Ati auzit de Miskolc? Eu auzisem de el, dar asa, vag… Stiam ca e undeva prin estul cam saracut al Ungariei, in nord, spre granita cu Ucraina, si destul de aproape de Romania. Pana in decembrie nu avusesem prilejul sa ma plimb prea mult prin afara Budapestei (care imi place rau si am fost de zeci de ori), dar prin decembrie am fost invitat de Biroul de Turism al Ungariei in Romania intr-o excursie prin nordul Ungariei si am decis sa ma duc… Chiar eram curios sa vad cum arata si Ungaria din afara capitalei.
M-am uitat initial pe program, dar cand am vazut ca vom vizita Miskolc-ul, m-am intrebat de ce. Mi-aduc aminte ca, de cate ori ma duceam in Ungaria, prin toate materialele de prezentare a tarii (cam d-astea gaseam in engleza, ca pe magyarul cam “nem tudom”) se pomenea ca zona estica e saraca rau, iar pe post de capitala a saraciei in Ungaria era dat invariabil Miskolc… No, hai sa vedem si Miskolc-ul mi-am zis, daca tot e in program si prin zona.
Dimineata respectiva am petrecut-o la Tokaj, unde am descoperit ca Tokaj nu inseamna numai un vin bun, ci si un orasel haios si simpatic. Apoi, am plecat spre Miskolc si am coborat undeva prin centru… Prima impresie? Friggggg rau! Era decembrie, si am prins una din acele zile cu temperaturi mult sub zero. Un termometru arata vreo minus 6 grade si, evident, nu foarte multi se aventurasera pe strada.
Dar sa va zic vreo doua vorbe despre Miskolc. Este al patrulea oras ca marime al Ungariei, dar daca iei in consideratie si zonele suburbane, ajunge pe locul 2 dupa Budapesta. Numele orasului apare pe undeva prin secolul 12 deoarece pe aici domina clanul Miskoc, clan care si-a pierdut puterea dupa ce monarhia maghiara a centralizat puterea, renuntand la traditiile de independenta si autonomie ale diverselor clanuri si triburi maghiare. Dupa sosirea turcilor in campia panonica (cine se uita la serialul Suleyman Magnificul probabil ca nu a pierdut episodul bataliei de la Mohács), Miskolc a cazut in mainile otomanilor pentru mai bine de 100 de ani, o perioada de regres economic… Dar totusi miskolcenii ar trebui sa multumeasca otomanilor pentru doua lucruri care acum reprezinta mandria orasului – vinul (cam atunci a inceput viticultura prin zona) si exploatarea bailor termale. Eliberarea de sub turci nu a adus fericirea… Miskolc-ul a fost capitala ungurilor care au luptat contra habsburgilor in asa-numitul “Razboi al curutilor” (habsburgii au cucerit pana la urma orasul si l-au ars), iar la cativa ani, supravietuitorii razboiului au beneficiat de “avantajele” unei epidemii zdravene de holera. Miskolc-ul era la pamant.
Dar totusi cine a mai scapat s-a ridicat de la pamant, si-a suflecat manecile si s-a apucat de reconstructie. S-au construit case, biserici, sinagoga si chiar si un teatru (primul teatru construit din piatra din Ungaria!)
Dintotdeauna, Miskolc-ul a fost in competitie cu Košice pentru suprematia in zona nordica a Ungariei. Dupa Primul Razboi Mondial, Košice a devenit parte a Cehoslovaciei (astazi, este al doilea oras ca marime al Slovaciei), asa ca Miskolc-ul a ramas capitala incontestabila a Ungariei de Nord… asa ca de prin anii ’20-’30 ai secolului trecut, in Miskolc a inceput sa se dezvolte industria grea. In anii ’80, aproape doua treimi dintre locuitorii activi ai orasului lucrau in fabricile industriei metalurgice din oras. Am zis metalurgie? Nu e atunci nicio surpriza ca, imediat dupa 1990, fabrica a colapsat (spre deosebire de Galati, s-a si inchis), lasand pe drumuri aproape 20.000 de muncitori (credeti ca la ei a fost mai bine ca la noi? Vax).
Am luat-o pe strada principala pietonala, pe care nu trece decat tramvaiul. Cladirile de secol 19 sau inceput de secol 20 sugerau vechea prosperitate… Poate mi-ar fi facut placere sa ma mai plimb pe strazile si ulitele Miskolc-ului, dar frigul m-a alungat… si unde sa ma adapostesc mai bine decat intr-un restaurant… In restaurantul Kortyolda unde simpaticele noastre gazde (unul dintre patroni era din Baia Mare, deci vorbitor de romana) ne asteptau cu una dintre specialitatile zonei – Korty!
Nordul Ungariei este mare producator si bautor de vin, dar cum te duci mai spre sud, mai dai si de iubitori de bere…. Iar cum Miskolc-ul este pe aceasta granita invizibila, ce s-a gandit sa faca … sa amestece vinul cu berea! Evident, nu orice vin, ci numai Tokaji Aszu, vinul cel mai bun din zona Tokaj, impreuna cu bere… si asa a aparut Korty! Sa nu credeti ca Korty se produce de prea mult timp, nu are decat cativa anisori. Este produs intr-o micro-berarie de langa Miskolc, din 2006, iar maestrul berar care l-a creat tocmai se intorsese din Belgia unde vazuse multe idei de mixare a berii… asa ca a amestecat berea cu Tokaji Aszu si a iesit Korty! Korty a fost un succes imediat in Miskolc, apoi a ajuns si la Budapesta, chiar si la Praga unde este cunoscut sub numele de “bere de Tokaj”… cred ca mai multi producatori de vin din Tokaj s-ar sinucide daca ar auzi aceasta blasfemie … “bere de Tokaj”.
Cum e Korty? Ciudat … simti gustul vinului foarte dulce, dar, dupa mai multe guri, incepi sa percepi si amareala tipica berii… ca la chinezi … “sweet-sour”… aici “dulceag-amar” – “sweet-bitter”. Am si castigat intr-un mic concurs un PET de 2 litri de Korty, pe care l-am impartit apoi seara printre cei cu care am fost in calatorie – trebuia baut rapid ca era nefilitrat! The Real Korty!
In timp ce savuram bucataria locului, gazdele noastre ne povesteau de Miskolc. Intr-adevar, a trecut prin vremuri foarte grele si nici acum nu le merge chiar foarte bine… dar, cel putin, incearca sa faca ceva si una dintre ideile care le-au venit a fost sa investeasca in turism si cultura… Asa ca unul dintre marile evenimente ale orasului care atrag zeci de mii de turisti din Ungaria, dar si din tarile din jur, este Festivalul… Piftiei! Da, al piftiei ! De unde si pana unde al piftiei?
Pai cica, la un moment dat, o broasca a aterizat din greseala intr-o piftie din pivnita unui restaurant din Miskolc… Chelnerul a luat piftia cu tot cu broasca, a pus-o pe masa, iar mesenii au ramas socati sa vada o piftie care… clipea! Vestea s-a dus cam prin toata tara, asa ca toata lumea a auzit de piftia de la Miskolc… Asa ca miskolcenii s-au gandit sa foloseasca povestea broastei si a piftiei si sa aduca oameni la distractie in pauperul oras. Se pare ca au reusit, Festivalul Piftiei (cu broasca drept mascota, am primit si eu o broasca în dar) atrage zeci de mii de oameni, fiind un festival de amploare. In 2012, Romania a fost invitat de onoare, iar anul acesta Košice, capitala europeana culturala in 2013, este la randul lui “Special Guest Star”. Daca aveti pofta de o piftie buna (fara broaste in ea), nu trebuie sa asteptati prea mult. Festivalul Pifiei 2013 are loc in perioada 21-24 februarie, iar amanunte gasiti aici. Daca ajungeti la piftie, nu-l ratati pe Korty! Chiar daca e o blasfemie pentru connaisseurii seriosi de vin.
Ce mai e de facut prin Miskolc? Pai, mai sunt niste atractii – ceva pesteri, o pista de bob, o cetate, un parc de distractii si alte cateva lucruri, dar pe care din pacate, din lipsa de timp (si temperaturi aproape-siberiene), nu le-am vazut… In schimb, nu am ratat baile Barlang (Barlangfürdő) despre care am scris in extenso intr-un articol dedicat bailor termale din Ungaria pe care le-am vizitat cu aceasta ocazie. Va invit sa-l cititi. Ce pot sa va spun este ca baile Barlang sunt intr-o pestera si arata cu adevarat special… daca ajungi acolo, te vei plimba prin rauri cu apa calda printre peretii unei pesteri naturale. O senzatie unica si un peisaj deosebit. In plus si preturile sunt rezonabile, asa, de criza: un adult plateste 1.950 de forinti (circa 28 de lei), iar un copil da 1.500 forinti (circa 22 de lei). Evident, se pot face multe alte lucruri – masaje, terapii, impachetari in namol, gasiti un pomelnic cu servicii pe site-ul bailor.
Daca, din Bucuresti, e cam greu de ajuns la Miskolc, din vestul tarii nu mi se pare asa de greu… sunt doar 330 km de la Cluj si 190 km de la Oradea. Si daca ajungeti pe acolo, sa-mi spuneti cum vi s-a parut piftia si Korty :).
Imagini Miskolc
Prin centrul Miskolc-ului
Amintiri din copilarie 🙂
Si pe aici, se practica legatul lacatelor 🙂
Restaurantul Kortyolda
Unul din patroni, originar din Baia Mare ne povesteste despre Miskolc, Korty si piftie 🙂
Sa incepem, deci cu Korty 🙂
Arata bine in pahar 🙂
Dar sa si mancam dara, ca tare ne e foame !
Clatite de Miskolc 🙂
Si pe frigul de afara, o baie termala la pestera e o placere !
Si e o pestera adevarata… ma rog, frumos amenajata 🙂
E frumos la Miskolc, ai dreptate, am facut un revelion acolo.Mi-a placut orasul, dealurile din jur, vinul.