala – este o bere artizanala, cu o capacitate de productie limitata.

 

Pentru mai multe informatii si inspiratie, aruncati un ochi aici ––> Visit Greece / Kefalonia 

 

Imagini Kefalonia

Asos Kefalonia

Asos. orasul care a scapat de cutremur

Assos

 

Asos

cu case colorate

Plaja Asos

Una din plajele din Asos

Asos Beach

 

Plaja Asos Kefalonia

Plaja din centrul Asosului

Fiskardo

Fiskardo, al doilea orasel „crutat” de cutremurul din 1953

Fiskardo Kefalonia

 

Flori Fiskardo

Inundat de flori

Strazi Fiskardo

 

Cetate Kefalonia

Cetatea venetiana care a fost capitala a Kefaloniei timp de secole

Drumul spre cetatea Kefalonia

Langa ea, se afla un satuc

Fereastra inflorita

O fereastra adorabila

Panorama castelul Sf. Gheorghe

Imediat iti dai seama de ce a fost aleasa aceasta locatie … vezi tot sudul insulei

Argostoli vazut de la Cetate

Inclusiv spre vest, actuala capitala Argostoli

Drumul spre Mt. Ainos

Soseaua spre cel mai inalt varf din insulele ionice

Sat Kefalonia

Sub munte, un sat kefalonez extrem de fotogenic

Megalos Soros

Ce e pe varf nu e prea fotogenic

Panorama Kefalonia

Dar panorama insulei este minunata

Kefalonia

Nu te poti opri din fotografiat

Coasta sudica Kefalonia

 

Argostoli

Argostoli, capitala reconstruita a insulei Kefalonia

Argostoli Kefalonia

 

Culoare marii Kefalonia

Iar pe soseaua spre nord de-a lungul coastei, privelistile sunt incredibile

Golf Kefalonia

Una oarecare 🙂

Panorama Capitala Kefalonia

Argostoli vazut dinspre Razata

Zona agricola Kefalonia

Si in partea cealalta, o vale fertila

Myrtos

Dar nimic, nimic, nimic nu se compara cu panorama plajei Myrtos

Myrtos Beach

 

Myrtos Kefalonia

Cred ca am facut aproape 100 poze

Myrtos Beach Kefalonia

 

Plaja Myrtos

Nu este o plaja organizata, fiecare vine cu umbreluta, cearceaf, bautura

Plaja Myrtos Kefalonia

Nu am putut sa nu intru in apa 🙂

Petani Beach

„Competitia” – plaja Petani

Petani Kefalonia

vazuta de sus

Petani Beach. Kefalonia

 

Kefalonia Petani

 

Plaja organizata Petani

zona organizata

Plaja salbatica Petani Kefalonia

si partea dezorganizata

Lourdas Kefalonia

In sudul insulei, plaja Lourdas

Plaja Lourdas

Destul de ingusta, dar cu masina la doi pasi si apa minunata !

Apa Kefalonia

Verde stralucitor

Coasta estica

Pe partea estica, spre Fiskardo

Plaja pietre

 

Paradise beach Kefalonia

Paradise Beach in Agia Effimia

Paradise beach

 

Makris Gialos

Langa principala localitate turistica Lassi, se afla plaja Makris Gialos

Makris Gialos Kefalonia

Langa Lassi se afla si plaje neamenajate cum ar fi aceasta

Drogarati Kefalonia

Pestera Drogarati, considerata una dintre cele mai frumoase din Grecia

Drogarati

Minunat luminata

Drogarati Cave

 

Coada Melissani

Dar cea mai mare atractie este pestera Melissani si al sau tavan prabusit. Cam asa arata o coada „scurta” la pranz

Melissani

Dar interiorul este fabulos, zici ca plutesti

Melissani Kefalonia

 

Melissani interior

A mai ramas un pic de tavan 🙂

Melissani Grecia

 

Melissani cave

 

Culori Melissani

Culoarea apei stralucind in soare este extraordinara

Luntras Melissani

Iar barcagiul nostru extrem de haios

Ferry Kefalonia Zakynthos

Dis-de-dimineata, ferry-ul de Zakynthos

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest