Batumi – un viitor Las Vegas ?

Astazi, continui cu sfarsitul escapadei georgiene… De la Tbilisi, am hotarat sa “sar” in partea cealalta a tarii, mai précis pe malul Marii Negre, in orasul Batumi… Actuala capitala estivala a Georgiei, nu a fost dintotdeauna locul cool unde sa-ti petreci verile. Cool era in Sukhumi, in actuala Abhazia, foarte aproape de un alt hotspot al Uniunii Sovietice, Soci. Dar in anii 80 – 90, abhazii desi nu erau decat vreo 20% din populatie au hotarat sa se separe si au inceput o lupta impotriva georgienilor, sprijiniti de marele urs rusesc. Abhazia a reusit sa devina o noua Transnistrie, iar 60% din populatia tarii a fost obligate sa se refugieze in Georgia. Actualmente, Abhazia are doar o treime din populatia de dinainte de 1989 si este in plin marasm economic, vremurile frumoase ale milioanelor de turisti coborati din infrigurata Rusie fiind de mult istorie.

In schimb, polul vacantelor s-a mutat in sud, la Batumi si langa Batumi. Nici aici, nu au lipsit problemele. Aceasta zona a Georgiei numita Adjaria a fost regiunea cu cea mai indelungata ocupatie turceasca, orasul si zona fiind ocupate in 1627 si trecand in mainile crestinilor abea in urma razboiului din 1877 – 78 (da, razboiul ruso-romano-turc). E drept, eliberatorii nu erau fratii georgieni, ci fratele mai mare de la Moscova. In aceasta, perioada multi georgieni au trecut la religia mahomedana, asa ca Adjaria a devenit o regiune speciala a Georgiei.

Chiar si astazi, Adjaria este o republica autonoma in cadrul Georgiei. Spre deosebire de Abhazia si Osetia de Sud, locuite de popoare diferite de georgieni si vorbitoare de o alta limba, adjarii sunt georgieni, vorbesc georgiana, dar multi dintre ei sunt musulmani… de altfel, pe trenul spre Batumi, dar si in oras, de multe ori, localnicii isi terminau propozitiile cu atat de musulmanul in’shallah… In timpul perioadei haotice a anilor 90 – 2000, Adjaria a devenit feuda personala a unui mafiot local – Aslan Abasidze, care a transformat Adjaria intr-un stat unde orice era posibil – datorita pozitiei strategice (singura legatura intre toate cele 3 tari caucaziene – Armenia, Azerbaijan si Georgia cu Europa trec obligatoriu prin Batumi – fie prin port, fie pe sosea spre Turcia) maharul local taxa la sange tot ce misca prin punctul de frontier, iar recordul mondial la coruptie era detinut la mare distanta de Adjaria. Dup ace Sakasvili a preluat puterea in urma Revolutiei Trandafirilor, una din primele decizii a fost sa intre manu militari in Adjaria si sa-l alunge pe Abasidze care si-a luat talpasita la Moscova unde traieste linistit si imbuibat pana in ziua de azi.

In primul rand, cand am ajuns in Batumi, am avut niste surprize.. cum ar fi de exemplu giganticul hotel Sheraton, iar langa se construieste un Hilton inca si mai mare. Alte hoteluri de 5 stele sunt pe cale sa apara din pamant pe malul Marii Negre… Sincer, la inceput, am ramas mirat. E drept, pe tren, am mers cu un irlandez care parea un bun cunoscator al zonei care mi-au zis ca turcii si kazahii baga milioane in Batumi. De ce naiba ? Antalya e la doi pasi, de ce ar veni atat de multi turisti la Batumi ? Si inca turisti cu bani, ca nu am vazut decat mega-hoteluri de 5 stele… Antalya e aproape, Sharm el Sheikh de asemenea… Doar dupa ce am ajuns pe langa autogara, m-am prins… aici erau sali de jocuri cam prapadite, dar numite pompos cazinouri – una langa alta, una langa alta… Si atunci, mi-a picat fisa. In Turcia, cazinourile sunt interzise. De asemenea, nici Orientul Apropiat majoritar musulman nu e departe… si nici acolo nu poti sa ai jocuri de noroc… deci Batumi, oras-port intr-o tara crestina, dar la 20 km de Turcia se pregateste sa devina un nou Las Vegas… si probabil banii bagati in Batumi nu sunt aruncati aiurea… sigur exista un plan gandit de o madam Elena Udreadze mai vizionara ca a noastra…

Batumi e un oras in reconstructie. In partea sudica, se construiesc hoteluri, iar in zona veche, istorica, amintind de belle époque-ul de sfarsit de secol XIX cand calea ferata Baku – Tbilisi – Batumi a adus multa bogatie in regiune se repara cu indarjire. Probabil in 1 – 2 ani, Batumi va arata intr-un mare fel… Mai ales vara, in plin sezon.

In centrul orasului, in marea piata centrala a orasului, troneaza o statuie absolute hidoasa a zeitei Medeea, ghida lui Iason in cautarea lanii de aur care se gasea fix prin zona asta. Inteleg ca legenda argonautilor e folosita de marketingul turistic al Georgiei, asa cum si Dracula, Contele de Monte Cristo sau James Bond aduc milioane de turisti pe alte meleaguri, dar pana la a construi statuia asta si a o folosi ca simbol al Adjariei… a litoralului Georgian. Citesc ca pe statuie s-au aruncat 1 milion de lari (vreo 400.000 euro !) si ca a fost dedicat celei care a adus Europa mai aproape de Georgia !!!! (LOL).

Partea litorala este bine intretinuta si se lucra din greu la aranjarea de baruri, terase si cluburi. Din pacate, plaja nu are nisip, numai pietris, dar inteleg ca unora le place asa… mai dur la funduletz . In fine…

Ca obiective turistice, nu pot spune ca sunt prea multe… orasul are un aer aparte, ca si restul Georgiei este un mix intre Mama Rusie si Tatal Orient cu un gust local. Daca nu va duceti la Gori, puteti sa vedeti un muzeu Stalin si in Batumi (marele Georgian a fost in Batumi prin tinerete sa organizeze niste greve). Ceea ce e cu adevarat frumoasa este gradina botanica aflata la nord de oras… aici gasesti mii de plante de cele mai diferite origini, aranjate geografic –poti sa treci printr-o gradina sud-est asiatica, sau cactusi mexicani, poti vedea si brazi siberieni si multe, multe flori…

Din pacate, acesta a fost ultimul meu stop prin Georgia. Din pacate, a trebuit sa revin la serviciu si sa plec de urgenta inapoi in Ucraina. De asemenea, din pacate, am prins o saptamana extrem de ploioasa (din 6 zile, doar in 4 zile am avut soare, in rest, nor si ploaie) si nu pot spune ca m-am bucurat pe deplin de frumoasa Georgie… Dar am luat contactul cu aceasta tara fascinanta si in mod sigur voi mai reveni !

Cum ajungi aici
Ei bine, cred ca e cel mai ieftin loc din Georgia in care poti ajunge din Romania. Un bilet de avion Bucuresti – Trabzon via Istanbul costa 289 euro dus-intors, iar de la Trabzon, ai autobuz la fiecare 1 ora si jumatate spre Batumi pentru cativa euro. Comparativ, un bilet de avion pana la Tbilisi este 442 euro, iar direct pana la Batumi – 410 euro !

Viza
Cum am spus… in Georgia, cetatenii UE (inclusiv romanii) nu au nevoie de viza.

Unde sa stati
Inteleg ca vara e plin de localnici care isi inchiriaza camere sau apartamente intregi la turisti. Eu am stat in hotel Marina. Nu pot spune ca e cine stie ce, e ok, dar nimic iesit din comun, imi aminteste de multe hoteluri de pe cealalta parte a Marii Negre… in schimb a fost ieftin – 50 lari (21 euro) pe noapte.
https://www.marigroup.ge/en/?page=show&po=3&sec=5

Trenul Tbilisi – Batumi

Sheraton – hotel de 5 stele !

O mare roata – georgienii spun ca ar fi cea mai mare din Europa. Alooo, Londra ? What do you think ?

Statuia Medeeii

Cam urata, nu ?

Un cazino mai sexy

Restaurant cu vedere la port

Singura moschee din oras

Si niste urme sovietice…

De prin Gradina Botanica

Comentarii

  • jurnaldecalator spune:

    Salut. Interesant blog ai tu aici, felicitari! Te-am adaugat si in blogroll si o sa mai trec pe la tine cat de curand.

  • Razvan Pascu spune:

    Alo, Cezarule, asa vorbesti tu de doamna Udrea? 🙂

    Si apoi mergi sa ii ceri finantare si sustinere… 🙂

  • Imperator spune:

    @ jurnaldecalator – bine ai venit 🙂
    @ Razvan – nu mai cer nimic, gata 🙂 Sau daca cer, numai cu 25% mai putin ca inainte

  • Irina Blondishvili FANUL lui SAPERAVI spune:

    poate se supara EBAShivili k pe ea n-o bagi in seama…

  • metalactual spune:

    Foarte misto chestii ai vazut acolo. Cat despre pretentia lor cu roata, probabil e cea mai mare in lumea ex-sovietica. Frumoase si florile, spuneam eu ca esti sensibil :).

  • romania inedit spune:

    Eu am inteles ca in Georgia o sa se legalizeze prostitutia !

  • Imperator spune:

    Se poate, dar nu am auzit

  • Maria spune:

    Din 16.05.2011 se va putea zbura de la Bucuresti la Tbilisi via Istanbul la preturi rezonabile, cu Pegasus Airlines, la o prima simulare, cam 250 euro dus-intors).

    • Ludo spune:

      Noi ne-am intors din Tbilisi pe 25 august, via Istanbul, cu Pegasus Airlines. Preturi? 60 de euro Tbilisi-Istanbul 😀 si 50 Istanbul-Bucuresti. Mocaciune…
      F frumos litoralul in zona Batumi, portiunea dintre Batumi si Kobuleti e cam toata o gradina botanica in sine. Vreau inapoi! 🙁

  • Johann spune:

    „Antalya e la doi pasi, de ce ar veni atat de multi turisti la Batumi ? Sharm el Sheikh de asemenea” Batumi-Antalya 1400km …Batumi-Sharm el Sheikh 2120km ..serios ? e la 2 pasi??

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Bequia
Gural Premier Tekirova
Playa Tayrona
Arhipelag Rosario
Primaria
. Balos Creta Grecia
Bequia
Gural Premier Tekirova
Playa Tayrona
Arhipelag Rosario
🙂
🙂
🙂
🙂
😀
🙁
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw