Astazi ne vom continua peregrinarile prin Bolivia… pe unde vom intra si ce alte locuri interesante mai sunt de vazut… cum ar fi campurile de sare..
O alta varianta foarte populara de a intra in Bolivia este din Chile. Probabil in 90% din cazuri cu tur prin Salar de Uyuni si Sud Lipez, o zona extrem de frumoasa, cea care ne-a atras pe noi prima data catre Bolivia. Se afla in sus-estul Boliviei, si este una dintre cele mai salbatice si mai spectaculoase regiuni din tara, si poate si din America de Sud. Cu toate acestea, nu e pustie. Zeci de 4×4 bat zilnic drumurile de pamant, plimband gastile de turisti cam pe la aceleasi obiective. Traseul este cea mai populara metoda de a trece din Chile in Bolivia sau invers, si presupune un tur de 3 zile, 2 nopti, intr-un jeep impreuna cu alti 5 turisti. Turul include transport, cazare, 3 mese pe zi, si un sofer/ ghid. Costul din Chile in Bolivia este in jur de 130USD, iar invers este cam 85USD (chiar si de la aceeasi companie, costurile plecand din Bolivia sunt mult mai mici). Venind din Chile se vede mai intai zona Sud Lipez, o zona desertica. In prima zi se viziteaza Laguna Verde peste care troneaza vulcanul Lincanbur, niste bai termale, o zona de geizere, si Laguna Colorada. Depinde mult si de noroc (cat de mult a plouat de curand, daca bate vantul etc.) dar zona este extrem de frumoasa, chiar si cand imparti privelistea cu inca vreo 30 de turisti, din alte 5-6 jeepuri. In a doua zi se viziteaza o zona cu formatiuni de piatra, printre care si arborele de piatra, o zona cu vulcani, si foarte multe lagune. In a treia zi se ajunge in Salar de Uyuni, cel mai mare salar din lume, ramas in urma unei mari care s-a epavorat in urma cu cateva milioane de ani. Zona este superba, nu se vede nimic decat sare cat vezi cu ochii, la propriu. In mijlocul salarului se viziteaza o insula cu o padure de cactusi gigantici, iar la marginea salarului se viziteaza un hotel de sare. Ultimul punct inainte de a ajunge in Uyuni ar trebui sa fie o oprire la cimitirul de trenuri, dar multe agentii „sar” acest obiectiv.
Alegerea agentiei pentru acest tur este un proces extrem de delicat. In principiu cam toate agentiile mai dau si tzepe, chiar si cele despre care citesti doar review-uri impecabile. Cele mai importante lucruri de clarificat inainte de a da banii: (1) Cati turisti vin in masina? Ar trebui sa fie maxim 6, dar cateodata se mai „strecoara” si al 7-lea. (2) Exista bucatar pentru grup? Eu tind sa prefer sa NU fie, pentru ca persoana respectiva mai ocupa un loc in masina, e ca si cum ar fi 7 turisti in loc de 6. (3) Cate mese sunt incluse, si ce se ofera? Noi am avut carne la toate mesele principale, dar am auzit si turisti care se plangeau ca au mancat orez cu maioneza pana la refuz. (4) Taxele de intrare sunt incluse? Se plateste la intrarea in zona Laguna Verde, si la insula cactusilor gigant, in jur de 15USD, e bine de stiut daca sunt incluse in pretul excursiei sau nu. (5) Soferul va avea la el pastile de rau de altitudine? Oricum, e bine sa iti cumperi si tu, ca nu se stie niciodata. Se gasesc la farmaciile din Uyuni, in jur de 5-6 USD pentru 10 pastile. Cu raul de altitudine nu e de joaca, mai ales daca nu te-ai aclimatizat cum trebuie. Uyuni este la 3,600m si in prima seara va fi ok, cazarea se face undeva cam pe la aceeasi altitudine ca cea din Uyuni. Dar a doua zi se doarme la 4,300m, si dupa 3,500m orice suta de metrii urcata se poate simtii ca o adevarata tortura. Vei simti minim o durere de cap si o ameteala ciudata, sau mai rau, vei vomita, durerile de cap vor fi insuportabile etc. Cea mai buna aclimatizare este sa urci incet, cate 1000m de metrii, si sa petreci cate doua nopti la fiecare urcare de o mie de metrii. Oricum ar fi, ia-o incet, nu alerga de nebun, mananca usor, nu exagera cu alcolul, respira bine, baga niste ceai de coca (preferabil frunze, nu pliculete) si mananca dulciuri adevarate (adica din alea cu zahar, pentru ca zaharul mareste viteza de circulatie a sangelui si ajuta la oxigenarea creierului).
Daca intri in Bolivia pe acest traseu vei ajunge in Uyuni dupa 3 zile de praf si privelisti nebune. Ai optiunea de a petrece o noapte aici sau sa mergi mai departe catre La Paz, Sucre sau Tupiza. Orasul este mic si scump (cazare, mancare etc.) Depinde cat esti de obosit, dar as recomada sa nu stai peste noapte in Uyuni. De departe cea mai comoda metoda de a ajunge sau pleca din Uyuni, este TRENUL. Exista 2 trenuri care fac traseu intre Oruro (la 3 ore in sud fata de La Paz) si granita cu Argentina, si au oprire si in Uyuni. Trenurile fac 2 ture pe saptamana, deci poti pleca spre Argentina sau spre Oruro in 4 zile din 7. Trenul are 3 clase: popular, salon si ejecutivo. Primul este folosit doar de localnici, e mai pricajit, aglomerat si fara caldura. Salon este varianta de mijloc, o calatorie de 7 ore din Uyuni pana in Oruro costa cam 6 dolari de persoana, scaunele sunt usor reclinabile, vagonul e incalzit, exista televizor in fiecare vagon, iar budele sunt foarte curate. Varianta ejecutivo costa 12 dolari si vine in plus cu personal de bord la fiecare vagon, scaune aproape complet reclinabile, primesti patura si perna, si mic dejun.
Daca vrei musai sa mergi cu bus-ul, optiunile nu sunt mult mai ieftine, iar timpul este cam acelasi. In orice directie o vei lua, primii 200km sunt pe drum de pamant, si se va simti. In plus, exista multe povesti despre autocare care nu pleaca la timp, fac pana pe drum sau raman fara benzina. Evident, astea sunt mai degraba exceptii, si tinand cont ca trenul nu este o optiune pentru orice zi a saptamanii si orice destinatie, bus-ul este folosit de 90% din turisti. Un bus catre La Paz, costa cam 12 dolari la varianta comun (adica ce iau localnicii) sau vreo 35USD la varianta turist (scaun mai comod, TV si buda in bus, mancare inclusa).
Cel mai important sfat legat de Uyuni: daca pleci de aici catre alta locatie din Bolivia, si apoi mai departe cu avionul, NU iti programa un zbor a doua zi, bazandu-te ca ajungi peste noapte din Uyuni in La Paz sau Sucre etc. Exista riscul sa nu ajungi la timp, si adio bilet de avion si alte legaturi.
Cum intri in Bolivia din Argentina? Cel mai probabil via Salta si Jujuy, catre Tupiza. Asta inseamna ca dupa ce intri in Bolivia vei merge primi 300km pe drum de pamant, un prim impact cu o noua realitate. Salta este la 1100m iar Tupiza in jur de 2,500m, deci este o modalitate foarte buna de aclimatizare. Daca vei continua apoi catre Uyuni ca sa faci turul de 3 zile prin Salar si Lipez, cu atat mai bine, pentru ca vei fi deja aclimatizat.
Din Argentina se mai poate intra si prin Yacuyba, prin Chaco, o zona joasa, uscata, si cu multe pasari. Urcand vreo 600km vei intra in bazinul Amazonului, in Santa Cruz, un oras imens si modern, vei crede ca esti in alta tara decat cea in care este La Paz. Strazile sunt late si cu foarte multe benzi, supermarket-uri mari la tot pasul, si cartiere rezidentiale noi (o casa cu vreo 3 dormitoare era in jur de 50,000USD).
Noi cam atat am facut prin Bolivia, La Paz, Oruro, Salar de Uyuni si Sud Lipez, si apoi am mers spre Argentina pe traseul lung (dar cu drumuri asfaltate): Cochabamba, Villa Tunari, Santa Cruz, si alte cateva orasele mai mici. Ce am ratat: jungla! Bolivia are si o zona foarte frumoasa de jungla amazoniana, pe care am ratat-o si din cauza sezonului ploios inca neterminat si care afecta drumurile, dar mai ales pentru ca vroiam sa petrecem Pastele cu niste prieteni in Salta, Argentina.
Zboruri directe catre Bolivia nu prevad sa apara in curand, asa ca va propun altceva: cand prindeti o ofeta buna pentru Peru sau Chile, „aruncati” in traseu macar o saptamana in plus si pentru Bolivia, nu veti regreta!
Cu toata admiratia din lume,din tot sufletul, felicitari…Cum as putea sa ajung in America de sud..Si eu calatoresc(sigur mult mai putin), imi doresc sa calatoresc…dar sint multe destinatii la care nu indraznesc ….Ma pot *lipi* la ceva caolatorii…Exista posibilitatea de a ma integra si eu intr-un grup…multumesc Imperator…incerc sa te citesc mereu si imi place tare mult ce scri si mai ales pe unde*umbli*… Multe salutari !
Sigur, cu cea mai mare placere 🙂 In decembrie, am anuntat o excursie in Cuba, pe la vara ma gandesc sa dau o fuga prin Armenia. De Anul Nou inca ma gandesc la ceva in America de Sud
Scuze,nu sint f,familiarizata cu ce se intimpla aici(adica putin) cum pot sa primesc mai multe informatii despre Cuba si chiar despre Armenia, revelion..? Unde sa ma adresez..?.Multumesc imperator!
[…] care se intinde pe kilometri si kilometri patrati. Chiar si pe blogul meu, Ondina a scris despre Uyuni acum mai multi ani, dar n-a fost sa fie sa ajung. Si cum imi programasem inca o tura prin America […]