Continuam astazi interviul inceput ieri cu Alex. Din Iraq sa trecem in Iran. Multa lume le confunda datorita numelelor similare, dar diferentele intre cele doua tari pot fi in anumite cazuri ca de la cer la pamant.
Ai fost in Iran dupa alegerile de anul trecut ? Eu am fost in Iran fix cand incepea campania electorala – au aparut restrictii pentru turistii straini ? Care era atmosfera in Teheran ?
Pana in ultimul moment am fost sigur ca nu imi vor da viza. Deja aparusera multi oameni pe forumul de pe Lonely Planet care scriau ca nu au primit viza desi aveau invitatii iar VOA (En. visa on arrival) fusese suspendata. Dar am zis sa incerc si am primit viza foarte usor, nefiind necesara nici invitatia. In tara nu am avut parte de restrictii, insa se simteau framantarile sociale, mai ales in randul tinerilor. La Teheran era destul de multa politie pe strada, desi eu unul nu am avut nicio problema nici acolo, nici la Mashad. In rest am fost pe munte…
Stiu ca ai fost in Iran de cel putin 2 ori. Ce te atrage in aceasta tara ? Mullahii ? Oamenii ? Maidan Imam ?
Am o amintire foarte frumoasa legata de serile in care stateam la o ceainarie amplasata pe terasa unei case care dadea spre Maidan Imam din Esfahan, band ceai si pufaind din narghilea sub cerul acela perfect senin si instelat. Insa iranienii sunt cei care ma atrag in aceasta tara. Nu fac o diferenta intre ei din punct de vedere a statutului social, cel putin nu atata vreme cat nu incearca sa ma convinga de lucruri care nu ma intereseaza sau cu care nu sunt de acord. Am calatorit cu un mullah in trenul de la Mashad la Teheran si am avut o discutie foarte interesanta. Insa, dincolo de aceasta, prefer oamenii pe care ii intalnesc pe strada.
Iranul este poate unica tara din lume unde poeti de acum 600 de ani sunt venerati ca niste mega-star-uri. De unde aceasta legatura intre Iran si poezie ?
Cred ca ajunge sa citesti doua randuri din Rumi sau, mai bine, ca sa ma apropii de perioada mentionata de tine, Hafez. Poezia este in sangele acestei natii, ea inglobeaza intr-un mod extraordinar decoratiunile arhitecturale, muzica (sa il iau de exemplu pe Shajarian) sau modelele acelea bogat colorate din covoarele persane. Dincolo de aceasta, poezia este un limbaj alternativ de comunicare, ea iti da sete de viata, bucurie si speranta.
Ai simtit pe vreundeva ostilitate catre occidental ? In ultima instanta, in Asia, noi romanii suntem “occidentali” (farang, gaijin, sahib)
Foarte rar si nu neaparat fata de mine ca roman, european, vestic. Au fost mai degraba cateva situatii in care oamenii ma intrebau de ce noi mancam porc sau bem alcool sau de ce incercam sa ne impunem autoritatea in alte tari. Nu a fost niciodata vorba de rautate sau ostilitate, ci mai degraba era curiozitate, voiau sa afle de ce se intampla niste lucruri. Si, nu o data, raspunzandu-le cu calm, am ajuns la discutii foarte interesante. La urma urmei, nu o data ultima data in turul din Irak) am intalnit europeni care aveau o xenofobie urata fata de musulmani sau hindusi. Mult, mult mai urata decat orice am intalnit vreodata eu in Asia la cei de acolo. Ca in orice lucru, ideile preconcepute fac parte din padurea prin care trebuie sa treci daca vrei sa ajungi departe.
Ce te-a impresionat in Nepal ? Ce amintiri ai din aceasta tara ?
Mi-a placut tare Kathmandu-ul cand cadea curentul, cu stradutele acelea inguste care rasunau de zgomotul unei motociclete si cu lumina aceea neasteptata. Mi-a mai placut forfota din Durbar Square, o noapte de chin intr-un autobuz inghesuit. Si totusi, se simtea o liniste deosebita a acelor oameni dincolo de galagia aparenta.
Ai fost in “stanuri” – Uzbekistan, Turkmenistan. Ce ai facut acolo ? Merita vizitat ?
Initial vazusem Uzbekistanul ca pe o iesire sigura din Afganistan, de unde zbura Aeroflotul. Apoi, avand ceva timp ramas, am calatorit prin tara, vizitand Samarkand, Bukhara, Khiva. Acestea sunt unele dintre cele mai impresionante monumente din Asia Centrala pe unde am fost eu. Insa in egala masura au devenit sterile, fiind renovate in mod excesiv si datorita faptului ca nu mai locuieste aproape nimeni acolo, iar bazarurile vechi fiind transformate in magazine de suveniruri si nimic altceva. Se simte ceva artificial acolo, ceva care nu mi-a placut. Comparativ, Balkhul din Afganistan era mult mai viu. Cat despre Turkmenistan, este o tara contrastanta, intre decoratiunile extraordinare de la Konye Urgench sau din pustietatea de la Dekhistan, acea frumusete a simplitatii de la Ismamut Ata si, da, pana la grotescul acoperit cu marmura de la Ashgabat sau Balkanabat.
Turkmenistan este comparat de multi cu Coreea de Nord. Cum ai ajuns in Turkmenistan ? Ce ai vazut acolo ?
Probabil este comparat cu Coreea de Nord prin prisma politicului. Eu nu am fost in Coreea de Nord, nu mi-o propun pe termen scurt si nici nu sunt interesat foarte tare de politica, asadar nu ma pot pronunta. Eu am ajuns in Turkmenistan dupa ce citisem destul de mult despre istoria zonei cand ma documentasem pentru Afganistan. Nu se poate merge pe cont propriu (decat in conditiile unei vize de tranzit a carei durata depinde de consul), asa ca eu am apelat la varianta de tur si, dupa lungi dezbateri, am dat la pace cu o agentie locala asupra unui program foarte dens, care a mers prin zone total diferite ale tarii, de la opulenta capitalei, pana la saracia de la Gazachak (in ciuda bogatiei in resursa exploatata acolo) la Muntii Kopet Dag sau siturile istorice de la Nissa, Gonur sau Margiana.
Turkmenbashi este mort si nu i-a succedat fiul ca in Coreea de Nord sau Azerbaijan. Mai exista un cult al personalitatii lui ?
Niyazov este mort, nu Turkmenbashi. Lui Niyazov nu i-a urmat taman fiul sau, insa cineva care ii este asemanator. Exista un cult al personalitatii lui care a fost exploatat de Berdymuhammedov. Mai precis, portretele precedentului au fost inlocuite cu unele, este adevarat, o idee mai mici si mai rare, ale celui nou. Insa actualul presedinte a facut doua miscari inteligente, a la Bashar al-Assad: a pastrat si continua intr-o anumita masura cultul personalitatii anteriorului si a promis (si a dat doua picaturi de) democratie si deschidere. Dar, orice ar fi, Turkmenbashi nu a murit si nu poate muri. Fara el, poporul nu mai are soare. Suna cunoscut?
Poti sa ne spui o poveste care realmente te-a impresionat ?
Au fost multe astfel de intamplari. Omul care s-a dat jos din autocar la Homs, in Siria si a mers jumatate de zi cu noi ca sa se asigure ca gasim drumul spre Krak des Chevaliers. Sau domnul in varsta care a intrat in ceainaria unde stateam la Srimongol, in Bangladesh, ne-a urat fericire si a disparut. Iar in ultimul drum, in Irak, o familie care, vazand strainii la Moscheea Abu Duluf, ne-a invitat la un ospat cu dolma (similare sarmalelor). Sa nu mai spun despre batranica basarabeanca de la Ismamut Ata, din Turkmenistan, gata sa taie o oaie pentru noi (fusese deportata in Siberia dupa razboi si apoi nu ii permisesera sa se intoarca acasa).
Dar o poveste realmente haioasa ?
In iarna lui 2001 plecasem spre Muntii Rila in Bulgaria cu un rucsac mare, cu coltari, piolet, cort, echipament de iarna; eram incaltat cu bocanci de iarna si tot tacamul. Cum veneau si niste prieteni de la Varna, am stabilit ca mai bine ne vedem acolo, asa ca, la intrarea in tara, cand m-a intrebat politistul de frontiera unde merg, am spus Varna o data, de doua ori, de trei ori. Pana la urma mi-a stampilat pasaportul si a plecat, insa nu as vrea sa stiu ce gandea.
Stiu ca e greu, nici eu nu prea raspund la intrebarea asta sau raspund cu un raspuns multiplu… Unde este locul din lume care ti-a placut cel mai mult ?
Herat, Fez, Kashan, Srimongol, Shibam, New Delhi, Beirut, Peshawar… acestea sunt doar cateva locuri care imi trec acum prin minte, insa nu fac ierarhii.
Si in fine, care e urmatoarea destinatie ? Unde ?
Nu stiu in acest moment, depinde destul de mult de momentul in care imi voi putea lua vacanta si in egala masura mai intai trebuie sa imi revin financiar dupa ultimul drum. Ma gandesc insa la Coridorul Wakhan (Tadjikistan – Afganistan), Mongolia sau Uganda.
Muntele Damavand – Iran
Piata Imam-ului din Esfahan, Iran
Badgir-uri din Kashan, Iran
Great Kizkala – Turkmenistan
Poarta Caravanseraiului, Konye Urgench – Turkmenistan
Rugaciuni turkmene
Dekhistan Minaret – Turkmenistan
Balkanabat
Arcul Neutralitatii – Asghabat, capitala Turkmenistanului
Palatul Presedintelui – Asghabat
Patiserie turkmena