Drumul Mătăsii a fost unul dintre traseele fundamentale din istoria omenirii. A îmbogățit regiuni, dar le-a și sărăcit, a transportat mărfuri, dar și idei, a văzut negustori și predicatori, dar și războinici însetați de sânge. Până la descoperirea rutelor alternative pe mare (prin sudul Africii de către Vasco da Gama), a reprezentat traseul comercial care a legat Asia de Europa. Să nu vă gândiți că a existat un drum unic – Drumul Mătăsii sunt de fapt drumuri ale mătăsii care au legat cele două continente prin diverse artere comerciale – unele pe la sud, altele pe la nord, dar în principiu, cam toată lumea a căzut de acord cu privire la capete – la est, capătul este la Xi’An, capitala Chinei imperiale, faimos în zilele noastre pentru Armata de Teracotă, iar la vest – Constantinopole, strălucitoarea capitală a Bizanțului, dar în unele cazuri, Veneția. În urma acestor negustori, războinici, predicatori, matematicieni, au rămas monumente fabuloase, dar mai ales orașe istorice practic neschimbate din perioada marilor caravane. Și unele dintre cele mai frumoase și bine păstrate orașe ale Drumurilor Mătăsii se află în Uzbekistanul de azi.
Am fost de două ori în Uzbekistan și de fiecare dată am venit încântat. Samarkand, Bukhara și Khiva sunt indiscutabil niște bijuterii. Prima oară, am fost invitat de o agenție din Uzbekistan pentru a vizita țara, iar a doua oară, am fost cu un grup de călători care și-au dorit să descopere orașele istorice central-asiatice și s-au întors încântați. Dar a trecut ceva vreme de la ultima mea vizită (am fost în 2015) și m-am gândit că ar fi timpul să revin în Uzbekistan – așa că vă invit și pe voi să mă însoțiți într-o excursie care ne va purta prin istorie, printr-o istorie și niște orașe absolut fabuloase.
Din 2015, de când am fost în Uzbekistan, mai multe agenții au început să organizeze excursii în Uzbekistan. Și m-am bucurat, pentru că țara asta merită vizitată. De aceea, pe lângă programul clasic de vizitare a orașelor istorice, doresc să adaug ceva, dar ceva cu totul și cu totul special.
Sunt de părere că atunci când călătorești, trebuie să înveți ceva. Înveți despre cultura altor popoare, descoperi idei noi, da, te și îmbogățești spiritual cu locuri frumoase, dar și să acumulezi ceva. De aceea m-am gândit că în programul de Uzbekistan să adaug și o vizită la Marea Aral (sau, mă rog, fosta Mare Aral), poate cel mai mare dezastru ecologic din omenirea ultimului secol.
Marea Aral a fost dintotdeauna un lac imens – de dimensiunile unei mări, de aceea și purta numele de mare. Era format din apele aduse din munții Asiei Centrale de două fluvii importante – Amur Darya și Syr Darya, care strângeau apele Asiei Centrale și alimentau această mare. Dar în anii ’50 – ’60, rușii care au devenit stăpâni ai vechiului ținut al hanilor uzbeci ce s-au gândit – ce-ar fi să producem aici bumbac? Numai bumbac, nu și altceva. Noi le dăm uzbecilor grâu și fructe, iar ei vor face bumbac. Dar bumbacul are nevoie de foarte multă apă, iar Asia Centrală (cu excepția semeților munți din Kârgâzstan și Tadjikistan) este destul de aridă. Dar sunt aceste fluvii – așa că au decis să deturneze apa din Amur Darya și Syr Darya spre imensele câmpuri de bumbac… iar Marea Aral, care de milenii fusese hrănită din această apă, a început să moară. Încet, dar sigur.
În urma mării, a rămas un peisaj apocaliptic de zici că ești pe Marte sau pe Lună. Și vom merge să îl vedem pentru a înțelege cu ochii noștri cât de auto-distrugători putem fi. Vom merge cu mașinile pe fund de mare, vom descoperi acele vapoare ruginite rămase în plin deșert, vom descoperi și poate cel mai suprarealist loc din acest tărâm post-apocaliptic – Muzeul de Arta din Karakalpakstan – în orașul Nukus, capitala republicii autonome Karakalpakstan, parte din Uzbekistan, se află un muzeu numit Luvrul Deșertului – cel mai bogat muzeu de artă avangardistă din fosta URSS. Fondat în 1966 de pictorul și curatorul Igor Savitsky, aici și-au găsit refugiul departe de ochiii KGB-ului arta interzisă de Stalin pe care o considera degenerată – constructivismul, cubismul, futurismul și neo-primitivismul. Ascunse ochiului publicului până în perioada glasnostului lui Gorbaciov, operele interzise ale URSS pot fi astăzi văzute în cel mai suprarealist muzeu de pe planetă – în Nukus!
Dar hai să vă zic care este planul de bătaie
Vom zbura din București la Tashkent, capitala Uzbekistanului, via Istanbul cu Turkish Airlines. Tashkent este un oraș modern și foarte spațios, cu o imensă suprafață de spații verzi, reconstruit după catastrofalul cutremur din 1966, care a lăsat aproape 300.000 de oameni fară locuințe. E drept, locuințele erau modeste, din chirpici, nu au fost înregistrați decât circa 200 de morți, dar orașul a fost spulberat.
