Seara la barul care domina debarcaderul din Panajachel, berea e mai rece si friptura e mai frageda. Dar nu e cazul sa lenevim prea mult, ca mai exista multe locuri de descoperit in Guatemala. Si dupa o masa buna, ce pica mai bine decat un shopping ?
Chichicastenango
Daca e marti, e Belgia, daca e miercuri sau sambata, musai trebuie sa fie Chichicastenango (sau mai simplu Chichi). Toate ghidurile laudau targul din Chichi ca fiind cel mai tare targ din zona, poate chiar din toata America Centrala, asa ca ne-am sculat de dimineata, Adriana s-a gatit maya-chic si am plecat la targ… imbarcati intr-un chicken bus, alaturi de zeci de localnici spre Mecca shoppingului din muntii guatemalezi… Si ajunsi acolo, chiar am avut ce vedea… de cum ne-am dat jos din autobuz, standuri, standuri care vand haine, obiecte artizanale, tablouri, fructe, legume, pantofi, sandale, CD-uri false si orice altceva i-ar interesa pe mayasii si pe turistii care nu rateaza targul. Printre standurile improvizate, femei mayase cu copii legati in spate, ladinos cu tigari in coltul gurii, turisti americani “amazed”, o multime colorata se uita, negociaza, cumpara sau bea un ceai. Iar cand lucurile merg bine, urci cateva trepte pana la biserica San Tomaso unde intretii focul care-i multumeste pe zeii mayasi, dar nu si ochii celor din jur extrem de rosii… Biserica e inca o dovada ca religia catolica a fost impusa cu sabia localnicilor, in statuile lui Isus, ale Fecioarei sau ale lui San Pedro, ascunzandu-se zeitatile locale prigonite de cuceritorii spanioli. De altfel, in ultimele decenii, corporatiile religioase ale Statelor Unite au facut numerosi prozeliti in Guatemala, actualmente cam 20% din populatia tarii fiind de religie neo-crestina de tip nord american. Subfinantarea bisericii catolice, partizanatul in favoarea fortelor care au masacrat sute de mii de guatemalezi (cu exceptia proscrisei “Biserici a Eliberarii” care a dat numerosi preoti martiri Guatemalei), lipsa de contact cu realitatea au dus la un regres remarcabil a Vaticanului in ciuda vizitei Papei Ioan Paul al II-lea la inceputul anilor 90.
Din piata, imi cumpar o tesatura infatisandu-l pe zeul mayas al medicinei pentru a-mi intregi colectia de pe peretii de acasa. Pe sest, Adriana face poze localnicilor care cred ca daca ii pozezi, maleficul aparat le fura sufletul… acum 3 ani, in Chapas, la vederea aparatelor de fotografiat, femeile isi ascundeau ingrozite copiii…. Aici, la Chichi, arunca doar priviri suparate.
Flores – Tikal
Muntii din zona centrala a tarii gazduiesc numeroase orase si sate unde traditiile locale sunt inca urmate de populatia majoritara maya. Dar, mai departe in Nord, aproape de granita cu Mexicul si Belize, in plina jungla, se afla impresionantul oras Tikal, unul din cele mai importante orase ale civilizatiei Maya, un popas obligatoriu pentru cei interesati de istoria maya alaturi de Chichen Itza, Uxmal si Palenque (Mexic) sau Copan (Honduras).
Din centrul tarii, din zona capitalei, poti sa iei un autobuz care sa te poarte in aproape 10 ore, sau mai comod, avionul intr-o ora te poate transporta spre Flores, cel mai apropiat oras de situl arheologic Tikal. Asa ca dis-de-dimineata, bantuim prin aeroprotul La Aurora in cautarea aerogarii de zboruri interne. De aici, anticele avioane ale companiei TAG, unele datand din anii 50 pleaca intre 7 si 8 dimineata spre Flores. In hangar sunt cateva avioane, pleaca in functie de numarul clientilor care apar la aeroport…. Instalat in avionul fara usa la cabina pilotului, un brav avion care era ultimul racnet al aviatiei civile pe vremea lui Elvis Presley, parasim muntii guatemalezi, spre jungla plata a nordului. Dupa aterizare nu pot sa nu rasuflu usurat….
Oraselul Flores este asezat pe o insula legata de un pod, in mijlocul unui mic lac. Inainte de sosirea conquistadorilor, insula era un oras sacru pentru mayasi, aici fiind numai temple si piramide impresionante, dar din care nu a mai ramas nimic in urma furiei civilizatoare a spaniolilor. Oraselul actual are o vaga arhitectura coloniala, fiind un oras turistic – marea majoritatea a cladirilor sunt hoteluri, restaurante, baruri, localnicii locuind in Santa Elena, suburbia de pe “continent”.
Din Flores, un microbuz te duce la Tikal in circa o ora. Tikalul a fost fondat in jurul anului 230 de regele Yax Moch Xoc, dar perioada lui de aur va fi in in jurul anului 700, in timpul Lordului Ciocolata (cunoscut si sub numele Regele Luna al Pieptanului Dublu), cel de-al 26-lea succesor al fondatorului. Orasul a decazut in jurul anului 900 si la fel ca si restul marilor metropole maya ale peninsulei Yucatan, a fost parasit in mod misterios de locuitorii lui, lasand naturii grija conservarii acestui impresionant oras. De fapt, parasirea oraselor si “disparitia” lor in jungla au permis multor orase mayase sa supravietuiasca pana in ziua de astazi, altfel ar fi fost demult distruse de conquistadori.
Magia Tikalului vine din faptul ca spre deosebire de celelalte situri mayase din Yucatanul mexican, aici flora sau fauna au fost indepartate la minimum, impresionantele piramide rasarind practic din verdele junglei. In plus, locul este locuit de un mare numar de pasari si animale, inclusiv maimute urlatoare, un soi de marmote simpatice numite in spaniola “pisote” sau de doi timizi jaguari care se ascund ziua, vanand doar noaptea. De altfel, alaturi de o olandeza si un turist german, ne-am jucat cu un pisote dornic de biscuiti…
In Tikal, au fost construite zgarie norii epocii clasice maya – cel mai inalt templu, templul IV are nu mai putin de 64 metri… de aici din varful piramidelor, preotii mayasi sacrificau prizonierii de razboi, smulgandu-le inimile si aruncandu-le lesurile din inaltul cerului… Acropolele, cartierele sacre sau templele pe care te poti catara, ridicandu-te deasupra junglei sunt niste bijuterii arhitecturale. Iar panorama verde intrerupta de varfurile piramidelor fac uitate eforturile depuse in ascensiunea lor.
Spre surprinderea mea, marketingul turistic al Tikalului comunica numai despre maya, despre temple, religia lor, misterul parasirii in masa a orasului, etc, dar nu mentioneaza nici un cuvant despre un “magnet” care ar atrage mii de fani – aici, la Tikal, in anii 70 a fost filmat primul film “Star Wars” (actualul episod 4 – “A New Hope”), Tikalul fiind planeta Yavin 4, baza rebelilor de unde au decolat Luke Skywalker, Han Solo si restul space force-ului care a distrus Steaua Mortii al lui Darth Vader… De altfel, impresionanta decolare a fortelor rebele a fost filmata de pe templul IV al fiului Regelui Ciocolata…
Guatemala este o tara extrem de diversa, cu o cultura traditionala care inca supravietuieste si in acest secol XXI, unde te poti bucura de arhitectura impresionanta ale regatelor maya sau de arta coloniala spaniola, unde poti simti umilinta si represiunea populatiei locale care a inceput pe la 1500 si ceva si continua si in ziua de astazi, dar nu poti sa nu remarci si taria lor in fata istoriei si prezentului, unde poti sa savurezi mango, guave, avocado, sau alte fructe exotice sau un lomito bine perpelit la gratar…. Si daca asta este prea mult pentru tine, plajele odihnitoare ale ostroavelor din Belize sunt la doi pasi…
Piata de legume in sala de sport !
aeroportul de zboruri interne din Guatemala
din balcon se vede lacul… si se citeste Catavencu !
Internetu a ajuns si in Guatemala
Tikal
Sa te intreb ceva: eu planuisem o frumusete de calatorie pentru la iarna in Mexic, Guatemala si Belize. Eram cat pe ce sa luam biletele, cand sotul meu a inceput sa se uitre pe smarttraveller.co.au si pe alte site-uri de genul asta, si am descoperit ca – pare-se – toate cele 3 tari sunt foarte un-safe, cu o rata imensa de jafuri/violuri/crime, ca se pare ca autobuze pline de turiste sunt oprite si cotropite de hoti inarmati etc. Pe tripadvisor am citit lucruri similare.
Pentru tine cum a fost? Te-ai simtit in nesiguranta? Cu ce te-ai deplasat? (nu m-a speriat asa mult nici Africa de Sud, si acolo tocmai am fost anul trecut)
Imi pare foarte rau, pentru ca ma entuziasma foarte tare destinatia 🙁
Tarile nu sunt ingrozitor de unsafe.
Cea mai unsafe este Guatemala, dar atata timp cat umblam numai pe timp de zi (ne sculam la 5 dimineata si ne culcam pe la 8 seara), nu au fost probleme. Nu am fost insa in capitala pentru ca e foarte unsafe si nu era ceva obligatoriu de vizitat.
Belize nu este unsafe si nici nu mi s-a parut… Noi am stat pe o insula (Caye Caulker) unde de fapt nici nu aveam yala la usa unde am dormit.
Mexic – nivelul de siguranta s-a deteriorat foarte mult in ultimii ani, dar mai ales in Mexico DF si in zona de la nord de capitala (mai ales granita cu SUA). Costa Maya unde probabil va duceti si voi continua sa fie extrem de safe pentru ca acolo se fac foarte multi bani inclusiv de mafia. Orice hot marunt care apare in zona va fi ucis in maximum 1 ora.
Ne-am deplasat cu transportul in comun (asa-zisele chicken buses) cam prin toata Guatemala exceptand aeroport – Antigua (ca era incomod sa mergem via capitala) si de la Flores la Tikal. De la Tikal la Belize, am luat un private shuttle pentru ca din nou, era complicat cu autobuzele. Pe insula, evident cu ferry-ul public, apoi mai departe cu autobuzul pana la Cancun (schimband si dormind in Campeche)
„Whatever the weaknesses of the Mexican state, it is a Leviathan compared with the likes of Guatemala or Honduras. Large areas of Guatemala—including some of its prisons—are out of the government’s control; and, despite the efforts of its president, the government is infiltrated by the mafia.
The countries of Central America’s northern triangle (Guatemala, Honduras and El Salvador) are now among the most violent places on earth, deadlier even than most conventional war zones.”
Dintr-un articol aparut acum cateva saptamani in The Economist:
http://www.economist.com/node/18560287?story_id=18560287&CFID=162482121&CFTOKEN=86648839
Care e posibilitatea de a face o excursie la Tikal de pe Costa Maya? Agentiile Mexicane de acolo organizeaza excursii la acest sit mayas din Guatemala? Trebuie viza? Cam cat ar face o astfel de excursie? Multumesc anticipat pt raspuns
Nu m-am uitat dupa tururi cand am fost in Cancun… acum am aruncat o privire pe net si uite aici: http://www.go2cancun.com/imagentours/guate.html
Pentru Guatemala, nu ai nevoie de viza, iti trebuie doar pasaport.
Daca vrei independent si overland, ar dura vreo 2 – 3 zile via Belize.
Multumesc pt raspunsul promt. Intentionez sa vizitez sit-urile arheologice maya din Yucatan. De Cancun m-as lega daca as gasi un avion mai ieftin pt Mexic. Daca nu ma orientez catre Mexico City. Intentionez sa vad Chichen Itza, Uxmal,Coba, Palenque. Muzeele din capitala si Chetumal. Cam 2 saptamani. Un drum capitala- Yucatan cu avion. In rest cu autobuz. As vrea sa vad si niste localitati cu arhitectura specific coloniala. Problema e ca inca nu am gasit avion acceptabil ca pret si ca am concediu in a 2-a parte a lunii ….octombrie. O sa citesc si ce ai postat si poate te mai deranjez cu alte intrebari
Astept intrebarile tale 🙂 In general, zborurile spre Mexic nu sunt prea ieftine… mai apar uneori oferte, insa
Buna ziua,
Stiti daca in 31 decembrie si in 1 ianuarie autobuzele vor asigura legaturile intre diferitele puncte din Guatemala? Va multumesc