Este perioada de dinaintea vacantei de vara cand multa lume se gandeste la vacante scurte in vreun oras frumos din Europa care e la doi pasi. Asa numitele city break-uri au devenit extrem de populare dupa 2006 cand au aparut si la noi companiile aeriene low-cost precum Blue Air, Sky Europe, Easyjet sau Wizz Air si deodata a devenit posibil din punct de vedere financiar sa zbori pana undeva in vreun oras interesant din Europa pe sa-l descoperi in 2-3 zile si apoi sa te intorci acasa. Pana atunci, zborul cu avionul pentru romani era prohibitiv si nici cei din Occident nu pot spune ca zburau prea des – majoritatea doar odata pe an cand plecau in vacanta de vara in general in sudul Europei. La prima vedere, sa iti organizezi un city break este cel mai simplu lucru din lume – un bilet de avion, o cazare si gata, dar trebuie sa ai in vedere niste lucruri. Si acest articol este despre aceste amanunte.
Unde sa ma duc
Este posibil sa ai un vis mai de demult, sau mai recent – vrei tu sa ajungi in Paris primavara, sau in Roma, sau in Barcelona. Sau ai auzit de la o prietena ca Nice e belea ori Dublinul merita vizitat (deh, ca Jameson, ca Guiness, ca Baileys). Atunci daca ti s-a pus pata pe o locatie, just do it ! Dar daca pur si simplu ai chef sa te duci oriunde, undeva frumos si cauti inspiratie, poti cauta on line oferte “Bucuresti (sau Cluj, sau Iasi sau orice alt aeroport din Romania) spre Oriunde” pe datele cand poti tu sa calatoresti. O astfel de facilitate o au si Zbor24.ro, si Skyscanner si alte agentii de bilete on-line. Iar rezultatul cautarii o sa fie o serie de destinatii in ordinea preturilor. Si apoi alegi unde sa mergi.
Cand sa mergi
Inutil sa spun ca in perioada mini-vacantelor si a asa-numitelor zile libere, preturile explodeaza atat la biletele de avion, cat si la cazari. Verifica si cand sunt zile libere in destinatia pe care vrei sa o vizitezi. De exemplu, Pastele Catolic e de obicei la o alta data decat cel Ortodox si te poti lovi de probleme – obiective turistice si restaurante inchise, practic pustiu. Dar exista si reversal – in Italia, ziua de 25 aprilie este libera, la fel ca si 1 mai, asa ca la sfarsit de aprilie, inceput de mai e nebunie in Italia – jumatate de tara se pune in miscare – obiectivele turistice sunt arhi-aglomerate, loc la restaurant doar in picioare, sprijinindu-te de un stalp, iar pe strazile inguste ale oraselor istorice gen Roma, Venetia sau Florenta, te calci literalmente in picioare in multimea de turisti italieni. Deci incearca sa verifici sa nu pici in mijloc de nebunie.
Pe de alta parte, poate vrei sa te duci la vreun eveniment oarecare – gen Ziua Regelui in Olanda sau vreun meci in Anglia sau un concert te miri unde, atunci trebuie sa iei in considerare preturile ridicate, lipsa cronica de locuri de cazare si aglomeratie – si sa rezervi din timp.
Zbor
Evident, toata lumea se uita la pret, dar nu pretul afisat este de cele mai multe ori cel final – ia in considerare si bagajul “mare” de cabina sau cel de cala in caz ca nu vrei sa calatoresti cu mana in buzunar. De asemenea, ia in considerare si aeroportul unde compania aterizeaza. Wizz sau Ryan o sa-ti promita ca zbori la Paris, Bruxelles, Venetia sau Oslo, dar de fapt zbori la cuca macaii pe aeroporturi secundare – la Beauvais, Charleroi, Treviso sau Torp. In unele cazuri, aeroporturile secundare sunt totusi bine conectate cu orasele-metropola (cum e Bergamo de Milano), dar in anumite cazuri, nu. Uite, de exemplu Oslo – de multe ori, biletul de avion Bucuresti – Oslo (cu tot cu bagaje, priority boarding si alte optionale) este mai ieftin decat autobuzul Torp – Oslo pentru ca Wizz aterizeaza intr-un avion secundar numit Torp la mai bine de 100 km de Oslo. Iar in Norvegia, preturile sunt halucinante.
Uite-te la orar. Tu poate vrei sa mergi intr-un city break de 3 zile: vineri – duminica. Si daca nu te uiti cu atentie la orar, vei descoperi ca ajungi de fapt sambata la 1 noaptea si ai zbor retur duminica la 7 dimineata. Si practic in loc de 3 zile de vacanta, ai vreo jumatate de zi. De asemenea, uite-te la ce ora aterizezi in destinatie sau decolezi spre casa. Acum cativa ani, Wizz zbura in aeroportul secundar Memmingen care deserveste Munchen. Zborul retur era la o ora la care nu venea nici un autobuz din Munchen – ori veneai seara si dormeai pe dusumea in aeroport, ori plateai un taxi pe la 3 dimineata si dadeai cam cat ai dat pe tot city-break-ul.
O sa fi surprins ca exista cazuri in care companiile de linie au oferte mai bune decat low-costurile, daca iei in considerare aeroporturile unde opereaza, costurile de a ajunge de la aceste aeroporturi in oras si orarul.
Cazare
Booking este o agentie de turism on-line excelenta pentru ca are probabil cea mai variata oferta – in destinatii super-populare precum Roma, Paris, Praga, etc, vei gasi realmente sute de optiuni. Atentie insa, de obicei daca nu ai vreun voucher de reducere, Booking.com este scump. Motivul e simplu – Booking.com este astazi atat de mare si popular incat nu mai trebuie sa fie cel mai ieftin. Pentru ca milioane de clienti il deschid automat fara sa se gandeasca si in plus ofera o groaza de avantaje – de la familiaritatea cu folosirea lui la numarul impresionant de optiuni. Si in plus inca exista in destule cazuri posibilitatea de a anula rezervarea chiar si cu o zi inainte fara costuri, dar in acest caz pretul platit la cazare daca chiar ajungi sa stai e destul de ridicat. O sa fi surprins ca de multe ori, agentiile de turism care au acces la sisteme de rezervare business to business care nu sunt disponibile pentru publicul larg (gen HotelBeds) sa fie mult mai ieftine decat Booking.com. Asa ca merita sa primesti oferte si de la agentiile de turism
Multa lume opteaza pentru apartamente de tip Airbnb (si Booking are acum destule oferte), dar atunci ia in considerare ca e foarte probabil ca nu o sa poti intra in apartamentul inchiriat daca ajungi la 3 dimineata. Trebuie sa verifici asta cu proprietarul. Ca poti sa stai ca stii tu cine la poarta noua pana la ora 8 cand vine proprietarul sa-ti deschida usa. In timp ce hotelurile obisnuite au receptia deschisa 24 ore din 24 (nu toate, dar multe, da).
Intr-un city break, stai 2-3 zile si vrei sa vezi vreun oras. Asa ca cel mai bine este fie sa stai in proximitatea centrului istoric sau undeva langa o statie de metrou. Daca stai in centrul vechi sau langa el, poate fi scump sau galagios (daca sunt centre vechi gen cel din Bucuresti cu party-uri si zgomot toata noaptea). Daca optezi pentru un cartier mai indepartat de centru, cauta un loc care sa fie langa metrou – desi cam toate orasele europene au retele de transport in comun la suprafata bine puse la punct, nu se compara cu metroul – pentru transportul la suprafata, numarul mare de linii de autobuz, troleibuz sau tramvai poate face exercitiul deplasarii mai complicat, in timp ce metroul e mult mai simplu si are avantajul ca nu va ramane niciodata blocat in trafic.
Transport local
Daca te duci sa vizitezi un oras, nici macar nu te gandi sa inchiriezi o masina. E complicat sa conduci si mai ales sa parchezi – ori nu gasesti locuri de parcare, ori e scump, ori ai parte de timp limitat. Lasa condusul si traficul pentru acasa, foloseste transportul in comun.
In orice oras exista tot soiul de abonamente – de o zi, de un weekend, de o saptamana, etc. Gandeste-te cat de des vei folosi cu adevarat transportul in comun. Un oras se viziteaza luandu-l la pas pentru a-l simti si nu facand zig-zag de colo colo prin toata metropola. Singurul oras unde realmente am mers destul de des intr-o zi cu metroul a fost Parisul si cam atat. In rest, marea majoritate a timpului am petrecut-o pe jos.
City cards
Cam toate orasele Europei de la Oradea pana la Lisabona au asa numitele city card care iti ofera intrari gratuite (sau cu reducere de preturi) la obiective turistice si transport gratuit pe mijloacele de transport in comun. De cele mai multe ori, trebuie sa-ti petreci zilele de city break exclusiv in muzee, palate, atractii pentru a-ti justifica cumpararea cardului. Am cumparat si eu odata un astfel de card cand am fost la Berlin si voiam sa vad o gramada de muzee si la finalul celor 3 zile de city break in care am facut cu adevarat un maraton prin obiective turistice, am descoperit ca am economisit … 75 centi ! Fa-ti calculele sa vezi daca chiar merita.
Obiective turistice
In orasele super-turistice vezi ca pot fi cozi kilometrice la anumite obiective turistice (gen Turnul Eiffel, Muzeul Vaticanului, Alhambra, etc) sau unele pot fi vizitate doar daca ti-ai cumparat bilete on-line pentru ca numarul de vizitatori este limitat – mai ales in Italia. Cand iti faci temele cu ce ai vrea sa vizitezi, cauta site-urile acelor obiective turistice si vezi care e regula. A trecut de mult vremea in care apareai la casa, plateai bilet si intrai in secunda 2. Mai ales in sezon de varf. Trebuie sa te lamuresti ce vrei sa vezi din timp. De asemenea, mai exista pe site-uri gen Viator si oferte de “skip de line” (adica sa intri prin fata) – credeti-ma, la Uffizi, Muzeul Vaticanului sau Palatul Dogilor din Venetia poti sa stai si 2-3 ore la coada sa intri, asa ca un “skip the line” chiar si scump iti scuteste extrem de mult timp si nervi.
Ca idee, acum cativa ani, am scris o serie de articole sub seria “Weekend la …” in care detaliam cum mi-as fi organizat 2 zile intr-un oras european – cred ca am acolo vreo doua duzini de orase de la Sevilla la Helsinki. Si multi dintre voi mi-au spus ca i-au ajutat enorm (unii chiar ca au mers cu articolul in mana). Va recomand sa va uitati aici –> Weekend la …
Ce sa vezi
Te duci in city break, nu la Asia Express sau Amazing Race. Te duci sa te bucuri de o mini-vacanta, de orase, de natura, de atmosfera, de gastronomie si de anumite atractii turistice. Nu iti propune 20 de locuri de vizitat intr-o zi ca nu esti la cursa. Stabileste-ti niste lucruri de vazut obligatoriu si in rest, pur si simplu bucura-te. E vacanta. Esti intr-un oras frumos. Disfruta !
Felicitări