Jurnal de Sziget – un weekend la Budapesta. Partea 4

Catedrala Ungaria: Catedrala Matei Corvin

Ultima zi de weekend prelungit la Budapesta. Ma uit pe geam, e soare! Un lucru pozitiv. Deschid geamul, e chiar caldut. Inca si mai pozitiv dupa gerul de azi-noapte de la Sziget. Imi stranga rapid lucrurile si cobor la micul dejun. Acolo, restul trupei, cu ochii cam nedormiti… unii au petrecut zdravan ieri la Sziget. Din pacate, astazi este ultima zi, am avion pe la 7 jumatate seara, asa ca nu am foarte mult timp de revazut Budapesta… asa ca o sa merg sa revad “the beaten path”.

Primul loc unde vreau sa merg este la doi pasi de hotel (dar in urcare) – bastionul pescarilor care imprejmuieste biserica Matei Corvin si hotelul Hilton. La fel ca in multe alte cetati, si in Budapesta, breslele erau obligate sa apere o sectiune din zidul de aparare a cetatii… zona din jurul catedralei Matei Corvin (fosta moschee, fosta catedrala :)) era in slujba pescarilor. Actuala constructie este de data recenta si are rol decorativ – dar, in mod cert, este cu adevarat interesanta. Dar, evident, orizontul este dominat de impresionant de alba biserica Mathias (de la bunul nostru conational Matei Corvin). Desi, dupa nume, ai baga mana in foc ca Matei Corvin este cel care a construit-o, ei bine, el s-a ocupat doar de restaurarea ei si de construirea turnului sudic. Tot aici s-a si insurat, si nu o data, ci chiar de doua ori… tinand cont ca Matei a fost probabil cel mai mare rege al Ungariei, nu a fost nicio surpriza cand numele i-a fost adaugat bisericii. Cum am spus, in timpul ocupatiei otomane (1526-1686) a fost principala moschee a orasului. Se spune ca, in timpul asedierii Budei de catre fortele imperiale austriece, o lovitura de tun a lovit un zid al moscheii si acesta s-a prabusit, iar din zid a aparut o statuie a Fecioarei Maria, probabil zidita cu un secol inainte. Otomanii s-au speriat ca la un semn divin si s-au predat. Budapesta redevenea crestina, moscheea redevenea biserica.

Nu am descoperit prea multe schimbari prin cetate fata de data trecuta. Intr-adevar s-a terminat cu santierul arheologic de la intrarea la palat, mai sunt, ici si colo, niste unelte aruncate pe jos, dar, in rest, cetatea este la fel de frumoasa si linistita. O iau pe jos spre palatul Buda. O ghida povesteste in gura mare unui grup de gura-casca – cetatea Buda a fost distrusa si reconstruita de 32 de ori. Asta da legenda a mesterului Manole! Eu stiam mai putine atacuri, dar banuiesc ca stie mai bine. In mod cert, palatul Buda nu este cel de pe vremea marelui rege Matei – a fost facut zob de destule ori, ultima data in 1944 – 1945, cand trupele germano-maghiare au rezistat luni de zile in fata atacurilor romano-sovietice. Dupa ce frontul s-a mutat mai spre Viena, in urma ramanea o Budapesta facuta praf si pulbere… niciunul din poduri nu mai exista, lanturile lui Lanc Hid se dusesera pe apa Dunarii, citadela si cetatea, praf, la fel si multe din cladirile monumentale ale orasului. Au fost refacute cu migala dupa razboi. Doar daca intri in muzeul de istorie al Budapestei gazduit de palatul Buda o sa vezi imagini cu o Budapesta care te vor uimi!

E o placere sa te plimbi prin curtile interioare ale palatului Buda… pe promenada de la fatada, in schimb, turistii se cam calca in picioare, dar si panorama este superba – frumusetea Budapestei datoreaza enorm acestor dealuri…. In fata Dunarea, peste fluviu, Pesta cu esplanada plina de hoteluri si palate, cu Catedrala Sf. Stefan rasarind cu cupola peste primele cladiri, cu flamboiantul Palat al Parlamentului. In dreapta, citadela construita de austrieci dupa infrangerea Revolutiei Maghiare. In fata citadelei (simbol al opresiunii pentru multi maghiari), se afla statuia libertatii – o femeie cu mainile in sus de parca se preda cu un soi de frunza de palmier (nu stiu ca ungurii sa aiba palmieri in mod curent in tara lor, nici ca palmierul sa fie un simbol al libertatii). Oricum, initial statuia a fost dedicate soldatilor sovietici “eliberatori”, avea inclusiv un text in ruseste pe soclu, pentru ca dupa 1989 sa fie reciclata in Statuia Libertatii :). Oricum, de acolo, ai parte de o panorama incredibila, mai ales noaptea!

Am coborat apoi dealul incet-incet, spre pod. Evident, am dat ordin “fire at will” la aparatul foto si am traversat podul cu lanturi. Dincolo de pod, in Pesta, piata din dreptul podului purta numele de Roosevelt Ter (Piata Roosevelt)… Pana doar acum cateva luni, cand Viktor Orban s-a gandit ce naiba sa mai fie un nume de american fix aici, in buricul targului, si a schimbat numele in Szecheny ter dupa cel cu podul… sa fie un maghiar verde in centru!

Am mai luat-o la pas pe Vaci Utca… pentru multi, acum vreo 15-20 de ani, era un soi de minune – existau magazine cu produse occidentale, chiar si un McDonald’s si un Burger King, acum nu mai e cazul… avem si noi din plin! In schimb, e o zona faina de luat la pas. Nu mai stiu daca se mai intampla si acum, dar acum cativa ani Vaci Utca avea o faima neagra din cauza asa-numitelor “consumption girls”. Ce sunt “consumption girls”? Sa nu va ganditi la prostii… in general, erau doua fete dragute, studente, care voiau sa isi exerseze engleza cu barbati singuri sau, in cel mai rau caz, in dublu. Multi cadeau in plasa, unii chiar credeau ca asta e, altii, dimpotriva, si le imaginau dezbracate intr-un pat, asa ca ajungeau intr-un bar unde se “incalzeau” pentru ce va urma… Dar, cand aparea nota de plata, “studentele” dispareau ca prin minune, iar nota de plata arata foarte multe zerouri, si nu in forinti, ci in dolari sau euro! “Asta e, la noi in local berea costa 60 de dolari!”. Apareau si doi-trei tipi cu muschi, asa ca nu prea aveai ce face… Situatia devenise la un moment dat atat de serioasa, ca aparuse pe site-ul Departamentului de Stat american la rubrica “avertismente de calatorie” – inclusiv cu lista barurilor care practicau schema. Unul dintre ele era si nemuritorul strip bar de la capatul lui Vaci Utca, alaturi de care se afla o casa de schimb valutar care schimba lei inca din 1992 de la prima mea vizita prin capitala Ungariei! Acum, poti sa schimbi lei aproape la fiecare casa de schimb, dar atunci era ceva de necrezut!

M-am intalnit apoi cu o bloggerita de travel din Budapesta. Nu are blog in ungureste, ci in engleza. In schimb, am aflat ca blogosfera de travel din Ungaria nu ar prea exista. Marianne nu a fost capabila sa-mi indice niciun blog in limba maghiara, poate si de aceea blogul ei este in limba engleza. Apropo, daca voi stiti vreun blog de travel in limba maghiara, poate mi-l indicati si mie! Dar, pana una, alta, aruncati o privire pe blogul “Tiny Girl with Big Bag” – e chiar haios!

Din pacate, se apropia sfarsitul weekendului in capitala Ungariei… un weekend plin si foarte fain! Am avut parte de concerte, de vizite prin Budapesta cunoscuta si mai necunoscuta, de urcat in Sziget Eye, de o cursa plina de adrenalina pe Dunare, de multe, multe… si sunt atatea de facut prin Budapesta ca poti sa petreci zile in sir fara sa te plictisesti. Cum am spus, am fost a nu stiu cata oara in Budapesta si am savurat-o ca si cum as fi fost prima oara!

Cum ajungi la Budapesta

Ai o gramada de posibilitati, mai ales daca esti din Ardeal.

Din Bucuresti, poti sa iei avionul (in momentul de fata, singura companie care face legatura directa dintre Bucuresti si Budapesta este Tarom, iar schimbul de avion nu are sens). Exista si alternativa trenului (ia vagonul de dormit, dar nu e deloc ieftin!) sau a autobuzului. Din Ardeal, sunt numeroase autobuze si microbuze din marea majoritate a oraselor, dar si cursa WizzAir Tg. Mures – Budapesta.

Daca vii cu avionul, ia Minibuszul, e mult mai ieftin decat taxiul si te lasa exact unde vrei!

Unde dormi in Budapesta

Ai o multime de optiuni – de la foarte ieftine la foarte scumpe. Acum, am dormit la Artotel, un hotel foarte fain, foarte bine plasat pe malul Dunarii, la doi pasi de atractiile turistice atat din Buda, cat si din Pesta, dar cu un pret in consecinta (adica cele mai ieftine camere la vreo 100 de euro, rezervate cu destule zile in avans). Desi nu am stat, am auzit numai lucruri bune despre Trendy Budapest Hostel care are camere duble de la 29 de euro (baie comuna) si este undeva la doi pasi de Dunare, in Pesta, foarte central! Daca ajungeti pe acolo, spuneti-mi daca e chiar atat de tare pe cat e laudata (i-am vazut si pe tripadvisor ca fiind foarte laudati).

Cand sa te duci in Budapesta

Din punct de vedere climatic, vremea e cam ca pe la noi. Daca vrei sa asisti la vreun eveniment, du-te la festivalul Sziget la inceput de august, in jurul zilei nationale (20 august), care e sarbatorita din plin, sau inainte de Craciun. Un mare eveniment este cursa de Formula 1 de la Hungaroring care are loc in general vara, cel de la anul fiind pe 27 iulie 2013). Sau oricand, intr-un city break si la niste bai termale pe cinste.

Harta Budapestei

Iaca aici

Imagini Budapesta

Obiective turistice Budapesta: Catedrala Matei Corvin

Catedrala Matei Corvin

Obiective turistice Budapesta: Catedrala Matei Corvin

La urcus, spre Bastionul Pescarilor

Obiective turistice Ungaria: Catedrala Matei Corvin din Budapesta

Catedrala Matei Corvin si statuia Regelui Stefan cel Sfant

Obiective turistice Budapesta: prin Buda

Flori prin Buda

Obiective turistice Budapesta: corbul, simbolul Corvinestilor

Corbul, simbolul Corvinilor

Obiective turistice Budapesta: Palatul Buda

Palatul Buda

Obiective turistice Budapesta: statuia lui Eugeniu de Savoia

Statuia lui Eugene de Savoia

Obiective turistice Ungaria: panorama Budapestei

Panorama Dunarii de la palat

Obiective turistice Ungaria: panorama Budapesta

Podul cu lanturi

Obiective turistice Ungaria: Podul cu lanturi Budapesta

Cumparaturi Ungaria: Vaci Utca, strada pietonala din Budapesta

Vaci Utca

Obiective turistice Budapesta: Podul cu lanturi

Inapoi din Pesta in Buda 🙂

Obiective turistice Budapesta: Parlamentul Ungariei

Parlamentul Ungariei

Distractie Ungaria: Croaziera pe Dunare la Budapesta

Dunarea e intesata de vase de placere

Aeroport Budapesta Ferihegy

Aeroportul Budapesta

Comentarii

  • kuticus spune:

    Imperator si toti cititorii. Indicati-mi cel mai ieftin bilet pentru 3 persoane Bucuresti Beijing si Bucuresti Kathmandu indiferent de escala pentru luna octombrie
    Multumiri

    • Li spune:

      Cind vrei sa mergi si cind vrei sa te intorci?Inteleg ca vrei sa opresti in China si apoi in Kathmandu.Quatar Airways e cea mai ieftina companie, daca vrei sa cumperi bilet cu destinatii multiple.Sau vrei doua bilete?Preturile variaza si in functie de data in care circuli.

      • luticus spune:

        MULTUMIRI Li.
        kATMANDU ESTE PRIMA OPTIUNE. dATA E FLEXIBILA CA SUNT PENSIONAR.Plec cand e cea mai ieftina posibilitate in octombtie.
        Astept

      • luticus spune:

        Datele sunt flexibile adicaa fiind pensionar pot pleca atunci cand e cea mai ieftina optiune.Ale fie Bucuresti Kathmandu fie Bucuresti Pekin dar prefer Nepal. NU ambele tari in ace3easi calatorie. Multumesc anticipat pentru otice sfat.

        • Li spune:

          V-ati decis tirziu sa cumparati bilete pentru Nepal, e aproape imposibil sa cumperi ieftin pe octombrie.Prietenul meu edreams.com imi arata ca un bilet cu plecarea pe 28 sept. si intoarcerea pe 19 octombrie ar costa 769 euro, cu Gulf Air, 32 h de zbor, doua escale etc.Cu 801 euro puteti merge in aceleasi zile cu Qatar Airways, drum mai scurt, o escala. Unele bilete pe octombrie trec bine de 900 euro, asa ca astea sunt foarte ieftine
          .Pentru Beijing preturile sunt mai mici intre 650-670 euro, are bilete Aeroflot.Dar are doua escale, vreo 30 de ore de zbor.

          • Li spune:

            Scuze, am scris Gulf in loc de Golf Air.Oricum, varianta cea mai convenabila e sa pecati pe 2 sau 5 octombrie, sa va intoarceti pe 2 noiembrie din Nepal.Bilete se gasesc in jur de 813 euro.

          • coco$u spune:

            O varianta mai convenabila catre Kathmandu e prin Istanbul (fie Tarom sau Turkish, sau, mai convenabil, caci zboara de pe Sabiha, e Pegasus) si de acolo cu airarabia sau flydubai. Am facut niste simulari pentru octombrie si nu ar trebui sa va iasa mai mult de 700 euro.

        • Imperator spune:

          Sunt in Ucraina si mi-e mai greu sa ma uit de avioane. Verificati urmatoarele optiuni:
          Bucuresti – Kathmandu via Doha (cu Qatar Airways) sau Fly Dubai via Dubai (incep zborurile la 1 octombrie).
          Optiunea B: Bucuresti – Istanbul cu Fly Pegasus sau Tarom si mai departe fie cu Fly Dubai, fie cu Air Arabia.
          Pentru Beijing, aruncati o privire pe Aeroflot, Aerosvit sau LOT

  • catalino spune:

    Buna,pentru Guwahati/India prin ce luna anul viitor pot gasi bilete cat mai ieftine…..multumesc anticipat

  • Li spune:

    Pastrati monedele de 0,5 euro sau 100 forinti pentru toaleta.Gata cu toaletele gratis in Ungaria pentru turistii care nu maninca la restaurant.Au instalat un mecanism diabolic la o toaleta, multa vreme gratuita pentru clientii unui magazin..Trebuie sa arunci o moneda de 100 forinti sau juma de euro, dar nu am inteles cum trebuie aruncata, cam ca la proba aruncare disc.Nu aveam monede decit de 2 euro si o lira.Au scris cu litere mari de o palma in limba romana, doua zile nu mi-am revenit din soc.Pacat ca nu am facut poze, dar pazea unul toaleta si mi-a fost frica de complicatii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest