Incursiune la capătul Asiei în Coreea de Sud (ep. 1). O introducere

Busan

Busan, Coreea de Sud

Am fost in Coreea de Sud acum mult timp si nu pot sa spun ca am vazut-o prea serios. Am fost doar prin Incheon si Seul, dar indiscutabil, Coreea de Sud inseamna mult mai mult decat aceste locatii. Si oricum, asta se intampla in 2004, povestirile mele sunt probabil irelevante, mai degraba isi au locul in vreo eventuala carte de memorii J. Dar prietenul meu Eugen Jurca care mi-a trimis o gramada de articole despre diverse locuri ale lumii (iar unele articole din acestea le-am folosit chiar si eu) a fost recent in Coreea de Sud si a dorit sa impartaseasca povesti si informatii. Vor urma cateva articole (textul e prea lung sa intre intr-un singur articol) pe care nu trebuie sa le ratati in caz ca va ganditi ca la un moment dat sa ajungeti in Coreea de Sud !

 

Astăzi o să vă povestesc despre minunata noastră călătorie la „capătul lumii”, în Coreea de Sud.

Despre Coreea de Sud nu știam foarte multe, auzisem evident de Samsung, Hyundai și Kia, știam că peninsula coreeană a fost despărțită după cel de-al Doilea Război Mondial în două țări: Coreea de Nord și Coreea de Sud și evident de capitala Seoul unde a avut loc Olimpiada de Vară din 1988.

 

Nu mare mi-a fost mirarea când pe televiziunea națională KBS 2 am putut vedea într-o dimineață un documentar despre… România și locurile minunate pe care le oferă. De aceea, un schimb de experiență pentru turiștii din cele două țări cred că este mai mult decât benefic.

Ca să fiu sincer, destinația nu era pentru mine pe lista scurtă dar văzând câtă lume e fascinată de Coreea de Sud și câți români sunt dornici să o viziteze (probabil și mulțumită serialelor coreene) am decis că e momentul să descoperim această țară – bine, recunosc că și insistențele soției mele au contribuit. În Japonia am fost cu 6 ani înainte și mă așteptam cumva la ceva asemănător dar nu așa fascinant… până la urmă, așa cum se spune, socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg și nici așteptările… am rămas surprins și plăcut impresionat să constat că m-am înșelat.

 

Informații utile

Cel mai bine este să apelezi la un program turistic cu un grup organizat, mai mulți tur-operatori din țara noastră vând circuite în Coreea de Sud – este acum pe lista fierbinte a destinațiilor. Nu spun că nu te vei descurca acolo și pe cont propriu dar limba engleză nu e neapărat punctul lor forte și nici alfabetul lor nu te prea ajută să cauți pe google translate.

Nu ai nevoie de viză, totul ce trebuie să faci este să descarci aplicația K-ETA din Magazinul Play, să completezi datele și să obții K-ETA, autorizația electronică de călătorie care costă doar 7 euro și e valabilă 2 ani de zile cu un număr infinit de intrări.

Deși Coreea de Sud a lansat programul “Living with Covid-19”, în martie 2023 era nevoie să completezi cu 2-3 zile înainte de plecare un formular online cu datele despre călătorie și starea de sănătate iar prețiosul cod de bare QR (pe telefon sau tipărit) urmând a fi scanat la sosire în țară.

 

Zboruri sunt foarte multe către Coreea de Sud, toate marile companii aterizează acolo. De exemplu polonezii de la LOT au zbor direct din Budapesta la Seoul. Există și multe companii coreene care zboară chiar și în Europa – companiile de linie Korean Air și Asiana.

Pentru zboruri interne (fiindcă vei avea nevoie mai ales dacă nu vrei să ratezi insula Jeju) poți opta cu încredere pentru una din companiile de linie (Korean sau Asiana) sau poți alege una din companiile low cost JEJU Air, Busan Air sau Jin Air. În capitala Seoul există mai multe aeroporturi printre care Gimpo (mai mult pentru zboruri locale) dar aeroportul cel mai tranzitat al țării se află la aproximativ 50 de kilometri de capitală în localitatea Incheon, al treilea oraș al țării.

Pe lângă cursele de avion interne (apropo cursa Seoul – Jeju este cea mai frecventă cursă aeriană din lume, doar Korean Air pleacă la fiecare 15-30 de minute), pentru transportul peninsular există și trenuri de mare viteză iar în interiorul marilor orașe Seoul și Busan metroul și taxiul sunt de bază. Nu există Uber sau alte forme de car sharing pentru că acestea sunt interzise în Coreea de Sud pentru protejarea serviciilor de taximetrie.

 

Roaming-ul funcționează fără probleme în Coreea de Sud, aproape peste tot ai semnal mai puțin poate în zonele muntoase. Vestea bună e că există în toate zonele aglomerate gen spații publice, muzee etc. hotspot-uri la care te poți conecta free fără parolă. Și mai sunt și hotspot-uri publice precum “Public Wifi” care odata accesat se reconectează automat peste tot unde telefonul tău va prinde prețioasele undele.

Prizele sunt ca în România, funcționează la 220V, nu ai nevoie de niciun adaptor pentru ștechere.

Cât despre utilizarea cardurilor bancare mare atenție ! Acestea se pot folosi doar parțial deși Coreea de Sud este o țară supertehnologizată iar plata cu cardul la POS e aproape peste tot posibilă. Unele carduri emise de băncile românești funcționează aproape peste tot, chiar și Revolut. Din păcate fiind posesor al unui card emis de o bancă “portocalie“ am avut surpriza să constat că plățile au fost în mai mult de 90% dintre situații refuzate. Explicația a venit chiar de la banca “portocalie“: în Coreea de Sud POS-urile nu au opțiunea de a introduce codul PIN iar plățile unde se solicita codul PIN sunt automat respinse.

Pe internet circulă tot felul de articole despre folosirea dificilă în Coreea de Sud a cardurilor emise de bănci străine, plățile cu cardul se pot face mai ușor în schimb retragerile de cash de la bancomate folosind carduri emise de bănci străine sunt mai greu acceptate.

 

Moneda locala este wonul coreean (KRW), când am fost noi pentru 1 Euro/USD primeai aproximativ 1350 de woni. Fiind o țară tehnologizată, nu vei găsi la tot pasul ghișee unde poți face schimbul valutar, așa că cei în mână nu-i minciună. Până la urmă rămâne tot cardul bancar de bază… tranzacția să fie doar acceptată.

 

Puțin despre Coreea de Sud

Situată în sud-estul Asiei în Peninsula Coreeană, Coreea de Sud se învecinează cu o singură țară: la nord cu… Coreea de Nord fiind înconjurată în rest doar de mări și oceane precum Marea Galbenă și Marea Japoniei. Bine, din cauza fostei ocupații nipone coreenilor nu le place să îi spună Marea Japoniei și au decis să o numească Marea de Est iar Marea Galbenă Marea de Vest.

Coreea de Sud are și multe insule, unele chiar nelocuite însă bijuteria lor e Insula Jeju numită și Insula Zeilor sau Hawaii-ul coreean, situată în sud-vestul peninsulei coreene la aproximativ 100 de kilometri de țărm. Pare aproape incredibil dar suprafața țării este ocupată în proporție de 70% de munți, cel mai înalt este vulcanul Halasan de pe insula Jeju cu aproape 1950 de metri, sunt peste 30 de vârfuri care depășesc 1000 de metri altitudine.

 

Istoria Coreei începe în vremuri străvechi, la jumătatea primului mileniu când Goguryeo, Baekje și Silla formau cele trei regaturi coreene. De-a lungul istoriei teritoriul coreean a fost ocupat de chinezi și japonezi. După cel de-al II-lea Război Mondial nordul peninsulei a fost ocupat de Uniunea Sovietică iar sudul de către Statele Unite ale Americii. Cele două superputeri mondiale s-au înteles să divizeze peninsula în Coreea de Nord și Coreea de Sud de-a lungul paralelei 38. Tensiunile dintre cele două țări controlate de ruși și americani au generat războiul coreean care a încetat după trei ani de zile fără a fi semnat un acord de pace. Deci practic războiul există și în prezent.

Țara are o populație de peste 75 de milioane de locuitori, cele mai mari orașe sunt Seoul unde locuiește o treime din populația țării, Busan cu 8 milioane de locuitori și Incheon cu aproape 3 milioane.

Sportul național al Coreei de Sud este golful și baduk-ul, ultimul cunoscut la noi ca jocul Go. Iar pentru a satisface apetitul coreenilor pentru aceste două sporturi există 2 canale tv care transmit doar golf și încă unul, numit sugestiv Baduk tv doar întreceri de Go. Dar și Starcraft este unul din sporturile preferate ale coreenilor.

În Coreea de Sud trebuie să te înarmezi cu răbdare fiindcă coșurile de gunoi sunt greu de găsit – se pare că filozofia niponă a ajuns și aici – doar cu gunoiul la purtător vei putea conștientiza câte deșeuri generezi.

 

Kim este cel mai popular nume în Coreea (fie de nord sau de sud), 20% din populația Coreei de Sud poartă numele de Kim care înseamnă ”aur”.

Dacă pornești la pas pe străzi și vezi un indicator care se termină cu ”-ro” să știi că e vorba de o stradă, bulevard etc.

Cele mai mari concerne din Coreea de Sud sunt Samsung și Lotte cu activități de producție (electronice și electrocasnice), comerț (mall-uri) dar și turism. Coreea de Sud ocupă locul 4 în Asia și locul 12 în lume la capitolul economic.

Mulți coreeni investesc mii de dolari americani în propria imagine – își fac operații estetice de exemplu de mărirea ochilor ca să semene cu personajele din revistele de benzi desenate sau din desenele animate.

Imagini Coreea de Sud

Zbor spre Seul

In zbor spre Seul

Seul sosiri

Sosiri din toata lumea pe aeroportul Seul-Inchon

Seul Gangnam

Cartierul Gangnam din Seul facut faimos in toata lumea de cantaretul PSY

Palatul Regal Seul

Dar Coreea de Sud inseamna si istorie – care cel mai bine este reprezentata de Palatul Regal Gyeongbokgung

Palatul Regal din Seul Coreea de Sud

Sotii Jurca in costume traditionale coreene

Busan

Culorile orasului Busan

Romania promovare in Coreea

Surprise, surprise – Romania este promovata in Coreea ! Probabil nu de Ministerul Turismului de la Bucuresti

Romania promovata in Coreea

Categorii:
Coreea de Sud

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest