Tranzit in Amsterdam

 Trenuri Olanda: Gara Amsterdam

Am fost de multe ori la Amsterdam… Si cand am fost student in Olanda, si dupa aceea, dar de destule ori nu am avut decat cateva ore in tranzit. Am zburat destul de des cu KLM-ul in curse intercontinentale (atat spre Est, cat si spre America) si de fiecare data am incercat sa am parte de un tranzit cat se poate de lung, si asta pentru ca orasul este foarte aproape de aeroport si, hei, Amsterdamul e un loc foarte fain!

Ce imi place la aeroportul din Amsterdam ? Pentru ca, desi este un ditamai aeroportul, este relativ usor sa iesi din el. In general, nu sunt cozi prea mari la controlul pasapoarte si, dupa ce treceti de oamenii cu stampila, duceti-va direct spre gara de sub aeroport, urmarind semnele cu simbolul trenurilor. Puteti cumpara bilet de la casa sau de la automatul de bilete. Cumparati-va un bilet dus-intors intre aeroportul Schiphol si gara Amsterdam Centraal. Un bilet dus-intors costa 7,80 euro de la automat si cu 50 de centi mai mult daca il cumparati de la casa. Daca il cumparati on-line in avans, poti sa platesti chiar si 4,90 euro.

Trenurile spre Amsterdam sunt foarte frecvente. De altfel, aeroportul este plasat destul de strategic pe principala magistrala feroviara a Olandei: Rotterdam – Haga – Amsterdam, asa ca trenurile pot fi si la fiecare sfert de ora. Si dupa circa 15 minute, ajungeti in centrul Amsterdamului, la gara centrala. Odata chiar m-am cronometrat, am facut 40-45 de minute din momentul in care am coborat din avion (si nu eram tras la “finger” in terminal, ci am fost luati cu autobuzul) pana in momentul in care am ajuns in gara.

Iesiti din gara… Evident, nu ratati sa-i faceti o poza pentru ca fatada seamana cu fatada marelui muzeu Rijksmuseum. Apoi luati-o pe bulevardul perpendicular pe gara, Damrak. In stanga, imediat dupa ce traversati primul bulevard, puteti lua o croaziera pe canalele Amsterdamului. Daca aveti timp, eu zic ca merita, vei putea admira minunatele cladiri de secol XVII-XVIII si canalele care i-au atras numele de “Venetia Nordului”.

Daca nu vrei croaziera, nicio problema… Daca ai venit la Amsterdam (chiar si in tranzit) pentru sex si o tigara buna, Cartierul Rosu este si el la doi pasi de gara. Treci de micul debarcader cu barcute, o iei la stanga si esti in plin cartier rosu – sex shopuri, coffee shopuri, fete in vitrina, o biserica si o gradinita J. De altfel, poti admira peisajul tipic amsterdamez si in Cartierul Rosu… celebrele vitrine se oglindesc in apele unor mici canale.

Nu te intereseaza partea “spicy” din Amsterdam? No problem… mergi mai departe pe bulevardul Damrak si ajungi in principala piata a orasului, numita Dam. Dam, in olandeza, ca si in engleza, inseamna stavilar. In Secolul de Aur al Amsterdamului, exact aici, in Dam, se afla debarcaderul unde trageau vasele pline cu bogatiile aduse din Indii. Acum, nu mai vezi nici urma de canal, ci doar fostul Palat Regal, un monument cam falic (nu, nu este monumentul femeilor muncii din Cartierul aflat la doi pasi, ci al celor… cazuti in Al Doilea Razboi Mondial!) si Muzeul Madame Tussaud. Din piata, pe langa Madame Tussaud, incepe strada Rokin, principala strada comerciala a Amsterdamului… Mallurile au patruns tarziu si cam greu in Olanda si nu sunt ingrozitor de populare, oamenii prefera sa se plimbe pe o strada pietonala (chiar daca ploua, un fenomen de altfel frecvent in Amsterdam) si sa intre in magazinele stradale. Daca te plimbi pe Rokin, o sa vezi cam toate magazinele din Olanda, sau, ma rog, toate magazinele importante ale Regatului. De decenii bune, universul comercial olandez este dominat de marile retele de magazine – fie ca e vorba de haine (C&A, H&M), obiecte de uz casnic (Blokker), drogherii (Kruidvat), tot ce iti trebuie sa faci sport (Perry Sport) sau magazine universale (Vroom & Dressman sau Hema) – un concept aparut in perioada interbelica, depasit in multe colturi ale lumii, dar nu si in Olanda! Daca te plimbi pe Rokin, vei gasi aceleasi magazine cu aceleasi marfuri la aceleasi preturi ca in orice alt oras al Olandei!

Undeva pe dreapta, intr-un gang, se afla intrarea in Begijnhof, o manastire de maici, plasata aici, in mijlocul zonei comerciale! Arunca o privire in curtea linistita, plina de iarba si flori… Este o experienta curioasa ca, la doi pasi de o strada super animata, sa ajungi intr-un imperiu al linistii.

Poti sa si mananci pe aici – gasesti de toate, de la inevitabilele fast fooduri la restaurante chiar bune. Daca insa iti doresti o experienta inedita, vezi ca din spatele monumentului falic din Dam porneste o strada pe care vei gasi numai restaurante etnice – poti manca orice de la pizza italiana la loempia vietnameza, de la pachetele de primavara chinezesti la chebapul care a impanzit lumea!

Cam asta poti sa faci intr-un termen scurt prin Amsterdam. Eu zic ca orice tranzit de la 3-4 ore in sus va poate oferi o excursie chiar draguta prin oras. Un oras pe care o sa-l savurezi ori de cate ajungi pe acolo, Personal, am ajuns in Amsterdam de mai bine de 20 de ori, dar de fiecare data, chiar si pentru cateva ore, a fost o experienta placuta!

La intoarcere, incercati sa ajungeti in aeroport cam cu 45 de minute inainte de ora de imbarcare. Nu va trebui sa mai faceti check-inul, dar va trebui sa treceti de controlul de securitate, control pasapoarte (in caz ca mergeti mai departe spre o destinatie non-Schengen) si apoi spre poarte de imbarcare. Din gara centrala pana la aeroport, faci 15 – 20 minute, deci ar fi bine sa fii in gara cam cu o ora, o ora si un pic inainte de ora de imbarcare!

Ati fost careva in tranzit prin Amsterdam si ati iesit in oras? Ce ati facut acolo (amanuntele picante sunt bine venite :). E totusi vorba de Amsterdam!)

Imagini Amsterdam

Aeroportul Amsterdam Schiphol

Aeroportul din Amsterdam. Cei care tranziteaza pe aici, zboara in general cu KLM

Gara aeroport Schiphol - directia spre Amsterdam

Spre Amsterdam Centraal

Imagini Amsterdam: Damrak

Damrak, bulevardul care leaga piata centrala, Dam cu gara Centraal

Obiective turistice Amsterdam: Cartierul Rosu

Intrarea in Cartierul Rosu

Coffeeshop Amsterdam

Coffee shop – o institutie in Amsterdam 🙂 Turistii stiu de ce

Obiective turistice Amsterdam: Palatul Regal

Palatul Regal din Piata Centrala

Piata Centrala Amsterdam - Dam

Dam si Monumentul celor cazuti in razboi

Canale Amsterdam

Canalele din Amsterdam

Canale Cartierul Rosu din Amsterdam

Rokin - strada de shopping Amsterdam

Rokin, inainte de deschiderea magazinelor

Suveniruri Amsterdam: Magazinul Craciunului

Cel mai haios magazin de suveniruri – Christmas shop, deschis tot anul 🙂

Gara Amsterdam

Gara Amsterdam Centraal – inceputul si sfarsitul oricarei excursii „de tranzit” prin orasul canalelor

Gara Amsterdam: spre aeroportul Schiphol

Directia – aeroportul Schiphol !

Categorii:
Olanda · Tranzit in ...

Comentarii

  • Irina spune:

    Frumos articol! Am fost si eu de curand in Amsterdam, a fost placut sa citesc articolul. Mi-a placut sa ma aventurez in zone mai putin turistice si sa simt viata olandeza si sa studiez olandezii. Ce-mi mai place mie in Olanda e sa merg cu trenul, au niste peisaje si casute foarte dragute. Recomand cu caldura trenul, eu merg din Germania cu trenul cam peste tot, e confortabil, ieftin daca iei biletul din timp, sau poti sa iei bilete gen NRW Ticket cu 37 Euro si merg 5 persoane pana in Enschede (mai sunt si alte posibilitati) si de acolo iei bilet daca vrei sa mergi mai departe in Olanda.

  • vincent spune:

    am dat o fuga pana la muzeul Van Gogh !

  • Mario Csipai spune:

    A picat la fix articolul, în iulie am o escală de vreo 8-9 ore când mă întorc de la Calgary. De asemenea o să mai am câteva ore şi la Paris la plecare. Cred că acolo e ceva mai complicat…

  • Adela spune:

    Merg in weekendul 14-17 August in Amsterdam.O sa stau la un hotel de linga aeroport.Exista pe transport feroviar bilet VSD (Vineri Sambata Duminica cum e la noi)?Am cautat pe net si n-am gasit info pe site oficial trasport .Numai despre bilete dus- intors.

  • Cristian spune:

    Salut,

    M-a uns la suflet postarea ta.
    Peste cateva zile voi plec cu escala prin AMS, unde voi sta 4.5 ore.

    Multumesc !

  • A.Mitea spune:

    Buna, peste cateva saptamani voi fi in tranzit in Amsterdam…. avionul aterizeaza la 9 dimineata si decoleaza la 14:55 in aceeasi zi. Oare mi-ar ajunge timpul pentru a vizita macar centrul orasului ?

  • vio spune:

    Salutari,voi fi in tranzit in Amsterdam catre Haga…este prima data in olanda…am inteles ca din gara centrala pot lua un tren catre haga,exista cumva vre-un site pe bilete si program?
    multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Trenuri Olanda: Gara Amsterdam
Aeroportul Amsterdam Schiphol
Gara aeroport Schiphol - directia spre Amsterdam
Imagini Amsterdam: Damrak
Obiective turistice Amsterdam: Cartierul Rosu
Coffeeshop Amsterdam
🙂
Obiective turistice Amsterdam: Palatul Regal
Piata Centrala Amsterdam - Dam
Canale Amsterdam
Canale Cartierul Rosu din Amsterdam
Rokin - strada de shopping Amsterdam
Suveniruri Amsterdam: Magazinul Craciunului
🙂
Gara Amsterdam
Gara Amsterdam: spre aeroportul Schiphol
06. Catedrala Lima
07. Gara Amsterdam
Dam Square Amsterdam
02. Canale In Amsterdam
lounge
Canale Amsterdam
06. Catedrala Lima
07. Gara Amsterdam
Dam Square Amsterdam
02. Canale In Amsterdam
10. Catedralele Din Zurich
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni