Pe Sandi o stiu de cativa ani buni… Ma duceam pe la ea prin birou si povesteam de pe unde am bantuit. Simteam ca ma uraste cand povesteam despre Peru, Kenya, Thailanda sau Maroc. Apoi, am aflat ca a plecat in Peru si m-am bucurat pentru ea. Apoi in Africa de Sud, e drept doar scurt si pe urma am aflat ca a ajuns in Noua Zeelanda. Atunci am urat-o eu :)… Asta toamna, am aruncat o privire pe LinkedIn si am vazut cu stupefactie in dreptul ei urmatorul job: „Traveller in South America for 8 months”. Wow…! Am pus mana pe un telefon si niste prienteni mi-au confirmat – Sandi & Stef au plecat in America de Sud ! Si de atunci ii urmaresc… mai pe facebook, mai prin mail-uri, dar mai ales pe site-ul lor: https://www.8luni.ro/new/index.php. Si le multumesc ca si-au rupt o bucata buna de timp din cele 8 luni pentru a raspunde la intrebarile mele:
Cine sunt Sandi & Stef si ce fac timp de 8 luni ?
Suntem un cuplu din Bucuresti, in prag de 30 de ani (Stef in noiembrie 2009, Sandi in iunie 2010), si timp de 8 luni vom calatori prin America de Sud.
Banuiesc ca ati raspuns la intrebarea asta de 1000 ori… Aveati joburi faine, mai prindeati cate o vacanta in locuri exotice, cum de ati plecat ?
Viata era frumoasa si in Bucuresti, era stabila din multe puncte de vedere, job, prieteni, familie, casa, masa. Asteptam cu drag sa ne intoarcem la ea, si speram sa avem cateva idei despre cum sa o facem si mai frumoasa.
De ce 8 luni plecati de acasa? Am vrut sa calatorim mai lent, sa avem timp sa vedem locuri turistice, dar sa le apreciem si din alt punct de vedere, sa avem timp sa ne schimbam planurile, sa avem timp sa vorbim cu oamenii cu care ne intalnim, in loc de a schimba doar un simplu salut. Noi am inceput sa calatorim destul de tarziu, ca varsta, abia dupa ce ne-am angajat, mai intai prin Romania, apoi si prin afara. Si nu suntem calatori inraiti, am fost in destul de putine locuri, comparativ cu altii. Am iesit prima data din tara pe la 25-26 de ani, si am facut chestii clasice, plaja in Creta, ski in Slovacia, un drum cu masiile pana la Praga… Ca si destinatii exotice, inainte de aceste 8 luni mai fusesem plecati in Peru si in Noua Zeelanda, concedii lungi, organizate de noi, am fost plecati cu doi prieteni, Cris si Bug. Au fost foarte frumoase, ne-au facut sa ne dorim mai mult, planificarea unor calatorii noi ocupa mult din timpul si din mintea noastra. Noua Zeelanda a fost planificata imediat dupa ce ne-am intors din Peru, iar dupa Noua Zeelanda la mai putin de doua saptamani deja ne gandeam la noi destinatii.
Ideea celor 8 luni s-a infiripat incet-incet, din mai multe surse. Peru si Noua Zeelanda ne-au placut mult, ne-am plimbat destul de pe indelete, dar parca ne doream sa ne oprim si in locuri mai putin cunoscute, sa stam pe loc mai multe zile, sa mergem la piata cu localnicii… De vreun an de zile citeam povestea familiei Pouzet, care au calatorit 2 ani si 4 luni in cele doua Americi, cu 3 copii, ni s-a parut extrem de frumos cum reuseau sa traiasca o viata de zi cu zi, intr-un context atipic. Pentru ca ei nu si-au luat concediu, au continuat sa lucreze, isi scoleau copii, doar ca nu stateau pe loc. Cred ca in acelasi timp am vazut si Revolutionary Road, un film foarte interesant, am vorbit despre el multe zile, fara sa il legam de ideea familiei Pouzet sau de calatorii. Si intr-o zi, dintr-o discutie complet fara legatura, ne dam seama ca suma de bani necesara pentru a pleca jumatate de an, nu este asa un capat de tara, se poate face rost de ea. Si ne-am gandit ca vrem sa facem chestia asta acum, ce sens are sa asteptam, poate peste cativa ani nu mai avem banii, sau poate nu mai vrem sa plecam…
De ce America de Sud ? Multi se duc in Asia, altii prin Africa…
Voiam ca in calatoaria noastra sa vedem mai multe tari, dar nu enorm de multe, nu voiam sa facem turul lumii. Noua ne-a placut mult Peru, si stiam ca vrem sa revenim in America de Sud la un moment dat, si avea mult sens sa facem asta acum. America de Sud are niste avantaje pe care alte continente nu le au: peste tot se vorbeste spaniola, o limba destul de usor de invatat (mai e si portugheza din cand in cand, dar cu spaniola te descurci peste tot); clima este destul de apropiata cu cea de la noi, nu au extremele din Africa, iar din punct de vedere securitate, noua ni se pare ok (din nou, cu cateva exceptii).
Cam cat o sa va coste ? Ati facut vreun calcul ?
Banii au fost de la inceput in discutie, noi am estimat initial 1,000 euro de persoana pe luna, plus 1,500 de persoana bilete de avion. A rezultat un buget de 15,000 euro, cu el am plecat la drum cand am inceput sa planificam. Intre timp, am crescut bugetul la 15-20 de mii, pentru ca am ajuns la 8 luni in loc de 6, si pentru ca in prima luna am mers cu gasca de prieteni, si atunci am cheltuit mai mult, pentru ca am facut mai multe chestii.
Cand ati plecat ? Care e parcursul de pana acum ?
Am plecat la sfarsit de octombrie 2009, biletele de avion sunt Bucuresti-Rio-Bucuresti. In primele 5 saptamani am calatorit cu un grup de prieteni, ei atunci isi faceau concediul anual, si am fost cu ei o parte din traseu. In Brazilia am fost in Rio si Iguazu, apoi mult prin Argentina: Buenos Aires, Mendoza, Bariloche, Puerto Madryn, El Calafate si Ushuaia, si in Chile am fost in parcul Torres del Paine. In Ushuaia ne-am despartit de prieteni, si am pornit spre Santiago, de unde vroiam sa ne cumparam o masina, cu care sa calatorim mai departe. Am stat acolo cam 6 saptamani, mai mult decat ne doream noi… dar acum suntem pe drum cu o masinuta tare draguta, speram sa ne plimbe in siguranta de acum incolo.
Ce v-a placut in Brazilia ?
Brazilia este enorma, si chiar si pana la finalul calatoriei nu vom descoperii prea multe din ea, iar pana acum am vazut doar Rio si Iguazu Falls. Cascada este fascinanta, natura extrem de frumoasa, iar Rio… e Rio, cum sa nu iti placa…
Dar ce v-a impresionat mai mult ?
Greu de ales dintre doar doua chestii….
Multi considera Brazilia ca o destinatie foarte periculoasa. Asa e ?
Inainte de a pleca subiectul pericol a fost intens discutat la noi in grup, mai ales legat de Rio. Era prima noastra destinatie, urma sa fim obositi de pe drum, aveam doar 3 zile la dispozitie in oras, citeam tot felul de povesti de groaza, aproape ca ne faceam planuri sa nu iesim din hotel. Devenise absurd! Apoi ne-am adus aminte ca si Bucurestiul este descrisa ca o destinatie extrem de periculoasa, si am comparat ce se scrie despre cele doua destinatii pe un site american, cu sfaturi pentru turisti. Povestile erau destul de asemanatoare, desi cu mai multe semne de exclamare pentru Rio. Atunci ne-am mai calmat.
Ajunsi la fata locului noua ni s-a parut ca se exagereaza mult, poate ca aceleasi povesti sunt repetate de o mie de ori pana se amplifica efectul, cine stie… In centru si pe plaje lumea era normala si civilizata, iar in favele am mers cu un tur, si acolo ni s-au explicat regulile de baza, sa nu fotografiem lumea, in special motociclistii, pentru ca printre ei mai sunt oameni din mafie, si nu „agreaza” sa fie fotografiati.
Dar dincolo de toate astea, primeaza bunul simt: nu purtam bijuterii de valoare, scoatem aparatul de fotografiat din rucsac doar cand facem fotografii, nu mergem cu el agatat la gat, stam pe drumurile principale, nu ne bagam pe strazi dubioase, nu ne plimbam noaptea pe strada… chestii care se aplica peste tot, nu musai in Rio.
Ce simti cand vezi Iguazu ?
Wow, la Iguazu este alta lume, e fascinant! E un volum de apa imens, iar parcul este extrem de bine organizat, sa poti admira cascada din toate unghiurile. Parcul este administrat de Brazilia la Nord, si de Argentina la Sud, si ambele tari au facut o treaba foarte buna, se poate ajunge in siguranta pana foarte aproape de cascada, si in plus, se pot vedea si invata multe alte lucruri despre ecosistemul din jur.
Pe unde ati fost in Argentina ?
Am stat o saptamana in Buenos Aires si vreo 5 zile in Mendoza, dupa care ne-am reunit cu grupul de prieteni (care cutreierasera prin nordul Argentinei, Chile si Bolivia in 12 zile). Apoi am mers intr-un ritm mai alert catre sudul Argentinei, catre Patagonia. Am trecut prin Bariloche apoi am vizitat Peninsula Valdez care este langa Puerto Madryn, apoi am ajuns in Patagonia, unde am vizitat Perito Moreno si Parcul National
Torres del Paine (care este de fapt in patagonia chiliana), si apoi in cel mai sudic punct din America de Sud, Ushuaia.
Ati dansat tango pe strazile din Buenos Aires ?
Nu, din pacate nu, dar i-am admirat pe cei care o faceau. Se danseaza mult in Buenos Aires, desi poate nu este chiar atat de boem cum apare descris in multe ghiduri de calatorie.
Dar valsat cu pinguinii in Ushuaia ?
De fapt, in Ushuaia nici macar nu am vazut pinguini, am vazut doar lei de mare, cormorani si multi pescarusi. Am vazut extrem de multi pinguini la sud de Puerto Madryn, in rezervatia naturala Punta Tombo, unde este cea mai mare colonie de pinguini din America de Sud, sunt vreo 500,000 de exemplare. Langa Ushuaia este o insula unde sunt vreo 20,000 de pinguni, nu ne-a mai atras la fel de mult, dupa experienta din Punta Tombo
Ce v-a placut cel mai mult in Argentina ?
Daca ar fi musai sa alegem, atunci ar fi Peninsula Valdez, si Perito Moreno, dar nu stim sigur daca asta e ordinea Peninsula Valdez este un loc cu extrem de multe animale marine, iar Guelfo Nuevo este locul in care balenele franca austral vin sa isi creasca puii, si stau aici din iunie pana in decembrie, in fiecare an. Sunt foarte multe, intr-un spatiu relativ mic, si se pot vedea din barca, vin foarte aproape de turisti, sunt superbe! In anumite luni vin foarte aproape de mal, si te poti plimba pe plaja la pas cu o balena… trebuie sa fie interesant!
Perito Moreno este in Patagonia argentiniana, in Parcul National Los Glacier, si desi nu este cel mai mare ghetar din parc, este cel mai impresionant. Din cauza pozitionarii sale, accesul la el se face extrem de usor, se poate ajunge cu masina fix langa el, si se poate admira in toata gloria. Are o deschidere de 4km si o inaltime de 60m, si avanseaza! Da, este printre putinii ghetari din lume care avanseaza, si este un spectacol pe cinste! Bucati de gheata mai mici sau mai mari, se desprind din ghetar si fac un zgomot imens, si valuri pe masura. Pe langa asta, zgomote de rupturi de gheata se aud mereu din interiorul ghetarului, il „simti” cum se misca, este impresionant.
Episodul 2 al interviului – maine, cand vom trece impreuna cu Stef & Sandi in Chile…
Pe plaja Ipanema, Rio de Janeiro
Cascadele Iguazu – partea braziliana
Cascadele Iguazu – partea argentiniana sub luna plina
coada de balena – Peninsula Valdez
Perito Moreno, in Patagonia argentiniana
Oua de pinguini – Punta Tombo, Argentina
Ushuaia – la capatul lumii !
Si cotidianul a prezentat un interviu cu ei in toamna: http://www.cotidianul.ro/an_sabatic_cu_banii_de_o_masina_modesta-102051.html
Mi-a placut atunci si mi-a mai incurajat ideea de plecat cateva luni. Nu stiam de site-ul lor.
Ei, vezi, acum te mai incurajezi odata
Cand zici ca pleci ? Si tot cu trenu ?
Apropos… azi am vazut un interviu cu un monstru sacru al calatoriei pe termen mai lung, Roxana Valea, autoarea lui "Prin praf si vise". Interviul a fost luat de Vulpitza careia ii multumesc foare mult pentru carte si autograf:
http://portal.plimbarici.ro/articole/interviu-roxana-valea
Pai ma gandesc sa plec undeva intre 16 – 29 iulie. M-am conversat cu niste agentii de turism ptr achizitionarea biletelor de tren, dar cica se emit cu 45 de zile inainte si mi-e cam teama sa dau acum avans 50% ca poate ma razgandesc la date..
Mai citisem despre Roxana Vale la tine pe blog si mi-am zis ca voi cumpara cartea. Momentan citesc The Lonely Planet Story
foarte frumos.
am căutat un link rss pe site-ul lor, dar n-am găsit. dacă l-ai dibuit cumva, zi rogu-te şi la mine.
mulţmesc anticipat!
Nu stiu daca au rss, o sa-i intreb… oricum vreo 4 – 5 zile sunt intr-un parc national, o sa-i rog sa raspunda…
as dori sa stiu cam cat a fost bugetul ,daca se mai poate afla …
Buna Cristi,
Cel mai usor ar fi sa ne dai un mail la 8luni.ro@gmail.com, si iti putem spune mai multe despre buget. In mare, noi am cheltuit in 8 luni, 5 tari, doua persoane (bilete de avion, cazare, masa, transport, haine, cadouri) undeva intre 17 si 18 mii de euro. Dar sunt multe particularitati: biletele de avion au fost foarte ieftine (670eur dus intors, de persoana); primele 5 saptamani au fost f scumpe (3,500euro), pentru ca am calatorit cu grup mare, si repede; am cumparat si apoi vandut o masina, am iesit pe minus cu vreo 2,000euro, parca.
Pentru mai multe detalii, ne gasesti pe mail
[…] interviuri, despre altii am scris povesti sau am primit guest posturi de la ei. Unii s-au dus prin America de Sud cu lunile, altii prin lume cu anii, unii au ajuns prin Antarctica sau au mers cu trenul spre […]