Destinatii Carpatair: Verona in Love – ” Un cuore da scoprire”. Partea 1

Obiective turistice Italia: Statuia Julietei din Verona

De astazi, in parteneriat cu Carpatair, va voi prezenta cateva dintre destinatiile acestei companii aeriene romanesti. Prima destinatie prezentata este Verona, orasul indragostitilor, renume dat de celebra piesa al lui William Shakespeare (sau cine o fi fost in spatele lui, daca ar fi sa dam crezare ultimelor „descoperiri”). Am fost de vreo doua ori in Verona, dar in anii 90 (prima oara in 1994, cand am vizitat prima oara Italia si ultima oara in 1997) si va pot marturisi ca e un oras cu totul si cu totul special. Si pentru ca povestile mele ar fi fost de prea demult timp (desi uneori mai scriu amintiri din calatorii de mai demult), am recurs la cei de la Carpatair care mi-au oferit spre republicare, un articol din revista Carpatair Magazin. Pastrati articolul pentru ca veti descoperi cele mai interesante colturi din Verona. Savurati-le !

Verona, acest oraş din nordul Italiei de al cărui nume se leagă poate cea mai frumoasă poveste de dragoste din toate timpurile, este locul de unde vii încărcat de energie şi dorinţă de viaţă: trecut, prezent şi viitor, artă, muzică şi, în egală măsură dezvoltare economică spectaculoasă, multiculturalitate şi înţelegere între generaţiile de ieri şi de azi de veronezi autohtoni şi localnici veniţi aici din toate colţurile lumii…

Poate că nu doar povestea de dragoste shakesperiană a adus faima Veronei, dar mare parte din aceasta i se datorează. Că a fost sau nu adevărat nu contează, atâta timp cât miturile şi poveştile frumoase întreţin imaginaţia. „Tristan şi Isolda”, „Jane Eyre” de Charlotte Bronte, „Maitreyi” de Mircea Eliade, „Ana Karenina” de Lev Tolstoi sunt, ca şi Romeo şi Julieta, poveşti fantastice care, bazate sau nu pe fapte şi personaje reale, au dat frâu liber imaginaţiei. Ancoraţi profund în prezentul commercial uităm uneori să iubim la valenţele adevărate.

Verona ne invită la meditare, la dragoste fără limite, la descoperire…iar totul devine simplu, mai simplu decât credem.

Pro Domo

Istoria Veronei se scrie de mai bine de 2,000 de ani. Oraşul brăzdat odinioară de cele patru căi romane principale de acces spre cele mai importante oraşe din regiune – Via Gallica, Via Postumia, Via Claudia Augusta şi Vicum Veronensis – este aşezat între coline dulci şi dealuri, la poalele munţilor Lessini, pe malurile râului Adige şi este considerat al doilea centru ca importanţă economică în regiunea italiană Veneto. Se spune că Verona este construită pe bazele unui vechi centru etrusc, primele urme ale civilizaţiei datând aici din secolul IV î. Ch. În timpul Imperiului Roman, Verona a fost un important centru politic şi comercial ale cărui urme se regăsesc cu prisosinţă în „Arena Veroneză”, în Teatrul Roman, în Arcul Roman al Familiei Gavi, în Porta Borsari, în zona de descoperiri arheologice de lângă Porta Leoni şi în câte multe alte locuri pe care le vom descoperi în timp. Măreţia ruinelor romane şi arhitectura desăvârşită a magnificelor palate construite în secolele XVIII – XIX se completează armonios, unele cu celelalte, în zona dominată de vestigiile familiei „della Scala” din centrul istoric al oraşului. Foarte interesante şi încă necunoscute sunt „zidurile oraşului” care, în mare parte, sunt incredibil de bine conservate dând impresia şi poate nu doar impresia, că Verona este un oraş care şi-a construit singur propria sa istorie. Verona a fost asociată de-a lungul timpului cu imaginea unui oraş care conservă la fel de bine precum Roma sau Florenţa, adevăratele „culturi şi patrimonii” universale. Numeroase instituţii precum „Biblioteca Civică”, „Biblioteca Capitolare” (unde există scrieri datând din secolul VI î.Ch.), „Accademia Filarmonica” (considerată fiind „cea mai veche din lume”), „Arena”, antica Academie de Agricultură, Ştiinţă şi Literatură, Universitatea şi Conservatorul, toate acestea menţin de ani unritm cultural alert al oraşului. Verona a fost şi este an de an gazdăprimitoare a milioane şi milioane de vizitatori. Dintre ei, mulţi şi-au legat destinele şi operele de acest oraş al „Fortunei”: Mozart, Dante, Goethe… Astăzi, Verona atrage vizitatori din toate colţurile lumii pentru mitul lui Romeo şi al Julietei, pentru spectacolele de operă din Arena veroneză şi pentru toată frumuseţea şi desăvârşirea ei culturală şi artistică…Ea trebuie descoperită însă şi dincolo de mituri, legende şi obişnuinţe…Odată ajuns în Verona, consideră că ai ajuns în oraşul dragostei…

Veronetta – de aici a pornit totul

Partea oraşului care se deschide pe malul stâng al Adige-ului a luat numele de Veronetta la începutul anilor 1800. Însuşi Napoleon a fost cel care a „botezat”-o indicând astfel partea „de dincolo de Adige” subordonată austriecilor atunci când, în urma tratatului dintre francezi şi austrieci, oraşul a fost divizat în două. Veronetta, această Veronă în mianiatură, urcă domol până pe colinele de peste care brăzdează cerul „Castel di San Pietro”. Ea este practice „leagănul” Veronei şi a fost primul nucleu abitativ al oraşului de care se leagă cea mai frumoasă poveste de dragoste din toate timpurile…

Piaţa „Bra” şi Amfiteatrul Roman – „kilometrul zero” al Veronei

Trecut şi prezent se îmbină armonios în această piaţă considerate a fi „punctul zero” al Veronei. Terase primitoare acoperite de copertine vopsite în verde îmbie turiştii la un popas pentru un aperitiv, un prânz sau o cină. În centrul pieţei se ridică maiestuos Amfiteatrul roman. Construit pe 152 m lungime, 128 m lărgime şi 30 m în înălţime, se spune despre acesta că ar fi întrecut în dimensiuni doar de Colosseumul de la Roma şi de Arenele din Arles, Franţa. Edificat în secolul I d.CH, Amfiteatrul are forma unei elipse care „închide” în interior nu mai puţin de 44 rânduri de gradene din marmură de culoare roz… Vara, din iunie şi până în august inclusiv, în acest spaţiu istoric bine conservat, cu o acustică excepţională, se desfăşoară Festivalul Liric, o stagiune complexă de spectacole de operă.

Porţile Oraşului

Sunt incredibile. O mică parte din zidurile duble construite de romani pot fi văzute pe actuala stradă Diaz din centrul Veronei.

O altă bucăţică din zidurile lui Licinius Gallienus (218 – 268 d.Ch) pot fi parcurse în tăcere la umbra „Arenei” istorice. Dar poate cele mai impresionante sunt aşa-numitele „ziduri publice” care leagă Castel Vecchio de Ponte Aleardi. După o devastatoare inundaţie în 1239, acestea au fost reconstruite şi sunt şi astăzi în perfecta stare de conservare. Zidurile construite de celebra dinastie italiană „della Scala” în ianuarie 1325 închid între ele o arie de peste 450 de hectare. Acestea au fost bine conservate apoi de veneţieni în secolul al XVI-lea şi, ulterior, în secolul al XIX-lea, de către austriecii care au transformat Verona într-una din cele patru mari fortificaţii ale „quadrilaterului”. Porţile monumentale de acces, zidurile înalte şi severe, fortificaţiile, toate arată că oraşul ştia cu prisosinţă să se apere.

Imagini din Verona

Obiective turistice Italia: Verona Arena

Amfiteatrul Roman din Verona

Spectacole Italia: Verona Opera

Gazda a numeroase concerte clasice cum ar fi

Spectacole Italia: Nabucco in Verona

Nabucco

Spectacole Italia: Tosca in Verona

sau Tosca

Imagini Italia: Verona pe malurile raului

Pe malurile raului

Imagini Italia: Panorma Verona

Va puteti urca pe dealurile orasului pentru o panorama de vis

DESPRE CARPATAIR:

Infiintata in 1999, Carpatair este in prezent cea mai mare companie aeriana regionala din Europa de Sud-Est operand in principal pe piete regionale. Incepand cu 2000 Carpatair a dezvoltat la Timisoara cel mai performant hub aerian din Romania. Carpatair opereaza in prezent pe 7 aeroporturi interne si 14 aeroporturi externe. Numarul total al zborurilor regulate operate de companie este de peste 200 de zboruri/saptamana spre 21 de destinatii din 5 tari.

 

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Ma bucur ca ti-ai schimbat parerea si ai inceput sa vorbesti de bine despre Carpatair dupa aproape 2 ani in care ai avut alta parere… 🙂

  • Li spune:

    @Dan, multumesc de raspuns, mi-am imaginat eu .Am descoperit ca ungurii, cehii, slovacii, sloveni pot sta fara viza 30 de zile din august 2011.Peste 20 ani o sa putem sta si noi.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest