Ghid Eurolife: Ce sa vezi si ce sa faci in Hurghada

Croaziera Hurghada

Hurghada

Hurghada a intrat solid pe lista de destinatii cautate de romani mai ales dupa 2020. Era una din putinele destinatii de “cald iarna” care erau deschise, asa ca romanii au dat literalmente navala pe plajele de la Marea Rosie. Dar si acuma, cand aproape intreaga lume s-a deschis, Hurghada continua sa fie o destinatie populara – preturile sunt rezonabile, este cald, serviciile sunt bune (evident, in functie de stele) si mai ales, este o destinatie in care poti face foarte multe. Evident, multi vin doar pentru a sta in hotelurile all-inclusive unde sa manance, sa bea si sa stea la plaja, dar exista de asemenea si o gramada de alti turisti care vor sa viziteze locuri, sa aibe experiente, sa descopere Egiptul si dincolo de all-inclusive. Pentru acestia din urma, am pregatit un mic ghid care sa va ajute in a avea mai multe experiente daca iti petreci vacanta la Hurghada.

Cand sa mergi in Hurghada

Preferabil in perioada octombrie – aprilie. Vara este extrem de cald (40 grade reprezinta normalul), e drept pe malul marii, caldura este un pic estompata de briza Marii Rosii, dar daca faci cativa pasi in interiorul tarii, te vei simti ca in cuptor. Iarna, mai ales in luna februarie poate fi destul de rece, dar este o vreme minunata de explorat.

Cum ajungi in Hurghada

Sunt zboruri spre Hurghada din aproape orice oras cu aeroport al Romaniei mai ales in perioada de varf de sezon (toamna – primavara), dar sunt zboruri chiar si in mijlocul verii. Toate aceste zboruri sunt charter, adica avioanele sunt inchiriate de agentiile de turism si nu se pun bilete de avion in vanzare – poti sa cumperi doar pachete formate din zbor + transfer + hotel de la orice agentie de turism din Romania. In cazuri izolate daca avionul este gol, se mai pot pune sporadic in vanzare doar bilete, dar cazurile sunt putine – in general avioanele de Hurghada sunt pline cu turisti.

O alternativa este sa zbori cu TAROM pana la Cairo si de acolo sa iei un zbor Egypt Air sau Air Cairo spre Hurghada. De asemenea, poti sa iei unul din numeroasele autobuze dintre Cairo si Hurghada – autobuze sunt la fiecare ora si drumul dureaza in jur de 7 ore.

Viza Egipt

Ai nevoie de viza sa intri in Egipt, dar aceasta se poate lua on-arrival la sosirea pe aeroporturile internationale – fie ca e vorba de Hurghada sau Cairo. Pretul vizei este de 25 dolari sau 25 euro (sa ai suma exacta, niciodata ofiterii de la granita nu au rest).

Asigurare Egipt

Este imperios necesar sa ai o asigurare de calatorie pentru a evita plata unor cheltuieli de multe ori imense in caz de incidente nedorite. In Hurghada exista mai multe spitale si policlinici private cu servicii de calitate si aparatura de varf, dar preturile sunt pe masura. O glezna fracturata in Egipt a costat 11,650 euro, dar costurile au fost acoperite de asiguratorul Eurolife FFH. Poti evita aceste cheltuieli pentru un tarif ceva mai ieftin decat o masa pentru doi in Bucuresti. Eurolife FFH ofera asigurari de calatorie cu decontare directa (adica nu scoti tu banii din buzunar in Egipt si ii primesti cand te intorci acasa, ci Eurolife se deconteaza direct cu spitalul / policlinica / cabinetul medical), cu tele-medicina (poti apela prin telefon, Whatsapp sau alte mijloace un doctor din Romania pentru consult).

Fa asigurarea aici –-> https://www.eurolife-asigurari.ro/asigurare-calatorie

ATENTIE: Daca folosesti codul IMPERATOR10, platesti cu 10% mai putin pentru asigurarea de calatorie.

 

Ce sa faci in Hurghada

Orice hotel sau agentie de turism din Hurghada iti pot oferi o gama larga de tururi si circuite. Atentie – ia-ti circuite de la hotel, agentii sau din surse EXTREM de sigure, pentru ca tepele nu reprezinta exceptia, ci regula. Vei primi o gramada de oferte pe strada – de la taximetristi pana la vanzatorii de papirus.

Croaziere pe Marea Rosie – zilnic, yahturi moderne pleaca in largul Marii Rosii pline cu excursionisti. In principiu, mai intai barcile opresc in cateva zone bine cunoscute cu corali pentru snorkeling, iar apoi cobori pe insula Giftun aflata in larg – aici, sunt doua locatii – Orange Bay si Paradise Island care sunt amenajate – poti sa stai la plaja, sa faci baie in apa destul de mica de langa mal, sa mananci, sa bei, sa faci poze. Apoi te intorci incantat in Hurghada

Snorkeling si diving – Marea Rosie este una dintre destinatiile favorite printre iubitorii de scufundari. Pentru snorkeling, fie iei o croaziera ca cea descrisa mai sus, dar exista si excursii speciale. Pentru scufundari, vei merge in cele mai interesante locuri din zona, in general spre peninsula Sinai. Trebuie sa spun ca Hurghada nu este una din destinatiile WOW de scufundari, mai degraba Marsa Allam (aflata la sud, spre granita cu Sudanul) sau Sharm-el-Sheikh (aflat mai la nord, in sudul peninsulei Sinai) au zone de scufundat mai spectaculoase, dar si Hurghada are coralii ei multi-colori.

Viziteaza orasul Hurghada – daca vii cu un zbor charter, cel mai probabil vei sta intr-un hotel all-inclusive din afara orasului. Desi nu este o culme a arhitecturii, merita sa mergi si in orasul Hurghada propriu-zis pentru a descoperi cum arata un oras egiptean. Nu te astepta sa fie orasul egiptean tipic – Hurghada este unul dintre cele mai bogate orase deoarece majoritatea populatiei lucreaza sau are afaceri in domeniul turismului, asa ca o sa vedeti Egiptul cu bani. Merita sa te duci in piata de legume si fructe pentru o atmosfera pur locala si chiar daca ai masa asigurata la all-inclusive, scoate niste bani din buzunar pentru a manca la un restaurant pescaresc pentru localnici. Eu am fost la restaurantul Star Fish care a fost pur si simplu genial. Nu, nu e lux, nu, nu e opulenta, dar mancarea este adevarata – te face sa uiti all-inclusive-ul

Jeep safari – pentru un pic de adrenalina, nu rata un jeep safari prin desert. Programul este destul de complex, sunt mai multe activitati – care variaza de la companie la companie. In general, este o tura off-road cu masini 4×4 in desert, uneori o plimbare cu ATV-uri sau vehicule similare, vizita la o tabara de beduini nomazi, o plimbare de 5 minute pe camila si eventual o tura cataract suis pe tavanul masinii. La finalul excursiei (daca are loc dupa-amiaza), ai parte de o masa traditionala (nu te astepta la cine stie ce experienta gastronomica de neuitat), un dansator de tanoura (in care dansatorul si mai rar dansatoarea se roteste) si in fine, o dansatoare din buric.

Viziteaza El Gouna – El Gouna este o statiune de sine statatoare la nord de Hurghada. Construita incepand din anii 90, El Gouna este o statiune integrata detinuta de un singur proprietar – cea mai bogata familie din Egipt, o familie copta. El Gouna este construita intr-o laguna, totul de un bun gust extraordinar, incredibil de verde (exista si vreo 3 terenuri de golf), cu un debarcader plin de yahturi. Dar ceea ce este incantator in El Gouna e faptul ca pe aici te poti plimba pe jos – exista alei pietonale cu magazine, baruri si restaurante, totul e foate curat si linistit, experienta pe care nu o ai in Hurghada unde nu prea ai unde sa te plimbi pe jos.

Submarinul – nu stii sa inoti, nu poti sau nu vrei sa faci scuba diving, dar totusi vrei sa vezi minunata lume subacvatica a Marii Rosii. Nici o problema, o poti vedea fara sa te uzi deloc la par – intr-un submarin. Exista si o alta varianta – numita semi-submarin :).

Vizita la Luxor. Excursiile standard pleaca in jur de 5 dimineata din zona Hurghada, ajung dimineata la templul Karnak, apoi dupa pranz la templul lui Hatshepsut si Valea Regilor (unde nu ai timp decat de fix 3 morminte din meniul “standard”) si apoi fuga acasa la Hurghada unde ajungi in cursul serii. Recomandarea mea este sa mergi intr-o excursie de 2 zile, cu o noapte petrecuta in Luxor chiar daca “pierzi” o noapte eventual platita in Hurghada. Motivul este ca daca mergi 2 zile, poti avea 2 experiente care chiar sunt de neuitat si pe care nu le poti avea daca mergi intr-o excursie de o zi – poti ca la rasarit de soare sa zbori cu balonul deasupra Malului de Vest al Nilului, iar noaptea, dupa lasarea intunericului, sa asisti la spectacolul de sunet si lumina din complexul Karnak. In plus, ai timp sa vezi si templul Luxor aflat in centrul orasului (care uneori este inclus si in turele de 1 zi, dar e vizitat in pas alergator) si inca cel putin un mormant – din cele speciale – cum ar fi cel al lui Tuthankamon sau mormantul lui Ramses V / VI – fenomenal.

Vizita la Cairo. Asta e dura. Se pleaca in general un pic dupa miezul noptii  (gen 1- 2 noaptea) – se merge cu autocarul cam 6-7 ore si se viziteaza in general platoul Giza cu celebrele piramide si Sfinxul si vechiul Muzeu Egiptean (exista un zvon ca Marele Muzeu Egiptean va fi totusi deschis in 2023, dar nimeni nu baga mana in foc). Daca mai e timp, eventual se face o oprire la Marele Bazar sau eventual o vizita in zona coptica unde se afla cateva biserici. In general, se ajunge inapoi dupa miezul noptii (deci, e un soi de excursie de 24 ore). Alternativa mai umana este sa faci un tur cu avionul – evident, costa ceva mai scump, dar scutesti 14 ore pe drum si ai timp de vizitat mai putin pe fuga. Sunt destule zboruri intre Cairo si Hurghada, orice agent de turism te poate rezolva cu zbor si tur.

 

Daca ati mai facut lucruri interesante prin Hurghada, v-as fi recunoscator daca le-ati putea adauga mai jos la comentarii!

Imagini Hurghada

Aterizare Hurghada

Aterizand la Hurghada peste hotelurile all-inclusive

Aeroport Hurghada

Welcome to Hurghada !

Croaziera Hurghada

Unul din locurile de unde se pleaca in croaziera

Snorkeling Marea Rosie

Snorkeling sau chiar diving in Marea Rosie

Orange Bay

Orange Bay pe insula Giftun

Orange Bay Hurghada

 

Rasarit de soare Hurghada

Rasarit de soare la Marea Rosie

Rasarit de soare Marea Rosie

 

Prajituri egiptene

Ce poti cumpara din orasul Hurghada 🙂

Moschee Hurghada

Principala moschee a orasului

Piata Hurghada

Un loc cat se poate de autentic – piata de legume si fructe

Piata fructe Hurghada

Oh, acele capsuni fantastice ale Egiptului

Sea food Hurghada

Pentru asta merita sa renunti la o masa la all-inclusive

Restaurant peste Hurghada

La alegere

Jeep Safari Hurghada

Desert safari – te plimbi un pic cu ATV-urile prin desert

ATV Hurghada

Mad Max in vacanta

Camila Hurghada

Plimbarea de 3 minute cu camila

Bijuterii beduini

Bijuterii beduine. Unele probabil made in China

Dansatoare tanoura

Tanoura dance

Fetita egipteana

Si fetita care l-a executat

Apus de soare Egipt

Apusurile acelea din desert…

El Gouna

El Gouna – Hurghada at its best

Golf El Gouna

Golf in desert

Zona pietonala El Gouna

Singura zona din Hurghada unde te poti plima pe jos si sa-ti placa

El Gouna Hurghada Egipt

 

Karnak

Karnak, Vaticanul Egiptului Antic

Templu Karnak

Cu incredibilele sale constructii

Mormant faraon

Mormintele faraonilor reprezinta apogeul artei egiptene

Mormant Tutankhamon

Tutankhamon este singurul faraon care a ramas rezident in Valea Regilor. Restul s-au mutat la capitala la Luxor

Tutankhamon West Bank

 

Baloane Luxor

O experienta care nu trebuie ratata – sa zbori cu balonul la Luxor peste Malul de Vest

Baloane Egipt

Cu Nilul in departare

Templul Hatshepsut

Templul lui Hatshepsut vazut din balon !

Karnak by night

O alta super experienta – light & sound show noaptea la Karnak

Karnak Light sound show

 

Platoul Giza

Platoul Giza

Piramida Egipt

Si mult prea popularele piramide

Sfinx Egipt

Sfinxul infruntand mileniile si pe cei care i-au spart nasul

Sfinx si Piramida

 

Muzeul Egiptean

Vechiul Muzeu Egiptean care probabil va fi inchis anul acesta.

Categorii:
Egipt

Comentarii

  • Cristina Buta spune:

    Bună ziua. Eu am fost la muzeul din Hurghada și mi-a plăcut – mic, cochet, destul de interesant (mai era și o expoziție temporară pe acolo, dar oricum am stat mai mult decât mi-am propus). Am cerut un tur de oraș privat, fără magazin de parfumuri și alte cele care nu mă interesau … Am fost, în rest, la locuri pe care le mai văzusem: piața de pește, piața de legume, moscheea, biserica coptă, magazine de mirodenii, dulciuri, și am vrut în mod special la o cafenea. Cafeaua de la hotel era oribilă… Bine, dacă voiam doar la muzeu ajungeam oricum, dar am bifat mai multe odată.
    Mai am de gând (dacă mai ajung) să văd și acvariul și, din cele povestite aici, aș vrea la El Gouna și la Cairo cu avionul (dar numai când deschid marele muzeu)… De asemenea, o barcă de pescuit numai pentru snorkeling, fără alte activități recreative ne-necesare (mie) ar mai fi pe listă. Nu era foarte scumpă, dar ne-am decis târziu și nu am mai găsit una disponibilă.

    Știe cineva ceva de Utopia Island sau Megawish (ghidul mi-a pomenit, chiar așa a zis, Megawish, nu Magawish, ca la Rixos, dar nu știu dacă e pe insulă sau doar o plajă). A fost cineva?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest