Inutil sa va spun ca in ultimele decenii de calatorii, am folosit si am schimbat o gramada de bagaje – am inceput cu celebrele geamantane si genti de voiaj care numai comode nu erau, in schimb nu mai trebuia sa mergi la sala ca faceai muschi carandu-le de-a lungul si de-a latul Europei, apoi am descoperit deliciile rucsacului – am folosit vreo 2-3 rucsacuri din acelea mari, timp de ani de zile pe toate paralelele si meridianele lumii si apoi, am trecut la trollere – mai intai acelea care le tragi dupa tine – cu 2 roti, trecand apoi la cele pe care le si poti impinge elegant pe 4 roti. Evident, multe s-au rupt, o groaza le-am aruncat sau au devenit unitati de depozitat haine si alte lucruri prin debarale, dar nu pot sa spun ca nu am o experienta vasta la folosit bagaje…
Acum cateva saptamani, am fost contactat de reprezentanti ai firmei Mirano, o firma binecunoscuta care produce si comercializeaza o gama destul de larga de obiecte destinat calatoriilor – trolere, genti de voiaj si rucsacuri. Unele sunt marca proprie – Mirano, altele sunt branduri reprezentate in Romania cum ar fi Carlton (UK), Delsey (Franta) si altele.
Evident, oferta initiala a fost sa testez trollere “hard” – din acelea rigide, cu carcasa din plastic. Am refuzat pentru ca personal le prefer pe cele din material textil. Motivul este simplu – cele din material textil au practic un soi de “capac” cand se deschid si cum eu am obiceiul sa merg din loc in loc, nu obisnuiesc sa imi descarc bagajul la hotel, preferand sa-mi tin lucrurile in bagaj si cele textile sunt clar mai incapatoare. Dar evident, daca te duci si stai 7 nopti in acelasi loc, oricine isi desface bagajul si le pica mai bine cele cu carcasa rigida. Cele “rigide” se deschid permanent la jumatate – stiu, unii folosesc o jumatate pentru haine curate si cealalta pentru hainele murdare, dar personal prefer trollere din material textil. Asa ca am zis sa testez un troller din material textile.
Dupa ce am studiat toata oferta de pe magazinul on-line Mirano si m-am oprit si pe la magazinul lor din mall-ul Parklake din Bucuresti (locuiesc destul de aproape de mall), am decis sa testez un troller Carlton cu inaltimea de 78, adica acesta: https://www.mirano.ro/collections/trolere/products/carlton-cooper-75-blue
De ce l-am ales ?
Este dimensiunea care imi este cea mai de ajutor. Da, exista trollere si mai mari si mai mici, dar aceasta este dimensiunea care ma “coafeaza”.
Culoarea – un albastru frumos, un pic stralucitor, dar nu sa dea in kitsch. E o culoare chiar faina si mai ales am putut sa-l observ imediat cand a aparut pe banda de bagaje. Sa spun cinstit, am fost de 2 ori derutat de faptul ca au mai fost in cursa mea niste trollere absolut identice (a trebuit sa ma uit pe eticheta de bagaj pentru a fi sigur ca e bagajul meu), dovada ca sunt populare si bune, dar si asa, pot spune ca l-am ochit de departe
Greutate gol: 4,3 kg. Nici prea, prea, nici foarte, foarte. Daca e mai usor, in general calitatea tesaturii nu e cine stie ce, dar la Carlton chiar pare de buna calitate, e un textil zdravan.
Expandabil – stiti momentul ala in care pur si simplu nu mai ai loc deloc, dar deloc in geamantan. Mi s-a mai intamplat. In momentul asta, geamantanul se poate “mari” un pic, un avantaj de altfel doar pentru trollerele textile.
Ce am sesizat in timp ce l-am folosit. Nu pot sa spun nimic despre durabilitate. M-am dus cu el doar intr-o calatorie de 8 zile, asta va pot spune peste vreun an sau trei, cert este ca l-am impins sau tras destul de mult – nu am locuit intr-un singur loc, am fost pe trei insule – Skiathos, Skopelos si Alonissos. Intre insule am calatorit cu ferry, deci pot sa spun ca l-am tras pe tot soiul de suprafete – ciment, beton, asfalt, dar si pe multe suprafete cu dale de piatra. Am mers chiar si vreo 5 – 600 metri (cam atata era de la hotelul meu din Skiathos si statia de ferry, nu avea nici un sens sa iau un taxi pentru o distanta de 600 metri). Desi era incarcat cu haine, incaltaminte, etc de 20 kg, pot spune ca nu l-am simtit cand l-am impins (sau l-am tras). Cum am spus, are 4 roti si se poate folosi si impins si tras.
L-am ridicat de cateva ori – fie sa-l pun pe stativul de bagaje de la hotel sau de pe ferry si nu pot spune ca mi s-a parut greu. Are manere usor de apucat si totul a fost ok
M-am intors cu el ca si neatins si evident, este gata pentru tura urmatoare :).
Deci, in caz de interes acesta este trollerul –-> https://www.mirano.ro/collections/trolere/products/carlton-cooper-75-blue
Rucsacul Delsey Navigator – brandul este frantuzesc si este un rucsac tipic urban – e tipul de rucsac care poate fi folosit cand ma duc la vreo intalnire pentru ca are un loc special de laptop si este destul de stylish – poti sa mergi cu el la intalnire fara nici o jena. Nu l-am folosit inca la nici o prezentare, dar in schimb l-am folosit ca bagaj de zi in excursiile din insulele Sporade. De ce ca bagaj de zi – pentru ca mi s-a parut extrem de usor si incapator. In plus, tesatura mi s-a parut serioasa si trainica.
Personal, imi plac bagajele cu mai multe compartimente – in general imi pun diversele tipuri de lucruri in diverse compartimente si cand am nevoie de ele, le gasesc instantaneu, nu sap din greu sa le gasesc – stiu unde e geaca, stiu unde e umbrela si mai ales avantajul suprem – are doua mici buzunare exterioara unde pot cara 2 sticle de apa. Si daca ma intrebati, asta pentru mine este un criteriu fundamental cand imi aleg vreun rucsac – nu vreau sa mi-l dau jos din spate, sa-l deschid, sa-l inchid pentru o gura de apa, daca am buzunare laterale, imediat pun mana pe apa fara sa dau jos rucsacul si in doua secunde, incep sa beau.
Un lucru deosebi, pe care nu l-am intalnit in nici unul din rucsacurile de pana acum este ca are un modul de incarcare telefon mobil. Intr-o parte exista un port USB cu un cablu (cablul vine impreuna cu rucsacul). In rucsac poti sa-ti pui bacteria externa (pe care fie o indesi in buzunar, fie o tii in mana in mod normal), si iti incarci telefonul “on the go”. Ca sa fiu cinstit, nu m-am prins cum functioneaza pana in ultima zi de calatorie, dar cu proxima ocazie (care o sa fie poimaine cand dau o fuga la Sibiu) voi testa si functionalitatea asta.
Gata de plecare spre Skiathos
Sa va dau un pont – de cate ori las bagajul de cala la check in ii fac o poza. In caz ca se pierde (si mi s-a mai intamplat), pot explica mai bine cum arata trimitand o poza 🙂
In Alonissos, inainte de a lua ferry-ul spre Skopelos
Carlton in Skiathos – dupa cum vedeti l-am carat pe tot soiul de suprafete.
Delsey Navigator