In lumea de astazi, in care comunicatiile si transporturile se dezvolta cu o viteza fantastica, cu greu mai poti gasi locuri in care cumva sa te simti in afara Universului, intr-un spatiu atemporal, ramas intr-o alta epoca ca o capsula a timpului, un loc in care simti ca nu a fost schimbat de la facerea lumii, un loc in care sa simti frumusetea pura, neintinata de mana omului, un loc unde se traieste simplu ca pe vremuri, iar confortul modernitatii cu nevoile sale de tip ultimul model de Iphone, BMW sau genti Gucci sunt complet necunoscute. Este un loc unde sa reflectezi la nevoile primare si sa realizezi ca ele sunt cele care conteaza cu adevarat.
Acest loc este Socotra, o insula aflata in largul coastelor Yemenului si Somaliei, un tinut atat de atemporal incat este pace de secole desi se afla pe cea mai traficata ruta de navigatie din lume care face legatura intre Europa si Asia via canalul de Suez (se afla practic la cateva sute de km de stramtoarea Bab el-Mandeb ce desparte Africa de Peninsula Araba) si intre doua tari care sunt chinuite de razboaie sangeroase de ani si ani de zile.
De ce este Socotra speciala ? Simplu, pentru ca cea mai mare parte din fauna si flora locala este endemica. Pentru ca oamenii pe care ii intalnesti zambesc nu pentru ca vor sa-ti vanda ceva, de fapt nici nu prea au ce sa-ti vanda din putinul lor. Pentru ca arborii-sticla au acele flori rozalii speciale, iar arborele sangelui dragonului are ceva extraterestru in el. Cu frunzisul sau in forma de umbrela, este un arbore cu totul si cu totul special.
La o astfel de insula “altfel” si oamenii sunt altfel. M-am uitat cu atentie la localnici – nu nu sunt somalezi, desi sunt destul de negri. Nu, nu sunt arabi, sunt diferiti. Pentru ca aici pe cel mai umblat drum maritim din lume s-au intalnit toate semintiile lumii care evident si-au lasat amprenta genetica. Intrebarea este atunci daca Socotra e asa de bine plasata de ce a ramas o insula “in afara hartii”. O explicatie este ca insula nu are un port natural, un golf unde sa poposeasca corabiile. Evident, in ziua de azi cu toate tehnologiile posibile, Socotra are un port, dar evident, este destul de mic. In plus, relieful muntos al insulei si resursele sale limitate (si in ziua de azi, majoritatea socotrezilor se hranesc cu pestele din Ocean) nu au facut din Socotra un popas negustoresc important, acestia preferand mai departe Adenul aflat in zona continentala a Yemenului.
Dar si asa, exista un pic de istorie a Socotrei – aparent apare in legendele Greciei antice ca locul de unde provin dioscurii. In ultimul deceniu, intr-o pestera au fost descoperite inscriptii si picturi rupestre, majoritatea intr-o limba vorbita in India, dar si in etiopiana, greaca, palmireza sau bactriana – cum ziceam – un mix de semintii de navigatori s-au oprit pe insula. Se pare ca localnicii au fost crestinati probabil de ortodocsii etiopieni, dar aparitia Islamului in Peninsula Araba i-au facut pe multi localnici sa se converteasca la noua credinta a profetului Mohamed. La un moment dat, locuitorii de pe coasta erau musulmani, iar cei de pe munti erau un soi de crestini (datorita lipsei de contact cu lumea crestina, crestinismul din muntii Socotrei era o combinatie de obiceiuri ancestrale cu ce au inteles ei din crestinism). Vor fi convertiti cu totii dupa ce Socotra a fost ocupata de Sultanul Yemenului.
Portughezii au incercat sa faca o baza in Socotra in 1507, dar au renuntat dupa vreo 2-3 ani datorita lipsei unui port. Ulterior, in secolul XIX, englezii au vrut s-o cumpere, dar sultanul Yemenului a refuzat. Pana la urma, intregul Yemen a devenit protectorat britanic, inclusiv Socotra. Dupa obtinerea independentei in 1967 si caderea sultanatului, Yemenul s-a impartit in doua – Yemenul de Nord capitalist si Yemenul de Sud comunist. Evident, Socotra a picat la Yemenul de Sud, iar sovieticii au recunoscut imediat pozitia strategica a insulei asa ca au creat o baza militara navala sovietica in Oceanul Indian aici, in Socotra. De altfel, pe insula, poti gasi pe coasta niste tancuri rusesti ruginite semi-ingropate. In anii 70 – 80, Yemenul de Nord s-a razboit cu Yemenul de Sud (ca si acum de altfel) si sovieticilor le era frica ca trupele nord-yemenite sa nu debarce in Socotra, asa ca au instalat niste tancuri pe post de baterie de coasta. Inutil sa spun ca nu au tras nici un obuz si sunt astazi niste ruginituri foarte fotogenice.
Odata cu prabusirea comunismului in Europa, indiscutabil nu a mai putut rezista nici in Yemen – un sistem politico-economic falimentar nu putea supravietui decat cu bani si proptele de la Moscova. Cand acesti bani nu au mai venit, comunismul s-a prabusit si in Yemen, Etiopia, Tanzania, Zambia, Nicaragua ori Somalia. Primavara araba din 2012 a venit cu sange si durere in Yemen. Yemenul continental a fost cuprins de razboi intre shiitii din nord si sunitii din sud, apoi interventiile emiratezilor si sauditilor au dus la probabil cea mai mare tragedie a celui de-al 21-lea secol al Erei Noastre. Ca insula, Socotra a fost ferita de tragedia razboiului, a bombardamentelor saudite, a distrugerilor, a mortilor, a infometatilor. Aici, nu s-a tras nici un glont. A fost cum ziceam, in afara spatiului si timpului. E drept, a fost ocupata de trupe straine – ba sauditi, ba emiratezi, emiratezii chiar vor sa anexeze arhipelagul (sunt de fapt 7 insule socotreze, din care 3 sunt locuite – cea mai mica are 100 locuitori, iar cea mai mare 40 – 50.000). De altfel, de cand a inceput razboiul, sauditii si emiratezii se intrec sa arate ce bine ar fi Socotrei daca ei ar fi stapanii – ba au ridicat un spital (singurul pe insula), ba au instalat telefonie mobila, ba mai asfalteaza, ba au construit scoli… De altfel, pe insula au fost ba trupe saudite, ba emirateze, dar socotrezii se tin tare si tin la autonomia lor. Am discutat cu mai multi – unii si-ar dori independenta insulei, dar majoritatea isi dau seama ca nu pot supravietui independent – de secole au fost parte din Yemen si prefera sa ramana asa.
Socotrii (sau socotrezii daca vreti asa) vorbesc o limba complet diferita de araba yemenita. Este o limba in categoria sud-arabeasca (care sunt o categorie de sine statoare, diferita de araba), iar limbile inrudite (desi nu sunt similare) sunt in zone restranse si relativ izolate din Oman sau Yemen. Un arab venit din Yemenul continental nu ar intelege socotri. Dar socotri nu este o limba scrisa, nu se invata la scoala, este o limba orala transmisa din generatie in generatie, aflata sub presiunea limbii arabe oficiale. Dar in acest moment, cam toti localnicii o folosesc frecvent in viata de zi cu zi. Ce e interesant este ca desi este o limba “mica”, cu putini vorbitori, are nu mai putin de … 5 dialecte – cate una pentru cele patru coaste (est, vest, nord, sud) si una pentru zona montana.
Socotra este cu adevarat speciala nu numai de sentimentul asta ca esti in afara lumii si timpului, ci si pentru vegetatia extraordinara, o buna parte din vegetatia de aici este endemica, nu o mai gasesti in alta parte a globului. Sigur, principala vedeta este asa numitul Arbore al Sangelui Dragonului – arata ca o umbrela imensa, cu adevarat zici ca e un arbore extraterestru. Numele vine de la rasina rosie – daca il crestezi un pic, curge o rasina de culoarea sangelui care legenda locala spune ca e buna la o gramada de boli – se si vinde astfel sub forma de rasina uscata, dar sincer am anumite dubii ca e chiar buna la orice. Celalalt arbore clasic al Socotrei este asa-numitul Bottle-Tree – este ca un mic baobab (probabil e din familia baobabilor) care infloreste cu niste flori superbe roz. Desi mi s-a spus ca doar primavara il poti vedea inflorit, am vazut sute si sute de astfel de Arbori-Sticla infloriti pe insula. Acesti arbori se gasesc mai ales pe platoul inalt (are cam 1000 metri, sa nu credeti ca e vreun munte imens), unde de obicei e multa umezeala – aproape in fiecare zi, cand ne trezeam vedem varfurile muntilor invaluite in nori – apoi, norii plecau.
O alta zona absolut fabuloasa a insulei este zona nord-estica a insulei – o zona unde se afla 6 dune de nisip imense, care se catara literalmente pe stanca abrupta a muntilor. Tonele acestea de nisip au fost aduse tocmai din Sahara de vant si s-au asezat in ultimele milenii pe peretele muntilor, iar imaginea lor este pur si simplu fantastica. Este unul din locurile favorite de campare din Socotra – nu sunt prea multi turisti, niciodata nu pot fi mai multi de 100 – 120 pe insula si sunt destule dune – pe alese. Zona se numeste Aher Beach. Alte dune cu un nisip care creaza niste dune mici, dar unduitoare se afla pe coasta sudica – locul ideal pentru a sta si admira apusul sau rasaritul de soare.
Datorita faptului ca locul este asa de rupt de lume, iar turistii sunt putini, simti cu adevarat ca esti bine primit cand ajungi in satele Socotrei si lumea te intampina cu bucurie fara nici o dorinta comerciala. De fapt, nici nu prea ar avea ce sa-ti vanda. Fiind o insula foarte traditionalista – logic intr-o regiune rupta de lume, femeile pastreaza cu sfintenie regulile de comportament Islamic – nu apar decat rar pe strada, nu accepta sa fie pozate (a fost unica restrictie care ni s-a comunicat), si de fapt nici nu vezi prea multe. Cand ajungi intr-un sat in timpul zilei, zici ca esti in lumea copiilor – femeile sunt in case, barbatii pe mare la pescuit, asa ca tot satul este in stapanirea copiilor. Care vin curiosi, zambitori, pusi pe sotii si dornici de poze. Si nu neaparat pentru bomboane ! Desi insula este stancoasa cu foarte putina iarba, am vazut foarte putini copii incaltati – majoritatea erau desculti, alergand pe bolovani, pe tepi, pe stanci – cred ca au niste talpi de stanca. Dar desi rupti asa de lume, moda de dincolo de mare a aparut si aici – la un moment dat, a aparut o fetita imbracata ca o printesa desculta care a pozat de zici ca era un fotomodel ! Unde vazuse asta ?
Alte locuri de vizitat sunt lacurile verzi aparute in adevarate crapaturi ale stancilor muntilor – sunt vreo doua importante, iar una are o panorama exceptionala spre coasta de nord. In principiu ar fi trebuit sa fie verde – smarald, dar datorita ploilor, era cam tulbure… in schimb drumul spre acest lac printr-o adevarata padure de copaci ai sangelui dragonului a fost cu adevarat fabuloasa !
Cum se ajunge in Socotra ? Cum poti vizita insula ? Nu sunt prea multe variante – sunt practic doua zboruri pe saptamana – unul din Cairo care opreste si in Aden pe drum, dar toata lumea mi-a spus ca e cam nesigur si putini turisti aleg aceasta cale. In schimb, ceva mai sigur (dar nu 100% sigur), e un zbor pe saptamana din Abu Dhabi (cu el am venit si eu). Zborul este al unei companii numita Emirates Aviation (nimic comun cu celebra Emirates) care contracteaza un avion de la Air Arabia. Cel mai bine: vorbiti cu Dragos Pirnog de la Explore Travel impreuna cu care am organizat excursia din Socotra in toamna lui 2022. El mai organizeaza o a doua excursie si acum, la sfarsit de martie 2023, dar e deja plin, nu mai sunt locuri, dar va mai fi o tura la toamna sau primavara urmatoare. Daca doriti sa va aibe in vedere pentru urmatoarea tura, dati-i un mail la dragos@exploretravel.ro !
Imagini Socotra
Cele mai bune tancuri rusesti sunt cele ruginite 🙂 Sau bombardate 😉
Incredibila laguna Detwah
Welcome to Socotra !
Acolo unde nu exista nici un beach bar 🙂 Si nici manele in difuzoare
Cei mai multi crabi care i-am vazut vreodata au fost in Socotra
Hotel mobil de milioane de stele
Cam asa arata interiorul 🙂
O bucurie autentica, adevarata
Straine, bine ai venit in Socotra !
Printesa de Socotra
Si dansa poza
Boys Club Socotra
Iar apusurile de soare sunt incredibile (no filter, no Photoshop)
Cam asa arata unul din locurile de campare… intre munte si mare
Poti sa descoperi familii de delfini jucausi
Si coasta spectaculoasa a Socotrei
Meseria de baza a oricarui socotrez este pescuitul
In levitatie
Gold beach
„Drumul” spre caveman
Unul dintre cele mai interesante personaje de pe insula – Caveman. Si-a construit o casa intr-o pestera, primeste vizitatori si ofera si pranzul
Asa arata pranzul la Caveman
Baobabii pitici ai Socotrei
Si florile lor
Dragon Blood Tree – arborele simbol al insulei
Gemenii Socotrei
O padure unica
Platoul cu sute de copaci
Rasina – de unde vine numele arborelui
Drumurile Socotrei
Socotra in floare !
Bottle tree
Pe insula se afla si pesteri spectaculoase
Iar apusul si rasaritul sunt fantastice
Burj-al-Socotra, Imperial Suite, Sunrise View Hotel
Acele lacuri verzi ale Socotrei …
Smarald pur
Si lacul cu cea mai frumoasa panorama
Un locuitor al insulei un pic cameleonic 🙂
Jacuzzi de Socotra
Calare pe situatie
Castelele crabilor. Sunt practic peste tot pe plajele nisipoase
Dunele de nisip adus de vant din Sahara
Insula misterioasa de Jules Verne ?
Pur si simplu, Socotra !
Frumos. Se poate organiza si pe cont propriu ? Cum te descurci cu mancarea si cazarea pe cont propriu ?
Se poate, dar trebuie sa mergi inainte la Ambasada din Varsovia sa-ti iei viza, apoi la Abu Dhabi sau Cairo sa-ti cumperi bilet de avion (nu se poate online) si sa iei cu tine cortul, salteaua si orice altceva ai nevoie. Preferabil, sa ai un rucsac mare sa-ti iei toata apa si mancarea de care ai nevoie din capitala insulei Hadibo, prin alte parti mai putin probabil sa gasesti (nu imposibil, dar e mai sigur sa le iei din capitala). Si tot traseul trebuie facut pe jos, nu exista transport in comun. E posibil pe anumite zone sa poti face autostopul, dar indiscutabil nu spre zonele care merita vizitate, acolo pe jos. Nu exista hoteluri pe insula (exceptand unul, hai maximum 2 in capitala), nici rent-a-car.
Radule ți ai făcut fiecare zi din viață să conteze . ! Bravo ! Puțini înțeleg ce faci tu . Sunt sigur că nu vei avea nici un regret . Super dăruire pentru SUFLETUL TĂU … DOAMNE AJUTĂ ! Să fii sănătos!