Din Tashkent vom zbura la Nukus, capitala Karakalpakstanului autonom, de unde vom porni spre urmele Mării Aral. Va fi partea, să zicem, aventuroasă a expediției – vom merge cu mașini 4×4 pe fostul fund al mării, vom descoperi peisaje marțiene și vom dormi într-o iurtă! Dacă tot ajungi în Asia Centrală, trebuie să ai și experiența iurtei cel puțin o noapte! Oh, da, și vom vizita suprarealistul muzeu de artă din Nukus și alte câteva urme istorice din regiune.
Vom continua pe drumul clasic. Vom vizita Khiva. Pentru mine, orașul ăsta a fost o mega-surpriză și este încântător – regiunea înconjurată de ziduri nu s-a schimbat prea mult de secole, iar dacă ai vedea o caravană de cămile intrând pe poarta cetății, încărcată cu mărfuri, nu ți s-ar părea deloc straniu. Ești teleportat în acele timpuri. Și pentru ca experiența să fie completă, vom dormi într-o fostă medresă (universitate islamică) transformata în hotel – într-o atmosfera de 1001 de nopți.
După un lung drum prin deșert, vom ajunge la Bukhara, capitala emiratului cu același nume, un oraș fabulos, un oraș cunoscut pentru covoare, dar și moschei, medrese, minarete și cetatea emirului numită Ark. Le vom vizita pe toate, care sunt superb refăcute. Și aici, am ales o cazare tradițională – Lyabi Hauz, un mic palat autentic de secol XIX!
Va urma Samarkand, perla Uzbekistanului, orașul iubit și construit de Timur Lenk. Acesta, înainte de a măcelări orașe întregi, alegea artizanii, constructorii și arhitecții din fiecare urbe cucerită, îi trimitea la Samarkand, iar populația cealaltă era ucisă. Și cum Timur Lenk a ucis cam 2% din populația vremii, vă dați seama câți constructori și artizani a trimis la Samarkand – aici veți găsi cele mai spectaculoase monumente ale Asiei Centrale, inclusiv mormântul lui Timur.
Aici va fi finalul excursiei. O combinație de istorie cu aventură pe urmele Mării Aral. Și vă invit să vă alăturați.
Informații „tehnice”
Perioada de desfășurare a excursiei: 28 septembrie – 9 octombrie 2024
Se zboară: cu Turkish Airlines până în Uzbekistan și cu Uzbekistan Airways pe zborul intern.
Tarif: 2.500 de euro. ATENȚIE: există un tarif de early booking valabil pentru înscriere până pe 15 martie, de 2.350 de euro.
Ce include: zborul București – Tashkent / Samarkand – București (inclusiv taxe și bagaj de cală), zborul intern Tashkent – Nukus (inclusiv taxe și bagaj de cală), toate intrările, transportul peste tot (inclusiv tren pe ruta Bukhara – Samarkand), masă peste tot (mic-dejun, prânz, cină), cazare la hoteluri de 3 și 4 stele atent alese și o noapte la iurtă pe lângă Marea Aral. Una peste alta, cam tot, exceptând, evident suveniruri, băuturi alcoolice (deși uzbecii sunt musulmani, se găsesc băuturi alcoolice peste tot) și bacșișurile pentru ghizi, șoferi etc.
Citește aici toate amănuntele ––> https://www.weexplore.ro/info-uzbekistan-2024
Vă aștept!
Imagini Uzbekistan
Tashkent, moderna capitala a Uzbekistanului
Cu Andreia (de la We Explore) si Dan, sotul ei in 2015
Timur Lenk, eroul Uzbekistanului
Registan, piata centrala din Samarkand
Aceste fatade superbe ale Asiei Centrale
Painea din Uzbekistan este pur si simplu incredibila.
Uzbecii au figuri interesante
Iar costumatia este colorata
Acesta este un … cimitir !
Registan noaptea
Aici vom sta in Bukhara, intr-o vila autentica de secol XIX
Bukhara e renumita pentru covoare
Acele haioase caciuli central-asiatice 🙂
Ark, vechiul oras din oras – rezidenta emirilor de Bukhara
Una din putinele scoli coranice din Uzbekistan
Chor Minor – una dintre cele mai curioase cladiri din Bukhara
Ce tavan !
Cel mai faimos minaret din Bukhara – Kalyan
Bukara skyline
Orient Star Hotel – aici vom sta in Khiva
Intrarea in cetate
Un emir din Khiva a dorit sa construiasca cel mai inalt minaret din lume, din varful caruia sa vada Bukhara. A murit prea repede, asa ca minaretul a ramas asa.
Aceasta faianta nemaipomenita de Asia Centrala
Magic
Pur si simplu, la plimbare prin Khiva…. o plimbare prin istorie
Papusi de Uzbekistan. Vei intalni peste tot
Urmeaza o sarabanda de panorame
Khiva are si minarete terminate 🙂
Orasul vechi este inconjurat de ziduri de cetate ca in vechime
Apus de soare la Khiva…