City Break Blue Air: Oradea, o mare surpriza pentru oricine (partea 1)

57. Oradea

Acum vreo cinci ani, ajungeam absolut intamplator in Oradea. Eram invitat la deschiderea hotelului Double Tree by Hilton din urbea de pe malul Crisului Repede si trebuia sa accept in cateva minute si sa plec a doua zi. Eram flexibil, puteam sa plec, asa ca dupa mai putin de 24 de ore eram in avion spre Oradea (sa va spun ca biletul cumparat de pe o zi pe alta cu Taromul era parca vreo 350 de euro?). Am ajuns noaptea, am mers la hotel (foarte fain si dragut), am asistat la deschidere (a fost prima oara cand am ascultat un speech al unui primar care nu batea campii, ci amintea proiecte clare si o strategie coerenta de dezvoltare a orasului) si apoi am avut cateva ore sa ma plimb in oras pana la zborul de seara. Si m-am plimbat asa, fara harta, manat doar de instinct, si am descoperit un oras incredibil. Nu-mi venea sa cred ca in Romania e un oras asa de fain si ca putini au auzit de el… dupa nume e cunoscut, dar sa fi stiut ce perla de oras e. Nici eu nu am stiut. E drept, numeroase cladiri erau cam in paragina, dar planurile anuntate de primar erau menite sa transforme Oradea intr-o Riga sau, mai degraba, Barcelona a Romaniei. Ulterior, aveam sa citesc pe ici si colo ca lucrurile progresau la Oradea – vechi cladiri erau restaurate, aeroportul avea o noua pista pe care sa aterizeze si avioane mai zdravene, noi investitii se strangeau in Parcul Industrial al Orasului… si Oradea parea sa se dezvolte in directia cea buna. Asa ca m-am bucurat cand cei de la Blue Air m-au invitat intr-un infotrip de doua zile la Oradea.

Cum ziceam, aeroportul din Oradea a fost modernizat. Nu, pasagerii nu prea vad, terminalul a ramas acelasi si cam mic, in schimb, pilotii vad – pista a fost modernizata si este, se pare, cea mai moderna din Romania (nici Otopeniul nu are asa ceva). Iar numarul zborurilor s-a multiplicat. Pe langa istorica cursa Bucuresti – Oradea operata de Tarom, a aparut, si bine a facut ca a aparut, Blue Air, cu curse Bucuresti – Oradea, iar in sezon, Constanta – Oradea. Blue Air, de mai bine de un an, s-a concentrat pe numeroase zboruri interne la preturi scazute si a revolutionat transporturile interne – acum nu mai dai o avere pe bilete de avion spre Iasi, Cluj, Timisoara sau Oradea, in plus aparand si zboruri directe de sezon spre Litoral (adevarate chartere), dar si zboruri intre marile orase care nu trec obligatoriu prin Bucuresti: triunghiul Iasi – Cluj – Timisoara. Si, Slava Domnului, Oradea se afla intre cele patru orase romanesti care sunt deservite de Blue Air la un pret megadecent (daca te trezesti din timp, one-way costa 20 de euro).

Iar in cadrul eforturilor de promovare a noii rute Bucuresti – Oradea si de promovare a orasului Oradea ca destinatie de weekend, subsemnatul si inca sapte bloggeri, fotografi si instagrameri am primit invitatia sa vizitam Oradea. Cum ziceam, am fost bucuros de ocazie, mai ales ca ma si gandeam ce s-o mai fi intamplat prin Oradea.

 

Asa ca miercuri pe la pranz, eram in Otopeni, intalnindu-ma cu ceilalti colegi de calatorie gata sa ne imbarcam la bordul unui avion Boeing 737 al Blue Air, in directia Oradea. Evident, urmau multe surprize si prima dintre ele a fost ca am avut parte de o imbarcare preferentiala – am fost primii care au ajuns la avion si am avut ocazia sa ne pozam cu avionul, sa schimbam cateva cuvinte cu echipajul si sa ne instalam comod. Zborul – scurt, cam la vreo 40 de minute, si ma bucur ca am avut bafta sa am loc la geam, pentru ca a fost senin, a fost o vizibilitate excelenta – taman buna sa savurez de sus Carpatii, valea Muresului, Apusenii si apoi aterizarea la Oradea. Ce pot sa remarc este, de asemenea, ca la bord sunt incluse un sandvici si bauturi – gratis! Multi continua sa considere Blue Air o companie aeriana low-cost, dar nu mai este de mai bine de un an… strategia este sa devina o companie „hybrid” (in limbajul de marketing de aviatie), adica intre companiile clasice si low-cost… sau, mai precis, „smart flying”, cum singuri se definesc cei de la Blue Air.

In momentul in care ma gandeam sa ii zic unei stewardese sa-i spuna comandantului ca poate ne face vreo tura de oras pe deasupra Oradei (evident, in gluma), fix atunci, am remarcat ca incepusem sa survolam suburbiile orasului si nu am mai avut timp de glume, si m-am pus sa trag poze la foc automat. Si a fost un regal, tinand cont ca avionul a survolat centrul orasului… Wow!

Aeroportul, cum am spus, e mic. Exista un plan care, vazand ce s-a facut in oras, sigur va deveni realitate in urmatorii cativa ani, de marire a terminalului de pasageri – in momentul de fata, nu cred ca poate fi operat mai mult de un zbor deodata… si sigur vor fi mai multe zboruri, asa ca pasul al doilea este extinderea terminalului – sau de construire a unuia nou. Sa vedem.

In fine, au urmat doua zile pline, dar pe care vreau sa le sumarizez mai degraba trecand in revista cele mai interesante lucruri pe care le-am aflat si le-am vazut.

 

Piata Unirii, piata centrala din Oradea este gata – inconjurata de cladiri una si una (biserici, inclusiv celebra Biserica cu Luna), palate si culminand cu Palatul Vulturul Negru, o minune a arhitecturii secession, construit in perioada „belle epoque” a Oradei (undeva spre sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul secolului XX). Palatul este si el definitivat in proportie de 90% (se lucreaza inca in interior, unde arcada mi-a amintit de Galeriile Vittorio Emmanuelle din Milano) si cred ca va fi gata in cateva luni. Asa ca daca piata este gata, evident ca trebuie sa fie folosita pentru evenimente care sa atraga atat localnicii, cat si turistii. Iar Visit Oradea, organismul care se ocupa de promovarea turistica a urbei bihorene, a pus la punct o serie ambitioasa de evenimente, aproape in fiecare weekend. Cand am fost prin urbe, tocmai se deschidea un foarte simpatic „Street Food Festival”, primul de acest gen la care am participat… si, pe langa mancarea care era chiar faina, mi-au placut locurile pe care te puteai aseza – de la banci clasice la fotolii multicolore sau tavalit pe iarba.

 

Strada Republicii – strada mare, pedestra a orasului. Aici, as zice ca mai e de munca, dar tinand cont ca toate fatadele erau acoperite cu schele si cortine de protectie impotriva prafului si molozului, ma astept sa se avanseze la fel de repede. Deja, strada principala este plina cu terase, unde poti bea si manca in voie, parterul multor cladiri este gata, dar la etaje mai e de munca. Si etajele sunt cu adevarat impresionante – marea majoritate sunt in stil art nouveau, iar una aduce chiar cu Venetia (din Evul Mediu, Oradea a atras, pentru un motiv care imi scapa, foarte multi italieni – de la episcopul de Oradea si regent al Principatului Transilvaniei, George Martinuzzi, nascut in Croatia, dar cu mama italiana provenita dintr-un neam de soi venetian, asa incat fiul a preferat sa poarte mai degraba numele mamei italience, decat pe cel al tatalui croat, pana la aparitia coloniei masive de italieni din oras). Spre deosebire de acum cinci ani, strada, desi inca in refacere, a progresat – au aparut statui noi (inclusiv haiosul grup statuar al scriitorilor maghiari, stand in jurul unei mese, cu un scaun neocupat, evident, invitand trecatorii sa se aseze si sa se pozeze) la statuia lui Aurel Lazar (pe care parca mi-o amintesc sa fi fost de data trecuta), unul dintre artizanii pe nedrept mai putin cunoscuti ai Marii Uniri.

 

La pas prin oras – ca putine orase in tara, Oradea este un muzeu arhitectonic in aer liber. Cum spuneam, in perioada 1870 – 1914, Oradea a fost „lovita” de o perioada de inflorire economica. Acesta a fost momentul in care toti cei cu bani s-au apucat sa construiasca case somptuoase, unele, adevarate palate. Si cum atunci prin Imperiul dualist, dar si in Germania, era la mare moda art nouveau, marea majoritate a acestor cladiri au fost construite in acest stil deosebit. Iar norocul (sau faptul ca la conducerea Oradei au fost niste oameni ceva mai inteligenti decat in alte locuri) a facut sa nu fie lovit centrul de furia comunista a demolarilor, care aveau scopul sa distruga tot trecutul Romaniei si, exceptand cateva cladiri din loc in loc, sa isi pastreze palatele perioadei antebelice. Evident, ca peste tot in Europa de Est, toate cladirile „boieresti” ale trecutului au fost lasate de izbeliste, asa ca Oradea a mostenit mii de cladiri frumoase, dar in paragina… pe care acum le restaureaza pentru a le pune in valoare. Si, cum ziceam, are potential sa devina o Barcelona a Romaniei. In centrul Oradei, sunt nu mai putin de 3.000 de cladiri istorice, dintre care vreo 100 sunt de o valoare exceptionala… si pana in aprilie 2019, planul este sa fie terminate.

 

A fost finalizata refacerea Cetatii Oradei. Oradea nu s-a nascut ca un oras sau ca un targ, ci ca o cetate. Nasul orasului este regele Ladislau al Ungariei (cunoscut si ca Sfantul Ladislau), unul dintre cei mai mari regi ai Regatului apostolic, cel care a interzis religia traditionala maghiara (si a taiat multi samani unguri), desavarsind increstinarea Ungariei. El a cucerit Croatia din mainile pecenegilor si, de asemenea, se pare ca este fondatorul cetatii Oradei, unde a si fost ingropat, timp de cateva sute de ani, in catedrala din cetate. Dupa trecerea in masa a catolicilor oradeni la protestantism in timpul Reformei, moastele lui au fost mutate la Gyor, unde se afla si in ziua de azi. Cetatea a fost distrusa de navalirea tatara din 1241, unul dintre momentele cruciale si pozitive din istoria Romaniei, dar a fost reconstruita de cateva ori. Actuala cladire provine in mare parte din perioada habsburgica, cand Oradea a fost preluata din mainile otomanilor. Acestia creasera pasalacul de Oradea (nu a supravietuit mai mult de 32 de ani pana la invazia austriecilor). Cetatea tocmai a fost terminata de reparat dupa vreo 10 ani de lucrari si arata nou-nouta, ca scoasa din cutie. Am vizitat incaperile istorice, cu picturi murale readuse la lumina dupa secole intregi, cu ocazia restaurarii, si statui care mai de care mai exotice – statui de ananasi, grifoni si leoparzi au infrumusetat salile resedintei principilor Transilvaniei, cand veneau la Oradea. Am remarcat si ideea faina de a deschide un hotel in cetate (in fosta cazarma a catanelor austriece), detinut de Primarie, dar operat de unul dintre cele mai active grupuri hoteliere din Bihor – President. Si daca ajungeti la Oradea si vreti sa stati intr-un hotel original, fix in cetatea multiseculara, aruncati o privire pe site-ul hotelului https://www.hotelcetateoradea.ro/ro/

 

Aquapark Nymphea  – Oradea se afla la doi pasi de Baile Felix, una dintre renumitele statiuni din Romania, datorita apei termale. Iar apa termala nu se termina la Baile Felix, exista si in zona Oradea, asa ca Primaria a investit in, probabil, unul dintre cele mai spectaculoase Aquaparkuri din Romania… adica, intr-un Aquapark care i-ar face invidiosi pana si pe austrieci. Aflat pe malul Crisului Repede, la doi pasi de hotelul Double Tree by Hilton in care am si dormit doua nopti, aquaparkul oradean, pe langa ca e imens, este si extrem de variat. E drept, nu pot sa neg, nu am vazut prea multe aquaparkuri prin lume, dar am vizitat mai mult de o duzina din Ungaria, Austria si Turcia, iar cel de la Oradea se poate compara fara nicio problema cu oricare dintre ele – piscine imense, atat exterioare, cat si interioare, jacuzzi, tobogane pentru toate gusturile si nivelurile de adrenalina, jacuzzi, saune, posibilitatea de masaj si, in plus, mii si mii de sezlonguri pe care sa lenevesti. Exista o serie intreaga de tarife, dar pentru un adult o zi intreaga costa 50 de lei… pentru restul de tarife, in functie de varsta, ore si asa mai departe, va puteti documenta aici https://www.aquapark-nymphaea.ro/infopoint/tarife

Din pacate, nu am avut timp decat vreo ora sa ma imbaiez in apa calda din bazine, sa lenevesc in apa la soare (a fost tare cald, neasteptat de cald la Oradea), pentru prima oara m-am dat pe un tobogan acvatic (iata, trebuie sa imi leg o premiera si de Oradea). Si am ramas surprins cat de bine poate arata o investitie a unei institutii de stat – Aquaparkul din Oradea a fost investitia Primariei. Jos palaria!

 

Si pentru ca mai am multe lucruri sa va povestesc despre Oradea, va urma si o parte a doua, in care o sa va spun si despre surprizele de la Baile Felix… Cum ziceam, Oradea este orasul surprizelor, al surprizelor placute. Pe mine m-a lasat cu gura cascata cand am ajuns in 2012 prima oara si am remarcat acum reactia celorlalti bloggeri, instagrameri si fotografi care au venit cu mine si care erau pentru prima oara in Oradea. Au ramas la fel de surprinsi, ca mine acum cinci ani, cu gura cascata. Si nu pot decat sa va indemn ca daca aveti in plan sa faceti niste citybreakuri, pe langa clasicele Roma, Paris sau Barcelona, sa luati in calcul si Oradea… pare un pic straniu, dar ar fi un city break care va va surprinde si va va incanta!!!

Imagini Oradea

01. Blue Air Otopeni

Avionul cu care am zburat la Oradea

02. Infotrip Oradea - Blue Air

Trupa de bloggeri si echipajul avionului

03. Echipaj Blue Air

Frumosi si tineri – echipajul Blue Air al cursei de Oradea

04. Cockpit Blue Air

Pregatiri de decolare.

05. Blue Air Boeing 737

Avionul gata sa-si intampine oaspetii

06. Serviciu la bord - Blue Air

Blue Air s-a mutat in segmentul de „hybrid airline”. Asa ca exista serviciu la bord

07. Bucuresti - Oradea

Ardealul de sus 🙂

08. Suburbii Oradea

Blue Air ne-a oferit si un tur de oras 🙂

09. Oradea din avion

Centrul orasului – turnul primariei, sinagoga, Crisul Repede …

10. Centru Oradea din avion

Si o poza mai ampla a centrului

11. Stewardeze Blue Air

Multumiri pentru serviciu !

12. Visit Oradea & Blue Air

Welcome to Oradea !

13. Double Tree by Hilton Oradea

Dupa aproape 5 ani, am revenit la Double Tree by Hilton

14. Double Tree

aflat fix pe malul Crisului Repede

15. Camera Double Tree

Camere ca de Hilton … cu salteaua „Sweet dreams” 🙂

16. Piscina Double Tree

Piscina hotelului… va dati seama ca am sarit in ea

17. Bazin olimpic Oradea

Langa hotel, se afla Aquaparkul si un bazin de dimensiuni olimpice !

18. Piata Unirii

Piata Unirii, plina cu evenimente

19. Primaria

Impresionanta cladire a Primariei

20. Palatul Vulturului Negru

Simbolul arhitectonic al orasului – Palatul Vulturului Negru

21. Vulturul Negru Oradea

Iata-l si pe vultur !

22. Piata Unirii

23. Statuia Mihai Viteazu - Oradea

Statuia lui Mihai Viteazu

24. Centru Oradea

Era inca liniste prin Street Food Festival – era inca devreme

25. Street Food Festival Oradea

Dintre cele mai originale standuri cu mancare

26. Pizzerie in masina

Cuptorul de pizza este fix in masina 🙂

27. Relax Oradea

Relax in Piata Unirii !

28. Oradea de sus

M-am urcat si in varful turnului Primariei pentru a vedea Oradea de sus

29. Oradea de sus

30. Biserica Oradea

Dealurile verzi ce inconjoara orasul

31. Catedrala Sf. Ladislau Oradea

Catedrala romano-catolica Sf. Ladislau

32. Biserica cu Luna

Inapoi, in Piata Unirii – Biserica cu Luna

33. Biserica cu Luna interior

Si interior

34. Cetate Oradea

Cetatea Oradei, recent renovata

35. Ananas Oradea

Principilor Transilvaniei le placea ananasul 🙂

36. Interior cetate

37. Scaun tortura

Auci … un scaun deloc comfortabil

38. Ziduri cetate

Parcul din jurul cetatii – zidurile vor fi restaurate in curand

39. Ziduri cetate Oradea

E primavara la Oradea !

40. Hotel Cetate - Oradea

In cetate s-a deschis un hotel – Hotel Cetate !

41. Hotel Cetate Oradea - interior

Cam asa arata interiorul. Simplu, curat si fain

42. Oradea

Oradea are sute de cladiri care ar fi mandria oricarui loc din lume

43. Oradea - cladiri

44. Singagoga ortodoxa

Sinagoga ortodoxa – pana la al doilea razboi mondial, evreii reprezentau cam 30% din populatia orasului

45. Strada Republicii

Strada pietonala – Str. Republicii

46. Cladiri Strada Republicii

Palate, palate, palate, Oradea este un oras al palatelor

47. Episcopia ortodoxa Oradea

Palatul Episcopiei Ortodoxe

48. Statuie dr. Aurel Lazar

Dr. Aurel Lazar, unul din eroii oradeni ai Marii Uniri

49. Statuie scriitori maghiari Oradea

Statuia grupului de scriitori maghiari din jurul lui Ady Endre. Poti sa iei loc alaturi de ei pe scunul gol 🙂

50. Aquapark

Oradea inseamna apa termala ! Si acum, exista un Aquapark la standarde europene

51. Famtrip Oradea

Evident, ca ne-am aruncat cu totii in apa

52. Aquapark Oradea

Cam asa arata interiorul

53. Parc acvatic

54. Panorama Aquapark

55. Tobogan Aquapark

Numeroase tobogane

56. Aquapark Oradea - fete goale

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest