Dana Crisan – "Bhutan-ul este o tara cu totul aparte, eu m-am simtit ca intr-o carte de povesti". Episod 1

O stiu pe Dana de cativa ani buni… Ii placea sa calatoreasca, iar eu ii aratam sute de poze de pe diverse meridiane. Calatorea mult, dar numai pe aici, prin Europa sau nu foarte departe… iar eu ii povesteam de Asia :). La un moment dat, asta-iarna imi spune ca pleaca in Asia… „Unde ?” am intrebat foarte relaxat, asteptand un raspuns gen China, Thailanda sau Singapore. „In Bhutan si Myanamar” a venit calm raspunsul. Era sa cad de pe scaun… Pai tu n-ai fost niciodata in Asia si aceste destinatii sunt mai speciale sa le spun asa… Si s-a dus… in Bhutan si Myanmar. Azi va prezint povestile ei din Bhutan, maine din Myanmar…

Ai iesit pentru prima oara din Europa… tocmai in Myanmar si Bhutan ! De ce tocmai destinatiile acestea nu tocmai obisnuite ?
A fost un amestec de sansa si de dorinta de a avea vacante ‘altfel’. Planuiam pentru 2009 o iesire in Africa, imi doream foarte tare sa fac voluntariat la fundatia Gallmann Memorial din Kenya. Nu mi-a iesit, criteriile de acces la un astfel de program ma depaseau anul trecut. Vacanta de anul trecut a fost gandita initial doar pentru Bhutan, o tara descoperita prin Uca Marinescu. Bhutan-ul m-a fascinat din primul moment, stiam pe unde se afla si cam atat; am avut nevoie de fix 5 secunde sa decid ca trebuie sa ajung acolo. Si fiindca tot eram in zona, am decis sa mergem si in Myanmar…

Pentru multi, Asia e un soc. Pentru tine a fost ? In ce sens ?
Asia nu a fost un soc pentru mine, a fost pur si simplu altfel. M-am trezit ca fiind anormalul intr-o normalitate, pentru prima oara m-am simtit altfel, blonda cu ochi albastri intr-o mare de asiatici si cu o foame nebuna in a surprinde fiecare secunda din timpul petrecut acolo. Asa am inceput sa inteleg japonezii veniti in vacanta in Europa 🙂

Ce stiai despre Bhutan inainte de a te duce acolo?
Stiam ca se afla la poalele Himalayei, ca este pe locul 8 in lume si pe primul loc in Asia ca nivel de fericire a populatiei, ca este interzis comertul cu tutun, ca sunt budisti, ca au o politica a turismului foarte speciala, ca au un rege foarte tanar si ca sportul lor national este trasul cu arcul…cam atat.

Dar despre Myanmar ?
Despre Myanmar, stiam toata povestea cu dictatura militara, de dezastrul din 2008…tinta mea in vacanta asta nu a fost de fapt Myanmar, pentru mine Bhutan-ul a fost esenta plecarii mele in Asia.

Cum ati calatorit ? Printr-o agentie ? Care ? Ce ati avut inclus in pachet si ce ati luat pe langa ?
Am calatorit printr-o agentie bhutaneza din Statele Unite, pe numele ei WindHorse Tours. Bhutan-ul are o politica aparte pentru turisti- accesul este limitat la un numar de turisti in fiecare an, se plateste o taxa zilnica pentru perioada sederii acolo, taxa care era anul trecut 200 USD/zi (de anul acesta a crescut la 250USD), taxa care include transportul cu avionul din Thailanda/India catre Bhutan, cazare, transport, mese, ghid. Pe langa acest pachet mai sunt de acoperit cheltuielile cu bautura si micile suveniruri pe care le poti achizitiona de acolo. Pana in momentul platii biletului de avion catre Bhutan, destul de scump de altfel, nu ti se garanteaza restul pachetului.

Cum ati ajuns in Bhutan ?
Am ales varianta calatoriei cu avionul prin Amsterdam-Bangkok, cu o noapte de cazare in Bangkok. Catre Bhutan este o singura companie aeriana – Druk Air- care zboara dupa program nu foarte bine stabilit, pentru ca se poate schimba in functie de vreme; este foarte important sa stai mereu conectat cu agentia de turism pentru a afla eventualele modificari in programul de zbor.

Bhutanul este cunoscut ca un stat complet inchis, incremenit in istorie. Cat este adevarat ? Exista semne de modernizare in Bhutan ?
Bhutan-ul este o tara cu totul aparte, eu m-am simtit ca intr-o carte de povesti pe perioada sederii mele acolo. Este o poveste fascinanta cu regi si cavaleri, pe meleaguri rupte din rai, nu este o tara a ‚timpurilor noastre’. Este o tara in care m-am simtit intrusa intr-un fel, vinovata ca tulbur linistea locurilor cu prezenta mea. A fost prima tara in care nu mi-a venit sa fac fotografii, le faceam usor pe ascuns, pentru ca este locul in care iti vine sa te transformi intr-o musculita pentru a nu strica naturaletea oamenilor…imi doresc sa fie cat mai putini turisti care merg in Bhutan pentru ca inevitabil prezenta noastra acolo modifica locurile. Din dorinta de a impartasi din cunostintele, lucrurile noastre fortam o modernizare a locurilor care nu stiu daca e buna. Exista semne de modernizare, care incep cu constructia primului mall in capitala Timphu si care sfarsesc cu imbracamintea tinerilor, care poarta din ce in ce mai putin hainele traditionale si prefera din ce in ce mai mult blugii, hainele moderne in general.

Care au fost lucrurile care v-au impresionat cel mai mult ?
M-au impresionat oamenii. Bhutan nu este o tara bogata, este o tara care isi cunoaste limitele si le respecta. Oamenii … stiu sa fie fericiti cu putinul pe care il au. Senini, zambitori, respectuosi, cu o liniste cum numai in asemenea locuri poti avea. M-au fascinat si m-au facut sa inteleg mai bine care sunt lucrurile cu adevarat importante in viata.
M-a uimit ‚semaforul’ din capitala Thimphu, intre ghilimele pus pentru ca Thimphu este singura capitala din lume fara semafor. A fost o incercare acum cativa ani de a plasa un semafor ‚adevarat’ la intersectii, insa oamenii locului au protestat pentru ca le tulbura cotidianul…asa ca intersectiile sunt dirijate de politisti cu manusi albe.

Dar locurile ?
In general Bhutan-ul este fascinant, m-am indragostit de aceasta mica tara, de sentimentul pe care ti-l da, de spiritualitatea ce pluteste in aer, de liniste, de candoarea oamenilor, de cum te invata ce inseamna respectul si consideratia si rabdarea si… tot restul.

Cum sunt bhutanezii ? Ati putut comunica cu ei ? Despre ce ati discutat ?
Nu am intalnit natiune care sa isi iubeasca conducatorul mai mult decat o face acest popor mic. Vorbesc cu mare respect de rege si de familia regala, cred in el cu tot sufletul, nu am intrat in nici un hotel, casa, restaurant, banca in care poza regelui sau a familiei regale sa nu fie agatata, atarnata, postata pe undeva. E un cult in toata regula. Am avut un sentiment de siguranta extraordinar in Bhutan. Tricouri cu „I love my king”, placute de masini cu „I love” pur si simplu, „I love walking in the rain”, „Drive slow, your wife is at home”…oricum viteza maxima este 40km/ora, mai ajung si la 50 in cazuri exceptionale. Lumea se misca intr-un alt ritm. In mod surprinzator majoritatea vorbesc engleza, au un sistem de invatamant foarte bine pus la punct si sunt foarte deschisi si primitori. Si nu in ultimul rand, foarte intelepti. Am discutat despre orice: de la religie, obiceiuri locale, relatii, cultura…am avut norocul si de a avea un ghid fabulos care ne-a introdus in viata unor familii bhutaneze.

Ce v-ati cumparat din Bhutan ? Ati avut parte de un mall experience ?
Din fericire nu am avut parte de mall experience (daca la magazine te referi). Bhutan-ul este o tara in care principala sursa de venit este turismul, poti cumpara din magazine mici suveniruri mici de la obiecte religioase, la mici bijuterii artizanale, haine traditionale, muzica locale sau filme locale. Am avut surpriza sa gasesc varianta bhutaneza a povestii mesterului Manole 🙂

Si partea culinara ? Cam ce ati mancat ? Sau ati rabdat de foame ?
In nici un caz nu rabzi de foame in Bhutan. Bucataria este bazata pe orez si chilli, le mananci in toate formele si culorile posibile si sunt delicioase. Mai adaugi la ele carne, legume gatite sub diverse forme, branza uscata de iac…mi-a lipsit teribil cafeaua buna si nu am gasit-o decat in Thailanda.
Nu se obisnuieste sa se serveasca desert in Bhutan, face parte din regimul lor sanatos de viata…copiii sunt incurajati ca in loc de guma de mestecat sa mestece branza uscata de iac pentru a-si proteja dintii…

Cateva sfaturi pentru cei care ar dori sa viziteze Bhutanul… Trips and tricks ?
Bhutan-ul ofera nenumarate cai de petrecere a timpului, este o tara foarte potrivita treking-ului si descoperirii unor populatii vechi. Recomand vacante de la 2 saptamani in sus, cu trasee bine stabilite si verificate pe net, pe forum-uri. Agentiile de turism nu ofera intotdeauna cele mai interesante trasee, si puteti avea surpriza ca locuri extrem de interesante pe hartie sa le descoperiti la o alta dimensiune acolo. Tine foarte mult si de diferentele culturale si de intelegere.
Bhutan-ul nu este o tara ‚ieftina’, dar merita experienta! Festivalurile traditionale, perioada de inflorire a rododendronului sunt momente de maxima atractie.

Maine, continuarea povestilor Danei din Myanmar… o alta destinatie mai putin cunoscuta…

Dana prin Bhutan

Everest – vazut din avion

Aeroportul international Paro

Sportul – o activitate pentru toti !

Semaforul viu din capitala Bhutanului

Palatul Regal

Restaurant & bar in Thimphu

In Bhutan, exista 1000 de scoli (la noi sunt parca 3000…)

Pur si simplu, Bhutan

Some shopping experience…

Un Bhutan autentic

Dormitor bhutanez

La picioarele Himalayei

Ofrande si ceara si unt

Tiger’s Nest

Comertul cu tigari este interzis pe tot teritoriul national al Regatului Bhutan

Categorii:
Bhutan · Interviu · Myanmar

Comentarii

  • Razvan Pascu spune:

    Intr-adevar Uca Marinescu s-a indragostit de Bhutan si imi vorbeste si mie cu mare drag despre aceasta tara, de fiecare data cand ne intalnim.

    Si Alex Dumitru la fel, chiar si pe unul dintre interviurile de pe blogul meu.

    Acum Dana este a treia persoana care vorbeste atat de frumos despre tara asta….inseamna ca trebuie sa fie cu adevarat special acolo.

  • Misaki spune:

    Fascinant! Felicitari Danei ca a ajuns acolo si, mai ales, ca s-a dus cu inima deschisa la a percepe frumusetea locului si a oamenilor exact asa cum sunt 🙂 Cum se face ca citind despre Bhutan nu pot decat sa-mi amplific dorul de Asia, desi eu nu cunosc decat particica numita Japonia?! 🙂

  • Imperator spune:

    @ Misaki – nu ar fi timpul sa mai mergi odata in Asia ? 🙂

  • Mario spune:

    Eu cred ca daca ar avea foduri s-ar duce din nou in Japonia 🙂

  • metalactual spune:

    Chestia cu acest Bhutan e misto, dar cred ca as da "skip" absolut lejer. Totusi, fata de poveste de ieri, cu trenul spre India, asta e lux. Multam' ca impartasesti aici experiente, pe care doar din fotoliu le-as incerca "traite".

  • cris31 spune:

    Intr-adevar, multumim pentru povestile pe care le citim din fotoliu. Dar asa putem cu totii sa visam frumos si…nu se stie niciodata ce ne poate rezerva viitorul.
    Frumoasa si inteleapta aceasta micuta tara.

  • TropaTrop spune:

    Ah, mi-am dorit sa ajung in Myanmar pe traseul meu, dar am numarat banii, am prioritizat si am ales Nepalul (mi-am implinit un vis). Myanmarul e, insa, pe lista de asteptare – am auzit atatea lucruri frumoase despre oamenii de acolo! Visez si la Bhutan, dar e atat de scump!!

  • […] catre guvern… Demult voiam sa ajung in Bhutan, dar dupa interviul cu Dana care imi spunea ca “Bhutanul este o tara aparte, eu m-am simtit ca intr-o carte de povesti”, am zis ca e musai sa ajung cat mai […]

  • margareta ilies spune:

    teribil povestea danei cat de d-na uca marinescu numai cand aud de dumneaei simt ceva deosebit mai ales ca a fost profesoara fiului meu,la scoala 45.savurez emisiunile la tv. cand o vad! avem destul de invatat !

  • maria spune:

    Foarte frumos ! Am auzit de Bhutan, dar nu ma gandeam ca este asa de frumoasa tara. Felicitari Danei ca a reusit sa viziteze acest loc minunat.

  • Iondenicăieri spune:

    Regatul ăsta mic ar trebui să servească drept lecție întregii lumi.Am urmărit recent un documentar în care se vorbea despre modul cum învață copiii la școală.În programa de învățămînt este inclusă și meditația pentru antrenamentul și înviorarea minții.Asta include printre altele,și predarea tehnicilor de relaxare cerebrală,și destinderea subconștientului cognitiv-rațional al copiilor.Nu este de mirare că un procent foarte mare de elevi au rezultate la învățătură dintre cele mai bune.Dacă la noi s-ar implementa aceste tehnici pentru copii în școli,ar dispărea toate mizeriile care se întimplă în scoli.Într-adevăr micul regat al Bhutanului își merită titlul.

  • dorin spune:

    Vreau sa calatoresc in Bhutan in 2018 . Iubesc Bhutan,frumoasa muzica. Bhutan este foarte frumos . Stiu asta de la pretena mea care este din Bhutan . Bhutanesele sunt cele mai frumoase .

  • dorin spune:

    Bhutan este frumos. Vreau sa calatoresc acolo in 2018 . Iubesc Bhutan,frumoasa muzica. Este o zona mirifica in acesta vale. Bhutanesele sunt frumoase .

  • TARZIU ANGELA spune:

    Mulțumesc Dana, parcă sunt din poveste. Toate locurile de la poalele Muntelui Vecin cu Cerul sunt de excepție. Eu le cunosc doar din cărți.Acum pentru mine e prea târziu să le pot vedea aevea.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest