Everest, shepasi, frumosii nebuni care se iau la tranta cu optmiarii, victorii si tragedii, munti investmantati in zapezi vesnice si dincolo, misteriosul Tibet… Ce poate fi mai mult de vizitat in Nepal ? Ce naiba pot sa fac acolo daca nu sunt vreun Neacsu sau Gavan sa urc optmiarii ? Si eu credeam ca Nepalul inseamna numai Himalaya, pana cand am inceput sa citesc mai mult despre aceasta fascinanta tara. Si atunci m-am lamurit ca este o tara extrem de diversa si interesanta care merita vizitata si de cei care nu au valente de cuceritori de opt miari. Asa ca am incalecat pe o aripa de avion si am plecat spre misteriosul pe atunci regat…
Odata ajuns la Kathmandu, vad prin geamul aeroportului zeci de figuri disperate, zambitoare si dand din maini ca si cum ar intampina vreun mare star. Ma uit imprejur sa ma conving, nu am calatorit impreuna cu Michael Jackson sau Brad Pitt, asta este modul local de a atrage clienti in taxiuri pentru ca apoi sa te duca intr-un hotel – nu neaparat rau, dar de la care vor primi un commision gras. In general, daca ai rezervat o camera chiar si in cea mai umila baraca, un sofer te va astepta din partea casei. Ma urc in masina, nimic deosebit pana acum, dar odata ajuns in centrul vechi, ajung intr-o alta lume, un oras dintr-un secol de mult apus, prin care nu trec prea multe masini – nu e loc !, ci doar pietoni, vaci, biciclisti, ricse, sau in cel mai bun caz motociclisti. Daca vi direct din Romania, vei avea un soc – multimea te va coplesi, orasul ti se va parea proptit de o mana invizibila pentru a nu se prabusi, vacile de pe strazi – ca si cainii la noi, te vor amuza, iar mizeria te va face sa apreciezi Bucurestiul. Daca vi insa de la Delhi, aici e Shangri La, locul in care linistea iti va tiui in urechi, orasul va fi imaculat, iar forfota iti va da o senzatie de comfort ca totusi cineva traieste in Kathmandu. Nepalul ca si India nu este pentru cei prea pretentiosi, dar in schimb are atatea experiente de oferit….
La nord de centru, se afla Thamel, o zona destinata exclusiv turistilor – aici vei gasi numai hoteluri, guest house-uri, restaurante, case de schimb, internet, supermarket-uri, baruri, librarii cu Lonely Planet-uri vechi si noi, magazine de suveniruri si o atmosfera extrem de cosmopolita. Kathmandu a fost pe vechiul “hippy trail” din anii 60 care legau discotecile din Teheran, Chicken Street-ul din Kabul si Freak Street-ul din Kathmandu de Khao San Road in Bangkok. Daca discotecile din Teheran s-au transformat in rave parties in case private, iar Chicken Street nu mai e prea populara cu turisti zilele acestea, Freak Street-ul s-a mutat si ea mai la nord, in Thamel. Dupa vreo saptamana de India, Kathmandu a fost pentru mine Pamantul Fagaduintei – aici am putut manca gratare de vita (imposibil de gasit in India, cu exceptia Mumbai-ului si a statelor crestine Kerala si Goa) si mancare europeana, care chiar ca avea gust de mancare europeana ! Wurst-elii din Kathmandu rivalizau cu cei din bierhaus-urile muncheneze, iar tiramisu de langa Kathmandu Guest House e cel mai delicios pe care l-am mancat vreodata – Italy, no offense !
Dar hai sa dam o raita prin Kathmandu. In primul rand, magnetul care atrage este piata centrala, piata Durbar. Cand am intrat prima oara, imediat dupa apus, a fost un moment magic. Peste tot, ca in basme, apareau pagode – temple hinduse de o certa inspiratie chinezeasca, taman bine sa-ti aduca aminte ca aici ne aflam la confluenta intre doua civilizatii gigantice – indiana si chinezeasca. Daca te lasi agatat de unii dintre ghizii care se perinda prin piata, si tipul chiar e cunoscator vei avea ce afla… templele au mai multe acoperisuri supra-etajate, sprijinite de stinghii ornate – majoritatea sculptate cu scene sexuale, unele adevarate perversiuni, care-l fac pe bietul rege-maimuta Hanuman sa-si acopere fata de rusine. Si nu numai… zeita fulgerului este o virgina sfioasa care daca ar vedea aceste imagini, s-ar intimida si n-ar fulgera templul. Cica asta este motivul prezentei sculpturilor porno de pe temple…
Spre sudul pietei, Kumari Chowk, dau de palatul in care traieste zeita vie – Kumari, o colivie aurita pentru o fetita-zeita. Kumari este reincarnarea zeitei Durga si este de fapt o copilita care inca nu a avut inca prima menstruatie. Kumari este adorata de tot orasul si ca unei zeite, i se implineste orice pofta, dar nu-si poate parasi palatul decat de cateva ori pe an, cu ocazia unor festivaluri cand este purtata prin tot orasul in lectica, zeita Kumari neputand sa atinga niciodata pamantul. Uneori apare la geam, avand ochii incarcati de make-up si de bijuterii si se spune ca poate sa-ti raspunda la intrebari nespuse doar uitandu-se la tine. Este interzisa fotografierea Kumari, asa ca singura posibilitate de a-ti pastra memoriile este sa cumperi vederile de pe strazi.
Alegerea Kumari aduce cu obiceiurile tibetane de gasire reincarnarilor de inalti lama. Desi este zeita hindusa, Kumari este de obicei aleasa dintr-o comunitate budista de aurari numita Shakya. Fetite intre trei si cinci ani sunt verificate de batrani cu experienta si trebuie sa aibe 32 de atributii fizice care sa o faca perfecta – un corp ca un arbore banyan sau gene ca de vaca. Candidatele care corespund, sunt incuiate noaptea intr-un templu din Piata Durbar (care de altfel este zavorat in restul timpului si nimeni nu se incumeta sa intre), printre capete proaspat taiate de tauri si unde barbati cu masti de demon urla intr-o camera intunecata. Fata care nu se teme de acesti demoni sui-generis, care recunoaste diverse obiecte ale fostei Kumari si a carei horoscop este considerat auspicious este recunoscuta drept noua zeita vie – Kumari. La prima sangerare menstruala, spiritul zeitei Durga paraseste corpul zeitei vii si aceasta redevine o muritoare de rand… nu chiar de rand, pentru ca primeste o pensie de la guvern, dar are mari probleme sa se integreze in societate – motivele variaza de la faptul ca nu are o educatie propriu-zisa pana la credinta raspandita ca cine sa insoara cu o fosta Kumari moare repede, toate concura la o viata nefericita pentru adulata zeita vie.
Cum se ajunge acolo
Cel mai ieftin este cu o cursa Air Arabia din Atena sau Istanbul via Sharjah direct la Kathmandu. Daca cumperi din timp, biletul va costa in jur de 350 euro + inca vreo 100 – 150 Taromul de la Bucuresti la Atena sau Istanbul
Viza
Viza de Nepal va fi emisa pe loc la aeroport pentru 20 dolari.
Cand sa te duci
Primavara sau toamna. Vara este extrem de cald (peste 40 grade) si bate musonul ceea ce duce la ploi violente in tot Nepalul. Iarna este frig – noaptea in jur de zero grade, ziua ajungand insa la 10 – 12 grade. Din pacate, multe restaurante sunt deschise (roof-top restaurant), asa ca vei manca ca in poza de mai jos – cu toate blanurile pe tine !
Ce mananci
In cartierul turistic Thamel vei gasi zeci de restaurante cu preparate delicioase inclusiv europene. Unul dintre cele mai bune tiramisuri care le-am mancat vreodata a fost la Kathmandu.
Unde te cazezi
Thamelul (si nu numai) geme de guesthouse-uri la preturi rezonabile. Eu am stat la International Guest House – de acord, are un nume care nu te inspira, dar conditiile sunt foarte bune, iar camerele sunt foarte artistice (lemn, thangka pe pereti, etc), Eu am dat atunci 10 dolari + 1 dolar pe incalzitor, acum vad ca preturile sunt intre 14 si 45 dolari cu posibilitatea de discounturi. Cand o sa revin in Nepal (pentru ca o sa revin !!!), tot aici voi sta. Aruncati o privire pe site-ul lor:
Shopping
Din nou, Thamel-ul este locul perfect. Poti sa-ti cumperi tricouri cu „Free Tibet” sau asternuturi de pat sau celebrele yakete – jachete facute din lana de yak – extrem de calduroase ! De asemenea, peste tot, gasesti carti la preturi super-prietenoase. Vino cu mana in buzunar ca o sa trebuiasca sa-ti cumperi geamantane si rucsace aici pentru cumparaturi… si unde altundeva in lume o sa poti sa-ti cumperi un rucsac de backpacker marca Louis Vuitton ???
Nu ma credeti ca e frig in decembrie ? Cam asa am mancat o friptura insa exceptionala
Durbar Square
Cu un sadhu de serviciu
Sculpturi erotice – e drept cam sado-maso
Sculpturi erotice pe temple
Sculpturi erotice pe temple – aici, cum sunt torturate femeile necredincioase
Durbar Square
Durbar Square
Durbar Square
„Sadhu” citeste ziarul
Thangkha
[…] am mai fost in Nepal si am mai scris cate ceva despre aceasta fascinanta tara. Dar pentru mine Nepalul a fost “love at first sight” – o tara fascinanta, un salt in timp […]
La ce distanta de Everest se poate ajunge cu mijloace de transport?
In Nepal, nu te poti apropia prea mult cu mijloace de transport, nu cred ca poti sa-l vezi. Din cate stiu, dupa aeroportul Lukhla, nu mai poti sa mergi mai departe. In Tibet, destul de aproape, poti sa-l vezi foarte bine.