Cele trei zone ale Thailandei

13-bangkok-thailanda

In ultimele saptamani, am inceput sa primesc din ce in ce mai multe intrebari cu privire la Thailanda. E totusi normal… in curand se termina sezonul ploios, incepe perioada cea mai buna de vizitat Thailanda, iar tara este cu adevarat incredibila. Si daca ai mai fost in Asia, si daca ajungi pentru prima oara in Asia, Thailanda este o initiere perfecta pentru acest continent fabulos. In cazul meu, Thailanda a fost prima tara asiatica in care am calcat si m-am indragostit de ea si de continent la prima vedere… din momentul in care am iesit pe Khao San Road J. Dar hai sa trec la subiectul acestui articol. Despre ce poti face si vedea in Thailanda… asa ca o s-o sectionez cu un cutit imaginar in trei bucati – Nord, Centru si Sud.

Thailanda este o tara destul de mare. Daca te uiti la suprafata, parca nu ar fi asa de mare – are doar 513.000 de kilometri patrati, adica doar un pic mai mult decat dublul suprafetei Romaniei, dar este foarte lunga – sunt 1.648 km din nord, de la granita cu Laos, pana in sud, la granita cu Malaysia, adica aproximativ cat de la Bucuresti la Cairo J. Asa ca te poti astepta la o tara extrem de diversa.

 

Nordul Thailandei – daca iti place un tempo mai linistit, daca iti place natura, daca iti plac peisajele zen si mult, mult verde, atunci vei fi incantat de Nordul Thailandei. Recent, am scris un articol dedicat nordului, in care am povestit mai pe larg despre aceasta zona, dar acum as vrea sa trec in revista cele mai interesante locuri de vazut si lucruri de facut.

Thailanda de Nord a fost timp de secole parte din Regatul Lanna, un regat thailandez separat de cel de la Ayutthaya si care si-a dezvoltat o arhitectura specifica. Daca ajungi in Thailanda de Nord dupa o tura prin Bangkok, vei descoperi aceste diferente, vizibile chiar si pentru ochiul unui necunoscator.

Cel mai mare oras din Thailanda de Nord si inima acestei zone este Chiang Mai, unde vei descoperi o intreaga comunitate de farangi, care stau aici pe termen mai mult sau mai putin lung. De ce? Pentru ca este mai ieftin decat la Bangkok, iar viata este mult mai molcoma, parca si tuk tukurile sunt mai putin galagioase. In Chiang Mai, poti vizita cateva temple (nu rata templul Wat Phratat Doi Suthep!), poti degusta celebra gastronomie nordica, poti negocia superpreturi la Piata de Noapte. Dar, mai ales, poti sa-ti aranjezi excursii prin imprejurimi – fie ca vei face trekking la hill tribes, fie ca vei vizita triburile cu femeile cu gaturi lungi (care isi pun niste inele metalice din copilarie si care, cu cat cresc, isi pun mai multe, obligandu-si gatul sa se lungeasca nenatural), fie ca te vei duce in parcuri cu elefanti (unul dintre cele mai haioase programe se numeste „mahout for a day”, adica vei fi stapanul si instructorul unui elefant timp de o zi (evident, avandu-l pe adevaratul mahout prin preajma). Cei pasionati de obiecte traditionale, de artizanat thailandez, tot in apropierea Chiang Mai-ului se afla asa-numitele sate de artizani, unde ii vei descoperi pe cei care produc umbrele colorate si frumos ornamentate sau alte produse pe care le gasesti si in Night Market.

Ceva mai la nord, se afla orasul Chiang Rai, in apropierea caruia vei descoperi celebrul Templu Alb – o ciudatenie arhitecturala de un alb care iti va lua ochii. Si mai la nord, vei descoperi Tara Opiumului, triunghiul format de Thailanda, Myanmar si Laos, numit si „Triunghiul de Aur”, de unde provenea opiumul atat de consumat in China si Indochina (astazi, oficial, vei descoperi opium doar in muzeul de pe malurile Mekongului, dar daca intrebi un pic, sigur vei gasi si „real”).

Ceva mai la sud de Chiang Mai, dar considerat parte a Thailandei de Nord, se afla Sukhothai, capitala primului regat thailandez, unde, calare pe o bicicleta, intr-un parc verde si linistit, vei descoperi urmele unei civilizatii care a succedat-o pe cea khmera de la Angkor Wat, de la care a imprumutat multe elemente.

 

Thailanda Centrala are un centru indiscutabil – Bangkok, orasul care nu doarme niciodata, orasul templelor aurite, al spa-urilor relaxante, al nebuniei pe doua sau patru roti, al galetilor cu mojito sau whiskey… in fine, orasul in care vei putea face orice… Vrei masaj? Ai. Vrei istorie? Ai. Vrei spiritualitate? Ai. Vrei shopping? You shop till you drop… In fine, poti sa stai saptamani in sir in Bangkok si nu te vei plictisi.

Dar pe langa Bangkok, care acapareaza scena, evident nu trebuie sa ratezi alte locuri faine, iar majoritatea pot fi vizitate in excursii de o zi. Ayutthaya este fosta capitala si multi calatori occidentali au depus marturie in secolul al XVIII-lea ca este cel mai mare si mai bogat oras al lumii (Roma, Parisul, Viena sau Londra erau niste sate amarate, pe langa capitala Siamului), dar a avut nenorocul sa fie distrus si jefuit de vecinii birmanezi (de aceea, pana in ziua de azi, Myanmarul nu este deloc iubit in Thailanda)… Ruinele acestui oras fabulos pot fi vizitate intr-o excursie de o zi, dar spre deosebire de Sukhothai, aici nu vei descoperi linistea si tihna. Ruinele templelor si palatelor se afla raspandite prin oras, printre ele trecand mii de tuktukuri zgomotoase si camioane gemand de marfa. De asemenea, nu ratati sa mergeti la Piata Plutitoare de la Damnoen Saduak – da, astazi este o piata turistica, dar este colorata si haioasa… si te ajuta sa-ti imaginezi acest tip de comert care a dominat Asia de Sud-Est timp de secole. De asemenea, as recomanda sa va duceti si la cascadele Erawan… o excursie perfecta pentru o zi calduroasa.

Daca Thailanda de Nord nu are iesire la mare, Thailanda centrala are acces la Golful Thailandei, asa ca exista locuri in care sa te arunci in apa verzuliu-albastra. Principala statiune turistica este Pattaya, aflata nu prea departe de Bangkok, unde vei gasi tot ce iti trece prin cap in materie de distractie si sex, dar vis-à-vis de ea, pe cealalta parte a golfului, poti gasi opusul – Hua Hin, statiunea litorala „linistita” a Thailandei, pentru ca aici isi are resedinta Regele Thailandei. Asa ca: sssst, liniste!!! Si, apropo, nici plajele nu sunt ceva de dat pe spate, dimpotriva. In schimb, pentru niste plaje faine si un peisaj mult mai salbatic, luati in considerare insulita Koh Chang, rezervatie naturala aflata in provincial Trat, la doi pasi de granita cu Cambogia.

 

Thailanda de Sud inseamna, in general, apa, soare, plaja. Aici gasiti plajele acelea ce ornamenteaza milioane de monitoare de computere de-a lungul si de-a latul Planetei. Pe langa plaje, vei descoperi si unele dintre cele mai spectaculoase display-uri ale naturii, o combinatie maiastra de apa, munti, jungle si rauri.

Koh Samui este una dintre cele mai apreciate insule-resort. Gasesti si plaje mai linistite, si mai saltarete, si hoteluri mai ieftine, si resorturi de nu le vei uita cate zile ai. In apropiere, se afla faimoasa (si in sens pozitiv, si in sens negativ) Phang Nga, unde au loc Full Moon Party – un dezmat de dans, alcool & co (de cativa ani, au aparut si New Moon Party, ca doar n-or astepta oamenii o luna intreaga).

Pe partea cealalta, in Marea Andaman, principalul magnet este insula Phuket (insula e mai mult cu numele, pentru ca Phuketul este legat de continent de un brat de apa de cativa zeci de metri lungime, dar suna mai sexy ca turistul sa stie ca e pe o insula). Si aici, gasesti statiuni mai „vesele”, cum ar fi Patong, sau unele mai adormite, precum Kata si Karon… dar si numeroase resorturi aflate cat mai izolat posibil (si de lux posibil).

Mie, personal, mi-a placut foarte mult zona Krabi (nu, nu orasul, ci provincia Krabi), cu spectaculoasa peninsula Railay, dar si zecile de insule mai mult sau mai putin cunoscute, dar unde apa este la fel de frumoasa. Pentru cei dornici de ceva mai putin comercial si organizat, duceti-va mai la sud, pe insulitele dinspre granita cu Malaysia (Koh Lanta este in topul preferintelor).

 

Cand sa mergi in Thailanda

Sezonul secetos incepe de la nord la sud de prin noiembrie (cum am zis, sunt 1.600 km). In finalul sezonului ploios, in general sunt descarcari zdravene, dar scurte, de averse tropicale.

 

Viza Thailanda

Viza de Thailanda se poate lua on-arrival pentru 15 zile (poti sa stai chiar si 16 zile, dar dupa, te taxeaza). Pentru perioade mai lungi, o poti lua de la ambasada din Bucuresti, dar pregateste-te de o experienta neplacuta si inchiriaza un TIR pentru a putea transporta actele necesare. Sau, mai bine, ia-o printr-o agentie de turism. Sau, si mai bine, stai doar 15 zile in Thailanda si mai mult in tarile din jur (Laos, Vietnam si Cambogia iti dau vize de o luna, iar Malaysia, Filipine si Singapore nu cer viza).

 

Tururi organizate

Pentru cei care doresc sa se alature unui tur organizat fara sa se preocupe de partea de gasit hoteluri, avioane, taxiuri, transferuri, tururi, restaurante etc., puteti arunca un ochi pe ofertele celor de la Paralela 45, care au numeroase optiuni pentru Thailanda:

O propunere este pentru Thailanda de Nord la final de noiembrie (prinde perioada de Sf. Andrei – 1 Decembrie si zilele libere de atunci), care va tenteaza cu locuri ca Chiang Mai, Chiang Rai, Sukhothai, Ayutthaya, Triunghiul de Aur si, evident, Bangkok. Gasiti amanunte aici.

De asemenea, sunt organizate doua tururi in Thailanda centrala, combinand zonele istorice cu sejurul pe litoral cu incepere din 8 noiembrie si 24 noiembrie. Gasiti amanunte aici.

Sau o oferta de Revelion in Thailanda. Amanuntele, aici.

Imagini Thailanda

01-templul-doi-suthep-chiang-mai

Templul de la Doi Suthep de langa Chiang Mai

02-templu-budist

Unul din numeroasele temple budiste ale Thailandei

03-white-temple-chiang-rai

Incredibilul Templu Alb de langa Chiang Rai

04-triunghiul-de-aur

Triunghiul de Aur – Thailanda, Laos, Myanmar

05-palatul-regal-bangkok

Palatul Regal din Bangkok

06-buda-culcat-bangkok

Wat Pho

07-piata-plutitoare-thailanda

Piata plutitoare de la Damnoen Saduak

08-pattaya-walking-street

Pattaya – Walking Street

09-thai-boat

Barca tipica in sudul Thailandei

10-railay

Railay si incredibilul sau relief

11-phi-phi-the-beach

Phi Phi – The Beach

12-insule-in-larg

Una din sutele de bucati de insule din zona Krabi

Tripsta-logo
Categorii:
Paralela 45 · Thailanda

Comentarii

  • Ervin spune:

    Care e treaba cu pietele de noapte? Oamenii nu au timp ziua sa se ocupe de cumparaturi?

    • Imperator spune:

      Sunt mai multe motive. Ziua oamenii erau la camp si nu aveau timp de shopping, iar in anumite parti ale Asiei (si in anumite luni ale anului) este foarte cald in cursul zilei.

  • Nicky spune:

    Bangkok este orasul nebuniei pe 4, 2 sau chiar 3 roti! 😉

  • Catalin spune:

    Sune-mi te rog cateva optiuni de cazare in bungalowu-ri pe plaje faine si la un pret decent( 20-35 eur/ noapte) pe koh samui .

  • Diana spune:

    Buna seara
    Pentru viza vorbești de un tir de documente. Eu ma pregătesc sa merg la ambasada sa iau viza pentru 21 de zile. Si am la mine doar biletele de avion, cazările, fotografiile. Dar nu știu ce dovada pentru contul bancar sa aduc, eu voi avea la mine Cash. Doar n.o sa le dau un document cu toate conturile mele bancare, Doamne ferește. Ce alte documente ar putea sa.mi mai ceara? Am mai fost in Thailanda cu Voa.
    Mulțumesc.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest