Rendez-vous cu extraterestrii ? La Nazca

Imagini Peru: Astronautul la Nazca

Credeti in extraterestrii ? Suntem fii unei alte civilizatii extraterestre care si-a lasat semintele pe Planeta Albastra ? Este asirianul Ghilgames una din acele fiinte care au deturnat soarta unui animal biped aparut pe undeva prin Africa ghicind in el un potential enorm de dezvoltare ? Nu stim, iar teoriile abunda… Avem “Epopeea lui Ghilgames”, avem Area 51 in Roswell, dar avem si alte semne venite de peste secole… Unele din aceste semne se presupune ca se gasesc la Nazca, in Peru, America de Sud.

Nazca este un mic orasel aflat intr-unul dintre cele mai aride deserturi din lume, care se afla pe coasta Pacifica a Peru-lui ce se intinde pe mii de kilometri pana in Chile. Dar aici, acum 2000 de ani, a existat o civilizatie deosebita, asa-numita “cultura Nazca” care a inflorit intre anii 200 I.Hr. si 700 d.Hr. Cele mai spectaculoase urme ale acestei civilizatii sunt misterioasele “linii Nazca” – niste linii trasate prin desert si care nu pot fi identificate decat din zbor fie niste linii simple, dar si niste desene mult mai complicate redand o maimuta, un colibri, un paianjen, soparle si cea mai ciudata figura – o figura hominida cu mana ridicata in semn de prietenie.

Uitate de multe secole, liniile Nazca au fost redescoperite din greseala in anul 1927 de un aviator care zbura prin zona si pana la al doilea razboi mondial, arheologii americanii au luat in primire zona. Dar a fost o germanca care si-a asociat numele cu Nazca lines – e vorba de matematiciana Maria Reiche care a ajuns la Nazca in 1946, stabilindu-se aici pana la moarte, studiind si promovand liniile timp de jumatate de secol. Meritul Mariei Reiche a fost ca a reusit sa mobilizeze sponsori si autoritati (cum ar fi Lufthansa, dar si Fortele Aeriene Peruviene sau Ministerul Educatiei din Peru si RFG) pentru a finanta prezervarea si studierea liniilor.

Evident, nu e nici o surpriza ca in jurul liniilor sa fi aparut o gramada de teorii – unii sustin ca este vorba de un vechi sistem de irigatii, un ritual de venerare a zeilor sau o semnalizare primitiva pentru extraterestrii (teorie intarita de figura ciudata a unui “cosmonaut” dintre liniile de la Nazca). Nu vreau nici eu sa rezolv una din marile mistere ale arheologiei mondiale, asa ca o sa va povestesc cam ce poti face la Nazca.

In primul rand pentru a ajunge la Nazca nu este chiar foarte usor. De la Lima, poti lua un autobuz care strabate un peisaj selenar pe celebra Carretera Transamericana care strabata ca o coloana vertebrala Americile de la Nord la Sud, din Alaska in Tara de Foc. Autobuzul face cateva ore bune si intr-un final ajungi in mica urbe de 15000 locuitori care in mod sigur ar fi fost uitata de lume daca nu existau Nazca Lines. Cum Nazca Lines exista, numerosi gringos vin aici in drumul lor spre Arequipa pentru a vedea faimoasele linii.

Am ajuns seara in Nazca. Pe drum, la fiecare oprire, cate 4 insi (eram in grup de 9) ne dadeam jos pentru a supraveghea ca rucsacurile noastre puse in locul de bagaje din “burta” autobuzului sa nu faca pasi – doi in partea dreapta, doi in partea stanga, prin rotatie. Noroc ca autobuzul nu oprea prea des. In plus, am ales sa circulam ziua pentru a evita orice problema.

Odata ajunsi la hotel, am cumparat turul de a doua zi care avea sa ne poarte prin mai multe locuri. Desi ne inchipuiam ca vom merge direct la aeroport, ei bine, mai intai am facut turul “cultural”. Adica ne-au dus la un soi de atelier unde ne-au aratat arta olaritului nazcan… Nu pot spune ca am aflat un lucru care sa-mi schimbe viata, dar tipul care prezenta era chiar simpatic, iar unele produse erau chiar dragute – si aveau niste preturi extrem de prietenoase.

Dupa aceste intermezzo, ei bine, am ajuns la aerodrom. Evident, nu exista curse regulate, aeroportul este folosit ca baza doar pentru tururile turistice pe deasupra Nazca Lines. Turul se face cu niste avioane mici Cessna, de cateva locuri (al nostru a fost de 6 locuri, inclusiv pilotul). Cand am zburat noi, nu pareau sa fie dintre cele mai noi aparate, dimpotriva… Pilotul nostru avea chiar niste urme de arsuri pe fata … sa fi aruncat nevasta cu ceva fierbinte dupa el sau sa fi fost de la vreo cadere cu avionul ?

Ma rog, nu am stat sa filozofez prea mult, asa ca cinci dintre noi am urcat in Cessna, ceilalti 4 urmand dupa noi, Nu va speriati, exista destule avionase la Nazca, aveti loc cu totii…. Ne-am urcat in avion, ne-am pus castile pe cap sa-l putem auzi pe pilot (zburam cu geamurile deschise) si gata, am plecat… Cessna a rulat putin pe pista si apoi si-a luat zborul indreptandu-se spre celebrele linii. Zborul pana acolo a fost relativ lin (relativ, repet), dar in momentul cand am ajuns deasupra liniilor a inceput spectacolul – pentru a vedea mai bine liniile, avionul se va inclina ba spre stanga, ba spre dreapta, ba luand altitudine, ba coborand cu botul spre pamant… Daca va e frica de avion, ei bine, nu stiu cat o sa “inghititi” aceasta excursie… Dar daca treci peste hatzanatul permanent si mini-lopping-urile micului Cessna, vei avea ce vedea, fotografia, filma si povesti nepotilor… indiferent de cat de mult citesti despre Nazca lines, nu vei putea patrunde misterul decat in momentul in care chiar le vei vedea – ce o insemna maimuta cu coada atat de perfecta geometric, ce o insemna pasarea colibri, si, dintre toti, cel mai misterios este de departe “cosmonautul” facand prietenos cu mana celor veniti in zbor… din aceasta lume sau alta lume….?

Cand am ajuns pe pista, mi se parea ca pamantul se cam da peste cap. Nu, nu era cutremur, pur si simplu asta simteam dupa zgaltaieturile de deasupra lui Nazca Lines…. In general, sunt extrem de convins de siguranta curselor aeriene (am aproape 600 de zboruri) si sfatuiesc pe oricine caruia ii e frica de avion sa zboare fara grija… Ei bine, nu pot spune acelasi lucru despre avionasele care zboara peste Nazca Lines – in aprilie 2008, un avion s-a prabusit ucigand 5 turisti francezi + pilotul, iar in febaruarie 2010, un alt avion cu 4 peruvieni si 3 chilieni la bord s-a prabusit din nou… Cam in aceeasi perioada, prietenii mei Sandina si Stef (cei care bantuie 8 luni cu Suchi prin America de Sud) erau pe coasta peruviana si se gandeau daca sa zboare sau nu…: https://www.8luni.ro/new/8luni/17nazca.php

Daca ma intrebati pe mine, as zbura din nou peste Nazca lines… merita cu prisosinta.. si in ultima instanta, riscurile sunt la fel de mici – sunt zeci de zboruri pe zi deasupra liniilor si nimic nu se intampla… dar te hurducaie rau !

Reveniti cu picioarele pe pamant, ne-am reunit si am sarit in microbuz… Daca am vazut liniile, turul ne duce sa-i vedem si pe cei care le-au construit. Da, pe cei care au trait acum sute si mii de ani… daca sunteti slabi de inima, n-as spune aceasta parte din turul de Nazca nu este lipsita de palpitatii… am vazut cateva mumii, cu par super lung, cu hainele originale… Jefuitorii de morminte in cautare de lucruri bune de comercializat (inclusiv textilele sunt foarte cautate pe piata neagra a arheologiei mondiale) au distrus numeroase din aceste mumii, asa ca peste tot, veti gasi prin desert ba vreun oscior, ba vreo vertebra… Putin morbid…

Arheologii dupa ce au strans oase si alte ramasite ale mumilor, mai au parte de un inamic – vremea care a inceput sa-si faca de cap de vreo 15 ani – aici, la Nazca nu a mai plouat de cateva secole, in schimb fenomenul El Nino aparut prin 1998 si schimbarea climatica globala a dus la ploi neasteptate intr-una din cele mai aride locuri din lume… asa ca gropile cu mumii au primit un acoperis care sa le fereasca de periculosii stropi de ploaie.

Merita Nazca ? Daca esti pasionat de mistere, enigma si de istorie, eu zic ca da… a fost unul dintre cele mai interesante locuri pe care le-am vizitat in Peru… Peru… o tara enigma, in care tot ce gasesti acolo e o enigma… daca rezolvati vreuna din aceste enigme, spuneti-mi si mie….

Cum ajungeti acolo

Doar doua companii aeriene europene zboara direct spre Lima (Iberia din Madrid si KLM din Amsterdam), iar LAN Peru, cea mai mare companie locala zboara si ei de la Lima la Madrid. Din pacate, preturile sunt ridicate, iar daca gasiti vreun avion cu un pret format din 3 cifre, ei bine, e o afacere buna !
De la Lima, puteti lua unul din numeroasele autobuze care strabat Carretera spre Arequipa – dureaza cateva ore.

Viza Peru

Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Peru

Cand sa te duci in Peru

Vara, vara europeana (adica iarna peruviana, fiind la sud de Ecuator). Atunci este sezonul secetos, sus, in Anzi unde se afla Macchu Picchu, Cuzco si lacul Titicaca. La Nazca este soare cam tot timpul, in schimb ce la Lima poate fi un plafon de nori de nepatruns, destul de jos pentru ca sa te deprime… Asa ca poti sa pleci din Lima cat poti de repede spre locuri mai frumoase, mai enigmatice si mai insorite.

Cum vezi Liniile Nazca

Daca nu te deranjeaza zborurile mai zbuciumate, platesti vreo 55 dolari pentru o jumatate de ora de tur. Daca vorbesti cu vreun pilot direct, poti sa duci pretul la 35 dolari de persoana. In caz ca zborul nu te prea incanta, pe Carrettera la nord de oraselul Nazca exista un turn pe malul soselei, un mirador pe care te poti urca si sa vezi cat de cat niste desene… Dar nu vei vedea cine stie ce…

Traditii Peru: mesterul olar de la Nazca

Mesterul olar

Traditii olarit in Cuzco Peru

Si ucenicul lui

Suveniruri Nazca

Magazinul olarului

Nazca Lines Cessna plane

Micul nostru Cessna – gata de plecare

Imbarcare in Cessna

Imbarcarea !

In avion sa zburam peste liniile Nazca

Gata de decolare…

Cessna small plane over Nazca lines

Si decolam…!

In drum spre liniile Nazca peste autostrada trans-americana

Carretera americana – de sus

Au fost extraterestrii la Nazca ?

Cosmonautul ne face cu mana

Paianjenul de la liniile Nazca

Un paianjen nu prea veninos

Turnul de observare a Nazca Lines

Turnul de pe Carretera

Colibri la liniile Nazca, Peru

Si pasarea colibri pe varf de deal

Avion Cessna la Nazca

Inca o aterizare de succes… capitanul e multumit… si noi 🙂

Mumii Peru

Mumii

Mumii Peru

E o frumusete… nu-i asa ?

Comentarii

  • metalactual spune:

    Hombre, bina ca ai lasat-o mai moale cu India. Eh, asta este o chestiune care chiar imi place !
    Copil fiind, credeam in extraterestii, imi doream sa ajung sa vad acele "desene", despre care citeam in cartea lui Erich von Däniken. Poate intr-o buna zi…desi ma apuca lenea, doar cand ma gandesc unde este zona. Man', planeta asta e prea mare. Sau poate nu….

  • Imperator spune:

    @ meta – planeta nu e mare deloc… poate norul de cenusa sa fie mare 🙂 Oricum, articolul de o zi mai tarziu este despre India… ti-l dedic 🙂

  • crya spune:

    nu iti pare rau ca nu ai vazut Machu Picchu ? 🙂

  • […] in Peru, dupa ce, in ultima zi a anului, zburasem pentru a doua oara in viata peste faimoasele Nazca Lines. Deci, unde voi merge anul acesta? Si am zis sa merg intr-un loc unde mi-am dorit sa ajung de mult […]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest