Trebuie sa recunosc ca de cate ori vad pe Facebook sau pe Instagram poze cu aurora boreala, raman cu gura cascata. Arata incredibil. Cred ca este o experienta de-a dreptul memorabila sa o vezi, sa vezi cerul acela negru, plin de valuri verzi. Este unul dintre lucrurile pe care vreau sa le vad musai in viata. Si pentru ca nu vreau sa le vad singur, m-am gandit sa va invit si pe voi. Asa ca, in colaborare cu prietenii de la Explore Travel, am bucuria sa va anunt ultimul tur din seria „Haideti cu Imperator in …”, iar destinatia va fi ISLANDA. Cand? Pai, in saptamana aceea in care vor fi doua zile libere – Sf. Andrei / 30 noiembrie care pica intr-o miercuri, urmata de Ziua Nationala / 1 Decembrie, care pica intr-o joi :). Dar sa stabilim ce o sa facem in Islanda.
In primul rand, remarcati ca mergem iarna. Da, in Islanda va fi frig, dar nu mai frig decat in Romania. Am zis ca obiectivul principal este „sa vanam” aurora boreala, iar aurora se poate vedea doar noaptea… asadar, cele mai multe sanse le avem iarna, cand in Islanda este o noapte luuunga, cam de vreo 16 – 17 ore. In plus, vom avea mai multe lucruri faine de facut – de la a ne imbaia in Blue Lagoon pana la a conduce un snowmobil, de la a intra intr-un ghetar mirific luminat pana la a descoperi gheizere, cascade si ciudate peisaje, aproape selenare, dar atat de fascinante ale Islandei. Care este planul?
In primul rand, trebuie sa stiti ca vom zbura via Budapesta. De cand Wizz Air zboara la Reykjavik, este mult mai ieftin sa ajungi in Islanda din zona noastra. In plus, din septembrie, Wizz Air va zbura si pe ruta Bucuresti – Budapesta, o ruta-monopol pana in toamna, deci preturile la avion vor fi chiar rezonabile. Asta, ca sa compenseze un pic faptul ca Islanda este extrem de scumpa. Dar pentru ca e vorba de low-cost, zborurile de legatura nu sunt garantate, asa ca nu vreau sa riscam sa pierdem legatura spre Islanda si, prin urmare, m-am gandit ca nu ne pica deloc rau sa stam vreo doua zile si prin Budapesta… E un oras superb. Asa ca, dupa ce plecam pe 28 noiembrie, seara, din Bucuresti, vom avea intreaga zi de 30 noiembrie si o jumatate din a doua zi prin Budapesta. Am fost de zeci de ori in capitala maghiara si cam stiu cele mai faine locuri, asa ca de data aceasta le vom bate impreuna. Pe 29 noiembrie, vom zbura spre Reykjavik si vom ajunge, candva, in cursul serii.
Ziua urmatoare, de Ziua Nationala, vom descoperi canionul unde se separa placa americana de cea europeana, vom descoperi zona vulcanica plina de gheizere a Islandei si, intr-un final, ne vom minuna la incredibila cascada Gullfoss, de peste 30 de metri inaltime. Apoi, tot o sa cada noaptea, ne vom intoarce pentru a descoperi capitala Islandei by night.
Ziua urmatoare, vom descoperi coasta sudica a Islandei, cu nisipurile ei negre si cu oceanul suparat. Si pentru ca o cascada de 30 de metri inaltime pare mica, vom vedea una care are 60 de metri altitudine. Nu mai stiu cum se cheama, dar poarta un nume similar cu cel al fotbalistilor islandezi – adica, nimeni nu si-l aminteste. In schimb, nu vom uita aceasta zi pentru simplul motiv ca ne vom da cu snowmobilul si, in plus, vom conduce chiar noi — cei care vom dori, dar care avem si carnet de conducere a automobilului. Ne vom urca in jeepuri in costume de schi, vom urca pe ghetarul Solheimajokull (na, ca l-am nimerit cum se cheama!) si apoi, dupa instructajul de rigoare si imbracand haine de protectie, vom conduce singuri pe gheata! Cred ca va fi o nebunie. Apoi, vom cobori de pe ghetar si ne vom caza intr-un sat din nou cu un nume imposibil… si va fi prima oportunitate de a vana aurora boreala. Dar voi reveni la acest subiect.
Dar asta nu este totul. Ziua urmatoare este dedicata explorarii ghetarului Vatnajokull, cel mai mare din Europa – echipati cu coltari, crampoane si hamuri, vom intra in interiorul ghetarului intr-un peisaj de vis (am ales sa mergem aici dupa ce am vazut niste fotografii de am ramas cu gura cascata, cum spuneam). In fiecare zi, este aleasa o alta pestera din ghetar, pentru a intra intr-o lume cu adevarat miraculoasa. Vom pleca ulterior in oraselul Selfoss, unde vom innopta si unde vom avea cea de-a doua ocazie sa vanam aurora boreala.
Ultima zi din Islanda va fi dedicata vizitarii capitalei, Reykjavik, si a atractiei nr. 1 din Islanda – Laguna Albastra, unde ne vom putea imbaia in aer liber, desi afara ar putea fi si zero grade Celsius! Si cu aceasta amintire de neuitat, ne vom duce spre aeroport si ne vom imbarca din nou la bordul unui avion Wizz Air, pentru a ne intoarce la Budapesta.
Vom mai dormi o noapte in Budapesta (vom avea dimineata libera) si ne vom intoarce apoi acasa, pentru a-l prinde pe Mos Nicolae :). Daca vom mai avea nevoie de Mos Nicolae, dupa snowboarding, aurora boreala, baie in laguna albastra, catarare pe ghetari si dupa alte experiente de neuitat.
Va datoram sa va povestesc cum e cu aurora boreala. Aceasta se poate vedea cam in toata Islanda, daca este o noapte senina. Cum ziceam, aurora boreala se poate vedea mai ales iarna, pentru ca trebuie sa fie noapte pentru a o observa, iar vara nu prinzi multe ore intunecate. In schimb, in decembrie, noaptea este destul de lunga. Cum ziceam, ai nevoie de o noapte senina. Cum „se vaneaza” aurora boreala? Simplu, in fiecare dupa-amiaza, biroul meteo al Islandei anunta cele mai bune locuri probabile din care se poate vedea aurora boreala. Vom avea niste jeepuri la dispozitie pentru a putea sa ne deplasam spre locul indicat de statia meteo in zona noastra, chiar daca este off-road. Vom avea doua nopti la dispozitie pentru „a vana” aurora boreala si sper din toata inima sa avem norocul sa prindem aurora boreala. Chiar daca va trebui sa dam desteptarea chiar si la 2:00 noaptea, sa plecam dupa ea! Dar cum zic, nu este garantat s-o prindem, e dupa noroc.
Excursia este programata, cum am zis, in jurul datei de 1 Decembrie, mai precis in perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2016.
Pretul este de 1915 de euro / persoana in camera dubla, dar, atentie, exista o reducere de early booking de 100 de euro – pana pe 15 august 2016, trebuie sa achitati 50% din pretul excursiei si veti beneficia de o reducere de 100 de euro.
Va astept „la vanatoare” de aurora boreala 🙂 !
Imagini Islanda
Tarmurile Islandei
Un sat ca multe altele
Geizer
Una din cascadele pe care le vom vedea
Snowmobile – cine se ofera sa conduca ?
Prin ghetari
Blue Lagoon
Vík í Mýrdal chiar nu e un sat ca multe altele! E unul dintre cele mai pitoresti locuri din Islanda. 🙂
Si, apropo, cum sa ajungi in Islanda, dar sa nu mergi la Jökulsárlón ca sa vezi cum se sparg valurile Atlanticului de ghetari?! De neconceput! 😛
Cea mai frumoasa tara in care-am fost pana acum!
Misto partea cu mersul pe ghetar, dar ar trebui sa va duceti si la Jökulsárlón sa vedeti laguna glaciara.
Buna seara! Imi puteti spune cat costa numai partea excursiei din Islanda (fara transport dus-intors)?
Acceptati si varianta asta de insotitori?
O sa intreb si o sa va zic 🙂 Ce inseamna insotitori ?
Insotitor al dumneavoastra in excursie… Ne intalnim si ne despartim in Islanda
Ziceati in text ca doriti sa va insotim…
Bai fratilor, asta deja nu se mai cheama furt, e un fel talharie, de jaf armat sau cum vreti sa-i mai spuneti…2 zile in Budapesta si 4 zile in Islanda costa 1915 eur/pers??!!!! Era mult chiar si pentru 2 persoane. De aceea nu voi merge NICIODATA cu vreo agentie, ci doar pe cont propriu. Asta nu se mai cheama turism, imi pare rau.
Alex, daca vezi programul vei vedea ca toate activitatile sunt incluse in Islanda. Islanda nu este ieftina, fiecare activitate este peste 100 Euro, cazarile sunt foarte scumpe iar transportul este cu mult peste orice gasesti in Europa continentala. Daca mergi singur cu masina inchiriata, poate iese transportul mai ieftin insa vorbim de iarna in Islanda si acces destul de greu in unele zone.
Orice mi-ai spune, nu poti sa dai aproape 2000 eur/pers pt 4 zile in Islanda, pt ca sunt efectiv 4 zile in Islanda, restul de 3 sunt in Budapesta. Chiar am innebunit cu totii sau ne credeti cazuti din cer? De fapt, prost e ala care da, nu ala care cere. Islanda nu e scumpa, e cea mai scumpa, dar tot nu se justifica imensa suma pe care o cereti voi.
Alex, pai nu trebuie sa „mananca si gura lor” adica a celor de la agentie ? Nici eu nu sunt de acord cu vacante by agentii, cu autocarul, etc.
Programul mi se pare f fain, dar pretul mi se pare absolut exagerat, mai ales pt o perioada asa de scurta. Pacat ca ne limiteaza doleanta de a calatori. Distractie celor care merg!
V-a bagat omul mana in buzunar ?V-a pus pistolul la cap sa va inscrieti in excursie ? De unde atata rautate si jigniri ? Vreti sa mergeti cu ei ok,nu vreti nu cred ca va obliga ceva dar nu trebuie sa aruncati cu pietre in ei.E afacerea lor si e problema lor daca e scump sau ieftin.
Cascada Seljalandsfoss.
am pandit si noi aurora,dar nu am vazuto
a fost o experienta de neuitat
saptamana de miere de vis
Stimate Imperator,
titlul acestui articol suna incintat si de accea l-am citit. Cometariul meu este ca, in Islanda in perioada mentionata sunt putine sanse de a vedea aurora boreala. Apogeul aurorei in partea nordica a continentului nostru este intre septembrie-octombrie, si februarie-martie. Cum am spus: apogeul! Site-urile islandeze iti spun noiembrie – februarie! Eu tocmai am fost la Alta, in nordul Norvegiei unde am reusit sa vedem doar intr-o singura seara (intre 20:00 si 21:30, nu este o regula ca trebuie sa fie tarziu in noapte), frumoase dansuri verzi spre roz si galben. A numi ca vanezi aurora este doar o parte comericala si extrem de scumpa, cu mari sanse de a plati si a nu vedea nimic. Daca tot cerul este inorat, poti sa mergi toata Islanda, si aurora tot nu apare. Nu uita, ninge mult acolo, si ninsoarea inseamana nori. Intentia este buna, dar trebuiesc mai multe verificari daca, asa cum spune titlul, excursia este pentru aurora. In final, Islanda este extraordinara, merita cu prisosinta vizitata in detaliu, de aceea, eu personal as face o excursie directa, fara alta escala, si… vara. Riscul de a se inrautatii vremea si anula zboruri (extra cheltuieli) de asemenea este ridicat. Vaneaza aurora de pe continent: Finlanda, Norvegia. Mult noroc!
Cu stima,
Adina
Buna Adina,
Multumesc de comentariu. Cum ziceai si tu, site-urile islandeze si nu numai site-urile, ci si verificand cu agentii de turism, biroul national de promovare turistica si alte surse spun ca aurora boreala apare linistita si in noiembrie-decembrie. Pentru a vedea aurora, se poate alege intre Canada, Rusia, Alaska, Finlanda, Norvegia si Islanda. Exceptand Islanda, am exclus celelalte pentru ca mare lucru nu ai de facut iarna. Tromso, singura localitate cat de cat din nordul Norvegiei are o catedrala si cam atat. Stai si tragi de o vodca adusa de acasa ca acolo costa enorm asteptand aurora boreala.
Aurora boreala nu se poate vedea vara pentru simplu motiv ca nu e noapte. Islanda vara vs. Island iarna sunt 2 tari complet diferite, da, o sa ma duc candva si vara, dar acum vreau sa ma duc iarna pentru aurora. O vom vedea ? Poti sa stai si 1 luna oriunde in nord si nu o vezi, de aceea am optat pentru Islanda pentru ca ai multe alte lucruri de facut pe langa a vedea aurora spre deosebire de Finlanda sau Norvegia (sa nu mentionez Rusia, Canada sau Alaska) pentru ca vei putea sa ai experiente faine chiar daca nu prinzi aurora.
Ce inseamna „vanat aurora” ? In jurul orei pranzului, biroul meteorologic islandez publica o prognoza unde va aparea aurora (cum ziceai, trebuie sa fie senin si sa si apara) si daca este in relativa apropiere, ne vom duce in punctul respectiv la ora recomandata. Din cate stiu, in ultimii ani aeroportul Reykjavik nu a fost inchis datorita vremii (se mai anuleaza zboruri interne, dar nu internationale) si daca ma duc in Norvegia sau Finlanda tot se pot anula zboruri la fel de bine.
„Pentru a vedea aurora, se poate alege intre Canada, Rusia, Alaska, Finlanda, Norvegia si Islanda. Exceptand Islanda, am exclus celelalte pentru ca mare lucru nu ai de facut iarna.”
Buna, Cezar,
As vrea sa te contrazic. In martie am fost in Laponia finlandeza (zona Inari) si ai o gramada de lucruri de facut in afara de a astepta sa apara aurora boreala – de la plimbari cu snowmobilul pana la safari cu husky, plimbari cu trasura trasa de reni, pescuit la copca, schiat etc. Chiar nu poti sa spui ca n-ai ce face in zona respectiva.
In schimb, e adevarat ca relieful islandez e mult mai spectaculos. Anul trecut in septembrie am fost in Islanda si da, e o tara minunata, motiv pentru care planuiesc deja sa ma intorc (apropo, nu stiu pe nimeni care sa fi fost si sa nu vrea sa se intoarca, haha). Am vazut si aurora boreala in cateva seri, din fericire.
Distractie placuta! 🙂
p.s.: Am avut noroc de aurora mai spectaculoasa in Finlanda decat in Islanda. Ce-i drept, eram si mai la nord…
M-am intors din Islanda pe data de 06.11.2016 dupa o excursie de 7 zile. Am avut parte de 5 nopti cu nori/ploaie si doar doua nopti senine. Seara dupa ora 20.00 eram „conectat”la aplicatiile de Aurora Forecast si in functie de plafonul de nori ne miscam in zona in care eram 25-30 KM. Am vazut aurora la Glacier Lagoon Vatnajokull si in zona Sandgeroi pe malul Atlanticului. Efectiv stateam treaz pana tarziu (2-3 dimineata) pentru a ne spori sansele chiar daca in fiecare zi ne deplasam dintr-un loc in altul. Am vazut toata zona de sud/sud est si putin din zona de vest, peste 1500km parcursi. Islanda e o tara cu peisaje superbe, preturi foarte mari dar care merita vizitata.
Pana la urma, aceasta excursie a mai avut loc?
Da, cand ma intorc din Filipine, o sa ma apuc sa-i scriu povestea.
Poate ar fi trebuit spuse mai multe despre aurora boreala. Chiar este un fenomen „no words to explain”, si mi as dori sa vad asta live. A fost de ajuns sa citesc cateva articole pe aceasta tema si deja imi fac planuri :)))
Va recomand tututor sa cititi acest articol https://amiiko.ro/descopera/aurora-boreala/ sau acesta de pe Wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Aurora_polara. Articolul Wiki il recomand celor care au ceva timp sa il studieze, celalalt este mai simplu, dar spune tot ce trebuie 🙂 Dupa ce vedeti imaginile, istoricul si modul cum se formeaza cu siguranta va veti dori sa vizitati Islanda sau Norvegia etc.
Intervin si eu in legatura cu frumoasa Islanda. Am fost 4 zile in Decembrie 2017. Este superb ceea ce vezi, este absolut fascinanta acea insula. Cate minunatii vezi si sentimentul pe care il simti. Daca doriti o calatorie pe taramul Islandei, eu va incurajez sa organizati grup si sa nu mergeti pe cont propriu. Este extrem de scump totul. Incepand de la mancare, cazare, inchiriat masina, benzina, pana la biletul de intrare la Blue Lagoon. Si da, se vorbeste de mii de euro avand in vedere faptul ca, un pachet de biscuiti costa aproximativ 80 de lei si un hamburger 100 de lei. Doar intrarea la Blue Lagoon a costat 100 €/ persoana. Din propria mea experienta va spun ca merita din plin sa vizitati aceasta superba insula insa pregatiti-va la costuri extreme si la peisaje inedite. Daca ar fi sa mai vizitez aceasta superba insula, as merge pe timpul verii deoarece iernile sunt grele acolo, bate extrem de tare vantul si frigul se simte pana in oase. Dar cum fiecare anotimp are farmecul sau, a fost o vacanta reusita plina de amintiri si peisaje de nedescris in cuvinte. Merita sa vizitati Islanda 🙂