Mic ghid de vizitare – Macedonia de Nord

Macedonia Square Skopje Macedonia de Nord

Skopje, Macedonia de Nord

Acum, cateva zile, prietenii de la Eurolife FFH m-au anuntat ca au devenit asiguratori ai tuturor loturilor nationale de handbal – atat feminin, cat si masculin (da, Doamne sa isi revina si baietii dupa ani de zile aflati in umbra fetelor, cand eram eu mic si ii urmaream cu sufletul la gura pe Vasile Stanga, Nicolae Munteanu, Cezar Draganita sau Stefan Birtalan, baietii erau niste zei la nivel mondial), la toate nivelurile de varsta – cadeti, juniori, tineret si seniori. Urmatoarea competitie majora la care participa echipa noastra nationala feminina (e vorba de cea de seniori) este Campionatul European (4 – 20 noiembrie) care are loc in 3 tari din fosta Iugoslavie – Macedonia de Nord, Muntenegru si Slovenia. Echipa noastra va juca in Grupa C, iar meciurile au loc la Skopje, in capitala Macedoniei de Nord alaturi de gazde, Franta si Olanda. Primele 3 echipe calificate din grupa vor juca tot la Skopje, iar daca vom obtine unul din cele 3 locuri din 6, vom juca si la Ljubljana in finale. Sa dea Domnul !

In plus, cu putin inainte ca sa aflu de implicarea Eurolife FFH alaturi de nationalele de handbal (nici nu stiti ce mult conteaza aparitia unui partener la sporturile extra-fotbal!), am fost cu un grup de turisti in Africa de Sud si in grup, erau si doua persoane care sunt super-fani handbal si merg dupa echipa nationala pe unde joaca – si imi povesteau ca se vor duce negresit si la Skopje dupa nationala feminina. Asa ca am realizat ca exista si un numar mic-mare de fani impatimiti handbal care, ca si suporterii de fotbal, merg la meciurile echipelor favorite – in tara sau in strainatate. Ma rog, sunt mult mai decenti cei de la handbal :). Asa ca m-am gandit sa scriu un mic ghid pentru cei care vor sa se duca in Macedonia de Nord, la Skopje pentru Campionatul European. Dar folositor si pentru cei care merg in Macedonia de Nord indiferent cand – e o tara putin cunoscuta, dar foarte frumoasa care merita descoperita… Asa ca a iesit acest mic ghid… inspirat de Eurolife FFH :).

 

Ce este de fapt Macedonia de Nord

Este cea mai mica republica care a aparut dupa destramarea Iugoslaviei. Istoric, nu a existat nici un stat macedonean pana in 1991 (anul independentei) din perioada antica cand regele Filip si mai ales genialul, dar si sangerosul Alexandru a intins granitele statului pana la portile Indiei si Sudanului creand un efemer imperiu peste 3 continente. Aparitia Macedoniei ca stat a fost si a ramas extrem de controversata. In primul rand, Grecia sustine ca Macedonia este un brand name inregistrat de greci si ca Macedonia este greceasca. Adevarul este ca inainte de marele rege Filip care a pus Macedonia in atentia intregii lumi sud-est europene, micul regat macedonean, considerat barbar de greci se intindea aproape in exclusivitate pe teritoriul Greciei de azi. In timpul lui Filip, Macedonia a cucerit parti importante din Grecia, Tracia sau zonele ilire, extinzandu-se si asupra teritoriilor de azi ale Macedoniei de Nord, Bulgariei si Turciei europene.

Dupa destramarea imperiului macedonean al lui Alexandru, Macedonia a ajuns sub conducerea unuia din diadohi (generali) numit Lisimah (da, fix baiatul acela care a fost batut crunt de tracii lui Dromichete) care s-a incoronat rege al Macedoniei, mutand granita mai la nord spre actualul Kosovo (includea si Grecia si unele parti din Bulgaria de azi). De atunci, ideea geografica de Macedonia s-a extins si spre nord, acoperind Macedonia de Nord de azi, dar si provincia greaca Macedonia si parti din sud-vestul Bulgariei. Au venit si romanii si au pecetluit provincia Macedonia ca acoperind teritoriile de azi ale Macedoniei de Nord, Albaniei, Kosovo, sudul Serbiei si parti semnificative din Grecia. Macedonia si-a pierdut statutul de provincie prin secolul VII odata cu navala slavilor si bulgarilor in regiune. Urma sa devina parte a diverselor imperii care au condus Balcanii – bizantini, bulgari, sarbi, otomani.

In urma razboaielor din secolul XIX, Imperiul Otoman care condusese Macedonia timp de 500 ani se prabusea in partea europeana. Aparusera statele independente Grecia, Serbia si Muntenegru, Bulgaria era autonoma, iar Austria insfacase Bosnia-Hertegovina. Vechile posesiuni otomane se rastrangeau la Grecia nordica de azi (inclusiv Salonic), Macedonia si Albania. Dar framantarile si revoltelor populatiei crestine majoritare din Macedonia erau la ordinea zilei. In plus, Macedonia nu era populata de un popor unitar – pe teritoriul ei locuiau greci, slavi (bulgari), sarbi, aromani, albanezi, turci, evrei… un cocktail exploziv – de altfel si celebra salata facuta din mai multe fructe din Italia se numeste “macedonia di frutta” – taman pentru ca este un mix din toate fructele.

Dupa razboaiele balcanice, Macedonia otomana disparea. Pe ruinele imperiului, Grecia a pus mana pe Macedonia sudica (inclusiv Salonicul, capitala de milenii a regiunii), Serbia a luat nordul, iar Bulgaria invinsa un picut. Populatia majoritara din Macedonia de Nord era insa vorbitoare de bulgara sau in cel mai rau caz de un dialect de bulgara. Bulgaria ii considera si ii considera si pana in ziua de azi bulgari. Daca in perioada interbelica, Serbia a incercat sa-I serbizeze pe slavii localnici, dupa al doilea razboi mondial, Tito a gasit o alta oportunitate – a creat o Republica a Macedoniei, iar localnicii au devenit un popor separat – macedonenii pe baza unei limbi e adevarat foarte inrudita de bulgara, aproape identica, dar cu niste diferente care au fost dezvoltate. In 1991 odata cu prabusirea Iugoslaviei, lumea a descoperit o Republica a Macedoniei mandra de originile sale, cu un narativ de stat ca actualii macedoneni de nord provin direct din Alexandru Macedon (devenit eroul national al noii tari) si vorbitori de o limba slava distincta de bulgara. Asta a calcat pe nervi pe greci care au luptat sa izoleze Macedonia, s-au opus intrarii ei in NATO si deschiderea de negocieri cu Uniunea Europeana si ma rog, punandu-I contre oriunde puteau.

Dupa o perioada in care macedonenii au sustinut sus si tare originea lor directa din Filip si Alexandru (statuile celor 2 troneaza inca in centrul Skopje, dar cu nume schimbate – astazi Filip este “Luptatorul”, iar Alexandru este “Luptatorul calare”) si au transformat centrul Skopje intr-un soi de oras greco-roman antic “perfect”, la presiunile UE, grecii si macedoneenii s-au pus la masa tratativelor in urma carora a iesit istoricul Acord de la Prespa (Prespa este un lac impartit de cele doua tari, chiar si Albania are o bucatica) in urma careia Macedonia si-a schimbat numele oficial in “Macedonia de Nord”, iar Grecia a renuntat la orice opozitie. In plus, Grecia a recunoscut limba macedoneana ca limba distincta, iar Macedonia a renuntat la folosirea “Soarelui de la Vergina” – simbol timp de 3 decenii a statului macedonean dupa 1991, provenind din simbolistica folosita de Filip al II-lea de acum aproape 2500 ani.

Evident pentru ca Balcanii nu ar fi Balcani, dupa ce apele cu Grecia par sa se fi linistit, apele cu Bulgaria au dat in clocot – in ultimii ani, Bulgaria faulteaza aspiratiile europene ale Macedoniei dorind ca Macedonia sa declare ca macedoneenii sunt bulgari. Lucru care nu o vor face, mai ales ca bulgarii au ales sa-I convinga de acest lucru cu parul ceea ce pe termen lung va duce la o inca mai mare despartire intre bulgari si macedoneni. Adica toata aceasta bataie fara sens ii va face pe macedoneni sa se simta din ce in ce mai putin bulgari. Lucru care l-au simtit de mai bine de 100 si ceva de ani…

 

Cum ajungi in Macedonia de Nord

Nefiind zboruri directe, cu masina. Daca vii din vestul tarii, cel mai usor este sa treci in Ungaria (sau Serbia daca esti din Banat) si de acolo sa cobori spre sud pe autostrazile sarbesti si nord-macedonene. Daca esti din sud, probabil, cel mai usor treci podul la Vidin, apoi o carmesti spre Serbia, ajungi la Nis si de acolo spre Macedonia. Cu avionul, trebuie sa schimbi undeva – cele mai bune conexiuni sunt in general via Viena (Austrian Airlines) sau Istanbul (Turkish Airlines). Wizz Air are o baza la Skopje, zburand in numeroase locatii din Europa Occidentala.

 

Documente necesare sa intri in Macedonia de Nord

Macedonia de Nord nu este in Uniunea Europeana, dar accepta turistii atat cu pasaport, cat si cu Cartea de Identitate romaneasca.

 

Asigurare pentru Macedonia de Nord

Din nou, nefiind parte din UE, in caz de accident sau probleme, cam totul se plateste. De aceea, e important sa va incheiati o asigurare de calatorie. Cea de la Eurolife se face usor on-line, in cateva minute si costa o frantura din ce ati da in Macedonia in caz de probleme.

Puteti face o asigurare aici ––> https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie

Si apropos, daca adaugati codul IMPERATOR10, puteti obtine un discount de 10%

 

Unde sa stai in Skopje

Ideal cat mai in centru pentru a nu te durea capul cu transportul. Sala sporturilor unde are loc campionatul european se numeste Boris Trajkovski Sports Center (Boris Trajkovski a fost presedinte al Macedoniei de Nord in perioada extrem de tensionata a razboiului din Iugoslavia si a murit intr-un accident aviatic langa Mostar, in Bosnia Hertegovina) se afla la 3 km de piata centrala a orasului – Macedonia Square, iar mersul pe jos e o placere – o buna parte din drum este printr-un parc.

 

Ce sa vezi in Skopje

Centrul orasului din jurul Macedonia Square este suprarealist. Construit in cadrul controversatului proiect Skopje 2014 creat de primul ministru nationalist Nikola Gruevski, este un soi de Las Vegas sau mai degraba Ashgabat balcanic.

Ideea a fost pentru a intari statalitatea macedoneana si de legatura cu Macedonia antica, centrul devastat de cutremurul din 1963 a fost reconstruit in stilul Greciei Antice – au fost ridicate cladiri noi cum ar fi Filarmonica, Muzeul de Arheologie, Muzeul Luptei Macedonene (locul ideal sa intelegi narativul autoritatilor de la Skopje), Teatrul National, dar si o duzina de institutii de stat. Zona este plina ochi de o sarabanda de statui ale unor personalitati din diverse epoci  – de la regii macedoneni Filip II (acum “Luptatorul”) si Alexandru Macedon (acum, “Luptatorul calare”) pana la o sarabanda de politicieni, preoti, oameni de cultura si arta… gasesti personaje atat de diferite precum Maica Tereza (nascuta in Skopje) la tarul Samuil al Bulgariei (care a avut capitala la Ohrid)… sunt atat de multe, incat unele se inghesuie la cateva palme unele de altele pe podurile de peste micutul parau care trece prin centrul pietii.

Casa memoriala Maica Tereza – cum ziceam, Maica Tereza este nascuta in Skopje, oficial din parinti albanezi, dar cel mai probabil au fost aromani (numele ei este Boiangiu – un nume tipic aromanesc insemand in romana arhaica “zugrav”). Casa ei memoriala din Skopje aflata la 2 pasi de Macedonia Square se afla pe locul unde a fost botezata si poti descoperi multe detalii din viata sa.

Bazarul – Skopje a fost timp de secole un oras otoman, asa ca numeroase urme inca exista. In centrul vechi, pe langa padurea de statui construite acum un deceniu se afla si o padure de minarete construite acum cateva secole. Este locul unde poti cumpara suveniruri si incerca gastronomie traditionala.

Muntele Hodno – macedoneenii nu au pierdut vremea sa construiasca monumente dupa independenta, iar Crucea Mileniului este unul dintre ele. Se afla pe muntele Vodno si poate fi vazuta din orice colt al orasului. Iar de sus, de la cruce, poti vedea orice colt al orasului. Exista si un restaurant de unde poti admira Skopje la un pahar de bere si ceva mancare. Pentru cei mai lenesi, exista si o telecabina care te duce in varf.

Canionul Matka – aflat in apropierea orasului, o combinatie maiastra de apa si munti. Poti sa faci caiac sau drumetii sau sa intri in cea de-a doua cea mai adanca pestera din Europa. Este locul favorit de weekend a localnicilor, asa ca e o idee buna sa il eviti in weekenduri cand e puhoi, mai ales vara.

 

Ce sa nu ratezi in restul tarii – Macedonia de Nord

Ohrid – superbul oras medieval, vechea capitala a tarilor bulgari, raspunsul dat Constantinopolelui de cealalta putere medievala a Balcanilor. Cocotandu-se pe un deal, cu cladiri din vremuri bizantine si otomane, cu biserici stravechi si fotogenice, oglindindu-se in apele lacului Ohrid, este unul din acele orase balcanice care musai trebuie vazute si savurate.

Moscheea multi-colora din Tetovo – Macedonia de Nord are o importanta comunitate albaneza (20 – 25% din populatia tarii) care este concentrata la nord de Skopje pe granita cu Albania si Kosovo. Moscheea din orasul Tetovo (unul din cele doua principale orase cu comunitate albaneza, aflat la circa 40 km de Skopje) este o bijuterie multi-colora – renovata in secolul XIX, nici o culoare din sevaletul vreunui pictor nu a fost ratata !

 

Daca mai aveti intrebari, sunt aici

Daca mai aveti sfaturi, v-as fi recunoscator sa le adaugati aici, mai jos, la comentarii. Multumesc !

Imagini Macedonia de Nord

Macedonia Square Skopje

Piata Macedonia – piata centrala din Skopje

Muzeu arheologic Macedonia de Nord

Muzeul arheologic

Statui Skopje

Inflatie de statui in Skopje

Statuie Alexandru cel Mare

Statuia lui Alexandru cel Mare, pardon, Luptatorul calare 😉

Crucea Mileniului

Iar Crucea Mileniului domina intregul oras

Casa Maica Tereza Skopje

Muzeul Maica Tereza

Bazar Skopje

Bazarul, martorul istoriei orientale a orasului Skopje

Ohrid

Cea mai fotogenica biserica din Ohrid

Ohrid Macedonia de Nord

Vechiul oras Ohrid, revarsandu-se spre lacul cu acelasi nume

Categorii:
Macedonia

Comentarii

  • Voinescu Alexandru spune:

    Pe lângă cele menționate de tine, pentru cei ce vor să vadă şi alte locuri, mai recomand: oraşele Bitola, Kratovo şi Kruševo, Mănăstirea Sveti Naum, Biserica scufundată din Mavrovo, situl arheologic Stobi şi parcurile naționale Mavrovo, Pelister şi Galičica.

  • Napoca Cluj spune:

    Excelent ghid. In Februarie voi planifica o calatorie in Macedonia si cu siguranta ma va ajuta acest ghid

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest