Angkor Wat – giuvaerul din jungla Cambogiei

Undeva, departe, in mijlocul Indochinei se afla unul dintre cele mai remarcabile tezaure arhitectonice ale omenirii. Poate cel mai mare complex religios din lume, Angkor Thom aduna laolalta in jungla cambogiana mai mult de o suta de temple, dintre care cel mai important este cel care a dat numele intregului complex – Angkor Wat.


Complexul Angkor se afla in regatul Cambogiei, o tara din mijlocul peninsulei indochineze, cunoscuta mai mult prin genocidul practicat de regimul Khmerilor Rosii care in anii 70 a decimat populatiei Cambogiei la aproape jumatate si a aruncat o pata neagra asupra acestei frumoase, dar extrem de sarace tari. Complexul se afla langa oraselul Siem Reap, un orasel simpatic, poate cel mai dezvoltat oras din Cambogia, datorat faptului ca mai bine de un milion de vizitatori viziteaza Angkor Wat in fiecare an. Siem Reap dispune de un aeroport international, conectat cu cateva metropole asiatice (Bangkok, Singapore, Hanoi, Seul, Kuala Lumpur, Hong Kong), dar cea mai importanta ruta este cea din Bangkok care aduce zilnic numerosi turisti din Mecca turismului sud-asiatic, Thailanda.

Intins pe o suprafata imensa, Angkor a fost capitala imperiului Khmer, unul dintre cele mai dezvoltate si intinse state de la inceputul mileniului trecut. Statul cambogian exista insa cam din perioada lui Hristos, cultura locala fiind puternic influentata de religia si cultura indiana – primii regi din zona au fost brahmini indieni care au adus cu ei hinduismul si budismul, actualmente majoritatea locuitorilor fiind budisti. Pentru a vizita complexul Angkor, este obligatoriu sa ai un mijloc de transport – poti inchiria orice de la bicicleta si motocicleta la limuzina, dar cu exceptia bicicletei, trebuie sa “inchiriezi” si soferul.. iar pentru o experienta amuzanta, cel mai bun este tuk-tuk-ul.

In complex, exista doua tipuri de temple – temple hindu – temple de tip munte, care evoca muntele Meru, muntele sfant al hindusilor, salasul zeilor si temple budiste – tip galerie, trecand printr-o sarabanda de incaperi. Nici un templu nu seamana insa unul cu altul, asa ca desi poti vizita si o duzina, intotdeauna gasesti ceva nou. Unele temple nu au fost inca restaurate, asa ca poti topai printre copaci imensi care imbratiseaza si in unele cazuri sprijina cladirile sa nu colapseze. Nu este bine sa te duci imediat la marile temple Bayon si Angkor Wat pentru a beneficia de un crescendo de frumusete, ci sa incerci la inceput sa descoperi templele mai mici – mici e un fel de a spune…

Langa fiecare templu, copii khmeri iau cu asalt masinile sau tuk-tuk-urile cu turisti pentru a le vinde suveniruri… de fapt, aici am auzit cel mai bun argument pentru a cumpara ceva din toata Asia – “if you don’t buy, I cry !”. Si cele mai populare suveniruri sunt tricouri cu Angkor Wat, cu inscriptia “Attention ! Land Mines !”, palarii tuguiate de tip vietnamez sau camasi khmere de matase. Intrarile in Angkor Thom sunt strajuite de porti ornate cu figuri de luptatori sau regi. Din cand in cand, maimute curioase sar in fata autovehiculelor in cautare de mancare, iar daca vrei sa te plimbi putin cu elefantul, se poate si asta, blandul urias purtandu-te in varful unui deal de unde poti sa admiri un apus de soare cam mediocru.

Sa revenim insa… cel mai tanar templu din complex este giganticul Bayon, un templu-munte construit de regele Jayavarman VII in secolul al XIII-lea. Caracteristica sa cheie o reprezinta zecile, poate sutele de reprezentari ale unei figure umane, cel mai probabil chiar regele Jayavarman VII, de cele mai multe ori zambind, uneori sagalnic, alteori amuzat, o singura data fiind insa serios. La baza templului, sunt diverse basoreliefuri infatisand activitati din viata de zi cu zi (scene de razboi, dar si de comert, cum ar fi cantarirea de peste in piata), care, coroborate cu un raport detaliat al ambasadorului chinez la Angkor din 1296 ne infatiseaza in destule amanunte viata din orasul regal.

Faimos este si templul Ta Phrom, unde giganticii copaci de jungla imbratiseaza cladirile, sustinandu-le sa nu cada, iar radacinele se catara pe temple, creand un spectacol fascinant al naturii invingatoare. Hollywood-ul l-a facut inca si celebru, pentru ca aici Angelina Jolie a filmat “Tomb Rider” inainte de a adopta un copil cambogian.

Dar, principalul templu, simbolul de netagaduit al Cambogiei (o reprezentare stilizata se afla inclusiv pe steagul national) este superbul templu Angkor Wat. Practic, pentru orice vizitator, impactul Angkor Wat-ului este coplesitor. Nu poti decat sa te asezi, sa-ti spui ca nu crezi ceea ce vezi pentru ca mai apoi sa savurezi cel mai fascinant templu construit de oameni pentru zeii lor. Construit de regele Suryavarman II la inceputul secolului al XII-lea, Angkor Wat este conform Guiness Book cea mai mare constructie religioasa din lume. Dintre toate templele de la Angkor, este singurul templu care a fost folosit ca loc de pelerinaj permanent, chiar si dupa ce Imperiul Khmer a fost distrus de atacurile thailandezilor, iar celelalte temple au fost inghitite de jungla. Angkor Wat a fost “descoperit” pentru cultura occidentala de colonistii francezi in secolul al XIX-lea, care de altfel au si inceput restaurarea in secolul XX. Angkor Wat este un templu munte, construit pe mai multe etaje, la etajele superioare neputand urca decat clerul, iar in varf, doar regele pentru a putea discuta in tihna cu rubedenile sale, zeii. Peretii poarta basoreliefuri incredibile xx1toto redand mii de apsara, dansatoarele celeste ale caror dansuri delicate pot fi admirate la spectacolele din Siem Reap. Pentru o amintire de neuitat, merita insa sa te scoli cu noaptea in cap pentru experienta rasaritului de soare la Angkor Wat, cu turnurile templului aparand ca prin vraja din negura noptii – mai ales daca ai parte de o noapte fara luna.

Si daca zilele petrecute la temple te obosesc, poti schimba oricand peisajul, stand linistit intr-un tuk-tuk, batut de vantul care te va racori si sa vizitezi zona rurala de langa Siem Reap, un imperiu verde cu orezarii si case suspendate pe piloni de lemn pentru a evita obisnuitele inundatii din sezonul ploios, xx1toto sa dai o vizita pe la o ferma de viermi de matase unde ti se va explica ca matasea cambogiana este de departe mai buna decat cea thailandeza, sa vizitezi poate pe cei mai saraci oameni din lume, vietnamezii care isi duc viata pe apa, pe barcile de pe lacul Tonle Sap sau sa te oripilezi vizitand centrele mortii ale lui Pol Pot.

Desi are o aura de misterios si de periculos, Cambogia este o tara stabila, pasnica cu oameni primitori cu zambetul pana la urechi. Si daca se intampla sa iti petreci vacanta in Thailanda, trebuie sa-ti rupi cateva zile pentru a vizita cel mai frumos loc din Indochina… Angkor !

Cum se ajunge

Cel mai usor se ajunge din Bangkok – fie pe calea aerului (in circa o ora), fie cu autobuzul care strabate distant in circa o zi (intre timp, s-a asfaltat si drumul din Cambogia, cand am trecut pe acolo, drumul era…cum il vedeti in poze ). Desi Bangkok-ul este mai aproape, o conexiune mult mai ieftina o ai din Kuala Lumpur cu Air Asia. Din pacate, ruta Bangkok – Siem Reap este monopol al Bangkok Airways (care probabil are niste sfinti pe la diverse ministere) si isi permit preturi destul de ridicate, pe cand Air Asia ofera rate de circa 40 – 50 euro din Kuala Lumpur.

Viza

Cetatenii romani pot primi viza la intrarea in tara (indiferent daca este aeroport sau intrare rutiera) in schimbul a 20 dolari plus o fotografie. In caz de lipsa de fotografie, se plateste o “amenda” de 5 dolari care rotunjeste bugetul vamesului.

Unde te cazezi

In Siem Reap, cea mai buna alegere o reprezinta guest house-urile unde o camera se invarte in jurul a 15 – 20 dolari (inclusiv mic dejun unde delicioasele clatite cu banane si miere sunt un deliciu), dar poti sa stai si intr-unul din hotelurile de fite (in Siem Reap se afla 8 hoteluri de 5 stele, mai multe ca in Bucuresti, incluzand Sofitel, Le Meridien sau legendarul Raffles). Ce e insa remarcabil, in Siem Reap nu este voie sa se construiasca vreo cladire mai inalta decat turnul din Angkor Wat, asa ca inclusiv hotelurile de 5 stele ofera o arhitectura tipic khmera si nu sunt gazduite in vreun bloc fara gust.

Unde mananci

La mare moda sunt bufeturile unde mananci cat poti pentru circa 10 dolari, In schimb, mult mai ieftin este mancarea achiziotionata direct de pe strada, unde delicatesele precum un cornet cu lacuste, gandaci sau viermi de matase prajiti nu costa mai mult de 1 dolar.

Angkor Wat

Intrarea la Angkor Thom costa 20 dolari o zi sau 40 dolari pentru trei zile – perioada optima pentru a vizita complexul. Inchirierea unui tuk-tuk costa cam 12 dolari pe zi (cu tot cu sofer).

Moneda

Moneda nationala este practic dolarul american, iar restul la un dolar se plateste in moneda locala. Atentie, nu prea exista ATM-uri si cele care sunt pot sa nu functioneze, asa ca din pacate trebuie sa vi cu cash

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat la rasarit de soare

Copacii Angkor-ului

Copacii Angkor-ului

Copacii Angkor-ului

Bayon

Bayon

Bayon

Sub elefant !

Poarta de Nord

Apsara – dansatoarea celesta

Spectacol folcloric in Siem Reap

Prin Cambogia rurala cu tuk-tuk-ul

prin Cambogia rurala

autobuzul de Bangkok

cu autobuzul in sant

cu porcul pe motocicleta

Pofta buna ! Gandaci gustosi !

Comentarii

  • Anonymous spune:

    Articol bun cu poze frumoase.
    Daca veniti in Cambogia cautati 4Rivers Lodge Cambodia, Managerul este roman.

  • Imperator spune:

    Ai vreun site, ceva ?

  • Anonymous spune:

    Da… Angkor-ul este cel mai frumos loc de pe pamant. Eu m-am indragostit de Cambogia, de oamenii si de mancarea lor.

  • Marius spune:

    Niste curse mai ieftine si cu ce companii exact s-ar putea ? Multumesc frumos !

  • […] acestea (l-am scapat doar pe Isus din Rio) si in mare parte sunt de acord cu ce a iesit, dar parca Angkor Wat-ul cambogian este net superior Coliseumului sau statuii lui Isus de pe muntele […]

  • silvia spune:

    buna ziua ,
    pentru o vizita decenta la temple cam cite nopti ar trebui sa rezerv ?

  • unicele spune:

    cred ca si cambodgienii erau comunisti! nu spuneti nimic?daca era casa poporului sareati ca arsi!

  • Vladimir spune:

    Salut,
    Am descoperit de curand ca pe BKK-AW zboara si Cambodia Angkor Air (http://www.cambodiaangkorair.com) care are preturi si de 50 EUR cu taxe dus/pers. Baietii s-au echipat si cu un ATR nou, deci numarul de decolari va fi egal cu cel de aterizari… S-a incheiat monopolul Bangkok Airways?!

  • […] Deci astazi plec spre Asia cu ajutorul Air France, care mi-a oferit biletul de avion. Pentru Myanmar, am nevoie de viza pe care initial ma gandisem sa o iau de la ambasada din Bangkok, dar apoi am decis sa nu ma complic si sa pierd minimum o jumatate de zi in capitala Thailandei si sa mi-o aranjeze cei de la agentia din Myanmar. Oricum, Air France nu zboara in Myanmar, asa ca i-am intrebat unde au bilete pe acolo prin zona… Si a iesit ca dusul va fi la Phnom Penh, in capitala Cambodgiei, iar returul din Bangkok. Beton! Am mai fost in Cambodgia, dar acum 11 ani… asa ca e cazul sa revad aceasta tara simpatica cu o istorie recenta tulburator de tragica. In plus, acum 11 ani nici macar nu am ajuns in capitala Phnom Penh, ci am fost doar sa vizitez cel mai incredibil oras antic din Asia, faimosul Angkor Wat. […]

  • Marcel spune:

    Buna ziua, , as vrea sa va intreb respectuos cum ramine cu visa initiala primita in Tailanda pe 15 zile , daca pleci in Cambodia pe o zi in excursie – se anuleaza si la revenire in tara , iar trebuie sa primesti viza tailandeza pe alte 15 zile sau este vreo procedura de primit viza cu multiple iesiri si intrari in Tailanda , initial chiar de la aeroport , informind despre asta serviciul de emigrare de la aeroport din Bangkok ca as vrea sa ies si sa intru in /din Tailanda ? Multumesc

    • Imperator spune:

      Iei viza de 15 zile de fiecare data cand intri in Thailanda. Nu trebuie sa anulezi nimic, dar nici viza cu dubla intrare nu primesti. Ajungi prima oara in Thailanda, iti da 15 zile. Pleci in Cambogia in perioada asta, cand te intorci iti mai da inca 15 zile. Evident, trebuie sa platesti de fiecare data.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest