Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Bologna, obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

Obiective turistice Bologna: Statuia lui Neptun

Bologna este tipul acela de oras pe care il strica vecinii… daca nu ar fi fost Florenta la doi pasi (la doar 40 de minute cu trenul), ar fi fost in mod cert o primadona a turismului… Dar asa, Bologna continua sa ramana in umbra mult mai faimoasei sale vecine si sa se dezvaluie unui numar redus de vizitatori… care vor savura farmecul orasului fara a se calca in picioare cu alte mii de turisti.

Am ajuns pentru prima oara la Bologna in 1994 si am revenit de inca doua ori. De fiecare data, m-am simtit minunat sa ma plimb pe sub kilometri intregi de arcade care de-a lungul secolelor au aparat trecatorii fie de soarele necrutator de vara sau de ploile, uneori sacaitoare, de iarna. Bologna nu reprezinta insa doar arhitectura, inseamna si gastronomie. In Italia, este poreclita Bologna “La Grassa”, “Grasana”… aici s-au nascut tortellini, lasagna, dar si celebrul sos bolognez. Se pare ca si otetul balsamic este originar din zona, iar parmezanul sau sunca de Parma provin din orasul aflat la doi pasi de Bologna – Parma. Indiferent cat de mofturos esti, Bologna nu poate fi decat o incantare culinara, dar si arhitectonica.

 

Cand sa te duci la Bologna

Cel mai bine este sa mergi la inceputul si sfarsitul verii… In iulie sau august, te poti praji de cald (noroc cu arcadele), iar iarna e posibil sa te cam ploua (pana prin aprilie, chiar si mai). Evident, temperatura este in general mai placuta decat in Romania, deci chiar daca vei ajunge in sezonul rece, nu vei regreta!

 

Cum ajungi cu avionul

Cu avionul

WizzAir a inceput sa opereze pe aeroportul Gugliemo Marconi din Bologna din data de 30 martie, legand orasul Italian de Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Tg. Mures. Preturile incep de la 18 euro (din Tg. Mures), 23 euro (din Cluj si Timisoara) si 28 euro (din Bucuresti), dar, atentie, aproximativ 10% dintre locurile de pe o cursa se vand la preturile acestea si, evident, se mai adauga diverse optionale. Zborurile spre Bologna au inlocuit zborurile spre Forli, deci cei care zburau spre Forli au acum optiunea sa zboare la Bologna. Aparent, aeroportul Forli a dat faliment, nu mai exista niciun zbor regulat care sa opereze pe acest aeroport.

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 29 de ore din Bucuresti-Nord pana la Bologna Centrale si ajungi dupa minimum trei schimbari de tren (Budapesta Keleti, Salzburg si Venezia Santa Lucia). Un bilet cu trenul este, in general, mai scump decat cu avionul, daca insa iei un Inter Rail, si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

Cu autobuzul: Conform autogari.ro, TST Turistik opereaza un autobuz spre Bologna, drumul durand vreo 25 de ore.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Bologna

Aeroportul este, practic, in oras. Pe vremea cand WizzAir zbura la Forli, mai erau 80 km pana la Bologna, acum aeroportul este plasat intr-una din suburbiile orasului – e doar la 6 km de centru! Aeroportul din Bologna este cel de-al saselea aeroport ca trafic al Italiei, asa ca autoritatile lucreaza la o linie de tren care sa lege gara centrala de aeroport in doar 7 minute! Pana atunci, puteti sa ajungeti in centru cu autobuzul. De la aeroport pana la gara, faci cam 20 de minute, iar orarul il poti gasi pe site-ul TPER.

 

Cum calatoresti prin Bologna

Centrul vechi este compact, asa ca nu ai nevoie de niciun mijloc de transport in comun. Daca stai prin suburbii, Bologna beneficiaza de o retea feroviara suburbana densa, asa ca e usor sa ajungi in gara Centrale. De aici, faci cam 10-15 minute pe jos pana in centru. Daca nu veti sta in apropierea vreunei cai ferate, iata aici lista de tarife pentru Bologna si zona inconjuratoare.

 

Top 5 obiective turistice in Bologna

  1. Arcadele kilometrice ale orasului – este absolut o placere sa umbli pe sub ele, admirand arhitectura medievala a Bolognei
  2. Piazza Maggiore, piata centrala – poti admira Fantana lui Neptun, construita in 1566, San Petronio, principala biserica a orasului, si Palazzo del Podesto, fostul centru administrativ, aflat vis-à-vis de San Petronio. Tot in piata, se afla si Palazzo Maggiore, palatul legatului papal – Bologna s-a aflat sub administratia directa a Papei pana la unificarea Italiei.
  3. Cele doua turnuri inclinate – Garisenda si Asinelli – pe vremuri, cerul Bolognei era brazdat de nu mai putin de 180 de turnuri. Fiecare familie cat de cat bogata se simtea obligata sa isi construiasca un turn deasupra rezidentei… cu cat era mai inalt, cu atat prestigiul familiei urca… pana la cer. Dar dorinta furibunda de a construi turnuri i-a facut pe constructori sa cam dea rasol, asa ca, in acest moment, nu mai sunt decat doua… si acelea inclinate :). Handle with care!
  4. Teatro Anatomico – construit integral din lemn, este, de fapt, un amfiteatru al universitatii din Bologna, unde se tineau lectiile de anatomie inca din 1638. Disectia corpurilor umane era un show atat de apreciat ca cei care nu erau studenti la medicina se bateau pe locuri pentru a asista la un spectacol de disectie! Macabru…
  5. Museo Civico Medievale – centrul orasului provine direct din epoca medievala, asa ca merita sa savurezi atmosfera timpului si in micul muzeu plin cu opere de arta din respectiva perioada.

 

Unde sa dormi in Bologna

Nu am dormit niciodata in Bologna, asa ca nu va pot recomanda ceva din propria experienta. Uitati-va pe Booking.com si gasiti un loc de dormit cat mai central. Trip Advisor recomanda Il Nosadillo ca fiind o optiune foarte buna la un pret scazut in Bologna.

 

Unde sa mananci in Bologna

Cum ziceam, Bologna este o adevarata capitala gastronomica a tarii care a dat una dintre cele mai celebre gastronomii din lume… deci nu vei pleca cu papilele gustative nesatisfacute. Pentru preturi rezonabile, evita centrul si principalele strazi. Fa doi pasi in afara principalelor strazi turistice si vei gasi mici tratorii la preturi chiar bune.

Daca ati fost recent la Bologna si ati gasit niste locuri deosebite, preturi rezonabile, in fine, ponturi bune de spus si altora, va astept la rubrica de comentarii cu numeroase multumiri!

Imagini Bologna

Obiective turistice Bologna: Statuia lui Neptun

Statuia lui Neptun din centrul orasului

Obiective turistice Bologna: Biserica San Petronius

Biserica San Petronius

Obiective turistice Bologna: Palazzo Comunale

Palazzo Comunale

Obiective turistice Bologna: Arcadele orasului se intind pe kilometri intregi

Arcadele din Bologna

Obiective turistice Bologna: cele doua turnuri inclinate

Cele doua turnuri inclinate

Atractii turistice Bologna: cele doua turnuri

Strazile din Bologna

Bologna, pe inserat

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest