Male, metropola din spatele Paradisului din Maldive

Imagini Maldive: front view 1.JPG

Pana a ajunge in Maldive, cred ca am vazut mii de poze cu insule, palmieri, ocean verde si vile luxoase deasupra apei… Dar foarte rar vazusem cum arata “adevaratul” Maldive, mai précis, capitala arhipelagului, Male, iar atunci cand mai gaseam poze, erau luate din avion infatisand o mica insula, acoperita cu cladiri pana la ultimul centimetru… Oricum, ma asteptam sa fie un loc bogat cu cladiri frumoase si oameni instariti – ce naiba, zeci de milioane de euro sunt cheltuiti in cele peste 100 insule – resort din arhipelag… Si unde sa se duca banii astia ? Pai, in Male !

Culoarea apei te loveste inca din aeroportul Male !

Am aterizat in Male fara sa survolam capitala, am venit direct dinspre Est, dinspre Sri Lanka. Insula-aeroport Hulhumale este destul de lunga sa primeasca si Beoing-uri 747, dar e totusi spectaculos sa vezi ca avionul se apropie de luciul apei si pana la urma, in ultimul moment, “prinde” pragul unei limbi de pamant. Trecand printr-un punct de frontiera unde granicerul a ramas socat sa vada ca nu ne ducem in nici un resort, ci in Male (s-a uitat de cateva ori pe foaia cu mailul de rezervare de la guesthouse), am ajuns la statia de barci pentru Male… orasul se intrevedea la orizont, nu foarte departe de aeroport, dar ce sa ma uit la Male… eram vrajit de culoare marii un verde-albastrui electric !

Am dat un dolar pentru traversare si am pornit spre Male… Dupa ce am ajuns in “open waters”, am avut ochi si pentru oras… Un sentiment initial de dezamagire… La cati bani fac astia, Male ar trebui sa arate ca un mic Singapore sau Hong Kong… Da, de unde, desi pe bulevardul de la malul marii, probabil bulevardul – sic al orasului erau cateva blocuri relativ moderne, nici pe departe nu m-as fi asteptat ca asa sa arate mandria arhitectonica a capitalei Maldivelor !

Ma rog, dupa debarcare, am descoperit strazi inguste pline de motorete si scutere… Normal, de altfel, pe o insula cu o lungime de 1,7 km si o latime de 1 km si o populatie de aproape 100.000 locuitori, e cam greu sa manevrezi vreo masina… Am vazut cateva masini, dar se miscau ca elefantii prin vitrina cu portelanuri a bunicii, asa ca e logic ca scuterul sa fie principalul mijloc de transport… chiar si asa, la distantele din Male, mi se pare penibil sa nu mergi pe jos.

La pas, prin Male

Dupa ce ne-am cazat la Maagiri Guesthouse, am luat-o la picior pe bulevardul principal Boduthakurufaanu Magu (sau mai simplu – Marine Drive). De-a lungul ei, banci (indiene, maldiviene, dar si din Golf), sediul presedentiei, birouri de companii, iar in linia a 2-a, in spatele lor, ceva hoteluri, inclusiv nou-deschisul Holliday Inn (singurul hotel de retea internationala din Male). Bloc dupa bloc, pana ajungem in Jumhooree Maidan (Piata Principala), un mic parculet in mijlocul caruia flutura mandru un gigantic steag maldivian…  Imediat dupa piata, dam in ceea ce s-ar putea numi zona turistica – traditionala piata de peste, micul bazar (aflat, cum altfel decat la malul apei), adica acele obiective vizitate de turistii aflati intr-un “half day trip” in Male, inconjurate de cateva magazine de suveniruri.

Am intrat atat in bazar, cat si in piata de peste. Nu a fost nici o surpriza, piata de peste a fost de departe cea mai interesanta, chiar si daca era sfarsitul zilei si marea majoritate a pestilor fusesera deja vanduti… Prin piata, ne-a agatat si “aranjatorul” obisnuit, care ne-a dus intr-un magazin de suveniruri… Daca ati trait experienta comerciala a Egiptului sau Tunisiei, ei bine, aici in Male, nimeni nu ne-a batut nici o secunda la cap. Dupa ce “carligul de turisti” ne-a lasat in magazinul destul de vast, catarat pe vreo trei etaje, acolo, nimeni nu ne-a mai deranjat. Am primit o Cola gratis, am facut poze de sus, ne-am uitat la diversele suveniruri de vanzare si am plecat fara ca nimeni sa ne adreseze vreo vorba.

Am vizitat si stradutele din spatele Marine Drive… Aici era zona administrativa – imensa “Moschee de Vineri”, moscheea nationala a Maldivelor construita in 1984 cu ajutorul Emiratelor, Arabiei Saudite, Bruneiului. Malaezieii si Pakistanului, cu un dom gigantic aurit este un loc pe care nu poti sa-l ratezi sa-l remarci oriunde te-ai afla, in oras sau pe mare… In plus, poti intra linistit inauntru, chiar daca nu esti musulman, trebuie doar sa fi imbracat corespunzator si sa ai o mina pioasa. La doi pasi, sediul “Securitatii Nationale” aproape la fel de mare ca si moscheea, dar mai neprietenoasa… aici nu ai voie sa faci poze si din spatele zabrelelor, ghicesti niste celule in care sunt batuti inamicii regimului.

Sultanul din Maldive avea o resedinta modesta… n-a ajuns sa locuiasca in ea !

Mai incolo, dam de Muleeaage, o cladire draguta si deloc somptuoasa, construita pentru sultanul Maldivelor la inceputul secolului XX, dar care nu a fost niciodata locuita de acesta pentru ca atunci cand a fost terminata, monarhia tocmai fusese rasturnata. Timp de decenii, a slujit ca resedinta a … evident, Presedintelui Republicii, dar prin 1994, presedintele a hotarat ca are nevoie de mai mult aer proaspat marin (combinat cu gazolina de la barci) si s-a mutat in primul rand de cladiri pe Marine Drive.

Mai apoi, am mai dat de vreo cateva moschei (oricat de mare e, Moscheea de Vineri nu poate primi decat maxim 5000 credinciosi, iar in Male locuiesc vreo 100.000 oameni, asa ca insula are nu mai putin de 40 moschei), dintre care cea mai interesanta avea un minaret semanand cu un far… Totul in Maldive graviteaza in jurul marii….

„Maldives is a Moslem nation” – deci berea e fara alcool !

Desi nu este asa de bogat pe cat ma asteptam, nici sarac nu prea e acest Male… de aceea, poti gasi cateva restaurante si cafenele destul de dragute… Fitzele intr-o Republica islamica stricta nu sunt foarte incurajate, asa ca desi la Seagull era clar ca veneau doar VIP-urile insulei, nimeni nu purta haine extravagante, iar afara nu era parcat nici un Mercedes (nici nu ar fi avut loc). In schimb, mancarea era buna, nu foarte scumpa, iar inghetata excelenta. In schimb, desi fiecare isi inchipuie Maldivele ca o destinatie hedonista, plina de femei frumoase, cocktailuri deosebite si o atmosfera liberala, ei bine, nu este asa. Maldivele sunt o republica islamica stricta unde alcoolul este interzis (am baut numai bere fara alcool cu gust de fructe, inclusiv marci binecunoscute din Iran), unde femeile umbla cat se poate de bine infasurate, iar pantalonii scurti deasupra genunchiului sunt inexistenti. Insulele-resort sunt stat in stat, au un statut strict de enclava, unde alcoolul si goliciunea sunt admise (nu si topless-ul sau nudismul), dar maldivienii de rand nu au voie sa paseasca decat daca lucreaza acolo – si nu sunt foarte multi, marea majoritate a celor care lucreaza in resort-uri sunt din afara arhipelagului.

Si ca vorbim de diferenta imensa intre Maldivele turistic si cel real, sa va relatez una buna. In 2010, un cuplu elvetian a hotarat sa-si celebreze casatoria inca odata, de data asta in paradis – la Vilu Reef Resort. A fost chemat un tip care in timpul ceremoniei tinuta in limba dhiveli (e apropiata de singaleza din Sri Lanka) a proferat numai injurii si mistouri la adresa cuplului venit sa pangareasca atolii binecredinciosi… Inregistrarea si apoi traducerea a ce asa-zisul imam a zis a dus la un scandal international, atat de mare incat insusi presedintele Maldivelor i-a sunat pe insuratei sa isi ceara scuze in numele Republicii.

Daca alcoolul sau carnea de porc sunt ilegale, in schimb, micile supermarketuri de pe la colturi au o gama de produse aiuritoare… In Romania, o sa gasesti cam aceleasi produse, marci si variante in toate supermarketurile datorita prezentei pe piata a celor mai mari producatori de bunuri de consum din lume cu o distributie bine pusa la punct. Ei bine, in Maldive, acestia nu sunt prezenti (exista doar o fabrica de Coca Cola pe insula-industriala), asa ca numerosi importatori aduc si ei ce gasesc si vand la magazinele prietenilor… asa ca daca intri in doua supermarketuri diferite, vei gasi cu totul si cu totul alte produse si marci (evident, exceptand Coca Cola care e peste tot). Automat, mi-am adus aminte de “mini-supermarketurile” din Romania anilor 1992 – 1993 unde gaseai cele mai exotice produse si marci de te miri unde… De altfel, in Male, am gasit chiar si biscuitii Bubu (de care nu auzisem in Romania), produsi la Baia Mare !

O alta ciudatenie – desi capitala a unui arhipelag cu sute de mii de km de plaje, Male nu a avut mult timp o plaja… Toate colturile au fost folosite pentru constructii, iar locuitorii doritori de o baie trebuiau sa se duca pe insula-picnic aflata in spatele insulei-aeroport. Ei bine, cineva s-a gandit sa creeze o mica plaja artificiala in vestul insulei, construita din tetrapozi si unde poti gasi cateva cafenele, fast food-uri si teren de cricket ! Am fost pe acolo mai pe seara, destula lume, mai ales cu copii, mancand ceva peste prajit si vata de zahar pe bat. Asta este locul principal de distractii din oras.

Maldive – o natiune amenintata de cresterea nivelului oceanului

Si cum am mentionat cuvantul “tetrapozi”… Ei bine, chiar daca vi se par inestetici, tetrapozii sunt vitali pentru Maldive. In timpul tsunamiului din a 2-a zi de Craciun a anului 2004, intreaga natiune a fost acoperita de Slava Domnului, doar 40 – 50 cm de apa care totusi a creat mari stricaciuni… Asa ca guvernul, speriat de asemenea si de cresterea nivelului marii, a hotarat inceperea unor lucrari care sa salveze Maldivele – pentru a se proteja de tsunami, o adevarata baricada de aparare impotriva valurilor formate din tetrapozi, iar pentru a supravietui nivelului in crestere a Oceanului Planetar, se construieste o insula artificiala, inalta de 10 – 15 metri pe care toti maldivienii sa se refugieze in caz de incalzire globala…

De altfel, pentru a atrage atentia asupra pericolului la care sunt expuse Maldivele, la un moment dat, guvernul a tinut o sedinta pe fundul marii in costume de scafandru…. Un eveniment de PR care a atras atentia, dar doar atat…

Asa ca daca vreti sa vedeti Maldivele, duceti-va inainte de a fi sub ape… Ca atunci veti avea nevoie de permis de scafandru…

Cum ajungi acolo

Numeroase companii aeriene aterizeaza pe insula-aeroport incluzand British Airways, Qatar Airways sau Emirates. Uitati-va la ofertele de la aceste companii sau de la Sri Lankan din Roma sau Paris (via Colombo), dar si la companiile de chartere gen FlyThompson sau Condor.

 

Cazare Male

Nu sunt prea multe hoteluri in Male… Mai nou, au aparut niste blocuri, a aparut chiar si un Holliday Inn. Personal, am stat intr-un guesthouse „ieftin”, ma rog ieftin pentru Maldive: Maagiri Guesthouse

Vremea in Maldive

Perioada ideala este in timpul iernii cand este sezonul secetos – cer albastru, mare verde, nisip alb… Musonul bate in timpul verii si uneori furtunile pot fi inspaimantatoare (valuri ca de tsunami, descarcari electrice, etc). Pentru mai multe amanunte, verificati vremea in Male.

Viza Maldive

Nu ai nevoie de viza pentru a intra si a sta pe teritoriul Republicii Maldive timp de 30 zile. Trebuie in schimb sa ai dovada unei rezervari de hotel sau resort

Top 3 obiective turistice in Male, Maldive

Cu greu gasesti vreuna… orasul nu e rau, dar nu exceleaza in monumente… Nu ratati insa piata de peste pentru un „local flavour” sau imensa moschee… In rest, beti o bere fara alcool cu gust de rodie !

Harta Male, Maldive. Click aici

Imagini Male

.Imagini Maldive: statia de la aeroport.JPG

Statia de ferry de la aeroport

Imagini Maldive: plecarea de la aeroport.JPG

Am plecat de la aeroport… Apa este de o culoare incredibila

Imagini Maldive: statia din oras.JPG

Ne apropiem de statia din oras

Imagini Maldive: front view.JPG

Asta e skyline-ul din Male ? Ma asteptam la mai bine !

Imagini Maldive: front view 1.JPG

Imensul steag al Maldivelor din Piata Centrala si Domul aurit al Moscheeii

Imagini Maldive: portul din oras.JPG

Portul din orasul Male

Imagini Maldive: British gata de decolare.JPG

Un British Airways gata de decolare

Imagini Maldive: strazile din Male.JPG

Marine Drive

Imagini Maldive: strazile din Male.JPG

Trafic de varf

Imagini Maldive: strazile din Male.JPG

Imagini Maldive: strazile din Male.JPG

Imagini Maldive: hoteluri din Male.JPG

Hotelurile sunt in linia a 2-a

Imagini Maldive: langa piata de peste.JPG

Langa piata de peste

Imagini Maldive: pesti gata de livrare.JPG

Pesti gata de livrare

Imagini Maldive: piata de peste.JPG

Piata de peste

Imagini Maldive: piata Male.JPG

Si piata de fructe

Imagini Maldive: piata Male.JPG

La pas, prin piata

Imagini Maldive: piata Male.JPG

Imagini Maldive: main square.JPG

Main Square

Imagini Maldive: Friday Mosque.JPG

Friday Mosque – Moscheea de Vineri

Imagini Maldive: Friday Mosque - minaret.JPG

Minaretul Friday Mosque

Imagini Maldives: sediul presedentiei.JPG

Fostul palat al presedentiei

Imagini Maldives: minaret ca un far.JPG

In Male, pana si minaretele seamana cu farurile

Imagini Maldives: pe strazile din Male.JPG

Pe strazile din Male

Imagini Maldives: Male by night.JPG

Male by night

Imagini Maldives: Moscheea de vineri.JPG

Moscheea de vineri

Imagini Maldives: Seagull cafe.JPG

Seagull Cafe

Imagini Maldives: cu bere fara alcool.JPG

Unde ne-am cinstit cu niste bere cu gust de fructe

Imagini Maldives: la supermarket biscuiti Bubu.JPG

La supermarket, celebrii biscuiti Bubu

Imagini Maldives: aeroport, lounge de plecare.JPG

La aeroport, gata de plecare

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Bai, astia de la Galmopan sunt incredibili la distributie. :))) Aceeasi biscuiti Bubu i-am gasit si eu in China, intr-un supermarket din orasul Xi’an. :))

  • SORIN spune:

    Imperatorule ma bucur tare ca ai stat in mijlocul oropsitului popor malinez si nu te-ai dat cu mosierimea si imperialistii de la resorturi, inafara de apa faina orasul vad ca este cam aiurea; vad ca folosesti expresii ca “open waters”, “half day trip” si din cate inteleg mai nou nu sunt admise ca ar intina vorba stramoseasca:)

  • Eu spune:

    Incearca la Selgros 😀

    Desi, as prefera sa-mi cumpar si eu o punga din magazinu’ de mai sus :))

  • criulica spune:

    din cele citite de mine insulele acelea superbe sunt concesionate unor ” baieti destepti”, asa ca poporul nu prea are asa mari castiguri de pe urma turismului..

  • Sol spune:

    Eu propun sa boicotam excursiile in Maldive.Stiam ca tiganii astia sunt niste rasisti imputiti dar dupa articolul asta m-am scarbit,omul alb superior sa fie umilit de un nespalat?Sa vedem daca nu se mai duc albii la ei,din ce mai traiesc scarbele astea,ca numai turismul cualbii i-a scos din rahat.Cunosc o familie de”pescarusi”din acestia,si-au laut masina de spalat si au rupt usa,pentru ca nu au asteptat cele 2 minute ca sa se deschida,fiind o masina automata.Va dati seama ce innapoiati sunt..si astae numai un exemplu.Filipinele si Thailanda au locrui la fel de feumoasesi va pupa si mainile de mabili ce sunt,numai sa castige ceva dolari.

    • Marius spune:

      Universul si prostia sunt nemarginite…..Despre univers n-as fi asa de sigur……

      PS….Sper sa n-ai ocazia sa ajungi vreodata in Maldive…Nu de alta, dar neuronul tau s-ar simti foarte stingher……

  • Sol spune:

    Scuze de greseli.
    Filipinele si Thailanda au locuri la fel de frumoase si va pupa si mainile de amabili ce sunt,numai sa castige ceva dolari.

  • […] aventura sa va sugerez prea multe decat sa stati la soare si sa faceti scuba diving. A scris insa Imperator despre Male mult mai bine decat as putea face-o […]

  • Maditu spune:

    Jumhooree Maidan?! Mi-a trezit curiozitatea de filolog aşa că i-am căutat etimologia în DEX. Se pare că vine din turcă (maydan, meydan). Oricum, e fain să baţi maidanul din Male şi să manînci biscuiţi Bubu din Baia Mare! Asta da globalizare!

    • Imperator spune:

      Maidan e un cuvant international pentru piata centrala a unui oras… Faimoasa piata a revolutiei egiptene se numeste Maidan Tahrir, piata centrala din Kiev, de asemenea legata de o revolutie – cea portocalie se chama Maidan Nezavejnosti , maidan (sau diverse versiuni) se gaseste si in turca, araba, farsi si urdu.

  • […] locuri pe care trebuie sa le vezi pentru a fi sigur ca exista. Nu, nu pentru cine stie ce cladiri (Male, capitala, nu este cine stie ce), ci pentru culorile electrice ale apei… Poti sa spui ca Maldive […]

  • […] in St Lucia, m-am dus sa vad capitala… de fiecare data, am fost destul de dezamagit, mai ales de Male, capitala Maldivelor. Despre Mauritius, citisem pe net ca Port Louis, capitala, este un oras chiar […]

  • Anca spune:

    Hehe galmopan era din galati, acum cred ca e inchisa din pacate,cred ca ai prin ultima punga de biscuiti 🙂

  • Laurentiu spune:

    salut. cu ce aparat ai facut pozele? au iesit foarte bine cele in lumina slaba 🙂

  • Norbert spune:

    Mergem si noi in Maldive peste 10 zile, acum suntem in Bali. Cum ai facut acolo cu banii, tot de la ATM ? De pe aeroport ? Le place moneda lor nationala,la hoteluri si restaurante, sau vor numai US Dollar, cum e in Cambodgia ?
    Am citit undeva ca nu prea agreeaza plata cu cardul la hoteluri.
    Multumesc foarte mult.

    • Imperator spune:

      Valuta din Maldive se numeste rufiyaa, dar se foloseste doar in zonele locuite (gen Male). In resorturi, se folosesc doar dolari si parca si euro. Poti folosi dolari si in Male.

  • Norbert spune:

    Deci mai pe romaneste inseamna ca nu e sustenabil sa scoti bani de la ATM, ca in alte locuri din Asia, ci trebuie sa ai cash la tine dolari sau Euro ?

  • Dan spune:

    Am o curiozitate pot transporta in bagajul de cala niste cutii cu bere? Nu de alta dar am auzit ca berea e foarte scumpa

    • Imperator spune:

      Din punctul de vedere al companiilor aeriene, nu vad de ce nu. Este insa interzis sa aduci si sa consumi alcool in Maldive, este o republica islamica. Sunt exceptate insulele-resort. Dar tu nu aterizezi direct in ele, ci pe aeroportul din Male unde daca te prind, ai garantat un concediu de o lungime variabila pe atolul puscarie.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Imagini Maldive: front view 1.JPG
Imagini Maldive: statia de la aeroport.JPG
Imagini Maldive: plecarea de la aeroport.JPG
Imagini Maldive: statia din oras.JPG
Imagini Maldive: front view.JPG
Imagini Maldive: front view 1.JPG
Imagini Maldive: portul din oras.JPG
Imagini Maldive: British gata de decolare.JPG
Imagini Maldive: strazile din Male.JPG
Imagini Maldive: strazile din Male.JPG
Imagini Maldive: strazile din Male.JPG
Imagini Maldive: strazile din Male.JPG
Imagini Maldive: hoteluri din Male.JPG
Imagini Maldive: langa piata de peste.JPG
Imagini Maldive: pesti gata de livrare.JPG
Imagini Maldive: piata de peste.JPG
Imagini Maldive: piata Male.JPG
Imagini Maldive: piata Male.JPG
Imagini Maldive: piata Male.JPG
Imagini Maldive: main square.JPG
Imagini Maldive: Friday Mosque.JPG
Imagini Maldive: Friday Mosque - minaret.JPG
Imagini Maldives: sediul presedentiei.JPG
Imagini Maldives: minaret ca un far.JPG
Imagini Maldives: pe strazile din Male.JPG
Imagini Maldives: Male by night.JPG
Imagini Maldives: Moscheea de vineri.JPG
Imagini Maldives: Seagull cafe.JPG
Imagini Maldives: cu bere fara alcool.JPG
Imagini Maldives: la supermarket biscuiti Bubu.JPG
Imagini Maldives: aeroport, lounge de plecare.JPG
article image
P1910305
Saii Lagoon Maldive
Nauru
11. Paradise Island
article image
P1910305
Saii Lagoon Maldive
Nauru
🙂
🙂
😀
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Sfinx Egipt
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Poarta albastra
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday