Legendele Hong Kong-ului: Chungking & Mirador Mansions

In peninsula Kowloon in Hong Kong exista o zona care se cheama Tsim Sha Tsui. Zona este poreclita “Golden Mile” pentru ca aici se afla terenul cel mai scump din lume. Acum 3 ani, a fost demolat hotelul Hyatt care avea vreo 10 – 12 etaje pentru a face loc unei alte cladiri mult mai inalte, inca in constructie… Probabil terenul de sub Hyatt costa mai mult decat un hotel de 5 stele. Ei bine, pe acest teren de “aur”, se afla doua cladiri pentru backpackeri si emigranti – niste blocuri cenusii de vreo 15 – 16 etaje, masive care gazduiesc cateva sute de guesthouse-uri. Milioane de backapackersi din lumea intreaga au locuit aici in ultimii 50 ani, facand din Chungking si Mirador Mansions un loc la fel de legendar ca Thamel-ul din Kathmandu, Khao San Road din Bangkok sau Goa… Cea mai ieftina cazare din Hong Kong in cea mai scumpa zona rezidentiala din lume !

Cladirile au fost construite in anii 60 pentru un mare proiect imobiliar care avea ca scop reducerea presiunii demografice din insula, dar pana la urma cele doua blocuri masive au ajuns sa nu-i mai gazduiasca pe inghesuitii hong kongezi, ci pe si mai ingesuitii vizitatori ai metropolei. Incet, incet, intreprinzatori particulari au inchiriat si au subinchiriat spatii mai mari sau mai mici transformandu-le in guest house-uri. Azi nimeni nu mai stie cine a inchiriat cui, cert este ca aici poti gasi cateva sute de “hoteluri” cu mii de paturi.

Nu toate guest house-urile sunt insa la fel. Ce e comun – camerele sunt extrem de mici, iar fiecare centimetru patrat este folosit in mod judicios. Ce difera – unele locuri sunt mai murdare, altele sunt extrem de curate. Depinde foarte mult si catre cine se adreseaza – cele destinate emigrantilor din subcontinentul Indian, Africa sau China continentala pot fi mai darapanate si cam jegoase, cele destinate backpackerilor occidentali si care apar in general in Lonely Planet sau alte ghiduri de calatorie sunt curate si placute.

Personal, am stat in Chungking in 2004 si in Mirador in 2009. Am ales Mirador ultima data datorita lifturilor din Chungking – prea putine, deservind mult prea multa populatie, se putea sta si jumatate de ora la coada la lift la o ora de varf. Am inteles ca intre timp s-a imbunatatit si accesul in Chungking, dar nu pot sa va zic exact, am zis sa nu mai experimentez si sa stau in Mirador unde sunt 4 lifturi, fiecare deservind alte etaje, iar ambuteiajul fiind minim. In plus, butoanele erau sterilizate la fiecare 2 ore pentru a preveni febra porcina (de cand s-a ars cu SARS, Hong Kong-ul sufla si in gripa porcina !). Ulterior am citit ca exista o tendinta ca backpackerii sa se mute spre Mirador – ceva mai aerisita si o idée mai bine intretinuta, iar pakistanezii, indienii si chinezii sa ramana in Chungking.

In Mirador, am stat la Man Hing Lung Hotel. 150 dolari HK (14 euro) pe o camera single cu baie. Hotelul era la etajul 14 pe niste culoare cam labirintice, dar era extrem de curat. Ca peste tot, camera era putin mai mare decat patul, dar avea de toate – televizor, toaleta, dulapior, dus, telefon, aer conditionat… si o gura de aer relativ curat cu privirea spre moscheea din Tsim Sha Tsui. Receptia, un etaj mai jos era plina cu harti, recomandari, orare de autobuze, avioane, vapoare… si daca ce te interesa nu era afisat, puteai sa-l intrebi pe Mr. Chan (receptioner, patron, ghid turistic, one man show) care stie totul. Ca peste tot prin zona, trebuia doar sa deschizi gura si primeai imediat – daca nu serviciul, baremi informatia de unde iti poti procura ce ai nevoie. Aveai nevoie de viza de China, Taiwan sau Thailanda ? Nici o problema ? Vreun masaj ? No problem ! De unde sa-ti iei un aparat foto ? Ti se spunea care e cel mai bun magazin. Si in plus, ai si un computer la dispozitie pentru internet, dar pe care il disputi cu alti oaspeti ai lui Chan.

Ca oriunde in Hong Kong, parterul este plin de magazine… imensa majoritate adresandu-se fix ce-I trebuie calatorului – numeroase case de schimb valutar, magazine de suveniruri, agentii de voiaj, mini-supermarket-uri de unde sa-ti cumperi bere, apa si orice de-ale gurii, o multime de restaurant etnice – Nepal, Bangladesh, Thailanda, China, toate sunt reprezentate aici ! Internet café-uri, croitori indieni, magazine de electronice false si mai putin false, articole de voiaj (Samsonite sau Sansonite, la alegere), carti si reviste, pana si un sex shop… totul e la indemana. Pe strada, cele mai multe magazine sunt cele de electronice. Aici mi-am cumparat primul aparat foto digital in 2004. Era un Pentax facut pe vapor care costa in consecinta – vreo 10 euro. Daca voiam unul original, probabil ma costa dublu. Si a fost o afacere foarte buna… functioneaza pana in ziua de azi, desi nu il mai folosesc.

Vis-à-vis de Chungking e statia de metro Tsim Sha Tsui. Tot de acolo poti sa iei si autobuzul de aeroport, cea mai ieftina optiune de a merge / veni de la aeroport. La 200 metri mai la vale, ai parte de superba panorama a zgarie norilor din Hong Kong de pe esplanade Starurilor. O statie de metro spre nord, ajungi in Night Market – de unde iti poti cumpara tot ce vrei – imbracaminte, incaltaminte, DVD-uri, ceasuri, suveniruri, echipamente electrocasnice. E o locatie buna, centrala… Intrebarea este cat o sa mai reziste intre Sheraton-ul de la colt, Holliday Inn-ul facut sandvis intre Mirador si Chungking si Hyatt in reconstructie de vis-à-vis…?

Cum ajungi
Peste 70 de linii aeriene leaga Hong Kong-ul de lume, marea majoritate a companiilor europene aterizand pe modernul aeroport din teritoriu. Din pacate, spre Europa nu prea exista companii low-cost, asa ca e bine sa vanezi oferte. In schimb, din Hong Kong, zboara Air Asia la preturi modice spre Bangkok, Kuala Lumpur si Singapore. Daca vrei sa-ti continui drumul spre China, e mai ieftin sa zbori din Shenzen (o metropola lipita de HK, dar aflata in Republica Populara) decat din HK care continua sa fie “strainatate”.

Unde pui capul jos
In Chungking si Mirador, gasesti sute de guest house-uri cu preturi incepand de la 100 HK$ (9 euro) o single sau 150 HK$ (14 euro o dubla). Ca peste tot in Asia, preturile sunt negociabile, ai mai multe sanse sa obtii reduceri daca stai pe un termen mai lung (adica mai mult de 1 saptamana) sau daca ajungi cand sunt mai putin turisti (in general, primavera si toamna). Chiar daca stai mai mult, nu plati decat prima noapte pentru a te lamuri ca locul iti convine – dupa prima noapte, poti negocia discount-uri si prelungirea sederii.
Site: https://www.hkstar.com/~mhlhotel/

Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Regiunea Speciala Hong Kong. Pentru a intra in Republica Populara, ai insa nevoie de viza pe care o poti obti de la Ambasada din Bucuresti sau cu ajutorul oricarei guesthouse din Chungking sau Mirador. Atentie – daca aterizezi mai intai in Republica Populara, te duci in Hong Kong, si apoi vrei sa te intorci in Republica Populara, iti trebuie viza cu dubla intrare si trebuie sa ceri in mod special cand aplici – spui ca te duci in HK.

Chungking Mansions

Parterul lui Chungking

Faimoasele lifturi

De Luxe Hotel 🙂

Intrarea este insa destul de high tech

Chungking si Mirador – intre ele Hotel Holliday Inn

Lift dezinfectat

Pe holurile lui Mirador Mansions

Peste tot, hoteluri…

In fine, hotelul care il caut !

Receptia

Receptia

In fine, pe holurile hotelului…

Camera mea – single cu baie privata

Baia

Doar in HK e coada la Louis Vuitton

Magazine electronice

La 2 pasi, o panorama de neuitat

[mwi-product sku=”TA006,PORGAT001,A6″ img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Categorii:
- Hong Kong & Macao · Asia · Cazare · China

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest