Acum vreo saptamana si ceva, tocmai misunam prin Ungaria, la invitatia biroului de promovare a turismului in Ungaria. La noi inca nu venise iarna, cel putin la Bucuresti, asa ca atunci cand am aterizat pe aeroportul budapestan, care la 9 dimineata era cam bantuit de gugustiuci, in lipsa de avioane, am ramas uimit sa vad zapada si sa ies afara la vreo minus nu stiu cate grade. Intre timp, frigul budapestan a dat navala si la noi, inclusiv peste Carpati, asa ca nu poate sa nu ma cuprinda o nostalgie iremediabila la amintirea zilelor geroase de prin spa-urile Ungariei…
Am stat in Ungaria patru zile, dar am calatorit printr-o zona in care n-am calcat niciodata. Am fost de zeci de ori prin Ungaria, dar aproape exclusiv prin Budapesta, am mai fost o data si prin Danube Bend: Szentendre – Visegrád – Eszterghom, am mai fost o data cu vaporul la Eszterghom, am mai dat cu nasul pe la Szeged, si cam atat. Balatonul l-am vazut numai din avion sau din fuga trenului :). Ei bine, de data asta am fost invitat sa descopar nordul Ungariei, asa ca am fost pe la Tokaj, Eger si Miskolc, inchinandu-ma la Sfanta Treime a turismului din nordul Ungariei: vin – spa – martipan. Ma rog, mai sunt multe de vazut prin nordul Ungariei, dar cand afara mercurul termometrului nu reusea sa biruiasca nivelul de minus 10 grade, parca-parca era mai fain in interiorul cramelor si spa-urilor. Ne-am mai plimbat si afara, m-am invartit prin centrul orasului Miskolc, am fost la cetate in Eger, o tura prin Budapesta (unde mi-a inghetat mana pe videocamera, noroc ca m-au incalzit superbele privelisti de la palatul Buda)… In fine, multe de spus si de scris, dar, fiind destul de frig si zapada pe afara, m-am gandit sa va incalzesc putin… Si sa trec in revista spa-urile descoperite… Ioi, ce greu a fost! :).
Dar mai intai cate ceva despre spa-urile unguresti. Intreaga zona panonica si de pe langa este plina de izvoare termale. Veti gasi izvoare termale mai mult sau mai putin tamaduitoare prin Austria, Ungaria, Slovacia si, evident, Romania. In schimb, Austria si Ungaria se bat in spa-uri, incercand sa atraga cat mai multi turisti straini care sa se bage in apa calda indiferent de anotimp. Atat Ungaria, cat si Austria au bagat bani seriosi in spa-uri super tari si probabil ca le merge. De altfel, o buna parte din bugetul de marketing de promovare a destinatiei Ungaria este dedicata obiectivului ca Ungaria sa fie vazuta ca o super destinatie de spa… indiferent daca e vorba de prezenta la World Tourism Market in Londra sau de invitarea de ziaristi, bloggeri si vedete de prin diverse tari sa vada spa-urile unguresti.
Am fost asta-vara in Burgenland, in Austria, pe granita cu Ungaria, si am intrebat acolo care e diferenta dintre spa-urile austriece si cele unguresti. Austriecii mi-au spus ca serviciile… ale lor sunt mai de calitate. Acuma, dupa ce am fost in Ungaria, nu am vazut diferente notabile intre servicii, dar, ma rog, nici eu nu sunt un fin connaisseur de spa-uri. Ungurii mi-au spus insa ca ei au izvoare medicinale… in spa-urile lor te poti vindeca de diverse boli, pe cand cele austriece sunt doar de wellness, de agrement. E drept, m-am bagat si eu in baia cu sulf, sper ca mi-a facut bine la ceva! Deci lupta Austria vs Ungaria continua. Si sa nu credeti ca ungurii sunt invinsi, dimpotriva!
Primul contact cu un spa l-am avut in hotelul in care am stat in prima noapte – Andrássy Residence Wine & Spa, un hotel de mare staif si 5 stelute pe undeva pe langa Tokaj. Dupa o zi de alergatura, nici nu va dati seama ce bine a picat hotelul asta… situat intr-un satuc adormit din dealurile Ungariei, intr-o cladire veche, de patrimoniu (candva detinuta de familia Andrássy care a dat o intreaga pleiada de comandanti de osti, politicieni si intelectuali Ungariei – chiar si un prim-ministru, tipul care a decis maghiarizarea numelor candva prin secolul 19)! Si dupa ce am luat camera in primire, m-am echipat de urgenta de baie si am luat-o lipa, lipa spre spa… Semnele de “Vino Sense” impanzeau fostul palat, actualmente hotel. Hotelul detine si niste podgorii, asa ca serviciile de spa se imbina cu vinul, putand sa folosesti si calitatile terapeutice ale vinului prin diverse proceduri.
Am stat prea putin, asa ca nu am gustat de respectivele proceduri, in schimb, piscina arata senzational. Am intrat pe la etajul 1, piscina fiind la parter, si cum am coborat, ma intrebam unde erau ceilalti… Piscina arata senzational, dar am descoperit ceva unic, ce nu am vazut pana acum… un canal cu apa luminata cu un verde intens, mai ceva ca in filmele cu extraterestrii care recreau o grota… am lasat aparatura foto-video la o parte si am luat-o prin apa… Daca piscina era rece, apa din grota era calda, sublim de calda, iar dupa un colt i-am descoperit si pe colegii de drumetie in niste jacuzzi construite in niste loggie separate… It’s more than a feeling!
Nu pot sa va spun decat ca am stat in jacuzzi pana cand foamea a dat ghes si am tulit-o la masa. Dar imaginea cu apa aceea verde si calda, curgand prin grota artificiala imi va ramane in mod cert in minte!
A doua zi am plecat mai departe, regretand complexul de la Andrássy, dar asta e.. calatorului ii sade foarte bine cu drumul. Si nu am dus lipsa de spa-uri in continuare. In programul zilei, am vizitat orasul Miskolc, un oras afectat de somaj si inapoiere economica, dar care detine o micuta comoara – Barlangfürdő, baile termale din pestera. Afara era cumplit de frig, se lasase noaptea, dar cum am intrat incotosmanati si cam vineti de frig, deodata parca cineva m-a teleportat direct in tarile calde… Intr-o suburbia a Miskolcului, intr-o pestera de data asta naturala, curge o apa fierbinte, o apa cunoscuta si folosita de prin secolul 16 (primele amenajari dateaza din anul 1723!)… taman buna sa te incalzesti intr-o zi geroasa de decembrie! Intrand in Baile Barlang, am descoperit de unde le-a venit celor de la Andrássy Residence inspiratia – canalele taiate prin stanca erau aici, la Barlang! Am misunat prin bai, prin tot soiul de cotloane, sapate in stanca, prin zone pline cu cascade, cu apa calda si foarte calda (exista zone cu apa la 36-37 de grade), un complex destul de mare, cu sauna si masaj… Nu am avut parte nici de sauna (ca nu-mi place), nici de masaj, in schimb, am descoperit un loc deosebit! Si nici nu e asa departe de Romania!
Si dupa ce oftam dupa Baile Barlang (ma rog, imi era evident ca daca ma arunc in apa fierbinte de langa Miskolc si apoi mai bantuiam prin frig spre hotel, aveam sanse sporite de a raci), tocmai ca ne-am trezit in fata (mai precis, in spatele) lui Saliris Resort. Si, desi era noapte, si aici am ramas cu gura cascata (in ciuda frigului)… ganditi-va la o cladire inalta, luminata discret, iar de jur imprejur ape din care ies aburi densi, de parca ar fi smoala iadului… si nu e iad, dimpotriva, e un mic paradis.
A doua zi dimineata, pe lumina, am descoperit secretul zonei in care se afla Saliris – niste izvoare fierbinti, termale, sulfuroase… aburul apei fierbinti se ridica in atmosfera si tot aici gasesti un delusor terasat ca la Pamukkale, in Turcia – un damb alb, cu “etaje” inalbite de calciu, magneziu, bicarbonat si celelalte minerale care se amesteca in apa miraculoasa de la 12 km de Eger. De altfel, apele de la Egerszalok (cum se cheama micuta localitate) sunt recunoscute ca avand un efect medicinal de catre diversi oameni de stiinta veniti sa masoare si sa studieze… Sa fi fost faimosii cercetatori britanici care descopera ce vrei si ce nu vrei?
Nici aici n-am rezistat prea mult in hotel si am luat-o rapid spre strand. Spre deosebire de Andrássy Residence, unde zona de spa este rezervata doar oaspetilor hotelului, aici puteti intra si fara sa stati in staţiunea de 4 stele. De aceea, strandul este o constructie masiva, capabila sa gazduiasca sute si sute de doritori de apa termala si medicinala. De altfel, zona este impartita in doua – apa obisnuita, termala, dar fara proprietati curative, o zona in care dadeai si de niste jacuzzi sau un mic tobogan care sa sugereze un mic aqua park, si zona “medicinal” cu apa sulfuroasa tamaduitor de calda! M-am topit de placere cand am intrat in apa de 38 de grade, cand afara termometrul arata in jur de -15 grade! Sincer, n-am rezistat prea mult la 38 de grade, asa ca am trecut prin bazinele de 35 de grade si ma tot intrebam pe unde e gasca cu care venisem de la Bucuresti si care, in mod cert, ajunsese mai repede la bazine (eu mai avusesem de pus niste poze pe Facebook :))… i-am gasit… afara ! Da, afara, la minus 15 grade, intr-o apa ingrozitor de calda… o senzatie unica… urechile inghetate, iar eu intr-o apa incredibil de calda… ei, si totusi n-am racit! Si n-a racit nimeni dintre noi! Sa fi fost sulful de vina?
Ultimele vizitate au fost unele mai mici, tot publice, din orasul Eger – Török Furdő – Baile Turcesti. Intr-un oras cunoscut mai repede prin vinul sau rosu (celebrul “Sange de Taur din Eger”), ei bine, gasesti si niste bai. Egerul a fost aproape 100 de ani sub ocupatie otomana, iar mostenirea pentru care ungurii le multumesc turcilor pana in ziua de azi (si asta intr-un oras foarte mandru ca a rezistat initial unui asediu otoman) sunt Baile Turcesti… Semnificativ mai mici decat celelalte bai vizitate, Baile Turcesti au avantajul de a oferi o alternativa hai sa-i zicem exotica… de fapt, sunt un hamam, si peste tot pe coridoare am citit despre istoricul hamamului si importanta lui in societatea musulmana… se pare ca o femeie putea sa divorteze daca barbatu-su nu o lasa la hamam… Evident, in acele vremi, erau zile pentru barbati si zile pentru femei (cum sunt si astazi in hamamele din lumea islamica), acum, nu va faceti grija… doar arhitectura e turceasca, clientii sunt central-europeni!
Cam asta a fost tura mea prin baile, strandurile sau mai pompos si recent numite – spa-urile din nordul Ungariei. O experienta interesanta si foarte placuta pentru mine, care nu prea am cunoscut foarte multe spa-uri si bai medicinale… Desi puteti spune ca sulful nu miroase frumos (eu am mirosit a sulf vreo doua zile dupa ce am plecat de la Egerszalok), a fost o experienta unica si diversa… de la grotele cu apa calda, la scalda la minus 15 grade, de la hamamul turcesc la imbaiatul in apa sulfuroasa, fiecare dintre locurile vizitate a oferit ceva unic… Si daca aveti chef de o scalda calda, ganditi-va, poate dati o fuga si dincolo de Tisa ca nu e departe si nici foarte scump…
Imagini spa Ungaria
Bazinul principal de la Andrassy Residence
„Grota” cu apa calda, calda… si verde 🙂
In jacuzzi
Baile Barlang de langa Miskolc
Cunoscute si sub numele de baile termale din pestera
Evident, o pestera foarte bine amenajata… dar naturala !
Saliris Resort, 4 stele si multa apa calda, calda !
Zona aproape selenara a izvoarelor de apa sulfuroasa
In drum spre spa
Strandul cu apa „normala” (si mai rece)
Si bazinul cu apa de 38 de grade, plina cu minerale
Baie afara la minus 10 grade ? Sigur ca da !
Imagini pe zi… dealul cu izvoare
Pamukkale de Ungaria
Baile turcesti din Eger
Arata a hamam, nu ?
Draga imperatorule…ce te-ai mai balacit ;))) sunt superbe imaginile…daca tot ai amintit de vinul de Tokaj si cum ai avut sansa sa vizitezi atat de multe tari poate odata iti faci timp sa ne spui pe unde ai gustat cele mai bune vinuri…recent m-am documentat si eu cu Tokaj Aszu cu 3,4,5,6 puttony ca nu stiam ce e cu acele cifre…
O sa scriu, o sa scriu in mod cert… Mai ales ca am degustat vreo 30 de feluri de vin 🙂 Dar Aszu chiar mi-a placut 🙂 Hac !
[…] Şi pentru că eu te-am înebunit deja cu Ungaria, uite că a scris şi Imperator despre cum a fost la băile termale. […]
vaaai, ce mai rasfat! arata foarte bine aceste bai 🙂 sunt de vizitat, clar!
Pune pe lista pentru urmatoarea vizita in Hu – Heviz – cea mai renumita statiune balneara din Hu.
Bai termale in lac natural, acest loc e unicat in Europa.
Cind spui bai termale in Ungaria spui in primul rind – Heviz – si pe urma urmeaza celelalte statiuni cu bai termale sau mai putin termale.
Super! De ce nu incerci sa-ti faci un SPA acasa?
[…] nu am ratat baile Barlang (Barlangfürdő) despre care am scris in extenso intr-un articol dedicat bailor termale din Ungaria pe care le-am vizitat cu aceasta ocazie. Va invit sa-l cititi. Ce pot sa va spun este ca baile […]