Foarte multi m-au intrebat de ce s-ar duce in Belize. Poate pentru ca are plaje albe, fine si mare azurie. Poate pentru ca Blue Hole este unul dintre cele mai spectaculoase locuri de diving din lume. Poate pentru ca insulitele din largul coastei sunt locuri extrem de relaxante fara a fi pretentioase si fitoase. Pote pentru ca ritmul vietii se desfasoara incet-incet ca in reluarile de la golurile Ligii Campionilor… Sau poate pentru ca aveti prea multi bani de “curatat” si vreti sa va deschideti o firma intr-o cutie postal ca sa nu va mai bata la cap nici un ANAF.
Belize este o mica anomalie pe harta Americii Centrale. Este singurul stat din zona unde limba engleza este limba oficiala intr-o mare hispanica. Aceasta anomalie provine din ambitia englezilor de a apuca si ei o limba de pamant in America Centrala, asa ca desi Cristofor Columb bantuise si el prin zona, zona a fost colonizata de englezi pe sest in 1638 care venisera sa exploateze padurile din Belize. Evident, ca printre taietorii de lemne si-au facut loc si celebrii pirati britanici care atacau galioane spaniole pline cu aur in drum spre metropola. A continua un vals cu autoritatile spaniole, englezii ba erau expulzati, ba reveneau, ce e cert, cam spre sfarsitul secolului XVIII perfidul Albion si-a procurat o noua colonie. Autoritatile coloniale spaniole nu au recunoscut aceasta anexare, iar situatia persista pana in ziua de azi – Guatemala revendica ca intreg teritoriul Belizelor ca parte a teritoriului national.
Auzisem multe despre Belize City inainte de a ajunge in micuta republica, dar nu stiam ca de fapt nu este capital tarii. Capitala se numeste Belmopan, numara doar 8000 de locuitori si a fost proclamata capitala in 1961 in urma distrugatorului uragan Hattie care a facut praf Belize City, iar autoritatile s-au gandit sa se mute undeva mai in interiorul teritoriului. Am ajuns in Belize cu autobuzul din Guatemala, de la Flores. Dupa ce am trecut granita, intr-adevar am avut parte de o schimbare majora de peisaj – Guatemala arata ca in filmele cu Zorro, iar dupa granita a aparut gazonul englezesc…
Dupa circa doua ore de la trecerea granite, am intrat in fine in Belize City. Niciodata nu mi-am inchipuit cat de mic este. Nici nu m-am dumirit ca am intrat déjà in oras ca am si oprit in fata unei baraci – portul pentru insulitele din larg aflat la doi pasi de centru. Vis-à-vis de port, se afla celebra posta din oras, o cladire de cherestea cu un singur etaj si mansarda, dar care adaposteste cel mai mare numar de companii din lume (celebrele firme din cutia postal). Credeam ca posta e un zgarie nori mai inalt decat turnurile Petronas… Cand colo, e cat o cafenea ! La doi pasi, se afla principalul bulevard din oras, o straduta coloranta, exuberant, dar pe care pot trece cu greu doua vehicule unul langa altul. Pe aceasta strada exista cateva binecuvantate banci de unde ma aprovizionez cu dolari belizieni. Si cum in arhipelag, nu sunt nici banci, nici case de schimb valutar, trebuie sa ma aprovizionez cu destula moneda locala inca din Belize City. Evident, ca peste tot, lucrurile se misca incet in Caraibe, iar ora la care trebuie sa plece barca spre Caye Caulker se apropie… Dar, este totusi tara unde ora de plecare de la hotel este cam cand se gandeste clientul, unde vanzatorul daca este multumit cu cat a vandut pe ziua respective, inchide magazinul si se instaleaza intr-un hamac la umbra si unde filozofia de viata “go slow !” primeaza peste orice altceva.
In fine, ajung in port, cumpar ceva de la baut de la un negustor Iranian mutat aici de aproape 20 ani si apare si barca… E o salupa de fapt si numerosi turisti de inghesuim la bord. Echipajul in schimb e memorabil – capitanul e cool, ochelari de soare, muschi si vitamine, iar restul echipajului e format de un negru cu caciula rasta amintind de Bob Marley….
Dupa circa o ora, ajungem la destinatie… insulita Caye Caulker… Ce este Caye Caulker?… Este un ostrov de 800 locuitori, lung de vreo 2 kilometri si lat de 800 metri, unde nu exista drumuri asfaltate, ci doar nisip, singura masina clasica e a politiei, iar locuitorii mai bogati se plimba cu masinute electrice de golf. Peste tot se simte o atmosfera de vacanta, iar singurii locuitori care chiar muncesc sunt cei cele doua familii de chinezi care au acaparat comertul cu produse alimentare de pe insula. Caye Caulker este de asemenea punctul de oprire a oricarui backapacker de pe ruta Guatemala – Mexic, este un soi de Vama Veche a Caraibelor de Vest. Desi preturile sunt relativ ridicate (comparativ cu Asia de Sud Est), Caye Caulker este un loc in care sa te simti bine, sa iti arunci incaltarile si sa te bucuri de marea calda care nu din orice punct de pe insula nu e mai departe de 200 metri.
In plus, Caye Caulker este in apropiere de unele dintre cele mai frumoase locuri de diving din lume. Si nu numai faimoasa Blue Hole este la oferta, ci numeroase alte site-uri pline cu pesti si corali. Simti nevoia sa nu te bagi la 10 metri sub apa ? No problem, snorkeling-ul este de asemenea fabulos. Plimba-te seara pe insula si vei gasi o barca care sa te duca a doua zi in locul unde vin pisicile de mare si rechinii-nurse (nu ataca oamenii) vin pentru a fi hraniti de oameni… Poti sa sari in apa si sa te pozezi cu o pisica de apa in brate sau printre rechini. De fapt, localnicii cam cu asta se ocupa – au o barca si plimba turistii printre insule si ostroave in locuri perfecte dec snorkeling numai de ei stiute. Am avut parte de un capitan carismatic – Captain Steven care ne-a pus pisici de mare in brate, a pescuit pesti illegal fiind in rezervatie (pe care dupa aceea i-a crutat, aruncandu-i inapoi in apa) si a agatat doua englezoaice trecute de varsta a doua…
Mancare ? Pai nici asta nu poate fi complicate si prea anevoioasa… Din pamant, din nisip, apare un gratar, niste carne si gata mancarea… Iar seara, deasupra insulei e un adevarat nor de miros de gratar… aduce cu zonele verzi de pe langa orasele Romaniei in plin august…
Caye Caulker – renunta la tricou, renunta la incaltari, renunta la stress si probleme… Caye Caulker (si celelalte insule caraibene) mai sunt faimoase pentru ceva… este locul unde numeroase turiste singure renunta si la bikini. Daca Thailanda sau Filipinele sunt principalele destinatii de turism sexual pentru barbatii occidentali, Belize, alaturi de Jamaica si Republica Dominicana e o destinatie de prim ordin pentru fete in cautare de sex exotic… E drept, observam pe insule destule fete singure, sau cupluri de fete agatate fara probleme de Captain Steven-ii locali, dar la un moment dat era sa raman nemancat. Ne asezam la o masa, apare un negru, comandam friptura… Dupa doua minute, apare o tipa, se aseaza, schimba doua vorbe cu negrul si dispar amandoi. Friptura pe foc… Apare un al doilea. Intoarce friptura. Nu trece mult timp si mai apare o tipa. Dispar amandoi… Incep sa imi fac griji… noroc ca apare un pitic la tanc si friptura e tocmai buna… Pana am mancat, nota a fost prezentata de primul negru…
Deci… urmeaza sfatul celor din Caye Caulker… Go slow si misca-te in reluare… Descalta-te si mergi descult in nisip… Nu uita soarele si sa-l asculti pe Bob Marley… Si viata va fi brusc mai frumoasa.
Cum se ajunge acolo
Din pacate, cel mai usor via Statele Unite cu avionul. De ce din pacate ? Pentru ca iti trebuie viza de SUA chiar si pentru tranzit si ai de-a face cu sistemul de securitate destul de paranoic de pe aeroporturile nord-americane. Mai exista o a doua optiune – zbori la Cancun si de acolo cu autobuzul pana in Belize City via Chetumal.
Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Belize si pot sta timp de 30 zile
Cazare
Nu este deloc pretentioasa. In coltul sudic al insulei mai exista hotele de vreo 3 stele, dar in general, ai parte de case din cherestea fara multe lucruri inauntru – exceptand patul… Dar ce mai conteaza, cand marea e aproape… Noi am stat in Beachhouse-ul motelului 1788: https://www.goto-belize.com/motel1788.htm
Cand sa te duci
Decembrie – Mai. Vara vin ploile, iar de prin august, mai da si vreun uragan.
Portul din Belize City
Cladirea de birouri cu cele mai multe sedii de firme din lume – posta din Belize !
Principalul bulevard din Belize City
Un echipaj pentru Caye Caulker
Salupa Belize City – Caye Caulker – Caye Ambegris
Welcome to Caye Caulker !
Principala strada din Caye Caulker
Oferte peste oferte
Adevaratul slogan al Belizelor
Peisaj tipic
Motel 1788 – Beach house
E la 2 pasi de mare
Si de un apus de soare….
Pe insula
Barca cu diveri
Diving
Al 2-lea dive
Restaurant in Caye Caulker
Grataragiul inainte de a fi rapit de o admiratoare mai incinsa
Omu’ si-a parca vasul langa casa
Gata de sailing ?
Captain Steven si rechinii
Nurse sharks
Captain Steven si o pisica de mare
Captain Steven ofera si o gustare la bord 🙂
Sa facem cunostiinta cu pestii din zona
Din nou, in Caye Caulker
Dar nu pentru mult timp … a doua zi plecam spre Mexic
Pisicile de mare nu sunt periculoase? Pentru Steve Irwin au fost.
Vezi ca e ANAF, nu ANAT …. 🙂
ANAT-ul e in turism. 🙂
Ce sa-ti doresti mai mult intr-o dimineata de luni? Imi place sloganul lor – go slow! mai mai ca m-as muta acolo :))
Iar pisicile de mare nu cred ca-s toate periculoase..
Ruinele maya (Xunantunich, Altun Ha)?. Amatorii pot face un tur superb in Mexic, Guatemala si Belize pe urmele mayasilor.
Ceva despre garifuna?
Râurile enorme, jungla si pesteri (kayak si cave tubing disponibile)?
@MSJI Poza e facuta inainte de ce i s-a intamplat lui Steve. In general, ele nu sunt periculoase, dar se mai intampla…
@Razvan, well, chiar la ANAF ma refeream, nu la ANAT !
@Antoaneta – veneam de la Tikal, ma duceam spre Yucatanul mexican. Stiam ca sunt site-uri maya si in Belize, dar am vazut destul de multe in Guatemala si Mexic. Erau disponibile si kayak & cave tubing, dar ceva mai departe de Caye Caulker si oricum nu eram niste experti…
salut! am o intrebare care nu are legatura cu subiectul asta. scriu aici pentru ca asa cred ca-s sanse mai mari sa-mi raspunzi.
ai zis la un moment dat ca atunci cand pleci undeva nu folosesti pentru cazare site-uri gen booking. com. ci faci rezevari direct pe site-urile hotelurilor. poti sa-mi zici care ar fi avantajul? am incercat si eu de cateva ori direct pe site-ul lor si mi s-a parut ca ies mai scump. si inca ceva: nu cumva pierzi mai mult timp in felul asta? ca pe booking.com dai sa-ti caute, le ordonezi dupa ce criteriu vei, si-ti alegi. altfel ar trebui sa gasesti mai multe site-uri, plus ca multe nu prea dau preturi si deci tr sa trimiti mailuri…. explica si mie daca ai timp si chef. poate-mi scapa mie ceva.
multumesc!
@alind – in general stau la hoteluri mai ieftine decat pe booking si care nu vand camere prin site-uri gen booking, venere, etc. Asta e motivul principal. In cazul lui hostels.com, de cele mai multe ori am primit o cotatie mai buna de la hotel decat de la hostels.
Belize, Cancun, Cuba le-ati vizitat la pachet? Ma gandesc sa mergem ~2 sapt la Cancun, si de acolo sa ne mutam in alta locatie, dus-intors. In afara de cursele de linie, stii daca mai sunt si chartere la fata locului, din Cancun?
Da, parcursul de fapt a fost Guatemala – Belize – Cancun – Cuba. Chartere spre ce directie ? Nu cred sa existe chartere spre Belize din Cancun si nici spre Cuba.
cum fac sa ma mut in belize?
Exista un consulat onorific al Belize in Romania… sper sa mai functioneze, iata coordonatele, dar nu bag mana in foc ca sunt corecte:
http://www.embassypages.com/missions/embassy458/
Frumos,foarte frumos….
o sa plec la anul in Miami cu avionul,de acolo se face croaziera in Cozumel(Mexic),mai departe Cayman,Honduras,Belize.
Plec in decembrie prin zona si m-am blocat la capitolul autobuz din Belize City spre Chetumal !
Din Flores spre Belize exista firma marvelustravel,( care are oferta doar din Chetumal spre Flores!!!!!)
Multumesc .
Gasesti in autogara fara probleme. Nu mai stiu ce companie era, orarele sunt semnalizate
Eu m-as muta definitiv in Belize. Nu stiu care sunt conditiile ca sa cumpar o locuinta acolo, sau nu stiu, sa stau cu chirie. Cat ajunge chiria pe luna la un apartament? Cum este sistemul medical, educational, poate sa imi spuna cineva? Cat costa un bilet la avion pana acolo? Unde au ambasada cei din Belize, aveti vreo adresa? Multumesc de sfaturi!