Daca ma apuc sa fac recensamantul, anul acesta, am ajuns in patru tari noi. In jurul Anului Nou, am ajuns in Uruguay in ianuarie, in timpul periplului meu sud-american, apoi, imediat ce m-am intors, la sfarsit de ianuarie, am ajuns pentru prima oara in viata in Israel si Palestina, iar in iunie, am petrecut o saptamana ca in 1001 de nopti in Asia Centrala, in Uzbekistan. Si asa am ajuns la tara nr. 96. Ei bine, maine, adica sambata, voi pasi in tara nr. 97. La mare, la soare… in Capul Verde, o republica insulara, un arhipelag din largul tarmului Africii, mai precis in dreptul Senegalului.
Voi pleca, de fapt, de azi, cu o cursa TAP Portugal, spre Lisabona, iar maine la pranz, voi pleca mai departe spre Capul Verde. La noapte, voi dormi in Lisabona, beneficiind de programul “Bom dia”. “Bom dia” este un program deschis celor care zboara cu TAP-ul pe distante lungi transcontinentale (inclusiv Maroc sau Azore) si nu au conexiunea in aceeasi zi, trebuie sa stea o noapte in Lisabona. In acest caz, TAP le ofera cazare gratuita cu mic dejun si transfer de la si la aeroport. Asa ca o sa stau o noapte in Lisabona, nu foarte departe de zona Expo 1999, la un hotel de 4 stele – VIP Executive Art’s si cred ca dau si o fuga in oras in seara asta. Apoi, a doua zi la pranz, voi lua zborul spre Capul Verde. Vor fi doua zboruri de distante egale… De la Bucuresti la Lisabona voi zbura patru ore, de la Lisabona in Capul Verde, alte patru ore.
Sincer, nu stiu foarte multe despre Capul Verde. Tocmai mi-am descarcat ceva de la Lonely Planet, dar nu sunt mai mult de 15–20 de pagini. Stiu doar ca va fi cald, cu o maxima de 27–28 de grade si o minima de vreo 22… Taman bine, sa ma bucur cateva zile de vara, acum in plina iarna.
Capul Verde a fost o colonie portugheza. A fost colonizata de portughezi, care le-au descoperit in drumul lor spre Indii, si la momentul colonizarii erau nelocuite, la fel ca Madeira sau Azore, bunaoara. Dar spre deosebire de Madeira si Azore, unde colonistii au fost intr-o imensa majoritate albi, portughezi veniti din peninsula, aici, la doi pasi (adica 700 km ) de Senegal, portughezii au importat numerosi sclavi. De altfel, Cape Verde a jucat rolul de antrepozit de sclavi in marele trafic cu carne vie dintre Africa si Americi, multi dintre stramosii brazilienilor sau ai negrilor nord-americani au trecut prin Cape Verde. Dupa abolirea sclaviei, Cape Verde a trait de pe urma comertului dintre Africa de Sud si Indii si Europa, aici fiind un punct de popas, dar deschiderea canalului de Suez a privat-o de asemenea de venituri. In plus, cresterea populatiei si schimbarile climatice (care au dus la secete puternice in Cape Verde incepand mai ales cu secolul al XIX-lea) a dus la moartea a sute de mii de oameni, iar altii au emigrat spre SUA… de altfel, capeverdienii din New England, de pe coasta estica a SUA, sunt la fel de multi precum cei ramasi acasa.
Cand Portugalia a renuntat la toate coloniile sale dupa Revolutia garoafelor, Cape Verde s-a trezit independent. Cea mai mare parte a clasei de mijloc nu a dorit asta, dar n-a prea avut ce face. Portugalia a retinut doar insulele locuite intr-o imensa majoritate de portughezi – Azorele si Madeira. Populatia din Capul Verde este majoritar mulatra – un amestec de albi portughezi cu negri adusi de pe continentul alaturat.
Capul Verde o duce mai bine decat cea mai mare parte a Africii. Are PIB-ul pe cap locuitor foarte mare pentru Africa (doar Mauritius si Seychelles sunt in fata), dar economia se bazeaza mult prea mult pe turism (cam 30% din PIB vin din turism). Nici cu mancarea nu sta prea bine, insulele pot produce mancare pentru 20% din populatie, pentru restul, ajutorul vine din partea fostei metropole, Portugalia, dar si a SUA.
In ultimii ani, Cape Verde a devenit o destinatie de vacanta mai ales pentru portughezi. Unii zic ca a devenit un soi de Antalye a Portugaliei, cu hoteluri mari pe plaja, dar Capul Verde este totusi formata din 10 insule si alte cateva ostroave, iar fiecare insula are, evident, specificul ei.
Voi calatori intre insule si voi vizita patru dintre ele – Sal, Boa Vista, Santiago (unde se afla si capitala, Santiago) si Fogo, insula cu cel mai inalt vulcan. Din cate am citit azi in Lonely Planet, sunt foarte diferite si ca vegetatie, si ca stil de viata, si ca atractii turistice. Unele sunt aride (Sal si Boa Vista), celelalte sunt verzi. In unele, faci plaja, in altele te urci pe munti sau vizitezi orase. Dar insulele Capului Verde sunt faimoase la nivel mondial pentru surfing, mai ales wind surfing si kite surfing, ele fiind considerate cele mai bune din lume pentru astfel de sporturi de apa. Capul Verde e faimos si pentru “diva desculta”, Cesária Evora, care a incetat din viata acum cativa ani, dupa ce a incantat audiente la nivel mondial timp de decenii. Iar pentru stelisti, Capul Verde inseamna fundasul Varela J Asa, ca sa stiti.
Pe durata zborului spre Lisabona o sa mai aprofundez subiectul si in mod cert ma astept sa descopar multe lucruri noi pe acolo. Si, evident, sa le impartasesc cu voi, atat de acolo (sa vad cum merge netul), cat mai ales la intoarcere.
Asa ca ma duc sa-mi caut sandalele si slipul si s-o pornesc spre aeroport si mai departe spre Capul Verde.
Daca cineva dintre voi ati fost deja in Capul Verde, m-ar ajuta sa-mi dati niste ponturi si informatii. Va multumesc!
Voi pleca in Capul Verde la invitatia TAP Portugal, pe a caror pagina de Facebook voi mai posta si eu poze, cu sprijinul local al agentiei capeverdiene Barracuda Tours
Să ai drum bun!
He, he!! ma bucur si felicitari pt nr 97! you`re the best! Calatorie placuta!
Este valabil programul Bom dia si pentru zborurile catre funchal- madeira in situatia in care se ajunge la lisabona la 11, iar zborul de funchal e dimineata la 9 ? Multumesc
Din cate stiu eu, nu e valabil, doar pentru Azore. Dar am intrebat la TAP si o sa-mi raspunda
Salut Cezar,
In primul rand felicitari si te asteptam cu un articol legat de aceasta tara, nu de alta, dar ma bate si pe mine gandul sa merg pana acolo la anul.
Vacanta placuta!
Nu ti e frica de ebola care bantuie in vestul africii?
Sansele de izbucnire a unei epidemii de ebola sunt mult mai mari in Londra sau Paris decat in Capul Verde. Ca sa nu zic de State. Capul Verde interzice intrarea pe teritoriul national a oricarui cetatean care a calatorit in ultima luna in tarile afectate sau limitrofe.
Draga Dorina, programul Bom Dia Lisbon nu se aplica si in cazul calatoriilor catre Madeira. Se aplica pentru calatorii in America de Nord (New York si Miami), America de Sud (toate cele 12 destinatii catre care operam in Brazilia, Panama City, Bogota si Caracas), arhipelagul Capului Verde, Maroc si insulele Azore.
Multumesc pentru promptitudine !
Felicitari! E o destinatie care mie imi surade de mult timp, asa ca astept cu nerabdare povesti 🙂 Have fun, aventuri frumoase si experiente minunate!
Vizitezi si vulcanul ala nervos? Fogo? 🙂
Era pe lista si as fi vrut… Dar acum au inchis insula si evacueaza, daca ar fi erupt peste vreo 3 zile… Oricum, o sa-l vad din Santiago ca se zice ca se vede.