Beijing – 5000 de ani de istorie, 5 zile de vizitat. Episod 1

Distrus de Genghis Han, laudat de Marco Polo, reconstruit de imparatii Ming, vizitat de Spatarul Milescu, aruncat in haos de Mao, renascut de Deng, desavarsit de Olimpiada – Beijingul este un oras fascinant pe langa care nu poti trece ca gâsca prin apă fara sa fi marcat pe viata. In primul rand, vei fi socat de dimensiunea lui (municipiul Beijing are o suprafata egala cu cea a Belgiei), de infrastructura lui (noul terminal al aeroportului este cel mai mare terminal din lume, iar orasul este inconjurat de nu mai putin de 5 autostrazi circulare cu foarte multe benzi), de istoria lui (primele asezari umane descoperite au peste 5000 de ani), de bogatia sa istorica reflectata in arhitectura (Orasul Interzis, Palatul de Vara sau legendarul Mare Zid Chinezesc), dar si de zgarie norii secolului XXI.


Este capitala unei natiuni care numara peste 1 miliard de cetateni. Daca Shanghai-ul a fost lasat sa faca bani, Hong Kong-ul comert, Guangzhou-l productie, iar Taipei-ul muzica, Beijing-ul si-a pastrat ce ii place mai mult – puterea. Capitala a Chinei din secolul al XIII-lea (Beijing in chineza inseamna “Capitala din Nord”). Iar arhitectura orasului insufla putere – cladirile sunt masive fara a fi insa greoaie, spatiile sunt vaste (Piata Tienanmen este cea mai mare piata din lume), iar dezvoltarea sa este dictatoriala. Acum cativa ani, o buna parte din oras era formata din mici locuinte si strazi alambicate numite hutong. Dar cand partidul a cerut modernizare, acest oras al mahalalelor a fost ras, milioane de oameni fiind mutati, in locul lor construindu-se cartiere moderne, sosele imense, blocuri care se inalta spre cer. Suna cunoscut ? Da, suna a Bucurestiul anilor 80, dar daca arhitectura implementata in Bucuresti a lasat orasul in anii 50 – 60, Beijingul a fost propulsat spre mijlocul secolului XXI, tot ce s-a construit fiind demn pentru orice capitala din lume.

Dar hai sa luam Beijingul la pas. “La pas” e un fel de a zice pentru ca in Beijing distantele sunt imense si daca vrei sa vizitezi principalele puncte de atractie iti trebuie minimum o bicicleta. Majoritatea prefera insa taxiurile – sunt multe si ieftine (2 yuani per kilometru, adica 0,70 lei), dar iti trebuie o hartie cu destinatia in limba chineza – taximetristii, ca si imensa parte a populatie nu stie o boaba de engleza. In plus, chiar daca presupui ca stii denumirea locului in chineza (Tienanmen este totusi in chineza), vei avea surpriza ca intonatia sa fie foarte diferita si soferul sa nu inteleaga unde vrei sa mergi.

Daca China are un centru ferm – Beijingul, la fel si Beijingul are un punct central in jurul caruia radiaza totul – este vorba de Orasul Interzis. Vechiul complex de palate imperiale, denumit asa pentru ca era interzis accesului oamenilor de rand, ocupa o suprafata gigantica – imparatii Chinei au construit acest complex timp de 500 de ani folosind resurse imense – de aceea si efortul depus de turisti este pe masura. Vei avea nevoie de un ghid – poti gasi ghizi vorbitori de limba engleza care sa te conduca printre sutele de pavilioane, culoare si piatete, sau poti sa iti iei un audio-guide ghidat printr-un sistem ultra-modern, ghidul incepand sa cuvante fix in momentul in care ajungi in fata unui anumit monument. Iar ca surpriza sa fie totala, audio-ghidul automat vorbeste inclusiv limba romana – in putine locuri din Europa gasesti audio-ghiduri in romaneste, gasesti insa peste mari si tari – tocmai la Beijing ! Vei naviga ore in sir printre hoarde de turisti chinezi (incercati sa evitati week-end-urile !), minunandu-te de vastul complex architectonic.Vei fi insa poate surprins de austeritatea exponatelor, nu vei gasi prea multe obiecte care sa mobileze cladirile… tot tezaurul imperial a fost transportat de armata nationalista al lui Chiang Kai-Shek in Taiwan si poate fi vizitat in Muzeul National de la Taipei. Evacuata pentru prima oara in 1931 cand japonezii au atacat si ocupat Manciuria, imensul tezaur imperial a fost transportat de-a lungul si de-a latul Chinei timp de 17 ani, pe calea ferata, cu camionul, cu carul cu boi, cu barca sau pe jos, intotdeauna la cativa pasi in fata japonezilor si apoi a trupelor lui Mao. In 1948, intr-un final, tezaurul a ajuns in siguranta in Taiwan si atunci s-a constatat ca in 17 ani de peregrinari nu se sparsese nici o vaza, nu se furase nici o lingurita !

Un al doilea complex imperial remarcabil este Palatul de Vara. Aici, ordinea si geometria palatului central se relaxeaza… doar suntem in palatul vacantelor… Numeroasele palate, pavilioane si temple imbratiseaza un lac brazdat de zeci de barcute. Personal, mi-a placut mai mult acest complex decat Orasul Interzis, dar de gustibus… Pe lac, se afla nuferi, pe margine, lumea se plimba, iar intreaga aceasta lume este dominata de templele de pe Dealul Longevitatii. Din nou, ai nevoie de cateva ore bune pentru a te plimba, a admira, a patrunde atmosfera, a naviga pe lac cu ajutorul vaporaselor ornate cu capete de dragoni.

Inapoi in oras, nu poti sa nu vizitezi si unul dintre simbolurile arhitecturale ale Chinei, aflat pe numeroase produse “Made in China” inclusiv pe faimoasa alifie atot-alinatoare din anii 70 – 80. E vorba de Templul Cerului – un altar rotund, inalt de 5 metri unde Imparatul, fiul Cerului indeplinea ritualuri menite sa aduca roade bogate si sa-si curete supusii de pacate. Cei care au vazut poza acestui templu presupun (ca si mine de altfel) ca e vorba doar de o cladire, e drept monumentala, dar o cladire… Nici gand, acest pavilion este in mijlocul unui parc de 267 de hectare (mama, ce rezidentiale ar fi traznit smecherii de la noi !) unde zi de zi, sute, poate mii de oameni vin sa danseze, sa cante, sa practice arte martiale, gimnastica, sa caligrafieze… Daca te duci dimineata cand activitatea e in toi, pana sa ajungi la marele templu, vei avea parte de un spectacol de prima mana.

Si daca tot suntem printre giganti, nu putem rata cea mai mare piata din lume – celebra Piata Tienamen. Omenirea a invatat acest cuvant chinezesc care inseamna “Pacea celesta” in 1989 cand tancurile au inabusit revolutia democratica lansata de studenti. Dar piata a fost create de comunisti, nu de democrati. Imensitatea ei a fost gandita de Mao Zedong care a dorit o piata mai vasta decat Piata Rosie din Moscova, iar in anii Revolutiei Culturale, aproape un milion de oameni participau la defilari demne de cea mai populata tara din lume. Astazi, in acest centru al universului chinezesc te poti plimba, te poti fotografia, poti sa participi la diverse evenimente organizate, dar nu poti sa circuli cu bicicleta (aparent, cu tancul e OK). Piata este inconjurata de cladiri pe masura – pe o latura este istoria clasica, poarta Tienanmen care da spre Orasul Interzis. Pe alta latura, este Muzeul National de Istorie, o cladire cam stalinista, dar care iti reda istoria de 5000 de ani a Chinei. Pe cealalta parte, se afla sediul Partidului, iar in mijlocul pietei, imensul Mausoleu al lui Mao, cu trupul imbalsamat al Marelui Carmaci pe care il poti vizita daca te scoli devreme si accepti sa stai la o coada destul de lunga.

Mai sunt si alte locuri demne de vizitat mai putin ample… e parcul Beihai, cu lac, cu nuferi ca si la Palatul de Vara, dar dominat de o imensa stupa budista de tip Tibetan, mai e parcul Zhongshan in spatele Orasului Interzis.

Pentru o seara mai exotica, daca nu te decizi in care din cele mai multe mii de restaurante sa te opresti, poti sa mergi pe strada Wangfujing, principala artera pedestra comerciala din Beijing, La un moment dat, dupa un colt, gasesti mai bine de 100 de standuri cu street food care se pregateste la minut… daca esti mai conservator, ai parte de clasicele shish kebab de miel sau porc, daca esti mai aventuros, poti sa alegi frigarui din carne de sarpe, scorpioni la gratar sau gandacei savurosi ! Grabeste-te, insa, acest colt exotic inchide in jurul orei 21:00. Dupa aceasta ora, nu prea gasesti de mancare in zona, cam totul se inchide… dar sutele de baruri de langa Drum Tower vor fi insa arhipline, inainte de a te avanta printre bautorii si bautoarele de coniac frantuzesc de fite din China Dolls pentru o noapte speciala.

O excursie la Beijing nu poate fi completa fara o vizita la Marele Zid. Desi o intreaga natiune a fost intristata de franchetea primului cosmonaut chinez care a spus ca in ciuda legendelor, Marele Zid nu poate fi vazut din spatiul extra-terestru, lungul zid de peste 5000 de kilometri poate fi vizitat in mai multe locuri din zona Beijing, cel mai popular fiind Badaling. O autostrada cu numeroase benzi te duce pana in punctul in care un teleferic te ridica pana pe metereze, iar de aici, in functie de noroc… Daca vi intr-o zi de weekend, vei fi in mijlocul unei mase care iti va spulbera orice dubiu cum ca China n-ar avea 1 miliard de locuitori. Daca nimeresti, in mijlocul saptamanii, de preferinta in extra-sezon, te vei putea bucura intr-o mai mare masura de incredibilul zid serpuind peste dealuri, ca un boa gigantic. Pigmentat din cand in cand cu turnuri de aparare, Marele Zid Chinezesc este cu adevarat un monument incredibil.

Se poate vizita in 5 zile un oras de 5000 de ani ? Raspunsul este clar – nu. Dar cel putin, poti sa-l curtezi, sa te bucuri de cele mai spectaculoase locuri si sa pleci ferm convins ca China va fi cu adevarat tara care va domina secolul XXI.

Cum ajungi
Aproape orice companie aeriana mare din Europa zboara spre Beijing. Singura solutie este sa fi atent la diversele oferte, uneori apar si la 500 euro, dar in extra-sezon.

Viza
Viza Republicii Populare Chineze se ia usor de la ambasada din Bucuresti.

Unde stai
Din pacate, nu am recomandari. Am fost de 2 ori – o data am stat la cineva, a doua oara am stat pe banii altora la Hotel Mercure. Dar sunt numeroase hoteluri care pot sa aibe preturi bune.

Ce mananci
In ciuda pozelor mele, Beijingul este plin de restaurante europene. Daca iti place mancarea chinezeasca si ajungi o idée mai departe de locurile turistice, vei manca excelent si foarte ieftin. Mall-urile sunt pline de fast food-uri consecrate, KFC fiind cel mai popular. Pentru o mancare mai speciala, du-te la capul lui Wanfujing pentru lacuste, scorpioni si alte delicatese.

Mao la intrarea in Palatul Interzis

Dansatoare

Dansatoare

Poarta Tienanmen

Ai ghid audio si in limba romana !

Dansatori amatori in Parcul Cerului

Spadasini in Parcul Cerului

Maestrii spadasini

Templul Cerului

Templul Cerului

Poarta Tienanmen a Orasului Interzis

Orasul Interzis

Orasul Interzis

Audio ghidul meu in romana

Palatul Interzis

O chinezoaica patrioata

Palatul Interzis

Gogosi de matase si stele de mare la gratar. Pofta buna !

Cine vrea niste frigarui de sarpe ? Bine facute !

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Marele Zid

Pofta buna !

Ceva scorpion kebab

Templul Behai

Templul Behai

Templul Behai

Templul Behai

Templul Behai

Templul Behai

Palatul de vara

Palatul de vara

Palatul de Vara

Palatul de vara

Palatul de vara

Mausoleumul lui Mao

Atentiuneeeeeeee !

Mausoleul lui Mao

Piata Qienanmen

Piata Qienanmen

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Asta il consider un articol cu dedicatie pt mine si il citesc de mai multe ori. Azi dimineata mi-ai ridicat viza de China. Am avut probleme, in sensul ca mi-au gresit viza, dar s-a rezolvat in jumatate de ora. Mi-au dat alta viza cu 2 intrari acum. Voi povesti pe blog.

  • Imperator spune:

    Da, m-am gandit la tine… episodul 2 va fi despre Olimpiada 🙂

  • rom spune:

    Super experienta, odata in viat, mai ales ca ai prins Olimpiada.
    Astept si ep. 2.
    E greu de luat viza si cat costa ?
    Pt HK trebuie viza ?

  • Imperator spune:

    Vinza de China ? Nu se ia foarte usor, no pb – uite aici:
    http://ro.china-embassy.org/rom/lsfw/t147053.htm

    Pentru HK si Macao, nu trebuie viza, dar daca intri in China, te duci in HK si trebuie sa revin in China, iti trebuie viza chineza cu dubla intrare (cere si ti se va da !)

  • Imperator spune:

    N-am pus o virgula unde trebuie – voiam sa zic ca se ia usor fara probleme

  • Eu spune:

    Am citit cu placere ce ai scris despre Beijing. Am fost in mai acolo si am stat 9 zile.
    Spre deosebire de tine, eu nu am folosit telefericul pentru a urca pe zid, am urcat toata portiunea aia de zid la picior 😀 Tot acolo mi-am facut si poza in costum de imparat (cu o mica problema … au avut nevoie de 2 cordoane pentru cei 1.88, 0.12 to ale mele :D).

    In rest, am ajuns la concluzia ca ceausescu a fost mic copil … chestii cu adevarat mari vezi la chinezi (la Temple of Heven am luat si noi teapa legat de dimensiune … am programat o ora … am stat aproape 4 :D).

    Inainte de a ajunge in Beijing am stat 5 zile in Yantai, un "orasel' de vreo 6 milioane, la cca 900 km SE de Beijing. Acolo am vazut cum au reusit sa construiasca vreo 200 kmp de oras in doar cativa ani. Aveau 2 turnuri gemene de 323m fiecare construite in 18 luni … cred ca deja au fost si inaugurate.

    PS Nu ai spus nimic despre cladirea Operei??? Singura ei "problema" este ca trebuie vazuta noaptea, cand este luminata. Daca tot ai ajuns in Tienanmen, opera este chiar in spatele parlamentului.

  • Imperator spune:

    @ George – ma bucur ca ti-ai scris impresiile despre China… Da, China e impresionanta, mai ales cand te gandesti cate lucruri a facut in ultimii 20 de ani, dar traditia constructiilor imense exista…
    Am vazut si opera, cum sa nu, e in spatele sediului Partidului, nu stiu, pur si simplu am omis-o… nu mi s-a parut sa fie foarte bine plasata, nu prea se potrivea cu zona TienAnMen si in plus, era asa de ascunsa…

  • Panck spune:

    Citesc cu placere tot ce ai scris aici despre China,urmeaza sa merg si eu pete o luna in China,HK,Macao si din diferite motive nu am putut sa imi iau o viza cu 2 intrari si totusi vreau sa merg si in HK si Macao,cum as putea face sa imi iau viza de acolo? traseul meu este de 14 zile in ordine Beijing,Shanghai,Macao,HK si retur Beijing, zbor spre Bucuresti din beijing

    • Imperator spune:

      Poti sa iei a doua viza de China din HK de la orice agentie de turism din Tsim Sha Tsui. Dar cred ca la retur nu ai nevoie pentru ca daca esti in tranzit mai putin de 72 ore si nu parasesti Beijingul, poti intra fara viza. Verifica cand ajungi prima oara

      • Panck spune:

        Multumesc pentru promptitudinea raspunsului dat.
        In HK nu stau mai mult de 72 de ore,in cazul acesta imi mai trebuie a doua viza avand in vedere ca ma voi reantoarce la beijing pentru zborul de intoarcere in romania?
        Pentru a intra in Macao din HK am vazut ca nu trebuie viza,dar in cazul meu avand doar o singura viza?
        Ce inseamna a nu parasi Beijingul in conditiile in care dupa 4 zile plec de la Beijing spre Shanghai si mai departe HK,Macao sau invers Macao,HK,care ar fi varianta cea mai optima,eficienta (mijloace de transport,costuri,cazari etc)?
        Multumesc

        • Imperator spune:

          In HK, poti sa stai 3 luni fara viza, eu zic la retur la Beijing inainte de a pleca spre casa, poti sta 72 ore daca esti in tranzit si ai bilet de avion spre o terta destinatie

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest