Daca ai vrea sa spui ce poti vedea in Kathmandu, doar o carte ar fi de ajuns. De aceea sa facem cativa pasi si in afara orasului. Si ai o multime de locuri superbe – fie ca e vorba de templul maimutelor de deasupra Kathmandu-lui sau de fascinantele temple budiste de la Boudhanath sau hindus de la Pashupatinath…
Pe unul din dealuri, se afla stupa budista Swayambunath sau “templul maimutelor” cum este denumit in mod turistic acest templu cu nume cam greu de pronuntat pentru europeanul de rand. De aici, ai o panorama superba asupra orasului si a regiunii din jur si poti intra in lumea budista, o lume a linistii si a pacii, a calugarilor simpatici si deschisi… sau in lumea maimutelor obraznice care incearca sa-ti fure orice li se pare a avea cat de vagi valente comestibile. Si trebuie sa le suporti, doar armata maimutelor in frunte cu regele maimuta Hanuman l-au ajutat pe Rama sa-si salveze iubita Sita de fatidicul rege Ravana, deci nu putem decat sa le acceptam…
Langa Kathmandu, la cativa kilometri distanta se afla doua locuri sfinte pentru budisti si respectiv hindusi. Satul Boudha gazduieste una dintre cele mai mari stupe din lume in jurul careia s-a construit un adevarat mic Tibet de catre refugiatii rezultati din urma ocupatiei tarii lor de catre chinezi, care au construit copii ale manastirilor tibetane distruse de ocupanti. Dar inainte de a vizita multi-colorele manastiri tibetane, un sentiment de pace si liniste te cuprinde cand inconjuri stupa alaturi de sute sau poate mii de pelerini budisti, iar din magazinele din jur te invaluie ritmurile unor incantatii tibetane care te transporta direct in Shangri La. Poti observa spectacolul strazii de pe acoperisurile cladirilor din jur, transformate in “roof-top restaurants”, o moda extrem de raspandita in sub-continent. Poti sa le vezi pe credincioasele tibetane prosternandu-se de mii de ori sub ochii lui Buda sau pe budistii europeni si americani veniti aici sa se ilumineze in manastirile tibetane ale Nepalului. Sau poti primi o cerere in casatorie de la niste fete din Bhaktapur care uita ca de treaba asta se ocupa parintii si oricum nu-si va cunoaste sotul decat in ziua nuntii…
La sud de Boudha se afla Pashupatinath, un loc sfant pentru hindusi de data asta. Nefiind hindus, nu poti intra in interiorul templului, dar asta nu te impiedica sa te invarti prin acest complex sfant. Se spune ca daca corpul tau este ars pe malurile micului parau de la Pashupatinath, intr-o viata ulterioara vei avea parte de o reincarnare superioara. Poate de aceea, la orice ora te duci in Pashupatinath, ai sansa sa asisti la cremarea vreunui norocos. Aici se afla si ghat-urile regale folosite doar pentru familia regala Shah, ghat-uri folosite din greu acum cativa ani cand printul mostenitor a mitraliat aproape intreaga familie regala si apoi s-a sinucis, curmand o dinastie care a domnit in Nepal de 10 generatii – culmea, exista o profetie de pe la 1770 ca dinastia fondata de primul rege Prithvi Narayan se va sfarsi dupa fix 10 generatii ! Si aceea profetie a fost corecta – dupa uciderea ultimului rege, a urmat o perioada in care a domnit fratele sau, Gyanendra, scapat din carnagiu care a devenit ultimul rege al Nepalului – puterea a fost preluata in 2006 de fortele maoiste care in cursul anului 2008 au abolit monarhia si au proclamat republica !
Si daca tot esti la Pashupatinath, nu se poate sa nu vizitezi pe oamenii sfinti – sadhu, hindusi care au renuntat la cele lumesti (unii sunt chiar fosti bancheri sau oameni de afaceri) pentru a se dedica unei vieti virtuoase, renuntand la cele lumesti in favoarea unei reincarnari superioare, sperand chiar in incheierea ciclurilor de reincarnare pentru a atinge Nirvana. Desi in Kathmandu, vei fi agatat de sadhu ca sa le dai cativa bani pentru o poza, acestia sunt falsi (am chiar o poza cu un “sadhu” citind ziarul, cand de fapt pe un sadhu nu-l prea intereseaza vremelnicele stiri lumesti). Daca insa vrei sa vezi niste sadhu adevarati, Pashupatinath este locul cu cea mai mare concentratie de sadhu din Nepal.
Langa Kathmandu, exista insa alte doua orase istorice care de-a lungul secolelor au fost state separate conduse de regi care intotdeauna au avut ceva de impartit intre ei. Asta pana in 1768 cand regele tribului militar Gorkha a cucerit cele trei orase certarete si a pus bazele Nepalului de astazi, intinzand granitele statului pana departe in Sikkim sau Tibet. De aceea, daca tot te afli la Kathmandu, o vizita in fostele orase inamice Bhaktapur sau Patan iti vor releva alte minunatii arhitectonice nepaleze – regii Patan-ului si Bhaktapur-ului nu s-au lasat nici ei mai prejos, construind numeroase temple si palate remarcabile. De altfel palatal din Patan gazduieste cel mai interesant muzeu din Nepal, fost palat regal, reconstruit si organizat de austrieci, iar Bhaktapur-ul gazduieste cel mai inalt templu din Nepal, o pagoda cu nu mai putin de patru etaje supra-etajate.
Si in final, desi poate nu esti montaniard, parca, parca esti prea aproape de acoperisul lumii, de Everest, parca ai vrea sa-l vezi. Visul tau este foarte realizabil. Zilnic, dis-de-dimineata compania Buddha Air opereaza asa-numitele “mountain flights”. Pentru 165 dolari, te instalezi comod intr-un jet modern in care nu intra decat 12 persoane, fiecare cu scaun la geam si faci un tur deasupra Himalayei, ajungand destul de aproape de faimosul Everest. Si cum paranoia “11 septembrie” nu a prea afectat Nepalul, esti invitat in cabina echipajului prin rotatie pentru a urmari spectacolul muntilor celor mai inalti de pe Terra alaturi de piloti. Iar la coborare, primesti o diploma care poetic iti certifica ca chiar daca n-ai urcat Everestul, l-ai atins cu inima….
Buddha Air
Everestul din avion
Everestul vazut din avionul Buddha Air
Patan – piata centrala
Durbar Square – Patan
Durbar Square – Patan
Patan
sculpturi erotice pe templele din Patan
Patan
Templul de la Swayambunath
Templul de la Swayambunath – Buddha te priveste !
piata din Bhaktapur
Bhaktapur
Uscare de oale la Bhaktapur
Bhaktapur
Bhaktapur
Bhaktapur
Bhaktapur
Boudha
stupa de la Bouddha
Bouddha
Bouddha
Shopping la „mall”-ul din jurul stupei
stupa de la Bouddha
Bouddha
Nevestele mele din Nepal – tipa din stanga m-a cerut in casatorie 🙂
templu tibetan din zona Bouddha
stupa de la Bouddha
stupa de la Bouddha
Bouddha
Pashupatinath
Incinerare umana la Pashupatinath
Sadhu – de data asta reali de la Pashupatinath
Buna ziua ,
Am ajuns pe site-ul dumneavoastra cautand diverse bloguri pe google si m-am gandit sa va scriu sa va rog ceva daca este posibil.
Sunt la inceput cu un site http://www.francez.ro . Am incercat sa fac un site util pentru toata lumea , cu dictionare si
tot felul de chestii legate de limba franceza si Franta.
Cum abia am inceput , mi-e greu si ma chinui sa-l promovez .Intrebarea mea este daca ma puteti ajuta ,
adaugandu-mi site-ul la blogroll sau oriunde pe site-ul dumneavoastra . M-ar ajuta enorm un link la dumneavoastra .
Daca va place site-ul meu si considerati ca merita va raman recunoscator.
Va multumesc,
Cu stima,
Tudor
Tradu texte in orice limba – Dictionar Francez
admin@yahoostatus.ro
OK, ma uit si il adaug
L-am adaugat. Te rog, baga si site-ul meu in site.
Salut!
Am mai vorbit noi pe softpedia .Vreau si eu detalii despre nepal(preturi) conexiuni(excursii) cu tibetul,hymalaia ,etc
Sigur… in primul rand cand ai vrea sa pleci – eu recomand primavara (gen martie – aprilie) si toamna (gen octombrie – noiembrie)… vara bate musonul si ploua extrem de mult si vizibilitatea e proasta, iar iarna e cam frig… (eu am fost in decembrie).
In al 2-lea rand, m-as uita la ofertele lui Air Arabia (pleaca din Atena sau Istanbul) si zboara in Kathmandu via Sharjah (Emiratele Unite). M-am uitat acum in viteza si vad ca un Atena – Kathmandu costa 375 euro prin mai (daca mai bagi vreo 150 euro Bucuresti – Atena ajungi la 525 euro care e un pret bun).
In Kathmandu, gasesti tururi de toate felurile pentru toate buzunarele, e plin de agentii locale – inclusiv Tibet (de obicei, dus cu masina, retur cu avionul din Lhasa sau totul cu masina). De mers pe munti, pentru non-climbers, exista 2 optiuni clasice – fie Lukla – Namche Bazar (si poate chiar Everest Base Camp) sau Annapurna Circuit.
Eu am gasit altceva ….Cu flydubai din dubai la 270 dolari dus-intors si pana in dubai e oferta la tarom cu vro 198 euro.Per total as ajunge la 400 euro .As vrea sa plec la sf.lui octombrie sau inceputul lui noiembrie.As dori sa stau cam 12-14 zile pentru nepal si tibet (banuiesc ca e de ajuns)….Cazarea si masa sunt scumpe (din ce am citit nu prea)….Permis si viza pot sa iau din nepal pentru tibet (am inteles tot de pe blogul tau ca pentru nepal viza se ia de pe aeroport).
Atentie la combinatia asta – bagajele tale vor fi livrate de Tarom in Dubai DUPA punctul de frontiera – iti trebuie viza sa intri sa ti le iei pentru a putea sa re-check la FlyDubai. Bagajele nu ti se vor trimite direct la Kathmandu pentru ca biletele de avion nu sunt conectate, iar conexiunile nu sunt asigurate (deci, atentie la timpul intre cele doua avioane).
Nu stiu cum se poate face sa primesti bagajele in zona internationala, ar fi bine sa te interesezi la Tarom, dar atentie din nou – functionarii din Emirate sunt un monument de indolenta si lene.
Mancarea si cazarea sunt ieftine, nu iti fa nici o problema, iar mancarea e excelenta.
Viza de Nepal se ia de pe aeroport, pentru Tibet, iti trebuie viza de China (se poate lua din Bucuresti si cred ca e mai bine s-o iei de aici), iar Tibet Tourism Bureau permit este inclus in turul luat din Kathmandu.
12 – 14 zile daca nu esti interesat de tracking e ok (vreo 5 – 6 zile in Kathmandu & area si restul pe drumul spre Lhasa (via Everest Base Camp Tibet, Shigatse, etc)