In general cand te apuci sa citesti despre o statiune din Europa sau chiar lume, ai foarte mari sanse sa citesti ca respctiva statiune e o statiune pentru familii cu copii. Pe de o parte e normal ca marea majoritate a turistilor sunt familii cu copii si acestia de obicei cheltuiesc destul de mult. De exemplu, in Bulgaria, Nisipurile de Aur este o statiune gandita pentru familii cu copii. Dar tot vecinii bulgari s-au gandit ca o alta statiune de pe malul Marii Negre sa fie dedicate pentru tineri veniti sa se distreze. Aceasta statiune se numeste Sunny Beach si e in zona de sud a Litoralului bulgaresc langa orasul Burgas.
O sa ma intrebati daca Sunny Beach este o Mamaia a Litoralului bulgaresc. Este si nu este. Mamaia are tot soiul de cluburi de lux unde trebuie sa-ti lasi un rinichi pentru a comanda o sampanie, pe cand Sunny Beach are de toate pentru toti – are, desigur si cluburi unde sa arunci cu mii si mii de euro, dar si zona de distractie pentru tineri la preturi mult mai rezonabile – de aceea Sunny Beach este vizata de multi tineri din Marea Britanie, Germania si Israel care vin aici pentru ca este ieftin si te poti distra noapte de noapte pana se ridica soarele sus pe cer. Lumini, cluburi, baruri, strip baruri, atractii cu adrenalina, terase, toate le gasesti in aceasta statiune care se intinde pe o gramada de kilometri. Desi te duci pentru distractie si galagie, statiunea are aproape 800 de locuri de cazare asa ca daca la un moment dat vrei sa te duci sa te culci, poti sa stai in locuri unde auzi musca bazaind. Si daca ai si copii, dar vrei sa mai virezi uneori si in discoteca, nu iti face griji – exista destule hoteluri all-inclusive-uri si in Sunny Beach. Nu vei gasi toate cele 800 de hoteluri, dar Travel Planner care de mai bine de un deceniu este o agentie specializata pe Bulgaria a selectat cele mai bune oferte de anul acesta pe care le gasiti aici. Arunca o privire –> sejur Sunny Beach
Ca si Nisipurile de Aur, Sunny Beach a aparut ca o statiune turistica in 1957, o perioada in care autoritatile comuniste de la Sofia s-au gandit sa trimita clasa muncitoare sa se bronzeze nu numai pe santiere ca tractoristii, ci si pe Litoral. Dupa anii 90, cu ajutor de capital si know how occidental, Sunny Beach a devenit o statiune foarte bine pusa la punct. De altfel, daca te plimbi prin ea, nu se poate sa nu remarci curatenia, ordinea, totul la locul lui, asa nemteste, toate cladirile vopsite impecabil (chiar daca unele nu sunt deschise). Trebuie sa va ganditi ca aici s-a investit masiv din anii 60 pana azi. Cand te uiti la dealurile pline de paduri din jur sau la numerosii copaci din statiune, nu iti poti inchipui ca acum vreo 70 ani aici era un peisaj semi-desertic… nisip si mare si atat.
Undeva la nord de Sunny Beach, se afla Sveti Vlas, practic un cartier al Sunny Beach, dar unul de lux. Un soi de Beverly Hills bulgaresc, cu marina cu yahturi, restaurante cu staif si hoteluri de lux. Este categoric mult mai linistit si chill decat Sunny Beach, dar daca vrei distractie, ajungi in 10 minute cu orice taxi.
Cum ajungi in Sunny Beach
Daca esti din sudul sau estul Romaniei, singura optiune o ai este cu masina. Exista zboruri intre Cluj si Burgas cel putin acum, in vara lui 2022.
Daca ai masina proprie, poti sa treci granita fie pe la Giurgiu (in sezon, dezavantajul este ca punctul de frontiera poate fi aglomerat, avantajul este ca drumurile bulgaresti sunt in general goale), fie pe la Negru Voda (drumul e cam praf si pulbere pana la Varna), fie pe la Vama Veche (avantajul este ca pana la Constanta ai autostrada, dezavantajul este ca drumul Constanta – Mangalia poate fi uneori extrem de aglomerat). Mai exista o optiune mai putin uzitata, dar poate fi folositoare cand sunt cozi prea mari la granitele consecrate – poti trece cu bacul de la Calarasi la Ostrov si de acolo treci in Bulgaria la Silistra.
Dar, principalele rute sunt:
- Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Shumen – Provadia – Sunny Beach: 339 km dintre care care circa 40 km autostrada dupa Shumen. Pe teritoriul bulgar, cea mai mare parte a drumului are o singura banda pe sens, dar nu e cine stie ce trafic.
- Bucuresti – Constanta – Vama Veche – Varna – Sunny Beach: 459 km dintre care circa 210 km autostrada intre Bucuresti si Constanta. De la granita romaneasca pana la Varna ai si drum cu 2 benzi din cand in cand, la fel si intre Varna si Burgas.
In principiu, insa, daca nu treci granita vinerea, nu vei sta ore si ore in sir la coada. Sau te vei ruga sa intram si noi si bulgarii in spatiul Schengen si atunci punctul de frontiera si cozile kilometrice vor deveni istorie.
Atentie – cand intri in Bulgaria trebuie sa fi cumparat vignieta pentru folosirea drumurilor. Spre deosebire de Romania, plata vignietei este extrem de luata in serios la sud de Dunare si ai sanse mult mai mari sa te opreasca cei de la controlul vignietei decat politia – vei vedea scrie peste tot BgToll – sunt camere video sau masini care verifica plata vignietei.
Aceasta costa 15 leva per saptamana (sau 30 leva pe luna) – 2 leva = 1 euro (plus / minus) si o poti lua on-line de aici (vezi ca poti selecta si limba romana in coltul din dreapta sus al paginii) sau imediat dupa trecerea frontierei de la tot soiul de chioscuri si chiosculete. Nu te baza pe “lasa ca o cumpar mai incolo”, nu o sa faci prea multi kilometri pana la prima amenda. Exista si vignieta “de weekend” – valabila de vineri ora 12:00 pana duminica la ora 23:59 – costa 10 leva.
Cealalta alternative daca nu ai masina personala – vara exista curse directe cu autocare din diverse orase ale tarii catre Sunny Beach si de obicei calatorii sunt transferati direct la hotelul unde are rezervare.
Odata ajuns in Sunny Beach, cauta un loc de parcare – nu poti parca brambura pe strada, iar locurile de parcare nu sunt foarte multe, asa ca trebuie sa te gandesti in avans cum vei proceda cu masina. Nu lasa masina unde iti vine cum esti obisnuit acasa – bulgarii sunt foarte prompti in a ridica masinile parcate “romaneste”. Recuperarea ei costa zdravan. Discuta direct cu agentia prin care ti-ai luat cazarea sau direct cu hotelul in care stai care sunt aranjamentele cu parcarea. Hotelurile mari au sute de locuri de cazare rezervate clientilor, dar cele mai mici pot sa nu aibe locuri de parcare. Daca hotelul nu ofera parcare, pregateste-te sa platesti 10 – 20 leva pe zi pentru parcare.
Documente & bani
Atat Romania, cat si Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene, deci poti merge doar cu buletinul. Ca si noi, bulgarii nu au trecut inca la euro, dar planifica sa o faca la 1 ianuarie 2024. Oricum, leva bulgareasca este strict legata ca paritate la marca germana din 1998 (si la euro din 2003). Rata de schimb este neschimbata din 1998: 1 leva = 1 marca germana = 0,51 euro. Imparte preturile exprimate in leva la 2 si afli cat costa in euro.
In Sunny Beach vei gasi bancomate si case de schimb pe toate gardurile. Evita ATM-urile Euronet care au niste comisioane halucinante, dar, sincer, nu am vazut alte ATM-uri. Preferabil, scoate banii de la un ATM de la o banca bulgareasca fie in Ruse, fie in Burgas si adu un pic de cash cu tine pana dai de primul ATM care nu apartine Euronet. Poti plati cu cardul in mai multe locuri – hotel, restaurante, supermarketuri, dar daca vrei sa cumperi ceva de la vreun stand sau comercianti cu magazine micute, cel mai probabil nu vei putea plati cu cardul.
Leii romanesti sunt uneori acceptati la o rata putin mai proasta, dar poti schimba lei in leva la orice casa de schimb valutar din Sunny Beach.
Publicul tinta
Cum ziceam, Sunny Beach este statiunea pentru cei tineri si nelinistiti. Pot veni si unii mai putini tineri, dar carora sa le placa inca cluburile si galagia. Cum ziceam, Sunny Beach este foarte populara printre tinerii din Anglia, Israel sau Germania si de asemenea exista o comunitate puternica de rusi care si-au cumparat case prin zona. Daca totusi optezi pentru Sunny Beach si ai copii, sa stii ca zona nordica a Sunny Beach (spre Sveti Vlas, inclusiv Sveti Vlas) este totusi o zona pentru familile cu copii. Arunca o privire printre ofertele de Bulgaria ale celor de la Travel Planner pentru o oferta variata –-> https://travelplanner.ro/cazare-sunnybeach-bulgaria .
Shopping
Sunny Beach are magazine cu staif, dar si numeroase ieftine. Totul e bine organizat. Nu am vazut nici un bazar cum e in Nisipurile de Aur, sunt mai degraba magazine grupate la parteruri de hoteluri sau in complexe comerciale. Pentru nevoi curente, exista supemarketuri deschise 24 ore din 24. Sunt mai scumpe decat cele din Nesebar sau Burgas, asa ca daca ajungeti pe acolo, luati-va daca va trebuie ceva urgent.
Restaurante in Nisipurile de Aur
Daca nu ai pachet all-inclusive (destule hoteluri nu au), vei avea la dispozitie o sarabanda intreaga de restaurante cu mancare foarte buna. Evident, partea leului este luata de restaurantele cu gastronomie bulgareasca, dar vei gasi si restaurante cu profil international, italienesc, ce vrei tu. Pentru pasionati, in sezonul de varf exista si Mc Donald’s-uri, dar mai degraba bagi un kebab sau souvlaki.
Hoteluri in Sunny Beach
Sunny Beach are o serie de hoteluri de staif aflate in asa-zisa “in prima linie”, despartite de plaja de o strada pietonala care strabate o buna parte din statiune. Practic, in cazul hotelurilor de „prima linie”, plaja este practic la cativa metri. In general, hotelurile de prima linie sunt mai inalte (din larg sau din Sv. Vlas si Nesebar, Sunny Beach aduce cu un mic Miami) si mai ample, cele din spate sunt de multe ori ceva mai inghesuite, dar nu sunt departe de plaja
De fapt o alta categorisire sunt hotelurile dintre bulevardul principal si plaja (unde se afla numai hoteluri si alte locuri turistice) si hotelurile de dincolo de bulevard care sunt mai ieftine si uneori sunt prin cartiere unde locuiesc cei care lucreaza in turism.
In afara de aceasta clasificare in functie de pozitie, evident exista hoteluri de toate stelele si calitatile – in functie de preferinte si buzunare, In extra-sezon (gen iunie sau septembrie), preturile scad zdravan asa ca poti sta la un hotel de 4-5 stele la pretul pe care l-ai plati la un hotel de 2-3 stele in iulie sau august. Apa marii este calda in septembrie pentru ca a trecut printr-o vara ☺.
Pentru cele mai bune oferte de cazare aruncati un ochi aici ––> oferte cazare Sunny Beach
Cand sa mergi in Sunny Beach
Temperatura este ceva mai cald ca la noi. Sezonul incepe de la mijoc de mai, apoi viata devine mai palpitanta dupa 1 – 15 iunie. Sezonul se inchide oficial la sfarsitul lunii septembrie, dar exista cateva hoteluri mari care continua sa fie deschise pentru conferinte si evenimente si dupa 1 octombrie.
Plajele din Sunny Beach
Sunny Beach are o plaja exceptionala. Este extrem de lunga, are peste 10 km si este lata – uneori latimea ajunge la 60 metri. Este practic loc pentru toti turistii. Sunt “baterii” de plaja organizate cu sezlonguri si umbrelute, dar intre ele se poate sta si pe jos fara probleme pentru ca exista numroase zone “libere” intercalate intre zonele organizate. Muzica nu bubuie intr-o cacofonie muzicala tipica Litoralului romanesc. Dimpotriva… este linistit si pasnic. Plaja este curata, a primit si Blue Flag, nisipul este foarte fin, iar intrarea in apa este lina. Este tipul de plaja perfecta pentru gustul romanilor.
O parte din plaja este concesionata de diverse hoteluri, clientii acestora putand sa foloseasca facilitatile gratuit (adica inclus in pret), dar daca nu stai la un hotel cu plaja, poti sa stai pe plajele unor operatori privati – costa cam 10 – 15 leva pentru un sezlong si o umbrela. Cea mai cool plaja este in zona sudica in dreptul clubului Bedroom, cel mai cool (si scump) club din Sunny Beach se numeste Cacao Beach – aici ai la dispozitie nu numai sezlonguri, ci si perne, baldachine, balansoare, etc
In Sveti Vlas sunt plaje mai mici, dar tot cu nisip fin si intrare lina in mare.
La capatul sudic al insulei in spatele unor dune de nisip se afla plaja de nudisti.
Pentru mai multe informatii detaliate, va recomand sa cititi mai multe aici –> despre plajele din Sunny Beach
Ce poti face in Sunny Beach
Spre deosebire de Litoralul romanesc, bulgarii ofera o gramada de tururi spre diverse atractii turistice. Daca te plimbi pe strazile pietonale, vei descoperi standuri care ofera excursii de o zi spre diverse atractii. Vei descoperi inclusiv tururi de o zi pentru a vizita … Bucurestiul sau castelul lui Dracula (adica Bran) ! Ca idee, va recomand sa va duceti la o seara bulgareasca unde va exista cel putin un nestinar (sau nestinara). Nestinarii sunt niste locuitori din sudul Bulgariei care din tata in fiu (sau fiica, femeile nu sunt excluse), pasesc desculti pe jar incins pentru a-i sarbatori pe Sfintii Constantin si Elena (ma rog, obiceiul are origini pagane si provine dintr-o alta era).
In statiunea propriu-zis poti sa te duci la mai multe aquaparkuri dintre care cel mai mare este Action Aqua Park cu 30 atractii nautice, restaurant, piscine pentru adulti si copii, etc. Aquaparkul ofera de asemenea transport gratuit spre diverse puncte din Sunny Beach, asa ca intereseaza-te la hotel daca se afla o statie prin preajma pentru autobuzul de Action Aquapark. Cel mai adrenalic tobogan se numeste Kamikaze – are o panta de 80 grade si ai parte de o senzatie extrema.
In apropiere de Sunny Beach (se vede de altfel cu ochiul liber de pe plaja), se afla orasul istoric Nesebar, o adevarata bijuterie arhitecturala, cu case de lemn construite in stil traditional balcanic pe o limba de pamant ce intra adanc in mare. Un oras traditional similar, Sozopol se afla ceva mai departe, dar dincolo de Burgas.
De asemenea, merita sa mergi intr-o croaziera spre insula Sf. Anastasia cu plecare fie din Burgas (exista 2 – 3 curse pe zi din portul Burgas) sau cu o corabie a piratilor care pleaca din Pomorie. De asemenea, nu foarte departe de Sozopol se afla un palat de povesti – Palatul “In Dragoste cu Vantul” de la Ravadinovo construit in ultimii 25 ani de un fost luptator bulgar de greco-romane. Unii zic ca-i kitsch, dar, sincer nu conteaza –chiar e spectaculos si merita vazut.
Sunny Beach este o optiune faina de petrecere a vacantei. Nu este chiar atat de departe de Romania, ajungi in cateva ore, preturile sunt rezonabile, statiunea este bine pusa la punct si daca esti dornic de distractie, ai parte de distractie la preturi rezonabile. Daca iti doresti insa si liniste, ei bine, poti avea parte si de o zona mai linistita in conditii foarte bune in zona Sv. Vlas – Sunny Beach are ceva pentru fiecare.
Pentru oferte, cum ziceam, arunca o privire pe site-ul Travel Planner, agentie specializata pentru vacante in Bulgaria
Imagini Sunny Beach
Drumul spre Sunny Beach. Nu sunt 2 benzi, dar nici aglomerat nu prea e
Sunny Beach, panorama de langa restaurantul Khan’s Tent
Plaja din Sunny Beach – ampla, mare, lata
Hoteluri din linia 1
Nisipul este fin si moale
Sveti Vlas, zona de lux a Sunny Beach are plajele mai mici, dar la fel de bine organizate
Marina din Sveti Vlas
Nisipul la fel de fin si la Sveti Vlas
Adventure Aqua Park
Intre plaja si bulevard sunt numeroase hoteluri si alte facilitati turistice
Exista si hoteluri cu aqua park propriu
Sunny Beach – statiunea distractiei
Promenada din Sunny Beach
Exista si o roata, un Sunny Beach Eye 🙂
Peste tot, sunt case de schimb valutar. Se pot schimba si lei romanesti
O retea de evitat datorita comisioanelor foarte mari.
Sveti Vlas inundat de flori
Magazin cu staif 😉
Nu ai all-inclsive, gasesti restaurante foarte bune
Celebra shopska
Vei gasi scoici si in Sunny Beach / Sveti Vlas, nu doar la Dalboka
Numeroase excursii oferite de agentii de turism locale
Nestinari – o traditie prin care cineva danseaza descult pe jar
Unul din oraselele traditionale de pe coasta bulgareasca – Sozopol la sud de Burgas
Sozopol
Cu case de lemn traditionale
Deasupra marii
Insula Sf. Anastasia – poti sa o vizitezi luand un vas din portul Burgas
Castelul „In dragoste cu vantul”
Visul din copilarie al unui fost vice-campion mondial de lupte greco-romane
Ma rog, arhitectura interioara este destul de interesanta 🙂
Are si o biserica 🙂
Nesebar, cel mai frumos orasel traditional de pe Malul Marii e la doi pasi de Sunny Beach – de pe plaja se vede cu ochiul liber 🙂
Te intampina cu iconica moara de vant
Nesebar si acoperisurile lor rosii
Casele traditionale
Nesebar este plin cu ruinele unor biserici multi-seculare
Pentru cei din Vestul si Nord-Vestul tarii accesul este disponibil si din Debrecen prin intermediul Wizz Air, care are zboruri spre Burgas de doua ori pe saptamana.
Multumesc de completare
Totul este adevarat , este un vis care nu se compara cu nimic de la noi .